Please log in

Registration Forgot password


Elmélkedések
Comment
Előző oldal Következő oldal
László_atya (msg) 25291 Feb. 27, 2019, 3:08 p.m.   reply to: 25287 x
Szó sincs túlélési stratégiáról, volt már példa rá, hogy ki kellett csapnom a viperámat (félreértések elkerülése végett: teleszkópos bot. A másikat nem viperának, hanem pitonnak hívom :DDD ), mert a delikvens úgy gondolta, hogy akkor is nekem kell(ett volna) elsőbbséget adnom, ha neki van stoptáblája. Ez a vigyorgós, gúnyosan elismerős reakció a nehezebb út szerintem, de úgy vagyok vele, hogy ha kiszállok és lerúgom a visszapillantóját, akkor egész nap stresszes agresszív lesz és másnak is bajt fog okozni. Ha meg csak vigyorgok, akkor a legtöbbször visszavigyorog és talán egy kicsit kevésbé lesz frusztrált aznap. Társasjátéknak kéne lennie ennek, akkor lehetne eredményt elérni.
     Reply to this


lendvai (msg) 25290 Feb. 27, 2019, 2:42 p.m.   reply to: 25287 x
Atyánk álláspontját én is osztom. Miért is? Napi szinten pályázok, én is belekerülök mindenféle szituációba. Ha utálom őket, belemegyek céltalan adok-kapokba azzal ki is jár rosszul? Hát persze, hogy én. Miért? Mert a másik semmit nem érez abból, ha én utálom, haragszom rá, attól csak én érzem szarul magam. És hogyan minősíthetném magam, ha tudatosan okozok rosszat magamnak. Hülye vagyok olyankor? Az én mércémmel igen. :-)
Mindemellett persze, hogy feszültséget kelt bennem, ha belerántanak ilyesmi szituációkba. Amit én tenni tudok, hogy ha nyílt konfliktusra kerül a sor, nem hátrálok meg (egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt ilyen, de soha nem került sor semmilyen fizikai atrocitásra, mert a másik meghátrált. Talán azért, mert nem ijedek meg egy kopasz fejtől és néhány kiló izomtól, közelharcban az mindig hátrány. :-)). Na meg aki veszélyes az általában nem agresszív, ez egyfajta törvény az erőszak világában. És pont emiatt soha nem kellett használnom semmilyen erőszakos eszközt.
Másrészről nem tűröm el és nem asszisztálok a "ledudál", "letol" baromságokhoz, ennyit teszek ellenük. Nem tartok fel senkit, sebességhatár plusz 10km/h-val közlekedem, illetve ha sok a veszélyesnek tűnő autós körülöttem, akkor padlógáz és elhúzok előlük. Vagy lemaradok, nekem mindegy. A dudával nem tudják eltolni az autómat, ahogy "letolni" sem tudnak közel két tonna vasat. Ha befejezem az előzést/kanyarodást, akkor szépen kimegyek a külső sávba, mehetnek isten hírével. Ha szeret a seggemben jönni és fékeznem kell csak rajta, úgyis horpadt a hátsó lökhárítóm, szívesen kicseréltetem. :-)
Soha egyetlen villogó-dudáló nem akart még "oktatni" az elmúlt közel harminc évben. A magam módján nem vagyok szabálykövető, a kockázatokat mérlegelem, gyakran előzök záróvonalon, jobbról, ha van egy leállósáv is, mert kevésbé kockázatos, mint beleállni a fékbe és kezdődő dugót generálni (aki ismeri a közlekedési dugók modellezését az tudja miről beszélek). Az irányjelzőt sem sűrűn használom az autópályán, csak ha vannak "lőtávolban" egyéb közlekedők, akik hozzám hasonlóan szintén irányt válthatnak az adott szituációban. Lakott területen belül viszont mindig használok irányjelzőt. De soha nem sodortam még veszélyes helyzetbe senkit, nem szorítottam le, nem kényszerítettem indokolatlanul vészfékezésre. Fékezésre igen, ha kijövök egy kamion mögül előzni, de azt a KRESZ megengedi, nem kell megfelelnem mások igényeinek, nem is fogok, innentől dudáljanak nyugodtan, más országokban ez gond nélkül működik, senkinek nem rövid a pöcse a volán mögött, ergo az emberekben a hiba, mindenki javthatja magát ahogy tudja és akarja.
Mivel megváltoztatni ezeket az embereket nem tudom, de eltűrnöm sem kell, én így járulok hozzá a leki békémhez. Mert minek utálnék bárkit, ha azzal csak magammal baszok ki? :-)
     Reply to this


cblaci (msg) 25289 Feb. 27, 2019, 1:49 p.m.   reply to: 25286 x
Az ellentmondást elismerem, de ahogy a hülyeségnek, úgy a reakciónak is vannak fokozatai, ahol már elpattan a cérna. Itt nem arról volt szó, hogy egy pökhendi terepjárós 3 hurkával a tarkóján úgy jött be elém, hogy annak szándékát nem jelezte, ha nem tör össze akkor fél perc múlva elfelejtem.
Amikor viszont látod a gyerekülést (bár baba nem volt benne talán, de ez hátulról nem látszott), meg úgy általában az egész helyzet, aminek nagyon súlyos következménye is lehetett volna... szerintem így, hogy egy jelzők nélküli kérdésnél nem volt több, inkább higgadtságra vall.
Egyébként nem áll messze az álláspontunk, nagyon sokat vagyok úton, nagyon rossz tapasztalatokkal.
     Reply to this


Utalatos (msg) 25288 Feb. 27, 2019, 1:32 p.m.   reply to: 25282 x
Spapa, azért esik jól amit írtál, mert tudom nagyon rutinos motoros vagy és ha mások is hozzád hasonlóan gondolkoznának, akkor most nem kellene ezzel foglalkoznunk, mindenki tenné a dolgát anélkül, hogy mások életét bármilyen módon is, de megkeserítené, veszélyeztetné, vagy csak egyszerűen idegesítené.
     Reply to this


