Taro | 15350 | 2012. október 19. 13:26 | Válasz erre: 15348 |
A komcsik már csak ilyenek. Választ meg nem is vártam. |
askman | 15349 | 2012. október 19. 11:58 | Válasz erre: 15348 |
"A többi meg választ sem érdemel. " Mert egyszerûen nem tudsz rá érdemben válaszolni. Abban a pillanatban amint kellene valami értelmeset is válaszolni egy itteni felvetésre azonnal személyeskedésnek veszed és a fentihez hasonlóan elfutsz. Eddig még egyszer nem olvastam tõled ekzakt választ semmire. Egyébként bocsi, hogy beleugatok, igen régóta olvasgatom a topicot csak eddig kibírtam valahogy szó nélkül. Viszont rohadtul unom már, hogy ezekre az ilyen felvetésekre, mint pl. most a Taroé a hívõk egyszerû vállrágatással, durcával és hasonló "értelmes" megnyilvánulásokkal reagálnak. Egy nyomorult konkrét választ nem olvastam még semmilyen konkrét kérdésre. Igaz nem csak itt máshol sem. :-( Ja, lentebb valahol olvasható, hogy Te kikéred magadnak, hogy "hívõ" volnál. Akkor minek neveznéd ezt? Vakon megyünk a vezér után, akármit is tesz. Nem érdekelnek racionális érvek és okok, egyszerûen csak megyünk utána. Hát, ezt nevezik hívõnek szerintem. |
Oldi | 15348 | 2012. október 19. 10:52 | Válasz erre: 15346 |
Az, hogy nekem mire van, vagy nincs erkölcsi alapom, azt szerencsére nem te döntheted el. A többi meg választ sem érdemel. |
TomRed | 15347 | 2012. október 19. 08:28 | Válasz erre: 15343 |
Az pedig egy pillanatig sem zavar téged, hogy a földbérleti jogokat nem a helyi gazdálkodók kapták meg, hanem javarészt a haveri kör mezõgazdasággal korábban soha nem foglalkozó tagjai. Például az egyik új bérlõnek mûkörmös a foglalkozása! Errõl mi a véleményed? Neked elég, ha a posztkommunista párt nemzeti színnel önt le mindent, akkor bármit megtehet? |
Taro | 15346 | 2012. október 19. 08:04 | Válasz erre: 15343 |
Van itt egy kis probléma Oldi. 2006-ban azt mondta a törvény, hogy a gyógyszerellátás színvonalának növelése érdekében jó lenne a gyógyszer kiskereskedelemben is verseny, ezért arra ösztönöztek, hogy a saját megtakarításaimat fektessem gyógyszertár nyitásába. Aztán probléma az is, hogy pl. gyógyszertárban nem elõállítják, hanem árulják a gyógyszereket és igen, van kereskedelmi végzettségem. A harmadik probléma, hogy míg a gyógyszertár eddig kb. 140 millió Ft befektetést igényelt, addig a gyógyszerésznek a bank egy fillér hitelt sem ad a kivásárlásra (hiszen a kereskedelemhez a gyógyszerész nem ért). Ezért aztán úgy gondoljátok, hogy én nyugodtan elveszíthetem egy élet munkájának összes megtakarítását, mert ez igazán nem nagy ár a fülkeforradalmi hevületben. Aztán ... Sorolhatnám és jönne a következõ, csípõbõl leadott "ellenérv", stb. én csak arra kérlek, hogy ne hangoztasd a "B listát", kardlapozást, a kommunista mocskot, mert egyrészt ezeket én valóban mocskoknak tartom, másrészt te viszont ebben csak azt látod problémának, hogy veled szemben tették. Amikor ti csináljátok, akkor az rendben van. Az erkölcsi alapod nincs meg a komcsik köpködéséhez, mert bár más a máz, ugyan annak a mocsoknak a képviselõje vagy. Végül csak remélem, hogy hatalomban marad a FIDESZ addig, míg saját mocskait kezdi felzabálni, mikor majd saját elvtársaiddal fogtok egymásnak ugrani az egyre zsugorodó koncért (emlékezzetek majd a Rajk perre, mikor már egymást küldték a bitófára). |
Olívia | 15345 | 2012. október 19. 06:21 |
Régen szóltam hozzá, mert csak pasikkal igen nehéz vitázni, egyedüli nõként, így inkább olvasgatok.:-)). Ha a következõn már "elmélkedtetek" akkor bocsi, nekem a reggelemre rányomta a bélyeget:-(: http://www.stop.hu/kulfold/ha-ez-igaz-ki-jogositotta-fel-semjent-az-igergetesre/1092377/ Az Édesanyámnak 70e Ft a nyugdíja, bolti eladóként és gyárban (BHG) dolgozta ki az aktív idejét, amíg a rák rokkantnyugdíjba nem kényszerítette. Itt él, itt fizette mindig a fizetendõit (ma a vásárlásaival adózik). HOL IS AZ IGAZSÁG???????:-((((((( |
Oldi | 15344 | 2012. október 18. 23:10 | Válasz erre: 15327 |
Azért Sanyi mert alapvetõen és klasszikus értelemben baloldali eszmeiségû ember vagyok, ezért, a csak nevében "jobboldali" FIDESZ. Ez egy ilyen ország, még az oldalakat sem látjuk tisztán...:-) Vallom, hogy a társadalom terheit egyenlõ mértékben, ill. jövedelem arányosan kell viselni (emlékszel még" közteherviselés") ezért meg kellett adóztatni a bankokat, multikat. (Ebbe nem nagyon illik bele az egykulcsos adó, - nem is értek vele jelenleg egyet.) Viszont jó, ha mindenki, aki képes dolgozik és fizet a közösbe valamennyit. Jó, ha nem mennek sokan, - íróasztal mellõl! - 42 évesen havi 2 kiló-ért nyugdíjba, amikor nem tudjuk, hogy lesz-e mondjuk az én generációmnak egyáltalán állami nyugdíja. Nem volt jó, hogy egyes rétegeknek kötelezõ, egyeseknek meg kizárólagos joga volt kevesebbet fizetni a közösbe, és a saját pénztárcáját hízlalja, míg másoknak nem volt erre lehetõsége.... (magánnyugdíjpénztár egyeseknek...) Nem, jó, ha az államnak nincs semmilyen tényleges befolyása a stratégiailag fontos )pl:: közmû cégek felett. Soroljam még? Ezek mind klasszikusan baloldali értékek. Baloldali, de nem bolsi, az bocs" de hülyeség. Mivel megyek szembe? a "baloldali" MSZP-vel, a multik, a külföldi nagytõke, az EU szolgai kiszolgálójával szemben, nyíltan a (külföldi) bankok oldalára álltak, akik nézd meg, mennyit privatizáltak, nézd meg, mennyivel növelték az adósságunkat (hol van az a lové??) , akik annyira nemzetiek voltak, hogy egy gesztust is sajnáltak az igazi külföldi magyarjainktól. Ezt sem sorolom tovább. |
