28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Kérlek jelentkezz be

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Elmélkedések
Következő oldal

qqriq64 11329 2012. január 22. 19:17  
Az EU hozzáállása orbánhoz kisértetiesen hasonlít a Népszövetség hozzáállásához hitlerhez.

tsanyi 11328 2012. január 22. 19:02   Válasz erre: 11327
Igen, ezt bizonyították az elmúlt idõkben, mindenben a fidesz mellett szavaztak....

TomRed 11327 2012. január 22. 18:59   Válasz erre: 11325
A Jobbik a FIDESZ társult szervezete, ugyanannak az éremnek a másik oldala. Ha valaki hisz még az önállóságában, akkor olvassa el Vona Gábor életrajzát és értékelje az eddigi együttmûködésüket: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vona_G%C3%A1bor

tsanyi 11326 2012. január 22. 18:49   Válasz erre: 11325
Jé, hogy változik a véleményük...ezt jól eltanulták zorbitól:

"Régen még elvárták a beavatkozást

Bár felszólalásában Morvai kategorikusan elutasította az EU Magyarországra irányuló vizsgálatait, a Jobbik 2009-es európai parlamenti választási programja még kifejezetten bátorította volna az ilyen uniós nyomásgyakorlást. A "Magyarország a magyaroké" címû program, amellyel Morvai és két képviselõtársa mandátumot szerzett, a 2006-os rendõrségi túlkapásokról szólva ezt írja: "A brüsszeli központi hatalom alkalmanként rendkívül kényes az emberi jogok és az ún. "európai értékek" tiszteletben tartására. Az olykor vehemensen fellépõ Unió [azonban] semmilyen uniós jogkövetkezményt nem alkalmazott a magyar kormánnyal szemben (...) a 2006-os magyarországi eseményeknél, az indokolt, határozott lépés elmaradt. A Jobbik az Európai Parlamentben azért fog küzdeni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elõ."

A program kifejezetten pártolja, hogy az EU bizonyos aggályok esetén közbelépjen, sõt azt ígéri, hogy ezt a Jobbik tevékenyen kezdeményezni fogja. "A Jobbik az Európai Parlamentben a gyülekezési, a szólás- és a sajtószabadság, és általában a politikai szabadságjogok (...) biztosítását nem tekinti egy ország belügyének, hanem valóban közös, európai értéknek" - írják. "[A Jobbik] szorgalmazni fogja az emberi méltóság védelmét, valamint az egyéni és közösségi jogok erõteljesebb érvényesítését az Unió területén, de különösen Magyarországon" - áll a programban."

"Morvai szerdai felszólalása új megvilágításba helyez egy másik 2009-es jobbikos ígéretet is. A párt három éve még egyik fontos céljának nevezte "a magyar ügy európai közbeszédbe terelését": azt akarta elérni, hogy a határon túli magyarok autonómiatörekvését tudatosítsák az európai közvéleményben, és bevonják az európai közélet megoldandó kérdései közé. A párt képviselõi most viszont azt kommunikálják, hogy az egyes nemzetek EP-képviselõinek elsõdlegesen saját nemzeti ügyeikkel kellene foglalkozniuk, és nem a magyarokéival.

Morvai az [origo] kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy felszólalása után kevesebb figyelmet kapnának a határon túli magyarok, és Gyöngyösi Márton is arról beszélt, hogy Morvai üzenete a magyar kormány elleni mostani össztûzre vonatkozott, ezért nem fog kihatni az autonómia ügyére. A szintén jobbikos EP-képviselõ, Kovács Béla azonban az [origo]-nak elismerte, hogy az ilyen nyilatkozatokkal "a Jobbik kivívhat ellenszenvet más országok képviselõibõl". "Ilyen ütközések vannak, de a politikai párbeszédben, a politikai harc során nem lehet õket elkerülni" - mondta. "

tsanyi 11325 2012. január 22. 18:42  
Ennyit ezekrõl is: http://www.origo.hu/itthon/20120120-regi-epprogramja-kiserti-a-jobbik-unios-szabadsagharcat.html

"A 2009-es európai parlamenti választások - és az elõzõ kormány - idején még az EU kemény fellépését hiányolta, most viszont a magyar szuverenitás elleni támadásnak tekinti az uniós kritikákat a Jobbik. A párt EP-képviselõi közben az unió haláláról beszélnek, és azt mondják, a külföldi képviselõknek a maguk dolgával kellene törõdniük Magyarország vizsgálgatása helyett. Saját munkájukat mégis létfontosságúnak tartják a szerintük összeomlott rendszerben, és inkább vitáznak a mongol demokráciáról, mint a magyarról."

tsanyi 11324 2012. január 22. 18:19   Válasz erre: 11322
Ha ez így van akkor elég sötét a jövõ.....remélem azért ez túlzás....igaz, a zsidók sem hitték még 33-ban, hogy mi vár rájuk....nem is menekültek el amíg lehetett legfeljebb csak a tehetõsebbek......

TomRed 11322 2012. január 22. 17:56  
"Az Európai Unió jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy egy diktatúrát megállítson."
http://nepszava.com/2012/01/velemeny/befellegzett-magyarorszagnak.html

qqriq64 11321 2012. január 22. 15:18  
Az a helyzet hogy leszoktam, leszoktattak engem már arról hogy más szempontokat is figyelembe vegyek mint a családom és a magam érdeke. Voltam én is idealista szavaztam lelkesen hittem a jövöben. Aztán rájöttem hogy mekkora lúzer vagyok.
Semmit sem szabad figyelembe venni az önös érdekeken kívül. Ország érdeke, város falu érdeke, közösség érdeke SEMMI.
Ez van és egy kicsit sem sajnálom.

TomRed 11320 2012. január 22. 15:18  
Ezt egy másik fórumon olvastam (#755667): http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=5224&from=755680#2889475
"Azt vedd figyelembe, hogy érzelem alapú kommunikációra értelem alapúval hatni igazán nem lehet. Két külön dimenzió, így felesleges is megpróbálni érvelni. Véleményem szerint ez egy igazán nagy probléma manapság. Amíg a Fidesz képes lesz érzelemre hatni (démonizál, támadást és összeesküvést vízionál, stb), addig a statiszika, számok, logikusan levezetett folyamatok melletti érvelés nem fog sikert elérni...
greeny7"

Sok igazság van benne, egy vakbuzgó hívõt nehéz logikus érvekkel meggyõzni. Talán még a saját keserves tapasztalata sem képes kijózanítani, hiszen mindig talál valamilyen kívülálló ellenséget, akire rá lehet fogni a problémákat. Ezért tisztelik máig sokan Sztálint, aki pédául elrekvirálta a gabona termést Ukrajnában, eladta dollárárt, így milliók haltak éhen.

TomRed 11319 2012. január 22. 14:31  
Szerénység, szerénység: https://www.youtube.com/watch?v=AVZ-BOfC5fI&feature=related
Az új magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk: https://www.youtube.com/watch?v=h4wjQrV5A1c

TomRed 11318 2012. január 22. 14:20   Válasz erre: 11311
"Ízlik e nekem és mennyibe kerül. A lõtéri kutyát nem érdekli hogy honnan származik. Miért kéne nekem akár egyetlen fillérrel többet fizetnem valamiért pusztán azért mert magyar? Itt sem teszek másképp pedig itt aztán minden brit termékrõl ordít a nagy brit zászló. A különbség mindössze annyi hogy a brit termékek NEM drágábbak mint a külföldiek. Azt veszem amelyik szimpatikusabb vagy szebben van csomagolva de semmiképpen aszerint honnan származik."

Pont Angliában élt annak idején David Ricardo a 18. század végén, a közgazdaságtan tudományának egyik megalapítója: http://hu.wikipedia.org/wiki/David_Ricardo
Az elég riasztó " A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei" címû mûvében elmagyarázta a szabad kereskedelem és külkereskedelem szerepét a gazdasági életben. Ezt a "komparatív elõnyök elmélete" néven tanítják ma is, gondolom még nem az alaptanterv részeként a közép iskolákban. http://hu.wikipedia.org/wiki/Komparat%C3%ADv_el%C5%91ny%C3%B6k_modellje

Pedig egyszerû és logikus a megállapítása: annak a terméknek az elõállításával kell foglalkozni, amelynek elõállításában "relatív", (nem abszolút) elõnyünk van a jövendõ kereskedelmi partnerünkkel szemben. Érdemes végiggondolni ezt a példát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Komparat%C3%ADv_el%C5%91ny%C3%B6k_modellje

Egy önmagába zárkózó gazdaság ezért nyilvánvalóan sikertelen lesz. Nem véletlen, hogy a világkereskedelem volumene évtizedek óta dupla annyit növekedik, mint a GDP növekedése. Ez magyarázza azt is, hogy a kereskedelmi korlátok lebontása elõsegíti a gazdasági fejlõdést, bár a VÁM-ok, deviza árfolyamok ideiglenes befolyásolása rövid távon hatásos lehet. Viszont hangsúlyozom, hogy csak rövid távon (Bokros csomag vám pótléka és deviza árfolyam csúszó leértékelése), kizárólag abból a célból, hogy lélegzethez jussanak a hazai cégek. Sajnos az elsõ FIDESZ kormány nem értette meg ezt az alapvetõ összefüggést, hanem elvesztegette a lehetõséget. Ahelyett, hogy strukturális átalakítást kezdeményezett volna a hazai vállalkozások helyzetbehozásával, mezõgazdaság ésszerû támogatásával, inkább az elsõ két év a semmittevéssel telt el, majd a Torgyán-féle ésszerûtlen osztogatással, valamint a hasonlóan meggondolatlan Széchenyi tervvel. Ez utóbbira ismertem közvetlen példát is... Ebbe a sorba tartozik bele az építõipar közvetett serkentése is a nyakló nélkül osztogatott kamat és tõke törlesztés támogatásokon keresztül. Az építõipar felfutása nem járt az adóbevételek arányos növekedésével, mivel köztudomású, hogy a fekete és szürke munka aránya kiemelkedõ ezen a területe, különösen egy laza kontroll esetén. (e.g. korrupció) Ugyanakkor a következõ kormányok költségvetését elviselhetetlenül magas, több száz milliárd forintos kiadással terhelte meg.

A következõ MSZP kormány pedig valamiféle délibábos illúzióval tekintett a 2004. május 1-ei EU csatlakozásra, elkábulva a már a csatlakozás elõtt hazánkba áramló támogatások és mûködõ, valamint spekulációs (forró) tõke beáramlásától. A csatlakozás ezután így felkészületlenül érintette a magyar vállalkozásokat a hatékonyabban mûködõ külföldi cégek konkurenciája (termelékenység, tõke erõsség, kedvezõbb hitel lehetõség, adózási elõnyök).

Kevéssé ismert a különleges státuszú termelõ cégek reakciója, amelyek ún. VÁM szabad területen mûködtek, VÁM és ÁFA mentességet élvezve. Ezek szinte kivétel nélkül rögtön kitelepítették hazánkból a termelésüket keleti irányba, minimum Ukrajnába vagy Romániába, de gyakran távol-keletre.

Ezen a helyzeten csak az MSZP gyors, az állami kiadásokat csökkentõ cselekvése segíthetett volna, ami lehetõvé tette volna az adók és kamatszint csökkenését, némi lélegzethez juttatva a hazai cégeket. Létezik Gyurcsány öszödi beszédének olyan értelmezése is pont az erõs, gyakran trágár kifejezéseivel arra akarta felhívni a figyelmét a változtatásokat önös, rövid távú érdekeik mentén szabotáló MSZP tagságának, hogy az utolsó utáni pillanatban van az ország a szükséges, gyakran fájdalmas, de szükséges lépések megtételére, a nagy állami ellátó rendszerek strukturális átalakítására. (Persze nem ezek a részek kerültek ki a köztudatba.) Nem gondolták végig a nagy beruházások megtérülését sem, így nem sikerült megfordítani vagy legalábbis korrigálni a kedvezõtlen folyamatokat.

Természetesen az ellenzék tette a dolgát, minden erejével (pl. szociális nép szavazás, önkormányzatok eladósítása, két harmados törvények változtatásának megakadályozása, korrupciós ügyek eltusolása) igyekezett ezeket a törekvéseket megakadályozni. Ez beleillett a szokásos rövid távú gondolkodásba: minél rosszabb az országnak, annál nagyobb esély van megnyerni a következõ választást, aztán majd lesz valahogy...
A világgazdasági válság ilyen helyzetben találta az országot, Bajnai kormány már csak egy kényszer pályán tudott mozogni, de legalább sikerült valamelyest visszanyerni a külföld bizalmát, elkerülni a legrosszabb kimenetelt, az államcsõdöt.

Most úgy látom sehogy nem akar tanulni a jelenlegi kormány a múltban elkövetett hibákból és továbbra is szembe kívánnak menni a klasszikus és bizonyíthatóan mûködõ közgazdasági törvényeknek.

Érdekes, hogy ehhez képest józan ember nem vitatja például a természettudományi törvények érvényességét, legfeljebb olyan zsenik kételkednek benne mint Albert Einstein http://hu.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein , aki foglalkozott a gyenge és erõs kölcsönhatás elméletével, ami Sir Isaac Newton http://hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton gravitációs erõ elméletének tovább fejlesztéseként is értelmezhetõ.