Utalatos (msg) 25287 Feb. 27, 2019, 1:27 p.m.   reply to: 25284 x
Szia, lehet, hogy jó statégia amit csinálsz, sőt valószinűleg eredményes is, de társadalmi méretekben nem elég.
Magunknak kialakíthatunk egy "túlélési statégiát", de ettől nem fog megváltozni szinte semmi, csak legfeljebb magunkat nem krenköljük mindenért.
Egyébként hasonlóan szoktam"figyelmeztetni" a baromarcúakat, szégyeljék ők magukat azért, mert én nem az ő stílusukban reagáltam le a dolgot(ezen mindig meglepődnek)
A gyakorlatlanságból, figyelmetlenségből hibázókkal pedig mindig óvónénis megoldásokat alkalmazok:-)
     Reply to this


Utalatos (msg) 25286 Feb. 27, 2019, 1:17 p.m.   reply to: 25283 x
cblaci, természetesen nem a BMW-sekre volt kihegyezve a mondanivalóm, csak az alapot adó vicc volt rájuk poentírozva. Azal az emberi gondolkodás és viselkedésmóddal van bajom, amely megszűli az ilyen szabálytalanságokat. Érdekes, hogy míg ebben a bejegyzésedben még valamifajta higgadt belenyugvásra, stresszelést kerülő csendes beletörődésre biztatsz, a későbbiben már van olyan viselkedésforma( önbiráskodó, ok nélkül fegyelmező, stb), ami pedig csak azt erősíti meg bennem, hogy nem szabad ezt elfogadni, nem lehet beletörődni, hogy jaj, ezt úgysem lehet megváltoztatni, de főleg nem lehet szónélkül hagyni, ha már büntetni nem is tudjuk őket vagy akiknek kellene azok letojják.
Olyan óriási mértékűre szaporodott ez a fajta stílus, hogy megriaszt. Mert ezek az emberek szerintem minden interakciójukban ilyenek. A kanyarodó sávos példád pedig remek. Nem azzal van baj, aki valamilyen okból odaszorúlt, (helyismeret hiánya)hanem az őt ledudáló, lenyomó agresszív baromról, aki emiatt 5-10 mp-es várakozása kényszerűlt, mire megnyílt az egyenesen haladás lehetősége is.
Az a gondom, hogy egyfajta tézist látok beigazolódni, mégpedig, hogy akár egyetlen viselkedésformából következtetni lehet egy ember teljes jellemére. És senki ne jöjjön nekem olasz, ázsiai, északafrikai példákkal a közlekedési morált illetően, mert én itt élek, itt nevelek 20-30 gyereket, az emberi, társadalmi létezésnek ezt a formáját, kultúráját szeretem, követem!
     Reply to this


cblaci (msg) 25285 Feb. 27, 2019, 11:53 a.m.   reply to: 25284 x
Engem sokkal jobban idehesítenek az önjelölt igazságosztók, főleg ha ez tettekben is megnyílvánul. Egyik alkalommal a kétsávos út szélső sávjában várakozott egy fiatal nő, mögé érkezett egy középkorú fickó aki jobbra szeretett volna kanyarodni, a jobbra zöld jelzés ellenére ezt nem tudta megtenni mert előtte várakozott a hölgy aki viszont az egyenesen haladók zöld jelzésére várt. A fickó még meg se állt a nő mögött de már belefeküdt a kürtbe, a nő meg úgy megijedt hogy elindult egyenesen, a piros ellenére...
Ez már nekem is sok volt pedig én se szoktam vergődni ha hülye valaki. A "miért volt erre szükség" kérdésre csak annyi volt a válasz, hogy aki hülye ne üljön autóba, és különben is meg lehetett volna állni úgy hogy ő még elférjen mellette...
A fiatal nő autóján egyébként ki volt ragasztva a nagy "T". Egy biztos ha ott akkor baleset történik nem örült volna annak hogy én vagyok az egyik tanu, még ha pár nap szabadságomat el is vitte volna az ügy.
     Reply to this


László_atya (msg) 25284 Feb. 27, 2019, 10:41 a.m.   reply to: 25283 x
Én csak vigyorgok, bármilyen idióta balfaszkodik körülőttem. Nem dudálok, nem ordibálok ki az autóból, nem mutogatok (esetleg egy FELtartott hüvelykujjal értékelem a produkciót, ha megüti azt a szintet), csak sokatmondóan mosolygok a másik autóban ülőre, akik érdekes módon tisztában vannak azzal, hogy kiket és hogyan hoztak esetleg necces helyzetbe, mert figyelik a reakciókat, akaratlanul is. Hát, tőlem nem kapják meg, amit várnak, hogy valami jogos, de bunkó kommunikációra még bunkóbban visszareagálhassanak. Tele vannak az utak, elmebeteg, kiszámíthatatlan agresszív idiótákkal (nem csak BMW-sekkel), én ugyan nem fogok beállni ebbe a csordába. Csak vigyorgok, ha már megvan a szemkontaktus, vagy látom, hogy a tükörből figyel. A legtöbb esetben vigyor lesz a válasz, vagy egy "így jártam" kézmozdulat. Van az életben elég más stressz, nem hogy még az utakon is 5 percenként kiidegeljem magam és konfliktusokba kerüljek.
     Reply to this


cblaci (msg) 25283 Feb. 27, 2019, 10:25 a.m.   reply to: 25281 x
Egyik ismerősöm azzal érvelt egy ehhez hasonló felindulásomra, hogy lehet ő bármilyen szabályos, akkor is "köcsög BMW-s" marad a sztereotípiák miatt, így aztán magasról tesz rá, sőt ezzel együtt is szeret BMW-s lenni. Egyébként szabálytisztelő típus, sőt elég jól tolerálja a szabálytalankodók hülyeségeit, ezt egyébként érdemes gyakorolni mert saját magát rongálja az ember ha mindenen kifakad.
     Reply to this