Oldi | 15343 | 2012. október 18. 22:45 | Válasz erre: 15337 |
Bármi hihetetlen hallottam... Bocsáss meg, de neked a sok másik mellett gyógyszerész végzettséged is van? Mert, ha nem akkor minek neked gyógyszertár? Ja, mert kizárólag üzlet... Nem a Viktor vette el, el kellett a többségi tulajdonrészt adnod egy szakembernek. Ennyi. Én nem értek az acél öntéshez, minek nekem öntöde. Ezt te a kommunista 50-es évek államosításával veted össze. Nem vagy ma egy kicsit túlzottan is demagóg?... A trafikosok, miután ez a drága EU lassan, de biztosan rákényszerít a dohányáru nyugati árának bevezetésére, a mostaninak a többszörösére fog a cigaretta csempészet nõni, ezt csak az értékesítés csatornáján lehet megfogni. A hulladékos cégeknél ugyanez a helyzet, miután talán te sem akarsz egy nem mûködõ fénysorompó, vagy világítás miatt esetleg meghalni az utakon, a lopást nem lehet megakadályozni, mindaddig, amíg a maszek hulladékos cégek a "szabad versenyre" hivatkozva jó áron meg nem veszik a kábelt, az aksit, ne adj isten köztéri szobrot... Ennyit a "bizonyítékaidról"... |
Oldi | 15342 | 2012. október 18. 22:20 | Válasz erre: 15336 |
Ne szórakozz velem, nem azt kértem, hogy a törvényt linkelgesd, azt én is megtalálom, azt mondtam, hogy mutass egyetlen konkrét esetet, hogy ÁRTATLAN embernél ezt alkalmazták volna. (Annak idején a vasfüggöny védelmében is a törvény megengedte, az éles lõszerrel való visszatartását az állampolgárnak, mégis csak sokkal késõbb derült ki, hogy nem volt már tényleges parancsuk ilyenre... ) Persze, hogy kell ilyen törvény a bûnözõk állandó lépéselõnyének részbeni kompenzálásához... Egyébként is csak bûnelkövetés bizonyítására lehet bármit is felhasználni. Az összes többi csak rosszindulat. |
Taro | 15340 | 2012. október 18. 19:22 | Válasz erre: 15323 |
Ezzel vitatkoznék. Egyrészt a periodikusan visszatérõ válság a kapitalista gazdasági rendszer velejárója, másrészt az összes ilyen válság alkalmával eltemették már a kapitalizmust. :-) Mivel a kiinduló feltételezések hamisak, így a következtetés sem helyes. Sorban: A fenntartható fejlõdésnek valóban vannak határai, de jelen helyzetben még a közelében sincs a világ egyetlen gazdasága sem. Az erõteljes automatizálás egyenlõre a termelés hatékonyságát javítja, a Kínába áttelepült termelés profitja pedig továbbra is a tõke exportáló országban adózik. A munkanélküliség valóban nõ, de nem az automatizálás, hanem az idõben lokális válság következtében. Kína és a kis tigrisek két fontos területen jelentenek konkurenciát. A könnyûipar, illetve a számítástechnika(hardver) területén. Viszont nem rendelkeznek nyersanyagokkal, megfelelõ minõségû- és mennyiségû humánerõforrással. Nem tudom, hogy honnan veszed a túltermelési válságot (mely 29-33 közötti válságnál volt utoljára fõ probléma), mert a mai, modern logisztikai rendszereknek köszönhetõen csak azt, és annyit gyártanak, ami már el van adva, vagy kb. 24 óra alatt el lesz adva. Nincs túltermelés. A multi annyi autót, telefont, tv-t, stb. gyárt, amennyit elad (inkább probléma a termelési nagyság rugalmasságának javítása, mert pl. ma megrendeltem egy ford transitot és 10 hét, mire itt van!) Szóval ne temessük még a kapitalizmus. :-) Az a francia közgazdász, inkább a hülye kategória. :-) Nem a termelés hatékonyságát kell lerombolni, hanem az országok adórendszerét kell átalakítani. Ez a folyamat viszont már tart. |
TomRed | 15339 | 2012. október 18. 19:17 | Válasz erre: 15338 |
Tehát akkor mégse komcsik, csak simán egy maffia szervezet. Tehát Oldinak mégiscsak igaza van. :-) Meg aztán õ csak a kardlapozásból ért, és ilyen dzsemborit még nem rendeztek. Egyelõre... |
tsanyi | 15338 | 2012. október 18. 18:17 | Válasz erre: 15337 |
Aljas dolog volt anno és most is az.....,de akkor a nagy világégés után meg lehetett magyarázni az elmúlt rendszerrel való leszámolásként és nem beszélve arról, hogy akkor az államra szállt és utána államilag üzemeltették néha az eredeti tulaj alkalmazottként vitte tovább....,de a mostani helyzet más, most is elveszik illetve bezáratják és betiltják a tevékenységét, de nem az állam viszi tovább hanem egy másik magánembernek adják oda olyan feltétellel, hogy rajta kívül más nem végezheti többet.......tehát amit most lopnak el azt simán továbbadják a havernak...