Eszembe jutott egy zseniális magyar matematikus, Bolyai János is, aki képes volt az évezredek alatt kialakított és általánosan elfogadott sík geometriát megújítani és részletesen kidolgozni a nemeuklideszi geometriát. http://hu.wikipedia.org/wiki/Bolyai_J%C3%A1nos Ezzel kiváltva kora egyik legkiválóbb matematikusának Carl Friedrich Gauss-nak is az irigységét... http://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Gauss

Visszatérve az eredeti mondanivalómhoz, véleményem szerint a mostani kormány gazdaság politikusainak nincs okuk magukat Albert Einsteinhez vagy Bolyai Jánoshoz hasonlítani, hanem célszerû lenne elõvenniük a klasszikus közgazdasági tankönyveket és újra elolvasni, megérteni az abban foglaltakat. Még ha úgy is ünnepeltetik magukat mostanában a megtévesztett emberekkel, mintha õk lennének Einstein, miután látványosan megbukott ezen a szerencsétlen országon elkezdett újabb kísérletezésük.

kawa70 11317 2012. január 22. 13:47   Válasz erre: 11314
Az legyen a mi bizalmasunk, aki nem basz át minket..... Ez, még akár orbáncviktor is lehet, de bárki, aki erre alkalmasnak érzi magát. És mivel a bizalom alapja a megelõzés: bármit is tesznek, felelõsséggel tartozzanak érte, tehát maximális elszámoltatás. Ami abban kellene hogy kimerüljön, hogy az összes államirányitási funkciót betöltõ emberkére a törvényben meghatározott tételek minimum duplája vonatkozzon - különösen gazdasági büncselekmény esetén. És mivel hogy a kötéláltali sajnálatos módon el lett törölve, igy minimum tényleges életfogytiglani. Mert ez minden baj forrása, ami jelenleg van: bármit tesz, kiröhögi az embert nem még hogy lemondana, ha meg ugy tartja kedve akkor mentelmi jogra hivatkozik.

qqriq64 11316 2012. január 22. 12:37   Válasz erre: 11314
Magyaroszág 2/3-os többséggel választott egy parlamentet amelyik parlament által választott kormány hitet tett az mellett hogy a magyar emberek érdekében fog dolgozni. Nem rónak ki további terheket stabilizálják a gazdaságot bla bla bla. Mindezért nem kis pénzt kapnak és határtalan LEHETÕSÉGET még több pénz szerzésére.
Na nehogy már nekem kelljen megmondani mit kéne tenni. Akkor el kell zavarni az egész bagázst a francba mert erre a teljesítményre bárki képes.

qqriq64 11315 2012. január 22. 12:25   Válasz erre: 11314
Ha nekem kell megmondani hogy hogyan tovább akkor miért is fizetünk nem kevés pénzért egy parlamentet?

classic 11314 2012. január 22. 12:08  
Akkor újra felteszem a kérdést mert a bírálók korábban elsiklottak mellette...HOGYAN TOVÁBB?
Ki legyen a TI bizalmasotok? Mert bizalom nélkül nem megy......

klimas 11313 2012. január 22. 12:05  
Na szóval ! Még eszembe jutott valami.
Ha jól emlékszem a jelenlegi csapat szorgalmazta az uniós csatlakozást. Az, hogy nem az õ regnálásuk alatt történt meg a belépés, gondolom az egyfajta flusztrációt okozott, fõleg a vezérnek.
Szerintem számított rá, mint néppárt alelnöke, hogy valamiféle európai vezér szerepet fog majd betölteni. Nyolc évig dúlt-fúlt magában, mert ott sem engedték elõrébb lépni, talán rájöttek mi is motiválja, és most miután Európában egyedülállóan többségi hatalmat kapott, úgy gondolta, majd jól megdorgálja az õt semmibe vevõket.....
Csakhogy ! Ha valaki egy klub tagja lesz , ott azért vannank írott és íratlan szabályok, amik betartását a többség, ha tetszik, ha nem, be fogja tartani. Különösen akkor ha egyre fogy a levegõ a delikvens körül!!

qqriq64 11312 2012. január 22. 11:23   Válasz erre: 11310
Ahogyan tetszik mondani. Így van ez.

qqriq64 11311 2012. január 22. 11:18  
Aki a mezõgazdaságra úgy tekint mint a csodafegyverre az nagyon el van tévedve.
Jelenleg és már hosszú ideje europában élelmiszer túltermelés van. A mi kis országunk hangyafasznyi jelentõséggel sem bír ezen a téren. A nagytömegû gabonapiacot egyértelmûen lefedik a lengyelek a minõségi élelmiszerpiac a franciáké. Lehet Magyarországon mezõgazdaságot csinálni sõt kell is de az az ország költségvetése számára csak kiegészitõ, nem túl jelentõs tétel. Idõrõl idõre felvetõdnek korszakalkotó ötletek hogy majd mi aztán a bioélelmiszerekbõl meg fogunk gazdagodni mert kis területen csak az a járható út aztán minden szépen el lett felejtve. yanúgy mint az ország egyetlen valóban egyedülálló természeti kincse a termálvíz. Micsoda tervek voltak hogy majd aztán abból az idegenforgalom meg a melegházak fûtése... Majd dõl a lé. Mi lett belõle? Lófasz és esti fény.
Ha viktor erre gondolt hogy merjünk nagyot álmodni akkor sikerült.
Amink van azt sem tudjuk kihasználni ami meg nincs arra nagyon büszkék vagyunk. Mint a magyar élelmiszerek. Fél év alatt egyetlen magyar termékkel találkoztam londonban. Gyõri vaníliás karikával az ASDA-ban. Ennyi. Természetesen azt sem magyar tulajdonú gyár állítja elõ.

Amíg otthon éltem és élelmiszert vásároltam két szempont alapján választottam. Ízlik e nekem és mennyibe kerül. A lõtéri kutyát nem érdekli hogy honnan származik. Miért kéne nekem akár egyetlen fillérrel többet fizetnem valamiért pusztán azért mert magyar? Itt sem teszek másképp pedig itt aztán minden brit termékrõl ordít a nagy brit zászló. A különbség mindössze annyi hogy a brit termékek NEM drágábbak mint a külföldiek. Azt veszem amelyik szimpatikusabb vagy szebben van csomagolva de semmiképpen aszerint honnan származik
Lehet egyébként a hazafias érzelmekrõl meg a hazai ipar támogatásáról beszélni majd ha ugyanannyiba kerül ugyanaz a termék származási helytõl függetlenül.
Natgyon jól tudjuk miért drágább a magyar termék mint a külföldi. Mert az elõállítási költségeiben túl sok az elvonás. Ha az ország vezetõsége elherdálja vagy ellopja a költségvetési bevételeket azt nem kívánom én fizetni. Ha nem értenek a gazdasághoz, ha balfaszok akkor én ezt nem vagyok hajlandó támogatni. Ilyen egyszerû a történet.

klimas 11310 2012. január 22. 11:02   Válasz erre: 11306
Én csak azon elmélkedem, mekkora színjáték az egész!
Mára nyílvánvalóvá vált, hogy az eddigi irány nem jó , váltani kell. Az eddigieket lehet mindennel indokolni, leginkább hazugságokkal!
De nyíltan bevallani, hogy elba...tuk ? Na azt nem !! No pasaran, mint ahogy ezt már régen is mondták a nagy harci kedvben!
Kapóra jött a világ kritikája, tehát meg van az indok , mi ugyebár csak a külsõ nyomásra leszünk kénytelenek felülírni magunkat....Belsõ nyomás az nincs , sõt inkább egy dicsõitõ tüntés , ami megmutatja , hogy micsoda hûbéri rendszer is van kiépítve.
Kár hogy nem ápr.4-én vagy máj.1-én volt, legalább egy kis nosztalgikus hangulatom támadt volna....
Na szóval ezért érzem azt, hogy ez a csapat is átbas...tt minket, ugyanúgy meg vannak a jól megfizetett vazallusok, milliárdos gyárosok, ügyvédek, háttérben csöndben irányító pénzeszsákok.....
Mi a különbség a nevükön kívül az elõzõ társaság és ezek között ????
" 00" "00" "00" "00" "00" "00" "00" "00" "00"

gazesmas 11309 2012. január 22. 10:44   Válasz erre: 11308
A nagy egybefüggõ könnyen gazdaságosan mûvelhetõ a "nagyoknak"!
A kicsi "éhségparcellák" a kicsiknek!

tsanyi 11308 2012. január 22. 10:30   Válasz erre: 11307
Dolgoztam a rendszerváltás közbeni káoszban pár hónapot egy márvány utcai zöldségesnél....oda bejártak a mára már naggyá vált kezdõ és akkori politikusok akikkel a tulajunk eljárt gyûlésekre és mindenhová és néha leereszkedett hozzánk is ha olyanja volt.....akkoriban mesélt a felosztásról, hogy ki mit kapott vagy tarthatott meg melyik párt mire kapott "engedélyt".....és tényleg úgy lett amit évek múlva látni is lehetett.....persze nyilván van átjárás fõleg a mostani erõszakos átrendezési kisérletben, de a fõ vonalak megmaradtak.....vajon kiknek jutott a föld?...

gazesmas 11307 2012. január 22. 10:26  
"Egyébként a viktor szeretne egy erõsebb mezõgazdasági szférát kialakítani, felhozni azt. Valami elõadáson (tv) hallottam tõle az ezzel kapcsolatos tervek nagyobb vonalait. "

Naná! Hiszen a lenyúlt, volt állami gazdaságokat lassan életre kell lehelni. Mi sem könnyebb mint azt állami, no meg EU pénzen megtenni.

tsanyi 11306 2012. január 22. 10:17  
A tegnapiakat nagyjából én is így gondolom, de ez változhat ha bizonyíték is lesz bármire: http://poldi.blog.hu/2012/01/22/eu_ellenes_tomegtuntetes_budapesten?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_01_22&utm_campaign=index

"Mindegy is, hogy százezren vagy egymillióan (ez a két szélsõérték maradt meg bennem a sajtót böngészve). A lényeg, hogy a szándék sikerült, nagy számban voltak utcán azok, akik... mit is akarnak?

Benne volt a pakliban, de mégis meglepõ talán, hogy a tüntetés éle egyáltalán nem a belpolitikai ellenfelek ellen irányult, (való igaz, hol is vannak azok?), hanem Brüsszel reszkessen. A "Nem leszünk gyarmat - We will not be a colony!" frontzászló nyomát követte a sok-sok ember, s ezen el kell gondolkodni. A kormány melletti belpolitikai kiállás, Orbán Viktor "megvédése" másodlagossá vált, mint ahogy a Millának szóló üzenet is csak járulékos sikersztori: mi is meg tudunk ám ennyi embert mozgatni, ha akarunk.

A fõ, KÖZVETLEN üzenetet az EU-nak címezték. Ha sokat ugráltok, egyszer azon veszitek majd észre magatokat, hogy a magyarok nélkül vagytok kénytelenek vegetálni. "

"Orbán Viktor véletlenül éppen kedden találkozik a vele sokat keménykedõ Barrosóval. Látom magam elõtt, ahogy a sajtó látóterén kívülre kerülnek, Viktor udvarias mosollyal megkérdezi az Európai Bizottság elnökét: Na öreg, láttad, mit üzentek neked szombaton a magyarok? És közben a szemével csippent egyet csibészesen, kádárosan. De nem kell beszarni, öreg, kézben tudom tartani a dolgokat. Ha ti rendesek vagytok és észhez tértek, akkor nem lesz bajunk egymással. Tudod, van egy régi magyar közmondás: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten! Láthattad, milyen mandátumot kaptam a népemtõl. A kétharmad neked nem volt elég, most jól a fejedbe véstük, hogy milyen az, ha felûl a népnek árja!"

"Itt óriási erõk mozdultak meg egyetlen cél érdekében: Orbán Viktornak kedden ne kelljen remegõ gyomorral kezet fognia Barrosóval...

Talán egyszer majd megismerjük ennek a demonstrációnak a részleteit, s kiderül, hogy a nyílt EU-ellenességet felvállalni nem merõ kormánypárt keze milyen mélyen volt benne az események ilyetén alakításában. Szó sem volt itt attól való félelemrõl, hogy majd pár száz öreg nénike rázza az öklét dühösen. Itt kérem biztosra lett menve."

tsanyi 11305 2012. január 22. 10:02   Válasz erre: 11304
Azt azért ne feledjük, hogy ahol a helyi drága termelést megmentették azok az országok teljesen nyitottak és van bõven más olyan ágazatuk ami ellensúlyozza a rosszat....nálunk az ipar eddig megtette ezt, de az eddigi kizsákmányolása és zorbiék szabadságharca mára fõleg a kicsiket teljesen kivéreztette....amiért drága a mezõgazdaság itthon az azért van mert mindent ami a termeléshez kell külföldrõl szerzik be, nincs gépgyártás, kemikáliák(vagy csak kevés) az állattartás lehetne még nyereséges, de valamiért az sem az....most pl. a török exportot tiltották be hamis papírozások miatt a marha fronton és ez ha nem változik rövidesen rengeteg gazdát tesz tönkre és a bezártság ezt fogja eredményezni minden vonalon......