Spapa (msg) 25282 Feb. 27, 2019, 9:52 a.m.   reply to: 25281 x
Kedves Utálatos!Teljesen egyetértek a mondandóddal! Lopom is -mert én nem tudom ilyen egyértelműen megfogalmazni ezt- és majd alkalomadtán beidézem. :-) Ide sorolnám azokat is, akik akkor index-szelnek amikor már kanyarodnak. Mert a büdös parasztja már jóval előbb tudja, hogy be fog kanyarodni és fékezni fog, de nem képes ezen szándékát 30-50m-el előbb ezt jelezni. A másik meg várjon az elhaladására az alárendelt útvonalon, vagy vész-fékezzen. Azokkal se értek egyet, akik azért nem index-szelnek mert nem látnak egy járművet sem közel s távol. Mert attól még bármelyik pillanatban ott lehet az.
     Reply to this


Utalatos (msg) 25281 Feb. 27, 2019, 9 a.m.   x
"Ha úgy érzed, a Te munkád felesleges, csak gondolj azokra akik az indexet szerelik a BMW-ékbe...!"
Hogy én mennyire utálok és megvetek minden olyan autós és motoros társat, üljön bármilyen járműben, márkában, aki nem használja az irányjelzőt, azt elmondani is nehezen tudom!!!
Egyszerűen ezeket az embereket tetű, szemét, undorító férgeknek tartom.
Nem egy egy elmulasztott alkalomról beszélek, bár azt sem tartom indokoltnak.
Ha ezen bejegyzés alapján itélne meg valaki, az sem érdekel, mert olyan mértékű(és veszélyes) szabálytalanságnak tartom ezt, ami sokkal mélyebb emberi gyarlóságra, pofátlan és végtelenűl antiszociális életszemléletre utal.
Ezek gyarló emberek. Ja, hogy minden második ilyen? Sajnos. Ez a nagy büdös valóság!!! Nem rossz lábbal keltem, minden nap ugyanezt gondolom.
     Reply to this


lendvai (msg) 25280 Feb. 26, 2019, 3:48 p.m.   reply to: 25278 x
Ez redundáns információ arra az esetre, ha valaki esetleg nem tudja, hogy a derékszög 90 fokos. :-) Szakmai ártalom, 22 évig magyaráztam hasonlókat. :-)
     Reply to this


Audimania (msg) 25279 Feb. 26, 2019, 3:40 p.m.   reply to: 25278 x
Persze. Ha berakod a hűtőbe, akkor kb. 7 fokos lesz, ha a fagyasztóba, akkor akár -20 fokos is lehet :)
     Reply to this


KTib962 (msg) 25278 Feb. 26, 2019, 3:29 p.m.   reply to: 25276 x
Van nem 90 fokos deré(k)szög is? Na megint tanultam valamit...:-)
     Reply to this


lendvai (msg) 25277 Feb. 26, 2019, 2:30 p.m.   reply to: 25272 x
Ez az! Kend vagy ismeri a feladványt, vagy rendelkezik a tiszta elme kreativitásának áldásával. :-)))
     Reply to this


lendvai (msg) 25276 Feb. 26, 2019, 2:15 p.m.   reply to: 25268 x
Huhh, hát ez elégtelen. :-) Ponttal a 90 fokos derészöget jelöljük, egy háromszög belső szögeinek összege pedig 180 fok, nem 270 fok mint a képen a jelölés szerint. Ezen kívül a négyszög és a négy szög két különböző fogalom. :-) Sorry. :-)
     Reply to this


lendvai (msg) 25275 Feb. 26, 2019, 2:12 p.m.   reply to: 25274 x
Ezt főleg kisiskolások tudták megoldani, mert nekik már vannnak alapfogalmaik mint négyszög, szakasz, egyenes. Kérdés, hogy a te gyermekeid mely korosztályba tartoznak, illetve a bosszúállós vegzálásod mit jelent: márpedig most megtanítod nekik mi az a négyszög és szakasz, ha belegebednek is? :-)
     Reply to this


Utalatos (msg) 25274 Feb. 26, 2019, 2:04 p.m.   reply to: 25272 x
Ez jópofa, de inkább képrejtvény.
Itil900 szerintem már megválaszolta a feladványt, de az annyira "gáz", hogy a gyerekek sem veszik komolyan:-)
Ez nem Itilnek szólt:-)
     Reply to this


kawa550 (msg) 25273 Feb. 26, 2019, 1:28 p.m.   reply to: 25268 x
Erre még gyúrjál kicsit, mert nem annyira megy ez neked. Egyrészt az a 6 szög az 8, mert a talpnál is van 2 tompaszög, másrészt nem 4 szöget kellett rajzolni a 3 vonallal, hanem 1 négyszöget vazze.....
     Reply to this


zooli (msg) 25272 Feb. 26, 2019, 12:34 p.m.   reply to: 25262 x
:))
     Reply to this


night-rider (msg) 25271 Feb. 26, 2019, 10:53 a.m.   reply to: 25270 x
Na megkeveredett a telefon ez már 4szöget mutat..
     Reply to this


night-rider (msg) 25270 Feb. 26, 2019, 10:52 a.m.   x
Ja ez már 6szöget takar
     Reply to this


night-rider (msg) 25269 Feb. 26, 2019, 10:50 a.m.   x
Ja ez már 6szöget takar
     Reply to this


night-rider (msg) 25268 Feb. 26, 2019, 10:48 a.m.   reply to: 25262 x

     Reply to this


night-rider (msg) 25267 Feb. 26, 2019, 10:48 a.m.   reply to: 25262 x

     Reply to this


Utalatos (msg) 25266 Feb. 26, 2019, 8 a.m.   reply to: 25262 x
Tibor, úrinőként csak annyit, verseny közben nem elegáns megváltoztatni a kiírást, sem a pálya méretét.
A Te kérdésedet tökéletesen és "szellemesen" megválaszoltam, ezért győztem:-))
Népszavazáson vagy az Alkotmánybíróság elött még megtámadhatod, de addig készűlj fel olyan kérdések megválaszolására, minthogy: mi az a vonal?, mi a különbség él, szél, oldal, stb. illetve vonal között? miért ne lehetne vonal a görbe? stb.! Inkább adtál volna új feladatot, emiatt pedig megdicsértél volna!:-)))
Most a gyerekeken fogok bosszút állni, kezdem is a vegzálásukat.:-)
     Reply to this