|
Taro | 15337 | 2012. október 18. 17:40 | Válasz erre: 15326 |
Csak +egy bizonyíték: Oldi, hallottál már az 50-es évekrõl, amikor elvették a cipész mûhelyét, elvették a trafikos trafikját? Orbán Viktor elvette a patikám többségi tulajdonát egy törvénnyel. Ez mi, nem a komcsi aljasság? A trafikosokkal mi a helyzet? A hulladékgazdálkodó cégekkel mi a helyzet? Ezek nem bizonyítékok? |
Taro | 15336 | 2012. október 18. 17:35 | Válasz erre: 15326 |
Amikor olyan törvényt csinálnak (hétvégén megkeresem és beteszem neked) amely felhatalmazza õket a lehallgatásra bírói végzés nélkül, akkor az bizonyíték. Amíg nincs bírói végzés, addig minden ember ártatlan!!! A törvény szerint ártatlan emberek lehallgatását végezheti a TEK. |
tsanyi | 15335 | 2012. október 18. 17:21 | Válasz erre: 15333 |
Ma a fidesz bulvárrádiójában megszólaltatták, de ahogy errõl kezdett beszélni, hogy miért csinálják(többen vannak) nevezetesen a befizethetetlen adók miatt, azonnal elköszönt tõle és lekeverte a bali gyerek.....jó szolgája gazdáinak...:)))
|
tsanyi | 15334 | 2012. október 18. 17:18 | Válasz erre: 15332 |
Még akkor is sokkal drágább...számold ki, egy 3.5-es elvisz 1,5 tonnát és eszik(nem furgon hanem kis tgk platós ponyvás vagy dobozos) 12l/100km körül. egy kamion elvisz 24tonnát és a régebbiek 30 körül az újabbak 26-27-tel elmennek......ha felszorzod sokkal olcsóbb a kamion még útdíjjal is nem beszélve, hogy minden tgk-ra kell majd fizetni csak lkevesebbet....egyszerûen ez egy újabb hatalmas adó.....és mindezt magánkézbe adva....ki is lesz a tulaja?......ebbõl nem sok fog befolyni az államkasszába, inkább a pártba és saját zsebbe.......és mindezt mindannyian fogjuk fizetni a termékek árában....
|
TTné | 15333 | 2012. október 18. 17:02 |
Nem semmi az ember..:-))) Vajon meddig engedik, hogy csinálja? Én drukkolok neki! :) http://www.hir24.hu/belfold/2012/10/18/megszolalt-a-jelmezbe-bujt-idegen/ |
Bubó Doki | 15332 | 2012. október 18. 15:31 | Válasz erre: 15295 |
Jövõre, ha bejön az útdíj, sokan váltanak kisebb, 3,5 t-ás kisautókra, azokkal olcsóbb lesz szállítani.....
|
oregordog | 15331 | 2012. október 18. 13:09 | Válasz erre: 15295 |
Mint már írta valaki: esetleg sofõr kell?:))))))
|
lecso | 15330 | 2012. október 18. 10:12 | Válasz erre: 15328 |
Csakhogy neked megtanították, hogy ami neked jó, annak ne örülj, mert másnak rossz, és így neked is rossz lehet.
|
tsanyi | 15328 | 2012. október 18. 07:36 | Válasz erre: 15327 |
Amúgy ennek kicsiként én is angyon örülnék mert egy központi ár és bér amitõl a nagyok sem térhetnek el engem hozna helyzetbe mert nem lehetnének olcsóbbak.......,de valahogy nem biztos, hogy mégis jól jönnék ki belõle......