....és azt se felejtsd el, hogy ugye ha drága és támogatni is kell akkor azt a Te adódból fogják fizetni a Te rovásodra és majd Neked kell megvenni a drága hazai terméket az olcsóbb külföldi helyett(tényleg, most mekkora a fogyasztásában egy hívõnek a hazai termék?....mint kuszaszemnek aki már közértbe is külföldre jár).....amúgy én és a család is tudatosan(!!) magyar terméket vásárolunk amikor csak tehetjük, nem eszünk pl. mást mint a jóval drágább lipóti kenyeret és húsokból is csak azt és olyan áruházban(vagy hentesnél) aki a maga állítása szerint magyart árul(azért így mondom, mert igazából õ sem tudja hisz a nagyker hozza a multinál meg még annyira sem lehet tudni mindegy mit írnak ki).......

classic 11304 2012. január 22. 09:24  
Nem baj ha drágább...a bmw-t mint motor gyárat ez egy párszor kihúzta a bajból, a nyilvánvaló vesztes helyzetbõl.
Az is kihallható volt , hogy ha valóban fejlesztik a mezõgazdaságot mint termelõ ágazatot szinte kötelezõen elvárja a kormány a fejlesztést és a minõség színvonal emelését.
Ezért ha ez így lesz nem baj ha drága...na megyek dolgozni a mûhelybe.

kawa70 11303 2012. január 22. 09:22   Válasz erre: 11301
Szerintem sem felesleges, már csak azért sem, mert alpajában véve az ország területe erre alkalmas sznte kizárólag. Az sem biztos, hogy nem lenne nyereséges a termelés. Csak ehhez változtatni kellene az egész jelenlegi mûködtetésén. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb gazda kizárólag a támogatások révén halad elõre, erre alapozza szinte a tevékenységét is. És valljuk be, nem is élnek rosszul belõle. Ami ehhez hasonló, a szövetkezetek mûködése. A környezetemben ismerõseimnek van néhány, több éves mûködésük alatt nettó hasznot nem termeltek, csak a támogatásokból tartják fenn magukat és dolgozóikat. De inkább minuszos a termlésük még igy is. És erre allapozva (mármint a támgatásokra) csináltak gyorsan egy másik szövetkezetet is, amiben meg aztán végkép nem termelnek semmit, nincs is semmijük hozzá, viszont szedik fel a támogatásokat és elsikálják a két szövetkezet közt.

tsanyi 11302 2012. január 22. 09:14   Válasz erre: 11301
Az a baj, hogy nem értelmezed csak a számodra ellenséges dolog mentén látsz.....ezt írtam:

"
....a mezõgazdaság fejlesztése pedig természetesen fontos, de arra nem lehet alapozni a gazdaságot fõleg nem a hitelek visszafizetését mivel a mezõgazdaság soha egy államban sem(nálunk sem) volt igazán rentábilis és nagy hasznot hozó"

....ebben hol van az, hogy nem kell felhozni?.....az van benne, hogy arra nem lehet alapozni a gazdaságot és annak fejlõdését.......pontosan olyan módon kell kezelni ahol a helye van, az élelmiszer termelés a társadalom szempontjából nyilván a legfontosabb kérdés, de jelenleg a magyar termelés nagyon drága mert sokkal olcsóbban lehet máshonnan beszerezni az élelmiszert.....tehát ha vitya vagy bárki az magyar emberek számára elérhetõvé szeretné tenni akkor van pár dolga:
1. vagy bezárkózik az ország(amit a jobbik hirdet) és nem lesz más mint megvenni az itthoni terméket ami ugyan jó a gazdáknak, de mivel bezárkózunk az iparban dolgozóknak nem lesz melóhelyük(errõl már írtunk párszor most nem tenném) így nem fogják tudni megvenni az élelmiszert így mégsem jó ez így mert ugye olyan nincs, hogy csak a mezõgazdasági termékeket zárjuk ki, de azért mi el akarunk nekik adni......és hát jelenleg az iparban sokkal többen dolgoznak és az érdekes lenne ha hirtelen mindenkinek azt mondanák, hogy ok, lehet menni a földekre és majd ott dolgoztok....ebbe azért a hívõk is beleesnek.....

2. vagy fejleszti a gazdaságot(ipart fõleg) ami majd elhozza a foglalkoztatottságot és fizetõképes keresletet amiért meg tudják venni az emberek a versenyképes(!) hazai terméket.. mert ugye ez azzal jár, hogy továbbra is be lehet hozni kintrõl bármit, de igazából nem tudom miért nagyon drága itthon termelni és ez mindenhol így van csak ott támogatják attól olcsóbb(legalábbis eu), de azt õk is kitermelik valamibõl.....

3. vagy pedig felvesz egy halom hitelt amit beletol a mezõgazdaságba támogatás vagy bármi más formájában, de ettõl függetlenül kizár mindenkit az ezzel járó következményekkel és így próbál meg mindenkit a mezõgazdaságba terelni ami megint egy érdekes lépés lenne az emberek szemszögébõl.....

4..vagy pedig az egész csak kamu duma a zorbi részérõl mint ahogy eddig minden a nagy igazságszájból és ahogy már írtam ez az egész csak azért került terítékre, hogy megossza a vidéket és a várost(a beszédben voltak erre utaló mondatok) és így maradjon hatalmon......a városokban a támogatottságuk eléggé lecsökkent, de vidéken még nem annyira és azt a szembefordítással akarja növelni.....ez sima szektás technika...

classic 11301 2012. január 22. 08:57  
Hogy magyar országban felesleges lenne a mezõgazdaságot felhozni? Ebben nincs igazad....megint.

tsanyi 11300 2012. január 22. 08:52   Válasz erre: 11298
"Egyébként a viktor szeretne egy erõsebb mezõgazdasági szférát kialakítani, felhozni azt. Valami elõadáson (tv) hallottam tõle az ezzel kapcsolatos tervek nagyobb vonalait. "

...mást nem is nagyon lehetett eddig sem hallani mivel egyetlen ígéretüket és tézisüket sem támasztották soha alá számokkal, bizonyítékokkal......ami eddig bebizonyosodott, hogy a gazdaságot sikerült a béka segge alá tornászniuk.......

....a mezõgazdaság fejlesztése pedig természetesen fontos, de arra nem lehet alapozni a gazdaságot fõleg nem a hitelek visszafizetését mivel a mezõgazdaság soha egy államban sem(nálunk sem) volt igazán rentábilis és nagy hasznot hozó........mennyi földet kell és mivel megmûvelni ahhoz, hogy egy kisebb gyár ami eladható árut termel nyereségét utolérje?.....az ipar hozza a nagy bevételt, a mezõgazdaság az iparban dolgozók ellátását tudja biztosítani persze csak tisztes haszonért, ha erre nem képes elég olcsón amit a dolgozók ki tudnak fizetni akkor máshonnan szerzik az élelmiszert....jelenleg a világhoz képest a mi mezõgazdaságunk mûködtetése nagyon drága......ezért támogatni kell, hogy egyáltalán fennmaradjon(õk kapják a legtöbb támogatást, az ipar/szolgáltatást gyakorlatilag a nagyokon kívül semmit és ez eddig mindig így volt) na, de a támogatást mibõl kapják?...abból amit az ipar megtermelt vagy kölcsönbõl ha az ipart is tönkreteszik....tehát kell a kölcsön ami ellen zorbi állandóan ágál.......és inkább felveszi a "piacról" a 10% körülit mint az imf-tõl a 4%-ost csak nehogy ellenõrizzék....

tsanyi 11299 2012. január 22. 08:43   Válasz erre: 11296
Ezt komolyan gondolod?...elhiszem, hogy a szemináriumon ezt oktatják, de azért kicsit meredek.....és ha ezt a párt komolyan így gondolja és harcol a függetlenségért akkor miért mondod, hogy nem lépünk ki?....a párt elõre tudja, hogy elveszti a háborút és azt ezzel magyarázza?.....viszont elõre vesztes háborút csak a lúzerek vívnak.....az okos kibékül és kihasználja a béke elõnyeit nem pedig nyomorban tartja a népét.....akkor most melyik a zorbipárt?...lúzer vagy okos?....vagy csak simán mást mond a híveknek mint amit cselekszik?....ki is mondta ezt?......

classic 11298 2012. január 22. 08:43  
Köszi tomred....nem véletlenül írtam a közgazdász diplomára a gépészmérnököt. Emlékszem arra, hogy azt is elvégezted.
De a régi rendszer közgazdász oktatásában eleve benne lévõ hiányosságokban ezek szerint egyet értünk.
Tehát nettó befizetõk vagyunk...egyenlõre.
Hurrá...
Egyébként a viktor szeretne egy erõsebb mezõgazdasági szférát kialakítani, felhozni azt. Valami elõadáson (tv) hallottam tõle az ezzel kapcsolatos tervek nagyobb vonalait.
Tehát ez helyes....
Na de akkor függetlenül a bal vagy jobb oldali szimpátiától...kedves globalizácíó hívõ és liberális beállítottságú, és természetesen jobb oldal hívõ motoros társaim MI LEGYEN??????
A szimpla bírálatok bekopizásán kívül a részetekrõl, és az érzelmi alapon való kötõdés a jobb oldaliak részérõl nem lesz elég. Valljunk színt, mindenféle hozzáértés (tisztelet a kivételnek) és az eltorzított bal-jobb média híreire alapozva, a lényeg nem tudásával MONDJUK KI HOGYAN TOVÁBB??????
Természetesen nyilvánvalóan az aktív beleszólás teljes hiányának a tudtával.

Oldi 11297 2012. január 21. 23:59   Válasz erre: 11296
�magyar= minden idegen hatalomtól független e nemzeti érdekeit szolgáló

Oldi 11296 2012. január 21. 23:19   Válasz erre: 11291
Sanyi!
Sírva könyörgök, most már fogd fel NEM LÉPÜNK KI, MERT NEM ENGEDNEK KILÉPNI!!!!!

Az Eu gyarmata vagyunk és az is maradunk. A kilépés feltételei sincsenek meg!

Úgy tanultuk, és ez még mindig igaz, hogy egy állam szuveneritása három dolgon áll, vagy bukik: 1. hadügy, 2. pénzügy. 3 külügy.

Mondd meg lécci szerinted melyik magyar?

kawa70 11295 2012. január 21. 21:49   Válasz erre: 11276
Keveselled? :-)

qqriq64 11294 2012. január 21. 21:14   Válasz erre: 11272
Akkor mégegyszer hangsúlyoznám. Magyarországon DOLGOZTAM. Hivatalosan alkalmazottként. Minden terhet befizettem vagy befizették utánam. Családi pótlékot a DOLGOZÓ ember befizetéseibõl osztják vissza annak aki jogosult rá. Ilyen alapon MEGDOLGOZTAM a 4-es metróért a majdani nyugdíjamért az orvosi ellátásért a politikusok fizetéséért.
Aki nem dolgozik AZ kapja a családi pótlékot az ÉN pénzembõl.
Az ÁFA-ról. Ahogy erõt barátom nagyon helyesen mondta aki nem dolgozik és segélyt kap az ha vásárol akkor az ÉN munkámból származó pénzt fizeti vissza az államnak ÁFA formájában.
Aki nem dolgozik az nem befizetõ csak haszonélvezõ aki a más által megtermelt pénzbõl él.
Az az ember aki ideiglenesen elveszti az állását és néhány hónapon belül talál másikat az is haszonélvezõ csak a saját korábbi befizetéseinek a hasznát kapja vissza. Nincs is ezzel semmi baj addig amig valaki többet fizet be az államkasszába mint amennyit munkanélküli segély, családi pótlék GYES, GYED formájában visszakap.
Aki kevesebbet netán semmit nem fizet be azt viszont a többiek munkájából kell finanszírozni.
A többieknek ez meg csípi a szemét. Ez bizonyos társadalmi feszültségeket szül.
Lehet ezt rasszizmusnak nevezni meg bárminek attól még ez így van.

A mûveltségrõl.
Tetszik nem tetszik szerintem genetikailag sok minden egyéb mellett az önképzésre való hajlandóság teljes hiánya is bele van kódolva a cigányságba.
Nem beszélek most a putrikban élõ romákról.
A jómódú ÉS beilleszkedett romákról beszélek. Mindannyian ismerünk gazdag cigányokat meg beilleszkedett becsületesen dolgozó cigányokat. Hányan voltak vagy jelenleg is tagjai valamelyik könyvtárnak? Milyen az olvasottságuk? Mennyi könyvet tartanak otthon? Mennyi könyvet vásárolnak? Hányfajta újságot olvasnak? Milyen gyakran járnak színházba múzeumba kultúrális rendezvényekre? Mindezeken a helyeken milyen arányban fordulnak elõ a magyarokhoz viszonyítva?
Az építõiparban 30évig dolgoztam becsületesen dolgozó cigányokkal. Voltam a lakásukban ismerem a mûveltségüket. Biztos nektek is vannak cigány barátaitok voltatok a házukban.
Ezen a téren elképesztõ lemaradásban vannak a magyarokhoz képest.
Ismerek dolgos tiszta cigányokat akik nem tudják a térképen megmutatni Magyarországot.
Na ennyit a DNS-rõl.

tsanyi 11293 2012. január 21. 21:14   Válasz erre: 11292
ehh...katasztrófa és az fõleg, hogy lelkesen tapsolnak hozzá azok is akik szintén szívni fognak......nem értem, én nem vagyok túl okos, de sohasem tudtam egyik pártban sem hinni.....pártnak ígéretet igen volt olyan idõ, de benne?....ahhoz olyan fokú elvakultság kell(fõleg ha személy a tárgya) ami bõven üti a szektás fogalmát.....

Taro 11292 2012. január 21. 21:09   Válasz erre: 11291
Politikai menedékjogot kérünk és még muníciót is adunk az ország további sárdobálásához. :-)))))

tsanyi 11291 2012. január 21. 20:37  
Tényleg, ha kilépünk akkor mi lesz az eu-ban dolgozó magyar állampolgárokkal?.....mert ugye akkor már nem lesznek eu-tag országbeliek tehát más szabályok fognak rájuk vonatkozni, vagy nem?

tsanyi 11289 2012. január 21. 20:20  
Kíváncsi vagyok mi lesz az eu reakciója ezekre: http://index.hu/belfold/2012/01/21/reg_latott_tuntetes_budapesten/

"Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája a Kossuth téren azt mondta a tüntetõknek: A kormánynak a demonstrációval azt üzenik, hogy nincs egyedül, Európának pedig azt, hogy nem leszünk gyarmat."

....a célja már világos a fityisznek, de mi lesz a válasz?....könnyen lehet, hogy az: ha már ennyire menni akarunk hát menjünk a francba.....

.....ezután viszont már nem lehet otthon maradni ha valaki a kilépés ellen akar felszólalni, ki kell menni, hogy az eu is lássa, hogy vannak még akik inkább európába akar tartozni és nem szibériához mint a fityiszjobber csapat...