Itil900 (msg) 25265 Feb. 25, 2019, 9:24 p.m.   x
A japán vonatok éves átlagos késése 36 másodperc.
A magyar vonatok 6 év alatt 23 év késést halmoztak fel.
     Reply to this


Itil900 (msg) 25264 Feb. 25, 2019, 9:21 p.m.   x
Hova szeretnéd? A lap aljára, tetejére, vagy oldalához?
     Reply to this


KTib962 (msg) 25263 Feb. 25, 2019, 8:37 p.m.   x
A csendélet címe: Négyzet három vonallal
     Reply to this


lendvai (msg) 25262 Feb. 25, 2019, 8:13 p.m.   reply to: 25261 x
Hát sajnos nem tudod, mert nem ez a megoldás. :-) Az U az nem passzol ide. Hadd fogalmazzak akkor egy kicsit matekul: a három vonal az három egyenes szakasz: rajzolj egy négyszöget három egyenes szakasszal. :-)
     Reply to this


Utalatos (msg) 25261 Feb. 25, 2019, 9:41 a.m.   reply to: 25258 x
Tibor, erre kivételesen én is tudom a megoldást, de majd a gyerekekkel is megcsináltatom, de még a geometria nem tartozik az erősségeink közé:-)
Rajzolok egy "U" betűt és áthúzom két párhuzamos vonallal. A közbezárt terület a négyszög.
Jó volt, de pont logikai dolgokban nagyon kutya vagyok, mint a nők általában:-)))
     Reply to this


Utalatos (msg) 25260 Feb. 25, 2019, 9:40 a.m.   reply to: 25258 x
Tibor, erre kivételesen én is tudom a megoldást, de majd a gyerekekkel is megcsináltatom, de még a geometria nem tartozik az erősségeink közé:-)
Rajzolok egy "U" betűt és áthúzom két párhuzamos vonallal. A közbezárt terület a négyszög.
Jó volt, de pont logikai dolgokban nagyon kutya vagyok, mint a nők általában:-)))
     Reply to this


Utalatos (msg) 25259 Feb. 25, 2019, 9:39 a.m.   reply to: 25258 x
Tibor, erre kivételesen én is tudom a megoldást, de majd a gyerekekkel is megcsináltatom, de még a geometria nem tartozik az erősségeink közé:-)
Rajzolok egy "U" betűt és áthúzom két párhuzamos vonallal. A közbezárt terület a négyszög.
Jó volt, de pont logikai dolgokban nagyon kutya vagyok, mint a nők általában:-)))
     Reply to this


lendvai (msg) 25258 Feb. 25, 2019, 8:57 a.m.   reply to: 25257 x
Tímea, rajzolj akkor nekem egy négyszöget három vonallal. :-)
Megjegyzem felnőttek eddig nem tudták megoldani, csak gyerekek. Az érintetlen elme ragyogása, ugye... :-)
     Reply to this


Utalatos (msg) 25257 Feb. 25, 2019, 8:01 a.m.   reply to: 25256 x
"föl föl vitézek a csatára!"
Mi van, ezzel biztatjátok magatokat vagy az asszony noszogat így?:-))
A kéretlen passport árus ellen nem tűnik elég hatékonynak:-((
Tényleg, a lapról, különösen erről a fórumról nagyon hiányoznak a "feladványok". Szeretek jópofa, bár hasontalan új ismeretekkel gyarapodni, meg azok egy részével a gyerekeket is lenyűgözni:-)
     Reply to this


Ullyses (msg) 25256 Feb. 24, 2019, 8:50 p.m.   x
ffv a cs.-ra ?(na mi ez?)
     Reply to this


Spapa (msg) 25255 Feb. 24, 2019, 3:13 a.m.   x
ff
     Reply to this


Spapa (msg) 25254 Feb. 22, 2019, 1:58 p.m.   x
f
     Reply to this


Spapa (msg) 25253 Feb. 21, 2019, 2:28 p.m.   x
ell
     Reply to this


Spapa (msg) 25252 Feb. 18, 2019, 10:40 a.m.   x
elm
     Reply to this


KTib962 (msg) 25251 Feb. 13, 2019, 10:20 a.m.   x
/\
     Reply to this


Spapa (msg) 25250 Feb. 11, 2019, 9:43 p.m.   x
fel
     Reply to this


Spapa (msg) 25249 Jan. 27, 2019, 8:47 p.m.   x
f
     Reply to this


kawa550 (msg) 25248 Jan. 21, 2019, 7:11 p.m.   reply to: 25246 x
Ugyan az, ami a fórró vaslapon szaladgáló vízcseppekre is. Akkora a hőmérséklet különbség, hogy a víz és a forró felület között (jelen esetben az olvadt fém) egy pillanatra gőzréteg jön létre, ami szigetel, ezért nem ég meg a csávó keze, nem véletlen hogy csak belecsap és nem beletartja a kezét. Ehhez elég lehet a simán nedves bőrfelület is, de ha tippelhetek, akkor még be is volt vizezve a keze. Szóval nem kell frissíteni a fizikai alapismereteket, csak jobban kellett volna figyelni az iskolában anno.... :))))))))))
Bővebben a Leidenfrost jelenség címszó alatt, segít a gugli.
     Reply to this


csanyi (msg) 25247 Jan. 21, 2019, 6:20 p.m.   reply to: 25246 x
....az, hogy hülye....:)
     Reply to this