|
tsanyi | 15327 | 2012. október 18. 07:34 |
Csak eljõ a hívek által annyira áhított cuclizmus....legalánbbis az állami kartellezés mások kárára akár törvényessé is válhat ha elfogadják: http://index.hu/gazdasag/2012/10/17/intezmenyesulhet_a_dinnyekartell/ ....máshol írta Oldi, hogy nem akarja visza a cuclistákat érthetõ és jogos okokból.....,de akkor miért pont a fidesz?....jelenleg annál bolsibb párt nincs a piacon....még a maszop is elbújhat mögöttük..... |
Oldi | 15326 | 2012. október 17. 22:50 | Válasz erre: 15322 |
Erre szeretnék most én, bizonyítékot! Egy jogkövetõ (nem bûnözõ) magyar állampolgárt, akit ilyen jogsértés ért.! Azért van egy elég nagy különbség: két év múlva le lehet szavazni.... Le is szavazom õket, ha gyermekkocsit toló családokat, botra támaszkodó idõseket kardlapoznak meg! - Nem hiradó! Ott voltam!! |
desiderus | 15325 | 2012. október 17. 21:54 | Válasz erre: 15322 |
Kedvencem a TEK....olvasom, hogy a magyar kórházak össztartozása elérte a 30 milliárd forintot...a TEK pedig évi 20 milliárdból gazdálkodik.
|
desiderus | 15324 | 2012. október 17. 21:50 | Válasz erre: 15320 |
Arra lennék kíváncsi, ha 23-án hasonló szituáció alakulna ki, mint 2006-ban, akkor vajon a rendfenntartó szervek hogyan lépnének fel....mondjuk egy ismételt MTV székház szétverése esetén. Mondom, csak kíváncsi vagyok.... |
desiderus | 15323 | 2012. október 17. 21:44 |
Na...most politika mentesen megpróbálok elmélkedni, de sajnos marxi magasságokba nem fogunk emelkedni (aki egy nagy gondolkodó volt, de sajnos Lenin elvtársék tettek róla, hogy negatív elõjellel emlegessék )... Szóval...szerény véleményem szerint a kapitalizmus elérkezett egy olyan fordulóponthoz, és pont a mostani válság talán az, hogy el kell dönteni a hogyan továbbot. A "fenntartható növekedés" illúziója szertefoszlani látszik...a profithajsza eredményeképpen az erõteljes automatizálás illetve a termelés Ázsiába helyezése következtében lassan, de biztosan növekedésnek indult a munkanélküliség Európában valamint remek kis konkurenciát teremtettek maguknak a "kistigrisek" ill. Kína személyében. Ez többek között két súlyos problémát vet fel : 1. a munka nélkül maradók ellátása az adott állam feladata, akinek nehezíti a dolgát, hogy az Ázsiába kihelyezett cégek már nem neki adóznak...és lassan már nem csak gazdasági, hanem politikai kérdéssé fajul. 2. az automatizálás miatt megnövekedett termelékenység miatt túltermelési válság alakult ki, mert nem tudják eladni a termékeiket, egyrészt az adott keresleti volumen miatt, másrészt pedig a munka nélkül maradtak kvázi nem fogják a fogyasztói társadalom tagjainak számát gyarapítani. Tehát....hiába gyárt a multi még több autót, mobiltelefont, laptopot, LCD tévét stbstb, ha a kereslet csökkenõ tendenciát mutat..mert már van neki olyan, vagy már nincsen rá pénze. A mostani gazdasági válság csak kinézetre tûnik úgy, hogy csak a bankok mûve, valójában a kapitalizmus piacszûkítõ "öngyógyítása"...hogy miért ? Autógyári példánál maradva : az egyik nagy autókonszern vezetõje szerint nagyon is lehetséges, hogy a válság elmúltával csak kb 3-4 autógyár marad meg...jó esetben... A "fenntartható fejlõdés" gazdasági szempontból abszurdum mármint ami a produktív termelést illeti...mint már említettem azért mert vagy már van olyanom, vagy nincs rá pénzem... Ugyanakkor a nyersanyag és energiaigény megugrik, ami azt jelenti a kapitalizmus törvényei szerint, hogy ami iránt megnõ a kereslet annak emelkedik az ára a nemzetközi tõzsdéken...és végsõ soron ezt is ezt is a "kisemberek"fizetik meg lásd benzin, áram, földgáz etc.... Egyet kell értenem azzal a francia közgazdásszal, aki ki merte mondani, hogy vissza kellene térni ahhoz a modellhez, ami régen már mûködött, hogy az emberi erõforrást kellene használni leginkább...lehet, hogy drágább, de ezáltal kialakulhat egy fogyasztási egyensúly, magyarán dolgozom ezért van fizetésem, ha van fizetésem akkor fogyasztok, vásárolok ezért más cégek is prosperálnak... Példának a szentgotthárdi Opel motorgyárat említeném, ahol egy mûszakot nagyjából fél tucat ember szolgál ki és évi százezres nagyságrendben gyártanak motorokat...de....egy autóba egy motor kerül, tehát ez ugyanannyi autót is jelent, amit viszont el kellene adni. Szóval a "fenntartató fejlõdés" nem tudom, hová vezet...szerintem zsákutcába....igaz, hogy a Távol-Kelet még nagy piacot jelent, de meddig ? Azt már csak érdekességnek jegyzem meg, hogy az amerikai cégek már termelésük egyharmadát visszavitték az Államokba...mert állítólag már nem éri meg ott gyártani....vagy igaz az elméletem amit fentebb leírtam, mármint munkanélküli nem fog fogyasztani... |