TomRed 11288 2012. január 21. 20:12   Válasz erre: 11280
Elnézést ez probléma lemaradt elõzõ válaszomból:
"Egyébként hogy áll a Magyarország vs európai unió pénzügyi mérleg (netto vagy nem netto a ki és a befizetés mérlege)? "
A #11107 hozzászólásomban betettem egy pár linket, amit feltúrtam az interneten: http://motorozz.hu/main.pl?menupage=forum&topic_id=792&session_id=SESSION_ID.6407&offset=100&limit=100#11107
A strukturális felzárkóztatási alapokból, egyéb támogatásokból a kevésbé fejlett tagállamok több támogatáshoz jutnak hozzá, mint amennyi a befizetésük. Akkor lesz itt jó világ, ha a pénz áramlás már megfordulhatna!:)
Viszont ha jól tudom sajnos a mezõgazdasági támogatásból az újabban csatlakozott országok kisebb arányban részesülnek mindmáig, mint a régi tagállamok. Pechünkre Lengyelországgal együtt csatlakoztunk, ahol a mezõgazdaság kiterjedt támogatással képes csak fennmaradni (ez ott is politikai kérdés, mint Franciaországban) és ezt nem akarták olyan mértékben dotálni a régi tagállamok.

tsanyi 11287 2012. január 21. 19:58   Válasz erre: 11286
"A mezõgazdasági termelés részaránya a GDP 4%-a, tehát tökéletes illúzió, hogy ennek akármekkora fejlesztése kihúzhatja az országot jelenlegi helyzetébõl. "

Na végre egy szám, ezt nem nagyon akarják megérteni azok akik erre akarják alapozni az országot.....nagyjából ez van észak-koreában, nincs semmi csak a föld és az egy atomlétesítmény és annyi....mégis éheznek, a többi szükségletrõl nem is beszélve......

TomRed 11286 2012. január 21. 19:55   Válasz erre: 11280
"De ha van az a pénz, és oly módon is fel lehetne használni ha jól tudom, hogy a magyar jegybank vesz államkötvény legalább is egy részébõl akkor ezt miért nem tehetjük meg? Mert az eu nem engedi? Akkor lassan tényleg igazad lesz---minek is vagyunk tagok? Ezt nem tanították mint megoldást a tomrednek? Habár a 89 elõtti gazdaságpolitikai oktatásnak kényszerbõl voltak gondolom ellenkezõ elõjelei (korlátai). Szóval ott kellet 90 után újra venni a tananyagot ellentétben mondjuk egy gépészmérnökkel."
Szükség van arra a jegybanki tartalékra, többek közt most a hirtelen elhatározott devizahitel végtörlesztés negatív hatásainak mérséklésére. A Gyurcsány kormány által biztonsági tartalékként felvett IMF készenléti hitelbõl Bajnai kormány által el nem költött pénz maradt ott. (Lsd. elõzõ hozzászólásom végén a linket.) Kár, hogy így is elment 500 milliárd Ft MOL részvény vásárlásra, pillanatnyilag úgy tûnik értelmetlenül.

Tagok azért vagyunk az Unióban, mivel Európa közepén vagyunk, de sose voltunk olyan függetlenek és gazdagok, mint Svájc. Olajunk sincs, mint Norvégiának, arany bányáink sem, mint Dél-Afrikának. A mezõgazdasági termelés részaránya a GDP 4%-a, tehát tökéletes illúzió, hogy ennek akármekkora fejlesztése kihúzhatja az országot jelenlegi helyzetébõl.
A viszont igaz, hogy értelmetlen volt felszámolni a keleti, elsõsorban orosz kapcsolatunkat, hiszen kevés ország van a világon, ahol például a Globus konzerv komoly márka. De ez a folyamat már az Antall kormány alatt elkezdõdött, valahogy még a doktor Torgyán ügyvéd úr által kezelt sok milliárdos agrár támogatások se virágoztatták fel falvainkat...

Magamról: 1983-ban szereztem meg a matematikus mérnök diplomámat a gépész karon, 1995-ben a mérlegképes könyvelõ, 2001-ben az okl. könyvvizsgáló, 2002-ben pedig az okl. adószakértõ végzettségemet. 1995 óta dolgozok gazdasági területen, elõtte mérnök voltam. Tehát nem csak politikai gazdaságtant tanultam. :)

tsanyi 11285 2012. január 21. 19:53  
Nem csoda, hogy félnek, amióta névügyi bizottság tagjait kirugdalták mert nem értettek egyet a vezérrel nem merik a nevüket adni az ilyesmihez: http://www.origo.hu/itthon/20120121-a-szakertok-nem-akarnak-reszt-venni-schmitt-pal-dolgozatanak-vizsgalataban.html

"Az ügy kényes politikai volta miatt egymás után utasítják vissza a francia nyelvet is ismerõ, a szakterületen járatos szakértõk a Semmelweis Egyetem Schmitt Pál államfõ doktori dolgozatának kivizsgálására szóló felkérését"

....hisz ha a nevüket adják ahhoz, hogy a a cím jogos, de közben mégsem az akkor egy életre elvágják magukat mindenhol, de ha elkaszálják plagi bá'-t akkor meg kivágják õket ahogy a fityisz szokott bánni az ellenszegülõkkel......nagy dilemma.....embernek maradni vagy megélni?....

tsanyi 11284 2012. január 21. 19:19   Válasz erre: 11280
...én nem vagyok pénzügyi szagember, de azt világosan látom, hogy ha az országnak gdp-je kb 0,5% reálisan, akkor azzal nem lehet a piacról(amit annyira hirdet a vezér) 10%-os kamatra felvett hitelt az év végéig visszafizetni......igaz a 10%-os hitelnek az a nagy vonzereje a szekta számára az imf hitel 4%-ával szemben, hogy ott senki sem kérdezi ki és mire költötte, esetleg elsíbolta-e míg az imf a kedvezõbb hitelénél feltételeket szab amiknek betartását ellenõrzi is.....ez itt az igazi problémájuk, hogy ha aláírná az igen-nem játékos eu szerzõdést többé sokkal nehezebb lenne hozzáférni az eu által adott támogatásokhoz mert még a végén arra kéne fordítani azt amire adták és nem pártcélokra ahogy a maszop és a fityisz is tette eddig....

....és ugye annak a csábítása a széles féle volt komcsi mostani nagytõkések számára az államcsõdnél, hogy a szemük elõtt lebeg argentína példája ahol a csõd után pár hónappal a gazdagok fillérekért vásárolták fel a már jó elõre kimentett pénzükbõl az egész országot, tehát a gazdagoknak hatalmas nyereség volt az államcsõd, de a polgárok akik addig megéltek valahogy még ma is nyomorognak 10 évvel a csõd után....persze érthetõ, hogy ez nem nagyon érdekli a vezért és sleppjét hisz már sokszor bizonyították, hogy mindenki annyit ér amennyit össze lopott magának...

TomRed 11283 2012. január 21. 19:19   Válasz erre: 11275
"...most komolyan azt gondolod, hogy az összes törvény kidolgozása közben a viktor csapata nem figyeli a jogharmonizációt és direkt szöges ellentétû törvényeket hoz ami miatt ki tudják kezdeni a munkájukat?"
Sajnos a tények ezt mutatják. Fontosabb a hatalom megtartása, mint bármely egyéb szempont.

"A cohn gyereken meg mit nem értsz? Az eus felszólalásai minimum vérlázítóak az egyszerû ember számára. Üres vagdalkozások egy olyan embertõl aki mit is tett az eu-ért vagy a hazájáért?"
Politikus, szerepel a választóinak, nyilván azok díjazzák ezt a stílusát. Sok embernek jogosan riasztó az ordibálása. Te viszont tökéletesen biztos vagy abban, hogy semmiben se volt igaza?
Érdekes, hogy milyen sokan csak feketén és fehéren tudják elképzelni a világot...

"A válaszod közepén meg pont te is azt írod, hogy a túlzott dollár dominancia miatt jó egy erõs euro."
Nem erõsnek kell lenni, hanem sikeresnek. Minél több országban fogadják el, képezzenek belõle tartalékot (ami tulajdonképpen finanszírozza Európát), használják a kereskedelmi ügyletekben. Láthatóan az árfolyam USD-hoz képest sokat változhat, de ez csak egy tulajdonság, amely csak a piac érték ítéletét tükrözi a devizák mögött álló országok jelenlegi, de még inkább jövõbeli gazdasági erejérõl. Vannak idõszakok, amikor éppen a némileg gyengébb deviza árfolyam a kedvezõ, mivel az serkenti az exportot.

"Eskü ügyben meg én nem értelek?"
Az elõzõ hozzászólásomban leírtam, hogy miért van ilyen speciális jogállása az MNB elnökének. Így talán jobban megértheted, miért nem lehet CSAK Magyarország elkötelezett híve, illetve közvetve (szerintem Orbán Viktor értelmezésében) a magyar kormánynak. Hiszen Magyarország deklarált célja, hogy csatlakozhasson az euro övezethez, így a rövid távú célok (következõ választás megnyerése) nem írhatják felül ezt a hosszabb távon alapvetõen fontos célt. Ugyanis Európa így válhat erõsebbé, egységesebbé, versenyképesebbé, benne hazánkkal is.

"... sajnos bármennyit is tanultál te sem gondolkodsz egy alternatívában csakis a globalizált vonalban...had vigyen mindent a megváltoztathatatlan."
A világ globalizált, akár akarjuk, akár nem. Attól hogy tagadjuk, hogy a toll leesik a Holdon, az úgy történik. (Sokan azt hiszik, hogy kirepül a világûrbe.:-))

"Ki dolgozzon a magyar gazdasági érdekért ha nem a magyar politikus? Ki fogja a magyar érdeket az eu-ban jól képviselni ha nem a magyar politikus?"
A szabadságharcos taktika szemmel látható kudarccal járt, még a hagyományosan magyarbarát német politikusok is bírálják a magyar kormány egyes lépéseit, nem csak a baloldaliak. Minek kellett elküldeni az IMF-et 2010-ben és bevinni az országot egy ilyen zsákutcába? Valóban sikerült megállítani az államadósság növekedését? Hát nem: http://tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot?fullcommentlist=1#comments

"...nem jelentünk nekik semmit és csak addig vagyunk jók amíg a mi munkánk is benne van a nyilvánvalóan (mostanra) túldimenzionált nyugat európai életszínvonal fenntartásában."
Igazad van, valóban benne van a mi munkánk is az õ életszínvonalukban. Hiszen megveszik a termékeinket, az ide települt cégeik hazaviszik az osztalékot stb.
Ugyanakkor õk idehoztak tõkét, cégeket, technológiát, megélhetést adva magyar vállalkozásoknak, munkaerõnek. Ha még több cég lenne itt, akkor talán csökkenne a munkanélküliség, növekedhetne a munkaerõ értéke. Ehhez vissza kellene nyerni az elvesztegetett bizalmat!
Kaptunk bõven támogatást már az EU tagság elõtt is, azóta is. Arról nem a német adófizetõ tehet, hogy a magyar kormányok nem tudták, akarták ezeket hatékonyan felhasználni. Drága, gyakran felesleges beruházásokra fordították (völgy híd, M6 autópálya, Grippen stb.), meg magán személyek, párt kasszák gyarapítására.

Bedouin 11282 2012. január 21. 19:17  
Olvasgatok - okosodok ...
Az itt folyó véleménycseréknek köszönhetõen azt hiszem több mindent kezdek világosabban (ok-okozat) látni.
Hallok itt véleményeket a kormány mellett és ellen is.
De nem tudom mit higgyek akkor, mikor az óvónõ feleségem pénteken azzal jött haza, hogy hoztak neki egy papírt írja alá.
Kérdezte mi ez, mert olyan bikfa nyelven csavarták a szót, hogy nem tudta mirõl is szól az írás.
No kéremszépen a fõnöke elmondta dióhéjban a lényegét:
Nyilatkozat arról, hogy mivel az adóváltozások eredményeként kevesebb lesz a netto jövedelme, ettõl függetlenül lemond a bérkompenzációról ...
Párom csak annyit kérdezett: De miért?
A válasz: Mert különben ki van rúgva!!!

Nos ennek ellenére én szeretném hinni, hogy nem épül itt semmilyen diktatúra, meg erõszakszervezet.
Azt viszont tudom (ott dolgozók is állították), hogy az elsõ Orbán kormány fegyvere az apeh volt. Nos tavaly a NAV elérte, hogy ne dolgozzam többet ...
Tudom összeesküvés elmélet, de nekem ez saját bõrön szarul esik :(

tsanyi 11281 2012. január 21. 19:11  
Ha valaki nem érti mért nem lehet bízni a fideszben az idézze fel a közelmúlt eseményeit: http://azenpenzem.postr.hu/ki-kelt-itt-bankpanikot

"Az gyorsan kiderült, hogy a bankokkal a köztudatban semmi baj sincs. Már közhely viszont (csak a kormányoldal látja makacsul másként), hogy a magánnyugdíjpénztári történet alaposan megtépázta a magántulajdon szentségébe vetett hitet. A fideszesek parlamenti ámokfutása (a visszamenõleges hatály és az, hogy az egyik nap felmerült ötlet másnap törvénybe szentesült) pedig a jogrend iránti bizalmat ingatta meg. Az alapelveket ugyanis lehet unortodox módon kezelni, de akkor nem szabad csodálkozni, ha ezt más is így teszi.

Sokakban hagyott mély nyomot Lázár Jánosnak az Alaptörvényhez benyújtott javaslata, ami szerint, ha az állam az õt terhelõ bármilyen kötelezettségnek nem tud a költségvetés szûkössége miatt eleget tenni, „hozzájárulást kell megállapítani”. Több bankos is úgy gondolta, hogy ezen a passzuson simán érthetõk a megtakarítások is. Ha nekem mondták, mondták másnak is."