C.J.Jani (msg) 25246 Jan. 21, 2019, 5:24 p.m.   x
Facén láttam ezt a videót.
Fizikai alapismeretet kell frissíteni.
A filmben látott kézcsapkodásra mi a magyarázat?
https://www.facebook.com/viralwebi/videos/402973237112680/UzpfSTEwMDAyNzA5NjE4ODQyMDoyNzQ4OTI3NTAwOTA1OTY/
     Reply to this


Spapa (msg) 25245 Jan. 19, 2019, 12:03 a.m.   x
fel
     Reply to this


Audimania (msg) 25244 Jan. 14, 2019, 9:04 p.m.   x
Ki nem állhatom a film közbeni reklámokat, próbálok arra a 2-3 percre másik csatornára átkapcsolni. De mintha az összes nyavalyás műsorkészítő összebeszélt volna, máshol is reklám megy. Van, hogy ugyanaz, csak pár másodperc eltéréssel. Ez is megérne egy elmélkedést, de inkább a reklámozott dolgok érdekelnének. Vajon külföldön is mindenkire akciós személyi kölcsönt, emésztésgyorsítót, fájdalomcsillapítót és lábgomba ecsetelőt akarnak rátukmálni? Kinek milyen infója van?
     Reply to this


lecso (msg) 25243 Jan. 4, 2019, 12:30 p.m.   x
.
     Reply to this


lendvai (msg) 25242 Jan. 4, 2019, 7:07 a.m.   reply to: 25241 x
Persze, hogy érdemes. Ha egy fórumtéma él, akkor nem erőlködés, mert írunk bele. Ha meg erőlködni kell, akkor az a téma jobb, ha elsüllyed. :-)
A webtulajt nem hibáztatom, nem tudhatjuk mi lehet a háttérben. Ez amúgy is egy ingyenes oldal, semmi okom követelőzni nála. Egyszer írtam neki, hogy ha tudok segítek, akár pénzzel, de nem válaszolt. Hát ennyi, én erőlködök egy kicsit, hogy a számomra érdekes témák mindig egy lépéssel a robot előtt járjanak. :-)
     Reply to this


Ullyses (msg) 25241 Jan. 3, 2019, 10:27 a.m.   x
Azon elmélkedem, hogy vajon érdemes e felhozni egy-egy fórum témát és erölködni hogy a trollok bejegyzései eltűnjenek? Egyre többször jelenik meg u.az a trollszöveg "új" fórum témaként, a T. Webtulaj meg nem foglalkozik vele...
     Reply to this


KTib962 (msg) 25240 Dec. 18, 2018, 12:32 a.m.   reply to: 25239 x
Tudom a magyar nyelv bámulatos: a mama szóbol is elveszünk 1 betűt, hármat meg kicserélünk és sör lesz belőle.
     Reply to this


Jam Clerk (msg) 25239 Dec. 17, 2018, 9:54 p.m.   reply to: 25234 x
Túlbonyolítod.
sör-sor-bor.
Téma lezárva :)
     Reply to this


Dokypapa (msg) 25238 Dec. 17, 2018, 11:20 a.m.   x
Részemről ennyi , a többi rátok vár ,. :-)
     Reply to this


csanyi (msg) 25237 Dec. 12, 2018, 3:43 p.m.   reply to: 25231 x
Elküldtem sms-ben, megkaptad? :)
     Reply to this


csanyi (msg) 25236 Dec. 12, 2018, 3:42 p.m.   reply to: 25232 x
Pedig kijön a matek, mivel tök átlag vagy az alatti vagyok mondjuk használok 10000 szót amiből 8726 szópár amit Te természetesen nem tekintesz különálló szónak egy hímnemű esetében (pedig, hogy felvágnék vele) tehát tudok 8726 szót párosan és 1274-et saját jogon. :)
     Reply to this


Utalatos (msg) 25235 Dec. 12, 2018, 1:54 p.m.   reply to: 25232 x
Akkor befejezném a gondolatot, mielött jönne csanyi és letolna, hogy nem is ezt kellett megszámolnia.
Nos tehát van ez a három betű: r, t, é, aminek ugye, ha jól számoltam négy értelmes variációja van.
Vegyük ki mondjuk az "é" magánhangzót és pótoljuk tetszőlegesen, de úgy, hogy értelmes új szót kapjunk!
Nos, hirtelenjében: tőr, tör, tor,túr, tar, tár, rőt, őrt, ìrt, árt, tűr, rút, art(bár ez idegen szó), s előtagként ort, stb, ha van még.
És ezt végig csinálni az ősszes kétbetűs szótól az öt szótagos összetételekig! Rámenne még pár éjszakátok, de még így is nagyon távol van attól a bizonyos 17452-től.
Mondjuk az a mondat viccesebb volt az én két fejtegetésemtől, pedig én sem gondoltam komolyan a feladványt:-)))
     Reply to this


Audimania (msg) 25234 Dec. 12, 2018, 1:51 p.m.   x
Szerintem KTib megelégszik a szópárokkal, és nem anagrammákra gondol. Utóbbiak száma egészen véletlenül nem egyezik meg az adott nyelv teljes szókincsével? :)

S ha már matematikai megközelítés:
4 betűs szavaknál általában 2-2 mással-, illetve magánhangzó a jellemző. Nagy valószínűséggel a hangzó jellegének megváltoztatása nem ad értelmes kifejezést (ergo msh-t csak msh-ra, mh-t csak mh-ra cserélünk).
A magánhangzókat tekintve a rövid és a hosszú alak nem feltétlen okoz változást, így azoknak csak a fele marad, így 'helyiértékenként' a variációk száma: 30*7*30*7 = 44.100
Sajnos ez még mindig tartalmazza az oda-vissza párokat, ezért felezzük meg: 22.050
Mivel ez csak a négybetűs szavak kombinációinak lehetősége, így belátható, hogy az ennél több betűből álló szavak lehetséges kombinációinak száma jóval nagyobb, így a Csanyi által megszámolt 17.452 eléggé felületes számolás eredménye :) Persze az is lehet, hogy elfáradt számolás közben :)