Taro | 15322 | 2012. október 17. 21:19 | Válasz erre: 15320 |
Oldi! Ne szavazz az MSZP-re (én se tenném, soha). De látnod kell, hogy a FIDESZ pontosan azt építi, amit közösen megvetünk! Tudnod kell, hogy 2010 óta a TEK bírósági végzés nélkül is olvashatja a leveleidet, lehallgathatja a telefonodat. Oldi! Ne a szavakat, hanem a tetteket vizsgáld. Pont azt csinálja a FIDESZ, amit jogosan megvetsz! |
Taro | 15321 | 2012. október 17. 21:13 | Válasz erre: 15316 |
Nem írtál semmi bántót (egyébként sem vagyok mimóza). NEm kell bocsánatot kérni, mert nem tettél semmit. |
Oldi | 15320 | 2012. október 17. 20:50 |
Amióta B listázták az édesapámat, amióta lecsukták négy évre, azt sem tudta miért, amióta lehallgatták a telefonomat, felbontották a leveleimet, amióta nem kaptam vagy hat éven keresztül "piros útlevelet" sem, mert a kiutazásom valakiknek "közérdeket sértett". Amióta minden márc.14.-én 17 óra körül letartóztattak és fogva tartottak a Maros u.-i Kapitányság pincéjében, 15.-e délutánig (1972-1978) Amióta megpróbálták kilõni a szememet, agyonverni gumibottal, viperával (2006), azóta tudom, kik az ellenségeim, azokra nem szavazok... Ennyi. Ha valaki tud egyéb alternatívát szóljon, de jó hangosan, de ne merjen engem semmilyen "hívõnek" sem nevezni, mert nem vagyok az!! Csak azt TUDOM, hogy miben NEM hiszek!! |
Bedouin | 15319 | 2012. október 17. 20:38 |
Elképzelhetõ-e, hogy a szociológiai és gazdasági folyamatokat egy sinus görbe kilengésén keresztül figyelve, elmondhatjuk azt, hogy a dolgok a saját természetüknél fogva maguktól rendbe jönnek? Minél nagyobb a negatív kilengés annál nagyobb lehet a (jólét) pozitív tartomány míg nem kisimul a görbe? Sejtem a szomorú választ: nem, mert akkor a történelem során már egyenes lehetne ez a görbe :( Valószínû, hogy rossz korban születtünk és a ciklikusságát tekintve megszívtuk? |
desiderus | 15318 | 2012. október 17. 20:27 |
Ma hallottam a rádióban egy neves, Angliában tanító közgazdász prof nyilatkozatát....hogy aszongya :....ha egy megszorító csomag nem tartalmazza a gazdaság beindításához szükséges elemeket, az csak újabb megszorításokhoz vezet...ez történt a konvergencia programmal és ez történik most is... Én csak azt tenném hozzá kívülállóként, hogy ez egy öngerjesztõ, végeláthatatlan folyamatnak tûnik...mintha senki nem értene hozzá, vagy egyszerûen ismeretlen érdekeknek eleget téve nem is akarnók beletenni ezeket az elemeket a qurva megszorító csomagjaikba....és ezt most párttól függetlenül mondom. Ja...és a cégekre, bankokra kivetett adókat át fogják hárítani a lakosságra....ezt is mondotta volt a prof. úr. |
lecso | 15317 | 2012. október 17. 19:56 |
http://www.youtube.com/watch?v=PblX_2qP1Vo&feature=player_embedded Mintha hájjal kenegetnének. |
lecso | 15316 | 2012. október 17. 19:54 | Válasz erre: 15313 |
Taro. A válaszodból dereng, hogy talán túllõttem a célon, bocs. |
lecso | 15315 | 2012. október 17. 19:53 |
Szanyikapitánynak kéne szólni, hogy vonuljon a háttérbe. Bár nekem tetszik a ténykedése: Szanyi Tibor egy olyan állítással reagált Juhász szavaira, amit szerinte élõ ember még nem tudott megcáfolni. „2002 és 2010 között ez az ország többet fejlõdött, mint történelmének ezer éve során bármikor összefüggõ nyolc esztendõben”- mondta az MSZP elnökségi tagja, majd ingerülten hozzátette, hogy „miért kell ezt pocskondiázni?” Szanyi szerint mindenki követ el hibát, „Szent István, Mátyás király és még sorolhatnánk, ez a jövõben is így lesz. Elegem van abból, hogy két éve mást sem hallgatok, mint demagóg mondatokat, hogy ez a nyolc év tönkretette az országot. Akkorát fejlõdött az ország, mint soha máskor”, magyarázta a szocialista politikus, aki szerint az összes nemzetközi statisztika errõl szól. Vadai egy „így igazzal” nyugtázta az elhangzottakat. |
tsanyi | 15314 | 2012. október 17. 17:28 |
Az még továbbra is tetszik itt abszurdisztánban, hogy kuszaszem mindenképp ragaszkodik az eu-tól "járó" kohéziós pénzekhez(nem csodálom, ezt teljesen le lehet nyúlni minden gond nélkül) miközben épp szervezik újra a békamenetet amiben az eu ellen tüntetnek mert a rohadt gyarmatosítók menjenek az enyjukba csak a lét adják, de tüstént.....:))): http://index.hu/video/2012/10/17/a_csomag/
|
Taro | 15313 | 2012. október 17. 14:56 | Válasz erre: 15312 |