"Egy-egy történet csak rétegeket érintett, de ezek szépen rakódtak egymásra (a hoppon maradóknak dolgozóik, családjuk, rokonaik és barátaik is vannak ám). A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány réteget: alig került hatalomra a mostani kormány, azzal fizettek az õket erõsen támogató gyógyszerészeknek, hogy elrendelték, a patikák kerüljenek kötelezõen gyógyszerészi tulajdonba. Ezzel a patikaláncok lába alól húzták ki a talajt. Fene se bánja (ezt még egyébként majd meglátjuk) mondhatjuk, de azt látni kell, hogy itt is a magántulajdon sajátos felfogása érvényesült. Annak lehet valamije, akinek a kormány ezt hagyja. Ez látszik a plázákkal kapcsolatban is. Le a hipermaketekkel, hogy jobban boldogulhassanak a kisboltok! Az utalványosok túl sokat kerestek (és tényleg), nosza államosítsuk az egészet! A béren kívüli juttatások (tuti buli, hiszen támogatás jár hozzá) kezelését azok végezhetik, akiket erre kijelölnek. Hogy egy frisset is említsek, az az egyetem maradhat az állam kegyébõl talpon, amely megfelel a hatalom elvárásainak.

Ha valami törvénybe ütközött, már változtatták is a kívánt módon a jogszabályokat. Gyorsan és határozottan. Legutóbb a babakötvény mellett nyitható Start-számlák kizárólagos állami kezelésbe vételérõl írt az elég jó kormányzati információkkal rendelkezõ Magyar Nemzet. A hírt szinte azonnal cáfolták. Az a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban, amely mindenre közleményben szól vissza, a baba-pénzeknél ezt nem tartotta szükségesnek. Csupán egy rádiónyilatkozatban hangzott el a cáfolat.

Érdekes. Vagy csak már paranoiás lettem? Az sem lenne csoda, hiszen én is ebben az országban élek."

...ennyi és még rengeteg dolog amit ide irogattunk......

classic 11280 2012. január 21. 19:08  
Én nem azt gondolom, hogy minden pénzt oda kellene adni a kormánynak hanem, a paradoxont nem értem...40 milliárd euro a jegybankban----honnan van? Ha mi termeltük meg akkor a minõsítéseknél miért nem esik latba? Ha ebbõl kell kifizetni az állampapírok utáni magas kamatot akkor miról beszélnek az amcsi hitelminõsítõk? Hiszen van mibõl a kamatot fizetni--nekik. De ha van az a pénz, és oly módon is fel lehetne használni ha jól tudom, hogy a magyar jegybank vesz államkötvény legalább is egy részébõl akkor ezt miért nem tehetjük meg? Mert az eu nem engedi? Akkor lassan tényleg igazad lesz---minek is vagyunk tagok? Ezt nem tanították mint megoldást a tomrednek? Habár a 89 elõtti gazdaságpolitikai oktatásnak kényszerbõl voltak gondolom ellenkezõ elõjelei (korlátai). Szóval ott kellet 90 után újra venni a tananyagot ellentétben mondjuk egy gépészmérnökkel. Egyébként hogy áll a Magyarország vs európai unió pénzügyi mérleg (netto vagy nem netto a ki és a befizetés mérlege)?

tsanyi 11279 2012. január 21. 18:47  
Azt mondták, hogy 1 millióan voltak a zorbán melletti tüntetésen, tényleg sokan voltak még ha nem is ennyien......ezért kellett kimenni a híveknek, hogy bizonyítsák a hûségüket és lássuk mi, hogy õk mit szeretnének....tényleg, mit is?....az volt a táblákon, hogy nem akarunk gyarmat lenni, ez jogos, de most azok vagyunk?...tehát igen....úgy fest, hogy most már világosan kifejezik, hogy ki akarnak lépni az eu-ból.....

.....ma reggelre elmúlt az az érzésem, hogy vége az államcsõd veszélynek mert zorbi beadta a derekát, de mégsem....mivel a beszédét illetve az az utáni nyilatkozataiban már csak annyit mondott, hogy minden vitás törvényrõl lehet tárgyalni, de amit nem akarnak arról hiába is tárgyalnak(nem ezt mondta szó szerint, de a lényeg ez volt) tehát ahogy ezt már többen is mondták és én is itt már decembertõl, hogy az imf visszahívása csak kamu, színjáték az idõhúzásért, hogy legyen idejük a kotmányt elfogadtatni(ahogy sikerült is).......ez van, most már csak az a kérdés, hogy meddig tart ki a lenyúlandó tartalék......

...Classic, azért nem tartom jó ötletnek a fityisz kezébe adni bármilyen pénzt mert eddig csak azt bizonyították, hogy nyom nélkül el tudnak tüntetni bármekkora összeget....

....és az az érzésem, hogy a jobbik által szorgalmazott hiteltörlesztés felfüggesztés lesz.....igaz az bebizonyosodott, hogy a jobbik a fityisz leányvállalata......

Taro 11278 2012. január 21. 18:42   Válasz erre: 11277
Valamit félreértettél. Az általad leírtakkal teljes egészében egyetértek.
Arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az eu jelenlegi helyzetében szükséges lenne a növekedést serkenteni, illetve az új belépõk esetében lazábbra venni a jegybankokat.
Egy korábbi hsz-ben azt írtam, hogy szerintem rossz az eu stratégiája a pénzügy területén.
Az új csatlakozók jelentõs lemaradásban vannak az eu 15-ök GDP/fõ területén. Az elmúlt 8 évben az eu gazdaságnövekedése pontosan a feltörekvõk növekedésébõl következett.

Tagadhatatlan tény, hogy a monetáris politika képes gyorsítani, vagy fékezni adott gazdaság fejlõdését. Bár elsõdleges feladata az árstabilitás, de pontosan az ilyen típusú válságokban kell elgondolkodni, hogy egy csekély infláció gerjesztés képes lehet a gazdaságot növekedés irányába taszigálni úgy, hogy idõlegesen a klt bevételi oldalát megtámogatjuk egy +2-4% inflációval, de ennek klt hozamát adómérséklésre fordítjuk.

Nem vita közöttünk az, hogy jelenleg nincs olyan gazdasági stratégia, melyet épelméjû gazdasági szakember támogathatna. A probléma az, hogy az eu csatlakozás és az EKB kivesz egy olyan elvi eszközt a felzárkózók kezébõl, amivel gyorsabban lennének képesek felzárkózni, ezzel erõsítve az unió növekedését is.

Amennyiben lenne egy normális gazdasági stratégia, akkor ott állnánk és bámulnánk, hogy az MNB nem a magyar gazdaságélénkítésért, hanem a gazdaságot fékezõ árstabilitásért dolgozna.

A devizahitelek kapcsán azért el kell mondani, hogy soha nem volt még az elmúlt 20 évben olcsó hitel a gazdaság számára. Nem vitatva az Orbáni lakáshitel baromság negatív hatásait, azt azért tegyük hozzá, hogy a devizahitelek olcsósága sokat segített a fogyasztásnövelésnél (98-02 FIDESZ gazd.stratégia) illetve a vállalkozások is csak így voltak képesek olcsó finanszírozást szerezni a mûködésükhöz, növekedésükhöz.

TomRed 11277 2012. január 21. 18:13   Válasz erre: 11273
"Mint ahogyan az euro bevezetésének hatalmas elõnyei vannak, úgy vannak bizony hátrányai is (példának legyen elég pl. Portugália GDP fejlõdése az Euro bevezetésének idõszakában)!"

Nem vagyok Portugália szakértõ (csak néhány napig motoroztam ott :-)), de nem gondolnám, hogy az ország problémáit az euro bevezetése okozta volna. Más országok példái (Szlovákia, Szlovénia) nem ezt mutatják. Írországba is áramlott az EU támogatás, tõke és a cégek sok éven keresztül, mégis félig csõdbe mentek, javarészt az ingatlan lufi kipukkanása miatt. Ámbár mi még így is bõven irigyelhetjük egy jó évtized alatt elért gazdasági fejlettségüket.

Tehát a rossz gazdaságpolitika következményeit még egy olyan stabilizáló tényezõ sem tudja, mint a Maastrichti kritériumok legalábbis idõleges teljesítése, illetve a közös, ezáltal nehezebben támadható, stabilabb fizetõ eszköz alkalmazása.

Gondolom te is tisztában vagy azzal, hogy minden EU tag ország kötelezettséget vállalt arra, hogy belátható idõn belül bevezeti az eurot a saját országában, teljesítve az ehhez szükséges kritériumokat. Az már magyar probléma, hogy nálunk ez beláthatatlan idõtávra tolódott ki...

Lehet vitatni az EKB szerepét és a rövid távú érdek ellentéteket hangsúlyozni, de azt a tényt kár vitatni, hogy az MNB és az EKB kapcsolata a fennálló EU tagságunkon alapul, tehát egész egyszerûen nem lehetséges attól eltérni.

Magyarországon és Európában nem elsõdleges feladata a jegybankoknak a növekedés támogatása, hanem az árstabilitás elérése és fenntartása (a FED-nek USA-ban ez is feladata): http://www.jogiforum.hu/torvenytar

3. § (1) Az MNB elsõdleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.
(2) Az MNB elsõdleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját.

Pillanatnyilag egész egyszerûen nem létezik koherens gazdaságpolitika, csak összevissza kapkodás, tehát a (2) bekezdésnek elég nehéz lenne eleget tenni.

A parlament és a kormány tele van jogászokkal, még se képesek helyesen értelmezni a hatályos törvényeket.

Az Európai Bizottság részletesen felsorolta a kifogásait, érdemes végigolvasni ezt a cikket: http://www.portfolio.hu/gazdasag/ezen_all_vagy_bukik_az_imf-megallapodas.161618.html

A magyar kormány és az MNB végezze a dolgát végre felelõsen, tisztességesen, de a fentiek alapján a kormány térfelén van most a labda. Egyszerûen figyelem elterelés az MNB-t és a számukra nem szimpatikus elnökét kritizálni és megpróbálni megrendszabályozni.
Ezt még a szocialista kormány se tette meg ilyen átlátszó módon, pedig Járai Zsigmond vezette MNB 2003. év végén drasztikusan megemelte a jegybanki alap kamat mértékét, ami nyilván akkor is visszafogta a növekedést. (Mennyi is volt Járai fizetése?) http://www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa
Mellékhatásként a költségvetést keményen megterhelte az elsõ FIDESZ kormány által határtalan mértékben bevezetett lakás hitel kamat támogatása. Különben ennek a fenntarthatatlan kamat támogatási rendszernek a kényszerû kivezetése és a magasan maradt kamat szint vezetett a kockázatos deviza hitelek elterjedéséhez. (Mivel a korábbi olcsó hitel jócskán megdrágította az ingatlanokat.)

Összefoglalva: a magyar kormány megint téves irányba teszi meg az erõfeszítéseit és ezt jogosan kifogásolja az Európai Bizottság.

Page 11276 2012. január 21. 17:51   Válasz erre: 11273
....pár százezer cigány dolgozik. Ezen jót röhögtem.

classic 11275 2012. január 21. 16:53  
Tomred...most komolyan azt gondolod, hogy az összes törvény kidolgozása közben a viktor csapata nem figyeli a jogharmonizációt és direkt szöges ellentétû törvényeket hoz ami miatt ki tudják kezdeni a munkájukat? A korodat meg tudom saccolni, a végzettséged meg akár alkalmassá is tehetne arra, hogy pontról pontra levezesd a lényeget amibõl a felületes bírálók számára esetleg más is kiderülhetne az eus vitában mint az eddigi bevett gyakorlat.
Tényleg nem a járai elnézésed kérem....
A cohn gyereken meg mit nem értsz? Az eus felszólalásai minimum vérlázítóak az egyszerû ember számára. Üres vagdalkozások egy olyan embertõl aki mit is tett az eu-ért vagy a hazájáért? Talán valaki utána néz..én nem. Hát vele meg ez a bajom.
A válaszod közepén meg pont te is azt írod, hogy a túlzott dollár dominancia miatt jó egy erõs euro.
Eskü ügyben meg én nem értelek? Mikor lesz itt még bevezetve az euro ami miatt súlyosan elkötelezett lesz a jegybank elnök fõleg annyira, hogy nemhogy a magyar érdek de még egy eskü sem kötelezheti semmire?
A szakértõ beírásod meg is köszönöm de.... sajnos bármennyit is tanultál te sem gondolkodsz egy alternatívában csakis a globalizált vonalban...had vigyen mindent a megváltoztathatatlan.
Ki dolgozzon a magyar gazdasági érdekért ha nem a magyar politikus? Ki fogja a magyar érdeket az eu-ban jól képviselni ha nem a magyar politikus? Gondolod, hogy a most ellenünk ordibálóknak jelent valamit ez a néhány milló ember amihez te is tartozol? Nem kedves tomred, nem jelentünk nekik semmit és csak addig vagyunk jók amíg a mi munkánk is benne van a nyilvánvalóan (mostanra) túldimenzionált nyugat európai életszínvonal fenntartásában.
Mert ha ez jelentõsen sérül akkor mit mond majd a német a francia a belga a satöbbi a cohn gyerek?

eröt 11274 2012. január 21. 16:50   Válasz erre: 11272
Nem értek hozzá ezért inkább kérdezem:Ha K.Rómeó soha semmilyen törvényes jövedelemre nem tesz szert akkor a segélyekbõl történõ vásárlása során õ fizeti az ÁFA nevû adót?Nem az akitõl a segíjke érkezett?