Egyébként hogyan lesz a sörből bor?
sör-ser-ver-vér-bér-bor
     Reply to this


KTib962 (msg) 25233 Dec. 12, 2018, 8:45 a.m.   reply to: 25232 x
Jaj de éreztem, hogy hallatod a hangod! Köszi a védőbeszédet.
     Reply to this


Utalatos (msg) 25232 Dec. 12, 2018, 8:31 a.m.   reply to: 25230 x
Na, ezt számold újra! 1-es, leülhetsz!:-)
Mivel átlagos, felnött férfinak tekintelek, kb. 10.000 szót használhatsz összesen.
Igaz, kb. 200000-t megértesz, ha nagyon megerölteted magad, vagy véletlenül szembe jön veled, de mi ez a nagyjából félmilliós magyar szókincshez képest, melynek a nagyobbik fele teljesen elfeledett vagy rendkivűl ritka, inkább elszigetelt kifejezés.
Már a nagy számok törvénye alapján és az abc betűinek variálhatósága(kombinációk száma) sem lehetséges tehát, hogy az általad megjelölt 17452 értelmes kifejezés kijöhetne még ragokkal, igekötőkkel, képzőkkel sem.
Az külön neheziti a helyzetet, hogy KTib szópárokról beszél, holott ezeknek csak töredéke szópár, a valóságban azon elmélkedik, hogy hány olyan szó van, ahol egyetlen betű megváltoztatásával új, értelmes kifejezés alkotható, vagy jön létre.
Lásd a legegyszerűbbeket, mondjuk 3 betűvel: ért, rét, tér, tré, stb
Most megyek a gyerekeim közé, mert ahhoz, hogy iskolába mehessenek majd, még hiányzik 867 szó, kifejezés a 3000-ből, ami szükségeltetik:-))))
     Reply to this


KTib962 (msg) 25231 Dec. 12, 2018, 8:30 a.m.   reply to: 25230 x
Azta...nem gyenge mutatvány. A leggyakoribb 3000-t felhajítanád ide?
     Reply to this


csanyi (msg) 25230 Dec. 12, 2018, 7:36 a.m.   reply to: 25229 x
17452, az éjjel megszámoltam.
     Reply to this


KTib962 (msg) 25229 Dec. 12, 2018, 7:34 a.m.   x
Azon elmélkedtem a minap, hogy hány olyan szópár lehet, amiben egy betű megváltoztatásával merőben új kifejezés jön létre. Természetesen nem az egy szótagú zár-vár stb, hanem minimum kettő vagy több szótagból álló kifejezések, mint pl. kerítés-körítés, kiadó-riadó, szerva-szerda-verda, Gergő-görgő, kehes-kegyes, kegyes-vegyes, tetű-tető, stb.
     Reply to this


KTib962 (msg) 25228 Dec. 10, 2018, 10:51 p.m.   x

     Reply to this


KTib962 (msg) 25227 Dec. 10, 2018, 7:11 a.m.   reply to: 25225 x
Minden inerciarendszer kérdése. Ha a zérót a nyílvessző hegyére teszed akkor nem is nyilazás történt, hanem rugalmas elszakadás, a ló baromi gyorsan távolodott. Egyébiránt rémlik valakinek, hogy a rugalmas elszakadás fogalmát mire használták?
     Reply to this


Jani55 (msg) 25226 Nov. 30, 2018, 9:49 p.m.   x
Aktuális: Szinte minden méretben... https://www.youtube.com/watch?time_continue=195&v=EW4DOgtjS24
     Reply to this


csanyi (msg) 25225 Nov. 30, 2018, 4:58 p.m.   x
Azon agyalok, hogy mikor derék eleink hátrafele ültek a lovon és akkor hátrafele nyilaztak akkor az tulajdonképp előrenyilazás volt nem?
     Reply to this


KTib962 (msg) 25224 Nov. 27, 2018, 7:39 a.m.   reply to: 25222 x
Annyi, hogy pár centi ki is lóg :-)
     Reply to this


Audimania (msg) 25223 Nov. 25, 2018, 5:47 p.m.   x
Ma sikerült felkelnem ébresztőóra nélkül. Akkor én egy semmirekelő vagyok?
     Reply to this


lendvai (msg) 25222 Nov. 11, 2018, 5:33 p.m.   reply to: 25221 x
Azt tudnod kell, hogy rólam azért kiderült, hogy az átlagnál magasabb a személyiségemben a pszichopata rész. De még nem a szociálisan veszélyes mértékben. Egyelőre. :-))))
     Reply to this


KTib962 (msg) 25221 Nov. 11, 2018, 4:23 p.m.   reply to: 25220 x
Az őszinteség a szadizmus egyik formája :-)
     Reply to this


lendvai (msg) 25220 Nov. 11, 2018, 3:39 p.m.   reply to: 25216 x
Akkor rendben vagyunk, én azért megkövetlek. Én is a véleményemet mondom el itt és máshol is, mert ezért is vannak ezek a fórumok. Sokszor túl direkt, elismerem (népiesen fogalmazva "bunkó"), de sok helyzetben ez működik, így aztán nem ígérem meg, hogy levetem ezt az oldalát a személyiségemnek. :-))))
Sok a negatív szemléletű ember, ezt tartom megoldandó helyzetnek. Jelenleg úgy tudom megoldani, hogy huzamosabb ideig nem tartózkodom a közelükben. :-))) Helyette keresem a vidám emberek társaságát. :-))))
     Reply to this


Kondorosi 67 (msg) 25219 Nov. 11, 2018, 11:41 a.m.   reply to: 25218 x
:))
     Reply to this


KTib962 (msg) 25218 Nov. 11, 2018, 11:37 a.m.   reply to: 25217 x
A kisszéket, mérgezett egérként tekergő kígyót meg a tolató monguzt hívod írásnak?
     Reply to this


Kondorosi 67 (msg) 25217 Nov. 11, 2018, 10:32 a.m.   reply to: 25214 x
Nincs.A pénzen található írájból nem nehéz kikövetkeztetni.Aztán egy kis google megerősítés és kész :)
     Reply to this


csanyi (msg) 25216 Nov. 11, 2018, 10:30 a.m.   reply to: 25211 x
"Mikor tettél valamit a nálad rosszabb helyzetben lévőkért utoljára?"