Amit én tanítok, az maga az élet. Engem eleve azért hívtak meg óraadónak, mert volt olyan munkám, amit mindenki elismert (nem is egy). A könyveket, ha elég ideig forgatod, akkor rájössz, hogy nem a könyvvel, hanem a tartalmuk hasznosításával van a probléma. A szerviz ügyben: A márkaszervizben minimálbéren foglalkoztatnak képzetlen szerelõket. A fizetés nagysága miatt átlag 6 hónap alatt cserélõdnek a munkatársak (így idejük sincs az adott márka speciális dolgai megismerésére). Mitõl is lenne az ottani munka színvonala jó? |
lecso | 15312 | 2012. október 17. 12:32 | Válasz erre: 15309 |
Pedig, azt egy képzett, csilli-villi, márkaszervíz sem ajánlja. Nem lehet, hogy a pénzügyi világban sem járunk jó úton? És amit a könyvekbõl Te is tanítasz, téves? |
lecso | 15311 | 2012. október 17. 12:29 | Válasz erre: 15310 |
Olyan ez, mint a nemleszgázáremelés. Akkor úgy magyarázta a baloldal, hogy teljesen nyilvánvaló volt, hogy hazudtak, nem kellett volna bedõlni. Más az ígéret, és más a tett. Nem az ígéret a fontos, hanem, hogy mit érsz el vele. Üdvözlet a való világban. |
TomRed | 15310 | 2012. október 17. 10:52 |
Folytatódik a Matolcsy-féle ámokfutás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/matolcsy_beszel_lecsap_a_kormany_a_bankokra.174420.html Egy dolgot emelik ki ebbõl az újabb "nemmegszorítás" csomagból: "De a kormány nem hagyja, hogy az EU megfossza Magyarországot a kohéziós forrásokat. Elsõ lépés: a bankadó 2013-ban nem felezõdik. A bankokkal kötött megállapodás nem tudjuk fenntartani, szerettük volna megtartani a megállapodást, de az EU miatt ezt nem tudjuk megtenni. 72 milliárd forinttal több bankadót szed be a kormány jövõre." Mielõtt felhördülne a karvaly tõkét emlegetõ kórus, leszögezem, hogy ezzel a lépéssel nem az a gond, hogy megint a szegény bankokat támadják. Hanem az, hogy megint egy nem hosszú távon fenntartható, így az EU és IMF által elfogadható bevételi forrást talált a "jobbkéz", hanem az ideiglenes válság adót hosszabbította meg. Mellesleg ismét megszegte, sokadszorra az adott szavát, ami teljesen aláássa a gazdaságpolitika hitelét. A távközlési cégektõl korábban beszedett különadóról is az elemzõk szerint hamarosan az EU elmarasztaló döntést fog hozni, ami egy éven belül további 200 milliárd Ft visszafizetendõ összeget jelenthet, amire természetesen szintén nincsen semmiféle tartalék képezve. |
Taro | 15309 | 2012. október 17. 10:02 | Válasz erre: 15307 |
Már régen nem márkaszervizben, hanem egy helyi "polihisztorral" szereltetem a motorjaimat.
|
lecso | 15308 | 2012. október 17. 08:42 | Válasz erre: 15305 |
Az elsõ része bicskanyitogató, de a második része elgondolkodtató...
|
lecso | 15307 | 2012. október 17. 08:40 | Válasz erre: 15273 |
A motorszerelõs példát Te hoztad, legyen. Miután az összes jó nevû márkaszervizt végigjárod a motoroddal, és a helyzet nem javul, sõt.., és csak a pénzed fogy, motorozni nem tudsz, aztán jön egy helyi polihisztor, aki azt mondja hozd el, megnézem. De a márkaszervizek hajtogatják, hogy garancia, meg manual szerint, meg színvonal, meg hogy nem szabad alább adni. Csak megpróbálnád, nem? |
tsanyi | 15306 | 2012. október 17. 06:39 | Válasz erre: 15305 |
Mennyire igaz ez......bár azzal vitatkoznék, hogy ez komcsi hisz a marx által leírtakban nem hinném, hogy szerepelne az, hogy a komcsi igazából egy arisztokratikus hajlamú figura..:)).....ezek simán senkik voltak 45 után és azóta folyamatosan pont úgy mint az elõdeik évezredeken át.... :"A kommunista, aki ellen a nép felkelt a fülkékben, nemcsak kártékony és korrupt, de fárasztó is. A szocializmus bornírt szlogenjein már úttörõként is csak röhögtünk. Olyan propagandagépezetet viszont az MSZMP megszûnése óta nem épített senki, mint a Fidesz. Nem születtek a rendszerváltás óta olyan turbófeltöltésû seggnyalók, mint a Fidesz-média pribékjei. És nem függesztette ki senki a saját magához írt ódát a középületekbe. " ....mondjuk az továbbra is érdekelne, hogy ha a vezér véletlenül(ez tényleg csak véletlen lehet mert tesz róla, hogy a választásokat rendesen nehezítse) bukna akkor azok az emberek milyen jövõt szánnak maguknak a következõ érában?....úgy viselkednek majd mint a jobbikos csanád aki miután kiderült azonnal jó zsidóvá lépett elõ és ellátogat minden zsidó emlékhelyre?......mondjuk aki ezt bevállalta addig a vezérét az nyilván mindenre hajlandó, utána majd hithû komcsik lesznek a maszopban ha az gyõz, ha más akkor hithû mások....:))) |
TomRed | 15305 | 2012. október 17. 01:33 |