Taro 11273 2012. január 21. 16:08   Válasz erre: 11264
"Mivel az MNB elnöke tagja az Európai Központi Bank elnökségének is, ezért nem csak Magyarország szûken vett érdekeit kell figyelembe vennie a döntéseinél. Ez szintén a EU alapszerzõdésbõl következik, természetesen a többi EU tagország jegybankjának a vezetõire is vonatkozik. Nem véletlenül tartják ennyire kardinális kérdésnek a MNB jogállását. "

Ezzel azért van némi probléma!
Mint ahogyan az euro bevezetésének hatalmas elõnyei vannak, úgy vannak bizony hátrányai is (példának legyen elég pl. Portugália GDP fejlõdése az Euro bevezetésének idõszakában)!
a Maastricht-i kritériumrendszer, illetve az, hogy az EKB a jegybank irányítója komoly hátrányt jelent a feltörekvõ gazdaságoknak, mint pl, Magyarország.
Könnyen belátható, hogy egy kormánnyal együttmûködõ, de az EU gazdaságstratégiájától eltérõ monetáris politika jelentõsen javítaná a növekedést és még csak érdekellentét sincs az eu és hazánk között (közép- és hosszútávon).
Viszont az EKB rövidtávú céljai érdekében gátolja a magyar monetáris politika növekedésserkentõ intézkedéseit.
Ezért aztán az a véleményem, hogy az MNB igenis a magyar alkotmányra esküdjön fel, és majd ha nálunk is euro lesz, majd akkor vegye át az irányítást az EKB.
Addig viszont az MNB dolgozzon együtt a magyar Kormánnyal és támogassa a növekedést!!!
(persze ehhez azért kellene egy olyan kormány is, mely gazdaságélénkítéssel foglalkozik :-((( ).

Taro 11272 2012. január 21. 15:55   Válasz erre: 11262
Nem, kukori, nem dolgozol a családi pótlékért, kapod a gyereked után. Felsorolásodból az ÁFA pl egy olyan adó, amit a Kolompár Rómeó is fizet. Aztán van pár százezer cigány, aki dolgozik.
Egy állampolgár kapja, pontosan azonos szabályok mentén, mint magad is(ill. te má nem).

"Ezzel sem értek egyet. A most hétéves gyerekemnek a mûveltsége fényévekkel haladja nem Kolompár Rómeóét.
Mert a körülötte lévõ emberektõl tanul akik akik épp nem börtönben ülnek. Más a szociális háttere mert a körülötte lévõknek IGÉNYE van olyan ismeretekre amik egyébként nem tartoznak a napi megélhetési szükségletek közé. Mint például a könyvtár. " eme idézeted pedig logikailag cáfolja az eredeti álláspontodat, miszerint a cigányság, mint etnikum lenne üldözendõ.
Fenti állításoddal ugyanis pontosan azt írod le, hogy az egyén tanulási folyamata az, amely determinálja a késõbbi beilleszkedését a társadalomba.
Így viszont logikai bukfenc a DNS alapú megkülönböztetés.

Taro 11271 2012. január 21. 15:46   Válasz erre: 11259
Azért érzed sértegetõnek a hsz-eket, mert ha pl. egyetértek veled, azt nem is látod:-))))
Nem sétegetni akarok, egyszerûen ilyen "simulékony" embör vok! :-))))

Taro 11270 2012. január 21. 15:44   Válasz erre: 11258
Nem állítok nekik szobrot. Számomra elfogadhatatlan az az életvitel, ami náluk bevett szokás. Ezzel kapcsolatban annyi dolgom van, hogy nem élek úgy.
Azzal van problémám, amikor egy közösséget, úgy anblock elítél bárki. Legyen az arab, zsidó, cigány, magyar, stb.
Az egyén értékelhetõ és értékelendõ, az általánosítás eleve igazságtalan.

Taro 11269 2012. január 21. 15:40   Válasz erre: 11257
Nem erõszakol ránk hitelt senki. Sõt, nem akarnak adni. A valutatartalék drasztikus csökkentése (hiteltörlesztés, bármi) csõdöt jelentene kb. 1 év alatt.
20-30%os , óvatos, fokozatos (5 év alatt)csökkentése egy reális, növekedésorientált, bizalmat erõsítõ gazdaságpolitikával kéz a kézben sikeres lehetne.

Taro 11268 2012. január 21. 15:35   Válasz erre: 11254
Tényszerûen nem tudható. Nem is érdekes. A világpénzhatalmát nem egy közösség iránti lojalitás, hanem a profit mozgatja.
Aki azt állítja, hogy az amerikai zsidóság kezében van a pénzhatalom 95%-a, az hazudik.
Azért hazudik, mert sem õ sem más nem tudhatja.

Taro 11267 2012. január 21. 15:32   Válasz erre: 11253
"pl usa?Hát igen a legtökéletesebb.... " nem. Szó szerint, vagyis É-Koreától az USA-ig. Mivelhogy így mûködik minden állam.
Jól megy a védelem. Amennyiben nem menne jól, már 400 lenne az euro.
Részemrõl a vitának nem lenne lélekromboló hatása, merthogy én elfogadom, de nem értékelem jónak/rossznak a te álláspontodat. Max. a "simulékony, néha kicsit szerény" stílusomban mondom el az álláspontod általam vélt logikai bukfenceit, számomra nem preferálható értékrendet, stb.
Aki ismer, az tudja, hogy van egy vaddisznó/paraszt stílusom, amit a számomra fontos közösségben nem is moderálok, mert nem kívánok színjátszásba kezdeni amikor kikapcsolódok, ill. a munkám során kénytelen vagyok simulékonyban nyomni, ezért barátok közt nem akarok.

kawa70 11266 2012. január 21. 14:13   Válasz erre: 11264
Végre egy hozzáértõ :)

kawa70 11265 2012. január 21. 14:10   Válasz erre: 11262
Igy is lehet mondani, de szerintem ezzel sem fogod meggyõzni..... A többségük (igen nagy) soha nem volt befizetõ, csak azon mesterkedik, hogy lehet kiszedni.....Ennek az ellenkezõjérõl ne próbálj meggyõzni, mert elég sokkal kerültem és kerülök kapcsolatba a napi teendõk és munkám során is. Ismerek is nem keveset, õk maguk megmondják......
A gyerek nevelkedésében meg meglehetõsen nagy szerepe van a hozott anyagnak. És megint csak azt tudom erre mondani, hogy az ovodában a négyéves lányomnak egy rohadék purgyé se mondja azt mégegyszer, hogy elvágja a nyakát. A tetvekrõl (igen, van) meg a koszról nem is beszélve, ami azért is érthetetlen, mert a szappan nem kerül sokba, a viz ugy szintén. A szegénység nem egyenlõ a kosszal és piszokkal. Nagyanyáink igen mély szegénységbe éltek, summások voltak (napszámba dolgoztak és mindig oda mentek ahol épp munka volt) mégis mindig tiszta ruhába és megmosakodva jártak minden nap.

TomRed 11264 2012. január 21. 14:08   Válasz erre: 11247
"Eddig csak azt olvastam tõletek, hogy a viktor miért nem képes megegyezni (lefeküdni az én utcámban) végre az imf-nek és a barosoi akaratnak pl a jegybank ügyében."
Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, amit elõtte egy népszavazás elõzött meg. Arra nem kapott felhatalmazást a jelenlegi kormány, hogy felrúgja azokat a nemzetközi szerzõdéseket, amelyek betartását most Barosso is számon kér. Az IMF hitel szerzõdés megkötéséhez feltétel az EU jóváhagyása, ez szintén az EU tagság folyománya. Az IMF hitel igénybevétele jelen körülmények közt egy olyan szükségszerûség, amelyet mostanra már a kormány is kénytelen volt belátni.

"...tthon nincs pénz eközben kb 35-40 milliárd tartalék van a járai kezében. De mondjátok meg minek van ott az az általunk összekapart összeg? Ha ingatag gazdasági idõben nem nyúlhatunk hozzá de hitelt azt kajakra vegyünk fel és mert persze válság van jó sz...r kamatra ugye?"
Hitelt azért kell felvenni, mivel a korábbi hitelek sorban lejárnak. Mivel sajnos az ország nincs abban a helyzetben, hogy a lejáró hiteleket újabb hitel igénybevétele nélkül vissza tudja fizetni (továbbra is deficites az államháztartás), így kénytelen külföldrõl venni fel új hitelt. Belföldön nincs elég megtakarítás sem a gazdasági szereplõknél, sem az háztartásokban. Az IMF hitel kamata 4 % körüli, lényegesen alacsonyabb, mint a piaci kamat. A feltétele mindössze egy hiteles gazdaságpolitika megvalósítása, ami az ország érdeke is. Meg persze az EU normák betartása.
A lakás hitelek végtörlesztése jelentõs összegeket von ki a gazdaságból (pénz multiplikátor hatás), ráadásul külföldi deviza keresletet támaszt, ezért Simor András (nem Járai) a jegybank vezetõje kénytelen a Ft árfolyam védelme érdekében felhasználni a jegybank deviza tartalékának egy részét, azt Ft-ra váltva. További tartalék kivonás igen veszélyes lenne, mivel egy komoly Ft leértékelõdésre vezetne.

"Nem veszik észre a barosoék (nem engedik nekik, hogy észrevegyék), hogy ha ez mûködik itthon máshol is mûködhet akkor viszont a dollár egyeduralma (?) ismét meggyengülhet egy erõs euroval szemben?"

Ezt nem értem. Talán Magyarország menthetné meg, erõsíthetné meg közvetve az EUR-t a Matolcsy-féle unortodox gazdaság politika diadalmas bevezetésével a többi EU tagországban? Ezt te se gondolhatod komolyan, látva a hazai "eredményeket".

A dollár világuralmát sajnos úgy néz ki, semmi sem fenyegeti, hiszen USA hatalmas piacot jelent a világon megtermelt áruk és nyersanyagok számára, így a világ kereskedelmi forgalmát túlnyomó részt USD-ben számolják el. Ezért a pénz tartalékok is túlnyomórészt dollárban vannak felhalmozva, így például Kínáé is: http://hvg.hu/gazdasag/20111014_kina_devizatartalek
Ezért USA könnyedén tudja finanszírozni a sokkal méretesebb külsõ adósságát, mint Európa, nem okoz inflációs nyomás a FED pénz kibocsátása.
Az Európai Unió létrehozásának az volt az alapvetõ célja, hogy képes legyen itt is kialakulni egy olyan egységes piac, amely így már méretével képes legyen konkurálni a Távol-Kelet (Kína, Japán) és az USA gazdasági erõfölényével. Az EUR bevezetése is ezért volt fontos, hogy képes legyen alternatívát nyújtani az USD-vel szemben. Kezdetben tényleg sikeres is volt, gondolom sokan nem emlékeznek arra, hogy egy jó ideig az USD erõsebb volt, mint az EUR: http://www.mnb.hu/arfolyam-tablazat?query=2001.01.01,2001.12.31,1,EUR,USD
Mégis most úgy érzékeljük, hogy az USD erõs, mivel lecsökkent az arány a korábbi 1,6-ról 1,3 alá, pedig már az is csoda, hogy ilyen mértékben képes volt megerõsödni az európai deviza. Itt látható az EUR/USD árfolyam öt évre vissza: http://www.deviza.hu/chart5year.php
Az EUR zóna válsága viszont most megmutatta, hogy általában bizonytalan lábakon áll az európai gazdaság, túl sok termelést helyeztek át európai cégek olcsóbb távol-keleti országba.

"Hát ez a baj, ezért nem engedik az eskütételt a liberális gondolkodók a jegybanki szférában, ezért antiszemita a viktor."

Mivel az MNB elnöke tagja az Európai Központi Bank elnökségének is, ezért nem csak Magyarország szûken vett érdekeit kell figyelembe vennie a döntéseinél. Ez szintén a EU alapszerzõdésbõl következik, természetesen a többi EU tagország jegybankjának a vezetõire is vonatkozik. Nem véletlenül tartják ennyire kardinális kérdésnek a MNB jogállását.

"Mondogatja egy öreg, tanult, tõzsdét is megjárt kollégám, hogy az "amcsi" zsidóság uralja a világ pénzhatalmának a 95 százalékát és hát az az öt százalék az antiszemitizmus. Mert, hogy az miért nem az övék?"

Tanultam pénzügytant, többször vizsgáztam is belõle, a tõzsdei mûveleteket is gyakorlom, de ezt nem tudom értelmezni. Nyelvtanilag sem...

"Meg ez a cohn gyerek....ha magyar lenne minden fórumon tiltakoznék ellene és követelném a hazahozatalát hiszen bár kihez is tartozik lejáratja a népét. De bocs elfelejtettem, hogy ez ultralib. oldalon nem szempont (mármint a haza és népem stb frázisok)"

Ezt se értem. Vagy talán inkább nem akarom megérteni...

Azt sem értem, hogy miért nem képesek sokan elfogadni, hogy a közgazdasági törvények sem kikerülhetõek, hasonlóan például a fizikai törvényekhez. A gravitációt se lehet legyõzni azzal, hogy nem hiszünk benne, mivel pofára esés lesz a vége.:-)

qqriq64 11263 2012. január 21. 14:07  
Még annyit hogy hol és kit védtek meg kaszával kapával az a lõtéri kutyát sem érdekli.
Európát sem érdekli hogy hány évig voltunk a védõbástyája.
Semmilyen kiváltságot sõt tiszteletet sem kapunk ezért.
Az meg hogy én bármiért is tiszteljek egy cigányt az "kizárt dolog mert nem tudom"

qqriq64 11262 2012. január 21. 14:02   Válasz erre: 11251
Taro. Minden hozzászólásodat örömmel olvasom.
DE.
Ezzel az írásoddal távolról sem értek egyet.
" a családi pótlékért te sem dolgozol. Pontosan úgy kapod, mint a sváb, a tót, a cigány. "
NEM DOLGOZOK A CSALÁDI PÓTLÉKÉRT???
Ki a bánatos broki dolgozik érte???
Én legfeljebb VISSZAKAPOM. Merthogy ÉN termeltem meg. Teljesen mindegy hogy SZJA vagy ÁFA vagy egyéb sarc formájában de a DOLGOZÓ ember fizeti be a közösbe. Vagy talán a Jézuska hozza?
A cigány azt a pénzt kapja amit nem õ fizetett be a közösbe.