Apróságokat, de viszonylag sűrűn, bocsot nem kell kérni mert nem azért tesszük, vagy 10 éve k@rva szar helyzetbe kerültünk és jólesett pár barát segítsége (igaz rosszul meg a legtöbb addigi barát gúnya, gáncsa) és ezt próbálom visszaadni a kevésbé szerencséseknek, nagyjából és is így álltam hozzá a 'nyomorultakhoz" mint Te és azt hittem enyém a bölcsek köve.....oszt ez elmúlt és ezért egyáltalán nem török pálcát senki felett legfeljebb elmondom, hogy ezekről nekem mi a véleményem.......
     Reply to this


Kondorosi 67 (msg) 25215 Nov. 11, 2018, 10:25 a.m.   reply to: 25213 x
Akkor most van 86 forintod!
     Reply to this


KTib962 (msg) 25214 Nov. 11, 2018, 10:24 a.m.   reply to: 25212 x
Köszi! Honnan tudtad? Neked is van?
     Reply to this


KTib962 (msg) 25213 Nov. 11, 2018, 10:22 a.m.   reply to: 25210 x

     Reply to this


Kondorosi 67 (msg) 25212 Nov. 11, 2018, 10:18 a.m.   reply to: 25210 x
Thaiföld.10 baht.
     Reply to this


lendvai (msg) 25211 Nov. 11, 2018, 10:13 a.m.   reply to: 25209 x
Yoda mester mondta: ne próbáld: tedd! :-))) Bármivel, egy jó szóval, egy érintéssel. Addig azt én nem nevezném együttérzésnek, amíg csupa negatívumokkal nyilatkozik valaki mások helyzetéről, csak egy önző hozzáállásnak, amit úgy neveznek: sajnálat és nem a másikról szól, hanem a saját nyomorúságunk igazolásáról.
Mikor tettél valamit a nálad rosszabb helyzetben lévőkért utoljára? Na ez az, ami számít. Ha tettél valamit mostanában, akkor természetesen megkövetlek és bocsánatot kérek, amiért ilyen direkt módon fejeztem ki a nézeteimet.
Hadd kezdjem én: legutóbb múlt héten segítettünk egy talpra állni igyekvő csonka családnak, illetve egy nem csonka, de szerényebb anyagi helyzetben élő családnak bútorokkal, háztartási gépekkel, egyéb apróságokkal. Előtte rendszeresen segítettünk másoknak ruhákkal, cipőkkel. És fogunk is.
Nos?
     Reply to this


KTib962 (msg) 25210 Nov. 11, 2018, 9:59 a.m.   x
Hozzám keveredett egy pénzérme és az istenért se tudok rájönni honnan származik.
     Reply to this


csanyi (msg) 25209 Nov. 11, 2018, 9:14 a.m.   reply to: 25204 x
Igazad van, tökre szar nekem, hogy nem követem a trendet és bár kissé elfordítva a fejem, de próbálok együtt érezni a nálam rosszabb helyzetben lévőkkel, kissé szégyellem is magam a rinyálásom miatt.
     Reply to this


csanyi (msg) 25208 Nov. 11, 2018, 9:11 a.m.   reply to: 25207 x
Pont így, köszi, hogy bizonyítottad amit írtam.
     Reply to this


csanyi (msg) 25208 Nov. 11, 2018, 9:11 a.m.   reply to: 25207 x
Pont így, köszi, hogy bizonyítottad amit írtam.
     Reply to this


lendvai (msg) 25207 Nov. 10, 2018, 10:40 p.m.   reply to: 25205 x
Eufóriában jól élni? Van egy tizenéves autóm, egy tizenéves motorom. A szüleim alkoholisták voltak, egy megnyomorított gyermekkor emlékén kívül nem nagyon hagytak rám mást. Úgy gondoltam ennél többet tudok és rinyálás helyett mentem az álmaim után. És most örülök annak, amiért megdolgoztam. Segítek akinek segíteni kell. És leszarom a nyivákoló nyomorultakat. :-))))
     Reply to this


lendvai (msg) 25206 Nov. 10, 2018, 10:34 p.m.   reply to: 25205 x
Pont így. :-))) Köszönöm, hogy önként prezentáltad itt nekünk. :-))))
     Reply to this


csanyi (msg) 25205 Nov. 10, 2018, 8:42 p.m.   reply to: 25204 x
Képzeled, hogy bárki is kiabált utánad, pont nem foglalkozik senki, hogy jól élsz. Az eufóriád érthető remélhetőleg nem lesz okod kijózanodni belőle.
     Reply to this


lendvai (msg) 25204 Nov. 10, 2018, 8:07 p.m.   reply to: 25201 x
Ez is csak rinyálás. :-) Ha ilyen gondolataid vannak, akkor ezt érdemled. :-))) Hányszor hallottam én már ilyen gondolatmeneteket. Továbbmentem, ők meg még kiabáltak utánam a langyos szarban ülve. :-)))
     Reply to this