"Milovan Gyilasz elégedetten mosolyog, tétele túlélte az új osztály bukását. A komcsi örök." http://w.blog.hu/2011/08/12/a_komcsi_orok#more3147473 Hozzáteszem, hogy ez a cég tulajdonos, vállalatvezetõ szintig így van. Ezért nem várható semmiféle modern, hatékonyságot növelõ lépés a magyar gazdaságban, mivel ehhez sem akarat, sem tehetség, tudás, szorgalom nincs meg. Itt csak született vezetõk vannak, akik nem a tudásuk, szorgalmuk alapján építették fel a cégüket, hanem kiprivatizálták, sikerüket csak az összeköttetéseiknek köszönhették. Ezek a vezetõk képtelenek a cégeket úgy irányítani, hogy felvehessék a harcot a messze jobban vezetett, hatékonyabb, modernebb szemléletû konkurenciával. Amikor baj van csak szidják a külföldi karvaly tõkéseket, bankokat, EU-t, IMF-et, és várják az állami támogatást. Ezt szokták meg a szocializmusban, csak beültek a Volgába és elmentek a minisztériumba kisírni némi beruházási vagy egyéb támogatást. |
Bedouin | 15304 | 2012. október 16. 21:24 | Válasz erre: 15302 |
Én is csak akkor vagyok itt, ha értelmes értekezés folyik :) Arra sajnálom az idõt, hogy az olykor közönségesen viselkedõ "felnõttek" sárdobálását olvasgassam :( |
Taro | 15302 | 2012. október 16. 21:14 |
Ja, bocsi. Elnéztem egy százast. :-) nem rossz gyerek Page, csak használati utasítás kell hozzá! Ált, péntek, vagy szombat este alkoholos elhajlás a program és ilyenkor egy kicsit agresszívebben küzd a repedezõ, éppen összedõlni készülõ világképéért. :-))) |
Taro | 15297 | 2012. október 16. 21:05 | Válasz erre: 15293 |
Osztrák vállalkozás, de magyar fuvarokat látok! :-)))) Külföldrõl fojtlak meg! :-) |
Taro | 15296 | 2012. október 16. 21:04 | Válasz erre: 15292 |
Kvázi igen. Bár adósságunk új felvételekkel is bõvült.
|
Taro | 15295 | 2012. október 16. 21:03 | Válasz erre: 15291 |
Azt is, de én a 3,5 tonnás, nemzetközi szegmensbe akarok benyomulni, mert ott komoly rés mutatkozik.
|
kispeti | 15294 | 2012. október 16. 20:34 | Válasz erre: 15293 |
A másik topicban már írtam, hogy kotsog vagy ! :-)))
|
tsanyi | 15293 | 2012. október 16. 20:29 | Válasz erre: 15291 |
Azt még nem, írta, hogy Bolíviában indítaná....:))
|
tsanyi | 15292 | 2012. október 16. 20:28 | Válasz erre: 15290 |
Le a konkurrenciával!...:)), de ha már itt konkurrálsz ehhez mit szólsz, így van?: 1./ A világválság elõtt az ország GDP arányos adósságállománya 65 % volt. 2./ A GDP arányos államadósság egy hányados, ahol a számlálóban az adósságok vannak (forint+deviza), a nevezõben meg a GDP. 3./ A GDP a világválság következtében erõteljesen csökkent (nevezõ). 4./ A devizaadósság a forinttól való menekülés miatt jelentõs mértékben nõtt (számláló). 5./ A forint elleni támadás miatt az MNB devizatartalékát az IMF kölcsönbõl megnövelték (azt a részt nem költötték el, ma is megvan). 6./ A fentebbi három ok miatt emelkedett meg drasztikusan az adósságállomány anélkül, hogy egy árva szál "eladósítás"-i lépés történt volna. Az IMF hitel többi részével magas kamatozású kötvénykibocsátást váltottak ki alacsony kamatozású IMF hitellel, ezért ennél a törlesztés kisebb éves összegeket igényel. |
Taro | 15290 | 2012. október 16. 20:21 | Válasz erre: 15281 |
Hát, még maradhatok. Végül is ráérek. :-) Bár éppen egy fuvaros vállalkozás elindításán dolgozom! |
Taro | 15289 | 2012. október 16. 20:20 | Válasz erre: 15283 |
Ezt is, de valóban nem ez a gondok oroszlánrésze.
|
tsanyi | 15288 | 2012. október 16. 19:26 | Válasz erre: 15285 |
A görögöknél nem nagyon....õk igencsak vágynak össznépileg a megmentésre az eu pénze által, de az nem tetszik nekik, hogy elvárások vannak cserébe...kb mint nálunk csak ott már komolyabban veszik...:)
|
kispeti | 15286 | 2012. október 16. 19:18 | Válasz erre: 15285 |
De kell, csak futunk még egy kört, nehogy kurvának nézzenek minket ! |
lecso | 15285 | 2012. október 16. 19:16 | Válasz erre: 15282 |
hattööö, nem pont az megy, hogy nem kell a más pénze?
|
lecso | 15283 | 2012. október 16. 19:14 | Válasz erre: 15279 |
Hát ebben nagyjából egyet értünk, de Taro azért messze nem ezt mondja...
|
tsanyi | 15282 | 2012. október 16. 19:13 | Válasz erre: 15280 |
Erre jó volt az a duma amikor merkel odaérkezett és a dühös tömeg várta, hogy ugyan menjen az anyjába, de a pénzt azonnal adja oda....ez kb olyan mint nálunk amikor szabadságharcolunk az eu ellen az eu pénzébõl....vicc..:))
|
qqriq64 | 15281 | 2012. október 16. 19:12 | Válasz erre: 15277 |
Nekem is tetszett. Tartsuk meg ezt a Taro gyereket. Jó, kicsit szadeszes de a mienk:)))))))))))))))))))))) |
lecso | 15280 | 2012. október 16. 19:11 | Válasz erre: 15278 |
Hát, egy piti rádióban mit mondanak, nem érdekelne engem. Komplett Görögország gyalázza a németeket, akkor most mi van?