"A te 6 éves gyermekednek is "csekély" a mûveltsége, és a cigánygyerek szellemi képességei sem maradnak el, a te gyerekedétõl. "
Ezzel sem értek egyet. A most hétéves gyerekemnek a mûveltsége fényévekkel haladja nem Kolompár Rómeóét.
Mert a körülötte lévõ emberektõl tanul akik akik épp nem börtönben ülnek. Más a szociális háttere mert a körülötte lévõknek IGÉNYE van olyan ismeretekre amik egyébként nem tartoznak a napi megélhetési szükségletek közé. Mint például a könyvtár.

A fehérgalléros bûnözés gigantikus nagyságában egyetértek de ez nem ment egy tyúktolvajt sem aki a nyugdíjas mamesz utolsó tyúkocskáját viszi el.

kawa70 11261 2012. január 21. 13:52  
Basszátok meg, nem tudom mi lesz....Tegnap azt mondta a tévébe a viktor (amikor nem akart nyilatkozni az istennek sem az imf tárgyalásokról, ugyhogy ne is kérdezzék), hogy már túl van a nagy indiánkönyvön.........Vége a dakota példálózásoknak, a változás szele közeleg :-)

kawa70 11260 2012. január 21. 13:48   Válasz erre: 11256
És azt hogy csinálták? Mégiscsak fejlett gazdasági ország lennénk? Vagy csak a bankárok jól kártyáztak?

classic 11259 2012. január 21. 13:47  
Én meg nem dijazom a taro hozzászólásait...mondom a hozzászólásait. Mert sokszor nem tárgyilagos hanem sértegetõ pl.
Tsanyikám látod errõl az ügyrõl ez meg a te nem tárgyilagos véleményed....majd jól ellopják igaz a valutatartalékot? Meg nem törlesztjük a hiteleinket igaz? Hát te tudod....
De komolyan tsanyi....miért jó az a megoldás, hogy van pénzed de az anyósod nem engedi, hogy felhasználd pedig kellene hanem hitelt akar adni?
Egyébként ha jól tudom az állam,kötvény eladása és a hitelfelvétel nagyon nem ugyanaz. (taro---államok finanszírozása)
És igen, én ezt vártam az unios három órás száltépésben a viktortól.

kawa70 11258 2012. január 21. 13:43   Válasz erre: 11251
Azért szobrot ne állitsunk nekik.....................Még a végén kiderül, nekik köszönhetjük a fennmaradásunkat ezer éven át, meg õk tartanak el minket. Igenis az adófizetõk nem csekély pénzébe kerül a fenntartásuk, és nagyrészük erre alapozza a szaporodását és a létét.
Igen, teljesen jogos a megállapítás, teljesen szétlopták a magyarok az országot. Akár csak a cigányvezérek a saját fajtájuk pénzét, amit a kiamalésükre szántak. Mindet egyformán büntetni kellene, de attól még a cigányság nem lesz példaértékû népcsoport az életvitele és fenntartásuk módja szerint. Valahogy minden országban problémát okoznak, amit elég nehezen tudnak kezelni, tehát mégiscsak rosszul csinálnak valamit. Mindazonáltal el kell ismerni, van köztük szép számmal aki megbecsüli magát és normális életet él. Nem is igen van megkülönböztetve...........

boss2 11257 2012. január 21. 13:30   Válasz erre: 11256
Bocs ! Helyesbítek : Amit leírtam az a román állam valutatartaléka:
A magyar 35-36 milliárd euró. Tehát több mint a románoké ! Jó hogy ilyen sok, de minek , miközben hiteleket "erõszakolnak" ránk ?

Taro ?

boss2 11256 2012. január 21. 13:22   Válasz erre: 11255
mert hiába tapsolnák el vagy akár tényleg fordítanák hitel törlesztésre a tartalékot mert az csak erre az évre lenne elég.....és utána?....államcsõd a már sokszor hangoztatott eredménnyel, akkor majd nem lesz jó fityiszesnek és jobbikosnak lenni....

Sanyi !
A Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka most 32,7 MILLIÁRD EURO
És ez az elmúlt 2-3 évben duplázódott meg !

Ez azért nem egy évig tartana ki ,,,,,,,,,,,,,

tsanyi 11255 2012. január 21. 13:07   Válasz erre: 11247
Ha sikeres lett volna zorbi unortodox gazdaságpolitikája mindannyian(kivéve a síró karvalytõkéseket) tapsolnánk örömünkben, hogy mennyire vágtat a dakota ló és dübörög a gazdaság és minden eddigi hitelt ki tudunk fizetni a haszonból miközben még meg is élünk és ha ez így lenne tényleg milliók tüntetnének viktárorunk mellett jogosan....

....csak nem így lett, bebizonyították, hogy a lopáson kívül és hatalomszerzésen kívül semmihez nem értenek.....

....a nemzeti banki tartalékot pedig ha vész van tényleg fel lehetne használni hisz azért van(bár nem épp költésre hanem a valutánk árfolyamának szinten tartására), de amit eddig bizonyítottak derék kirablóink az azt valószínûsíti, hogy simán ellopnák mint a többit.....erre inkább ne használják.....

...és épp zorbiék remek viselkedése miatt amivel gyakorlatilag félkegyelmû módon mindenkit megsértettek eddig és persze azok a kiváló törvények, szabályok amikkel gyakorlatilag magukhoz akarják legalább míg zorbi él ragadni a hatalmat... na ez miatt nem kapunk hitelt és a jelen helyzetben hitel nélkül kakukk mert hiába tapsolnák el vagy akár tényleg fordítanák hitel törlesztésre a tartalékot mert az csak erre az évre lenne elég.....és utána?....államcsõd a már sokszor hangoztatott eredménnyel, akkor majd nem lesz jó fityiszesnek és jobbikosnak lenni....

....amit Oldi linkelt mint jobbik program gyakorlatilag az van benne leírva, hogy mindenki tûnjön innen és majd mi jól önnellátjuk magunkat a kedves kelet segítségével.....

boss2 11254 2012. január 21. 13:00   Válasz erre: 11252
Taro !
Díjazom a hozzászólásaidat !? "Mindenre" naprakész válaszaid vannak !
DE,
Te mint "ultraliberális" gondolkodó , kíváncsi lennék a véleményedre az alábbiakban megjelent idézettel kapcsolatban.
Ige, vagy nem , dehogy is ,rosszul látjátok !!!!!!!!!!! Mert ezt a megállapítást az érintett oldal nagyon el szokta hallgatni. És TE ?

az "amcsi" zsidóság uralja a világ pénzhatalmának a 95 százalékát és hát az az öt százalék az antiszemitizmus. Mert, hogy az miért nem az övék?

classic 11253 2012. január 21. 12:48  
"A legtökéletesebben mûködõ állam is folyamatos hitelfelvételben van. Az államháztartás finanszírozása csak így oldható meg."

pl usa?Hát igen a legtökéletesebb....

"A jegybanki tartaléknak más a célja!!! Az a célja, hogy a jegybank képes legyen megvédeni a forint vásárlóértékét, ha az általatok (unortodox gazdaságpolitikai zsenik) annyira utált karvalynácifinánctõkések támadják a forintot."

Akkor gondolkodj már el azon, hogyha kb háromszor több pénz van a jegybankban mint amennyi hitelt ránk erõltet a "megijedt" (tõlünk?) piac miért nem megy a "védelem"?
És igen....jól látod. A lentebb említett fajok képesek bárki eszén túl járni.
Meg védheted a cohn is.....te dolgod
Csak egyet ne felejts el...ennek a vitának mi köztünk maximum lélekromboló hatása van. De a nagypolitikában zajló bal és jobb oldal közötti csatában már nem a lelkek fognak sérülni.
De még az egyes szám harmadik személy is eléggé nevetséges a részedrõl....
"képtelen vagytok védekezni ellene"(nem a jegybanknak kellene? helyettünk?) apám...te hol élsz?

Taro 11252 2012. január 21. 12:19   Válasz erre: 11247
Tekintsük úgy, hogy én "ultraliberális" gondolkodó vagyok.
Erõteljes csúsztatásban vagy!!! Nem IMF hitel volt az elsõdleges kérés! Az elsõdleges cél egy olyan gazdaságpolitika volt, mely nem teszi szükségessé az IMF hitelt!!! (ugye mennyire más?!)
A hitelfelvétel kérdésében is elfelejtkezel egy apró, ám annál fontosabb momentumról: A legtökéletesebben mûködõ állam is folyamatos hitelfelvételben van. Az államháztartás finanszírozása csak így oldható meg.
A jegybanki tartaléknak más a célja!!! Az a célja, hogy a jegybank képes legyen megvédeni a forint vásárlóértékét, ha az általatok (unortodox gazdaságpolitikai zsenik) annyira utált karvalynácifinánctõkések támadják a forintot. Azért fontos, mert láthatóan képtelenek vagytok védekezni ellene a gyorsnaszád, az unortodox gazdaságpolitika szárnyaló, ám láthatatlan sikerei ellenére.
Az, hogy zsidóztok, aztán cigányoztok, majd megint zsidóztok egy kicsit, a világon csak annyit jelent, hogy még ezek a cigány, zsidók is képesek túljárni az eszeteken. Mondhatom szép. :-((

Végül pedig én sem értek egyet a jegybank EKB általi irányításával. Nem azért mert ez egy összeesküvés, hanem azért, mert elolvasva az Únió történetét, az euro bevezetésének elõzményeit jól látható, hogy nem összeesküvés, hanem egy hibás gazdaságfejlesztési politikának a következménye.

A "haza és népem" frázissá alacsonyítása pontosan nektek köszönhetõ. Amikor nemzeti jelképeinket kisajátítjátok, amikor a nemzetet romboljátok az az ordas eszme alapján, mely szerint csak az tartozik a hazához és népetekhez, aki hajlandó csápolni ennek az erkölcstelen, gazemberek alkotta pártnak.

Taro 11251 2012. január 21. 12:04   Válasz erre: 11246
Csak a tényszerûség kedvéért:
"Te ebbõl annyit érzékelsz, hogy "rajta vammá a családi a kártyán?".

Ezért a pénzért nekem keményen meg kell dolgoznom" a családi pótlékért te sem dolgozol. Pontosan úgy kapod, mint a sváb, a tót, a cigány.

"gyermekeidet csekély mûveltsége és szellemi képességei ellenére beerõltetem iskolákba, hogy tanulhasson, szakmája legyen, és képessé váljon az önellátásra."

A te 6 éves gyermekednek is "csekély" a mûveltsége, és a cigánygyerek szellemi képességei sem maradnak el, a te gyerekedétõl.

"Nem vagyok irigy. Csak tudom, hogy az ehhez szükséges összegre hogyan tettél szert.
Bûncselekményekkel (elveszed, amiért más megdolgozott), és a törvény által számodra nyitva hagyott kiskapukon (elveszed a közös asztalról anélkül, hogy bármit is tennél oda). "

A logikus gondolkodás teljes hiányára utal a fenti mondat. Elõször is a cigányt, mint etnikumot, teljes egészében bûnözõnek tekinted, de arra már nem veszed a fáradtságot, hogy mondjuk megvizsgáld az arányokat. A velejéig tisztességes Magyar nép jeles képviselõi lopták szét a BKV-t, a MANYUP pénzt, "építették" az autópályákat. Ezer milliárdokat loptak el a becsületes Magyarok, majd bõszen a teljes cigányságra verik az ország összes problémáját tekintve, hogy arányaiban a bodzaszedõ a rosszabb.
Lazán átléped, hogy a jogszabályokat Magyarok hozták, sõt még ezért is a cigányságot okolod.

Még folytatni sem érdemes. Igen rasszista vagy kedves "tisztességesen dolgozó nép", amivel nincs is baj. Legyél. A szellemi képességeid, melyek hiányát a cigányság orra alá dörgöld meg lassan az éhenhalásra kényszerít.
De még éhen dögleni is öröm, amikor megtaláltuk a saját hülyeségeinkért okolható "külsõ bûnösöket. :-(((

Ne feledjétek, hogy a cigányság volt az a népcsoport, mely a Románoknál kaszával, kapával védte meg a Magyarokat!!! Már ezért az egy tettükért is jár nekik a tisztelet!!!

Oldi 11250 2012. január 21. 11:49   Válasz erre: 11247
:-) Sajnos nem, volt itt már szemétdombnak is nevezve...:-(

A tartalék meg (gondolom) hitelfedezetnek kell...

Ilyenformán nem is a miénk. Viszont klasszul kimosták az agyakat, hogyha hozzányúlnánk (nyugi nem fogunk) - akkor az államcsõd...:-(

klimas 11249 2012. január 21. 11:49   Válasz erre: 11246
S hozzá egy kép :

eröt 11248 2012. január 21. 11:28  
Ez az oldal olyan mint a kommentek.Azt meg mi írhatjuk.Akár bal akár jobb akár ultra vélemény beírható.A sok bírálat meg nem biztos,hogy alaptalan.

classic 11247 2012. január 21. 10:54  
Na akkor még egy észrevétel kedves globalizáció párti és ultraliberális "gondolkodó" motoros (remélem) társaim.
Eddig csak azt olvastam tõletek, hogy a viktor miért nem képes megegyezni (lefeküdni az én utcámban) végre az imf-nek és a barosoi akaratnak pl a jegybank ügyében.
De hát mi is a helyzet valójában....miközben ti a megegyezésben eleve belekódolt hitelfelvételt erõltetitek mert nektek azt jött ki, hogy itthon nincs pénz eközben kb 35-40 milliárd tartalék van a járai kezében. De mondjátok meg minek van ott az az általunk összekapart összeg? Ha ingatag gazdasági idõben nem nyúlhatunk hozzá de hitelt azt kajakra vegyünk fel és mert persze válság van jó sz...r kamatra ugye?
Hát ez a baj, ezért nem engedik az eskütételt a liberális gondolkodók a jegybanki szférában, ezért antiszemita a viktor.
Mondogatja egy öreg, tanult, tõzsdét is megjárt kollégám, hogy az "amcsi" zsidóság uralja a világ pénzhatalmának a 95 százalékát és hát az az öt százalék az antiszemitizmus. Mert, hogy az miért nem az övék?
Na de akkor tényleg miért spórol egy család ha nem nyúlhat a pénzéhez amikor baj van? Vagy kell az a pénz a spekulatív tõkét mozgató "szent (ál), demokratikus" usa befektetõknek? Vagy ez a járai tulajdona?
Nem veszik észre a barosoék (nem engedik nekik, hogy észrevegyék), hogy ha ez mûködik itthon máshol is mûködhet akkor viszont a dollár egyeduralma (?) ismét meggyengülhet egy erõs euroval szemben?
Meg ez a cohn gyerek....ha magyar lenne minden fórumon tiltakoznék ellene és követelném a hazahozatalát hiszen bár kihez is tartozik lejáratja a népét. De bocs elfelejtettem, hogy ez ultralib. oldalon nem szempont (mármint a haza és népem stb frázisok)

qqriq64 11246 2012. január 21. 09:53  
Akárki írta a szivembõl beszélt.