Kondorosi 67 (msg) 25203 Nov. 10, 2018, 8 p.m.   reply to: 25200 x
Nekem az esti elő söröm.És tudom fokozni! :)
     Reply to this


csanyi (msg) 25202 Nov. 10, 2018, 7:54 p.m.   reply to: 25200 x
Igen, nekem pl, sokszor mondják, hogy boldog vagyok és vár rám a mennyek országa mert szegény vagyok lelkiekben.:)
     Reply to this


csanyi (msg) 25201 Nov. 10, 2018, 7:52 p.m.   reply to: 25194 x
Ha van lélekvándorlás akkor szeretném erről a kérdésről olvasni a véleményedet miután újjászületsz egy cigósorra, vagy más földrészen a gyönyörű bolygónak esetleg rohingjaként vagy más hasonló körülmények között élőként.........
     Reply to this


Itil900 (msg) 25200 Nov. 10, 2018, 7:47 p.m.   reply to: 25198 x
Tudjuk egyáltalán mi a "boldogság"???
     Reply to this


lendvai (msg) 25199 Nov. 10, 2018, 7:03 p.m.   reply to: 25198 x
Egy igen vagy nem elég lett volna, de ha hazudunk, legfőképp magunknak, akkor ilyesmi születik. :-)))Ez a te életed. Az enyémet pedig ez nem befolyásolja. :-) Így nem is lehet igaz rá, amit írtál. :-))) A lenti érvelésedet felhasználva itt.
     Reply to this


Utalatos (msg) 25198 Nov. 10, 2018, 6:49 p.m.   reply to: 25197 x
Senki nem boldog! Az életnek vannak boldog pillanatai, percei, órái, esetleg még szakaszai is.
Kevés az akarat, de még a szándék is, hogy boldoggá tehessük akár csak a saját életünket, a másokéról már nem is beszélve!
     Reply to this


lendvai (msg) 25197 Nov. 10, 2018, 6:42 p.m.   reply to: 25196 x
Látod, ez a helyzet: te még nem tapasztaltad meg amiről lentebb írtam.
Ha a tükörbe nézel és minden bátorságodat összeszedve megkérded magadtól, hogy boldog vagy-e, akkor mi a válasz?
     Reply to this


Utalatos (msg) 25196 Nov. 10, 2018, 6:23 p.m.   reply to: 25194 x
Tibor, nincs ilyen törvény(szerencsére) és nincs törvényhozó sem(forrás), aki meghozhatta volna ezt a törvényt.
Ezért hát pont annyira van csak igazad, amennyire nem és ezen még az sem javít, ha magadra is vonatkoztatod!
Hangzatos, mert végtelenül leegyszerűsíti a világ összetett rendszerét, de hibás, mert sorszerűségnek állítja be a társadalom ezernyi hatását az egyénre, mintha egyenlő feltételekkel indulhatnának az élet versenypályáján.
("egyenlő pályák, egyenlő esélyek-a'la Sándor György)
Miközben írtam, rájöttem: inkább nincs igazad:-))
De legalább veszed a fáradtságot, hogy elmélkedj ilyen fontos kérdésekről is.
     Reply to this


kawa550 (msg) 25195 Nov. 10, 2018, 5:37 p.m.   reply to: 25194 x
Egyet kő' értenem!
Ahogy Fanka már megénekelte: "A jó Isten csak annyit mér – amennyit el kell bírnod!" Mondám ezt ateistaként. A picsogókból sosem lesz semmi, ha akarsz valamit, csináld meg. Tavasszal eltörtem a kezem, 3 hónap gipsz, 1.5 hónap után megkaptam a felmondásom, 50 éves elmúltam, törött kézzel meló nélkül maradtam. Előbb lett új melóm - több fizetésért- minthogy levették volna a gipszem. Persze ülhettem volna itthon, tátott szájjal várva a sült galambot, vagy mehettem volna segélyért sorba állni, de én valahogy mindig munkából éltem. Zannya picsáját annak, aki nem. :))))
     Reply to this


lendvai (msg) 25194 Nov. 10, 2018, 5:14 p.m.   x
Így kívülről nézve megint kezd ez a topik rinyálóssá válni. :-)
Úgy érzem sok olyan ember él a Földön, akinek meg kéne tapasztalni a halál közelségét. Akkor talán új nézőpontokat találna a saját életét illetően.
Ami az én eddigi életem tapasztalata (és még sok más emberé is, mert hallottam, olvastam az ő nézőpontjaikat is): Ha valaki elégedetlen a saját életével akkor vagy beismeri, vagy nem, de csakis ő felelős érte. A saját boldogságáért, ami nem a fogyasztásban keresendő. Ha nem ismeri be, nem tud vagy nem akar változtatni: nem érdemel mást.
A munkaerőpiaci rinyálást látva, hallva magam körül: mindenki pontosan annyit ér ezen a piacon, amennyiért el tudja adni magát. Ez rám is vonatkozik persze.
Mennyiszer hallgattam a felzúdulást amikor ezeket a gondolatokat osztottam meg másokkal. A zúgolódók (sajnos vagy sem, én nem tudok pozitív változásról beszámolni) kivétel nélkül ott maradtak, ahol voltak, senki nem változtatott a saját életén, maradt a nyakig érő szarban nyivákolás, a hitetlenség, a kifogások és negatívumok keresése és prezentálása.
Voltam számos országában ennek a gyönyörű bolygónak és láttam boldog embereket, akik messze rosszabb körülmények között élnek, mint mi.
Hát ennek fényében csak annyit tudok hozzátenni: hosszú távon mindenki pontosan azt kapja, amit érdemel. Én is. Se többet, se kevesebbet. Ez olyan alaptörvény, amit van, aki ért, van, aki nem, de a törvény forrását ez kurvára nem érdekli. :-)))))
     Reply to this


csanyi (msg) 25193 Nov. 10, 2018, 11:31 a.m.   reply to: 25189 x
Miért nem létezik? Az lehet a gond, hogy határokban gondolkodunk pedig az a csillagos ég.....szó szerint (és megint itt van ez a marha a kirajzásával).....:))
     Reply to this


Felhokep
Hirdetések
Member count: 26982