"Kedves Cigány!

Levelem azért íródik, mert a köztünk lévõ ellentét már-már mérhetetlenné válik. Nem azért írok, hogy ezt tovább fokozzam.
Azért írok, hogy értsük egymást végre. A nyílt beszéd szükségszerûen fog olyan mondatokat tartalmazni, melyekre ráfoghatjuk, hogy rasszista. De ne feledjük, te is
rasszista vagy (ilyen alapon), ha magyarnak nevezel engem.
Most az egyszer lássuk be, hogy komoly különbségek vannak közöttünk.
Most az egyszer tartsuk ezt evidenciában, és ne a szavakon lovagoljunk.
Segítelek. Milliárdokban mérhetõ az az összeg, amit havonta a számládra utalok. Te ebbõl annyit érzékelsz, hogy "rajta vammá a családi a kártyán?". Ezért a pénzért nekem keményen meg kell dolgoznom. Hogy ne menjen ez így a végtelenségig, gyermekeidet csekély mûveltsége és szellemi képességei ellenére beerõltetem iskolákba, hogy tanulhasson, szakmája legyen, és képessé váljon az önellátásra. Tanárt verni nem épp a hála megfelelõ formája.
Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen gazdagság. Persze az ehhez vezetõ tisztességes út megtételére képtelen vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külsõ jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbõr csizmád van. Palotában élsz. Te ezt úgy hívod, sukár.
Én úgy, cifra nyomor. Nem vagyok irigy. Csak tudom, hogy az ehhez szükséges összegre hogyan tettél szert.
Bûncselekményekkel (elveszed, amiért más megdolgozott), és a törvény által számodra nyitva hagyott kiskapukon (elveszed a közös asztalról anélkül, hogy bármit is tennél oda). Nem csak téged hibáztatlak ezért. Ezt neked valakik megengedik. Az én rovásomra. Törvényesen, vagy törvénytelenül, de elveszed azt, ami az enyém . Cserébe utálatot, fenyegetést, bántalmazást, erõszakot, halált kapok érte.
Félnem kell tõled.
Miért ? Munka... igen, ez gyakori magyarázat a szádból... Hogy a cigány nem kap munkát sehol. Igazad van. Nem adok neked munkát.
Miért ? Nem azért, mert cigány vagy. Azért nem, mert nem értesz semmihez. Nem tanultál szakmát, vagy ha tanultál is, az elvégzett munkádban nincs köszönet.
Gyakori kifejezés egy összecsapott, szakszerûtlen munkára a "cigánymunka" . Szerinted ennek miért pont ez a neve? Ha téged alkalmazlak esetenként, a végeredmény mindig ugyanaz. Bevételkiesés, sokszoros idõbeni csúszás, elégtelen kivitelezés, munkaeszközök, alapanyagok eltûnése. Tehát nekem, munkáltatónak jobb, ha csak eltartalak az adómmal. Akkor legalább nem hátráltatsz.
Az a szörnyû, hogy nem is törekszel rá, hogy változtass ezen. Acsarkodsz, rasszistázol, hisztizel, hogy milyen rossz neked.
De nem akarsz kilépni a saját árnyékodból, pedig mindkettõnknek jobb lenne. Mind a ketten tudjuk nagyon jól, mi lenne a vége, ha magadra hagynálak. Nem lenne kit lehúzni szociális alapon, vagy bicskával. Rövid idõn belül éhen halnál, vagy a saját mocskodba fulladnál bele.
És barátom, nem sok idõd van már. Lassan az összes cérnám elszakad. Minden nap elkövetsz valamit ellenem, még ha nincs is benne a híradóban.
Rövidesen eljön az idõ, amikor hirtelen megvonok tõled minden kedvezményt. Akkor aztán "romázhatsz", ahogyan jólesik. Szerintem ne akard ezt elérni. Jobb, ha megvagyunk békességben egymással. Mit várok tõled?
1. Feltétlen tiszteletet, mert én vagyok a kenyérkeresõd.
2. Erõszakmentességet.
3. Törekvést az önellátásra. Tanulást, tanulni akarást, pontos munkavégzést. Ez a sikeredhez szükséges 20%. A maradék 80% legyen az én gondom, meg fogom oldani. Minden segítséget megkapsz.
4. És végre fejezzük be ezt a rasszizmusról szóló ökörködést, hisz mind a ketten tudjuk jól, hogy nem a barna bõröd zavar engem...

(A tisztességesen dolgozó nép)"

klimas 11245 2012. január 21. 08:56  
Egy újabb szavazat vásárlás: http://ecoline.hu/bank_hitel_kolcson/2012/1/20/A_vegtorlesztesblama_utan_584N76#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_campaign=crossmarketing

A büdös jó q...a életbe, megint az állami pénzbõl költenek milliárdokat, többek között az én adómat is, ugyankkor se egészségügy se közlekedés se gazdasági fellendülés.....sõt egyre inkább azt érzem, már átfordultunk a szakadék szélén a mély felé

kawa70 11244 2012. január 21. 08:36  
Mi van? Fosnak?
http://nol.hu/belfold/20120121-schmitt_sem_tudja

Mondjuk nálunk teljesen elképzelhetetlen, hogy bárki is lemondjon (pálne egy ekkora és jól mozgatható báb) még ha esetleg az is kiderül, hogy az érettségit is az ecserin vette.

tsanyi 11243 2012. január 21. 07:11   Válasz erre: 11242
Ezen jót vidultam..:))).....õ az elsõ júdás akit kezd utolérni a bûne....ez lehet figyelmeztetés minden parlamenti és azon kívüli szavazó droidnak, hogy itt már túl nagy a bûn ahhoz, hogy felejteni lehessen.....

qqriq64 11242 2012. január 20. 22:09  
Na végre ezt is megértük.
http://propeller.hu/szorakozas/2239132-kivagtak-gaskot-szakszervezeti-ulesrol

qqriq64 11241 2012. január 20. 22:09   Válasz erre: 11240
Más a hit és más az egyház.
Minden embert tisztelek a hitéért bár én nem vagyok hívõ, és megvetem az egyházat bármelyikrõl is legyen szó.

tsanyi 11240 2012. január 20. 21:48  
És arra melyik példabeszéd illik, hogy eladják magukat a világi hatalomnak?: http://istenveled.blog.hu/2012/01/20/jezus_is_beall_a_bekemenetbe?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_01_20&utm_campaign=index

"Székely János esztergom-budapesti segédpüspök az Új Ember címlapján Jézus szavaival védi meg a kormányt: „Krisztus mondta: ha gyûlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem elõbb gyûlölt nálatok (Jn 15,18). Különleges aktualitást kapnak ezek a szavak ma, amikor sokan szerte a világban össztûz alá vették hazánkat”

Vannak dolgok, megnyilatkozások, amelyek nem igényelnek kommentárt. Krisztus mártíromságát és a Fidesz-kormányt ért kritikákat összehasonlítani, ízléstelen dolog. Monthy Python-i abszurdum, amely legfeljebb Galla Miklós szájából hangzana jól. A kabaréban. "

tsanyi 11239 2012. január 20. 21:26   Válasz erre: 11238
Nem akarom elmondani, hogy a családom tagjai mennyit keresnek rajtam kívül........:(((.....ezért és mert még ezeket a hulladék melókat is évekig kerestük(pedig a lányoknak elvileg kurrens végzettségük van, de ez csak kamu, ma ha nincs ismerõs még takarítónak sem vesznek fel egy wc-be sem) nem nagyon bírok egyetérteni azzal, hogy valaki azért ne dolgozzon mert az neki nem pálya hisz többre hivatott, de azért még az ingyen pénzt amit a nyomorultak adójából(!) kap vígan zsebre tenné......

qqriq64 11238 2012. január 20. 21:21   Válasz erre: 11236
Szégyen. De rengeteg ilyen van. Talán írtam már hogy rokon a kisvársdai csirkefeldolgozóban dolgozik, õ válogatja külön a vért a tollat meg a beleket. Ugye nem kell mondanom milyen meló? Havi 70ezerért. A végterméket viszik ki osztrákiába a kamionos aki hozzá sem ér 900ezret keres.
Magyarország én így szeretlek.

tsanyi 11237 2012. január 20. 21:08   Válasz erre: 11236
A haver nejéhez még annyit, hogy eddig nem kapott segélyt mert a falu szegény és a férjének van munkája így semmi nem járt(igaz fehér) ezért most még ha kicsit kényszeredetten is, de örülnek...

tsanyi 11236 2012. január 20. 21:02   Válasz erre: 11234
Nem, nem utálandó......viszont helyzet van, ennyi....németországban a háború után doktorok is hordták a romokat, helyzet volt....nyilván ha egy társadalom megengedheti magának a gazdasága okán, hogy eltartson embereket akik amúgy csak azért nem vállalnak el munkát ami egyébként lenne mert az a végzettségükhöz képest alja akkor rendben, nincs ezzel gond.......viszont nálunk ez nem megy jelenleg szerintem...épp ma beszéltem egyik haverral(és kolléga) aki mesélte, hogy végre(a környékükön évek óta nem talált) a neje talált munkát...halleluja! mondtam, de elmondta milyet.........3 mûszak, nincs bejelentés, életveszélyes mûanyaggõzök(gázok?) és jött a lényeg, a fizetés....60000......és örülnek mert jövõ hónapban elkezdhetik törleszteni a kikapcsolt villanyt amit talán visszakapcsolnak.....ilyen helyzetben segéyl meló helyett mert derogál?.....ez nekem nem elfogadható jelenleg...

Taro 11235 2012. január 20. 20:55   Válasz erre: 11233
"ha van lehetõség normális melót ajánlani a segély helyett"
Ebben a mondatban benne van a politika által kisikált agyak esszenciája:-)))))
Ha a delikvensnek megfelelõ és az általa elvárt jövedelem párosul hozzá, azt onnan látni, hogy betölti a munkahelyet.
Ebben a kérdésben más véleménye egyáltalán nem számít (amennyiben elfogadjuk, hogy mindenki jogosult a saját életében, saját döntésekre).

Taro 11234 2012. január 20. 20:52  
Azért talán érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy miért is utálandó az az ember, aki a munkaerejét nem hajlandó 80-85.000 Ft-ért áruba bocsájtani.
Vajon miért is kell diplomás és szakmunkás embereket közmunkára kötelezni?
Vajon tényleg erkölcsös ez, mint Sanyi állítja, vagy van ennek a kérdésnek másik oldala is?
Pl. itt Ausztriában egyáltalán nem hisztiznek az emberek, ha valaki úgy dönt, hogy õ segélyen kíván élni. itt mindenki tudja, hogy õ igen szerény színvonalon él.Aki dolgozik, azt viszont megfelelõ bérrel ismeri el a társadalom.

tsanyi 11233 2012. január 20. 20:48   Válasz erre: 11232
ööö nem erre gondoltam.......szerintem a segélyt elvenni nem szabad addig amíg nem tudunk helyette valódi megélhetést biztosító alternatívát kínálni........az csak a bûnözést növelné elég szépen......viszont ha van lehetõség normális melót ajánlani a segély helyett akkor ha nem vállalja a delikvens akkor megvonható lenne ....szerintem......és még mindig gondolom, hogy az emberek többsége jobban örül egy melóval megkeresett pénznek mint az ölébe pottyantnak...persze lehet, hogy tévedek...

Taro 11232 2012. január 20. 20:43   Válasz erre: 11231
Tõlem maradhat az a szemlélet, hogy dögöljön meg minden segélyes, miattuk vagyunk sz@rban. :-)))))

tsanyi 11231 2012. január 20. 20:00   Válasz erre: 11230
háát igen, egy ilyen hordószónoknak mint én rossz szembesülni a tudománnyal fõleg ha már kialakított magának valamirõl egyfajta véleményt és az nem egyezik a megmagyarázottal...:))....én talán még annyival vagyok jobb egy átlag pártszónoknál, hogy ha szembeállítanak a marhaságommal nem megsértõdve elfordulok és azt kiabálom, hogy az ellenség akar tönkretenni minket hanem elgondolkozom(ha sikerül) és belátom....vagy nem, de azt már nem vallom be....)))

Taro 11230 2012. január 20. 19:55   Válasz erre: 11229
"....egyébként elhiszem én, hogy úgy van ahogy írod csak nem szívesen..:)"

ebben pl. egészen biztos voltam! :-))))))

tsanyi 11229 2012. január 20. 19:53   Válasz erre: 11228
Na-Na!!...azért mert Te még nem az unortodox gazdaságelméletet tanultad......már nem vághatsz fel a régi tudásoddal, képezd magad....:))))

....egyébként elhiszem én, hogy úgy van ahogy írod csak nem szívesen..:)

ELőző oldal
Hoterkep

Tagok száma: 22114