|
tsanyi | 15279 | 2012. október 16. 19:07 | Válasz erre: 15272 |
Nem hinném, hogy tájékozatlanabb lennél bárkinél akit valamennyire érdekel a helyzetünk csak Taro sokkal cizelláltabban és bõvebb lére eresztve írja le, hogy ugyan a magyar közgazdászok is tudnák, hogy mit kéne és mit kellett volna eddig is csinálni,de a politikusok és az oligarcháik annyira éhesek, hogy szétlopják az agyukat és így nem marad a többieknek semmi, így hiába dolgozol akár jobban is mint bárki a világon az éhes vezetõinknek minden fillérünk kell....
|
tsanyi | 15278 | 2012. október 16. 18:59 | Válasz erre: 15274 |
A baj, hogy sajnos igaz, a nép kb. másfél éve jöhetett rá erre, de hogy mikor teszünk is valamit az kérdéses. Az viszont tényleg érdekes, hogy még ha csak egy kis kinti helyi rádióban is, de volt ilyen szöveg......
|
tsanyi | 15277 | 2012. október 16. 18:57 |
Jó volt olvasni az utóbbi napok értelmes hozzászólásait...tanultam belõlük.
|
kispeti | 15275 | 2012. október 16. 18:22 |
Azért ez minimum érdekes ! http://hetivalasz.hu/vilag/a-betyart-ma-orban-viktornak-hivjak-hivatalosan-miniszterelnok-55895 |
Taro | 15274 | 2012. október 16. 18:18 |
http://hetivalasz.hu/vilag/a-betyart-ma-orban-viktornak-hivjak-hivatalosan-miniszterelnok-55895 kb ez a véleményem nekem is. :-( |
Taro | 15273 | 2012. október 16. 18:08 | Válasz erre: 15272 |
nem tájékozatlan vagy. Egyszerûen nekem ez a hivatásom, neked meg más. Ha motor szerelésrõl lenne szó, valószínûleg inkább fogadnám el a te véleményedet, mint egy pékét. :-)) Gondolom te sem cipésszel terveztetsz családi házat. Azt nem tudom, hogy "mélymagyar" vagy-e. Mivel én gazdasági-, jogi ismereteket tanítok egy régi egyetemen, így nekem kötelességem ismerni mind a makro-, mind a mikroökonómia alapjait, illetve a saját szakterületemen ennél sokkal, de sokkal többet. "Nógrádi parasztgyerek" barátaim vannak. Velük semmi probléma (a favágó sokszor racionálisabban látja a gazdaság helyzetét, mint az "okos", ELTE bölcsész. vannak arra egyszerû (talán túl egyszerû) válaszok, hogy a sok okos közgazdász, jogász (magyar honban azért döntõen a jogászok :-)), hogyan vihette ennyire rossz útra Magyarországot, az Eu-t, a világot. Az EU szerintem nincs bajban, egy komoly, a jövõ fejlõdését biztosító strukturális átalakítás hatalmi harcait látjuk. A haladók megpróbálják az EU fejlõdését biztosítani a változó környezetnek megfelelõen, de a maradi, a változásokat elvetõk még harcolnak a változások és szerintem a fejlõdés ellen. Magyarországon még nem tanultuk meg a demokrácia mûködését, így nem tudjuk megfelelõen mûködtetni. Amikor valamilyen visszásság, rossz mûködés látszik a demokratikus intézményrendszerben, akkor nem a hibát akartjuk javítani, hanem mindig a demokráciát tesszük felelõssé a hibáért (pedig elég lenne megnézni, hogy vajon mitõl is mûködik másoknál). |
lecso | 15272 | 2012. október 16. 17:49 | Válasz erre: 15271 |
Értem. Akkor már csak egy gondolat. Írásainkat olvasgatóknak szerintem rögtön lejön, hogy én egy tájékozatlan, durrbele mélymagyar vagyok, szemben veled, aki a gazdaságpolitika csínját-bínját ismeri, úgymond mértékadó, higgadt... stb. Csak egy kérdésemre várok akkor választ. A magamfajta egyszerû nógrádi parasztgyerekek, meg a hozzám hasonlóak sehol az országban, meg ejrópában nem irányítottak gazdaságot. Ehelyett tanult, okos, elõrelátó, elemzõkkel támogatott, gazdasági ûberallesok ténykedése, cinkos hallgatása közt jutott a magyar gazdaság ide, ahol vagyunk, meg európa is oda, ahol van. Ezek mivel indokolják gigászi kudarcukat??? Kit okolnak? A marslakókat? |
Taro | 15271 | 2012. október 16. 13:43 | Válasz erre: 15270 |
Az állam újraelosztása csak abban a speciális esetben jó. :-) Azért tartunk itt, mert kínai minõséget gyártunk, 3* drágábban, mint õk eladják. Ha a tied lenne a tesco, akkor azért te is szeretnéd a nyereséget arra költeni, amire szerinted jó. Nem? A FIDESZ pont ezzel okozta a legnagyobb bajt. Azt sulykolja a társadalomba, hogy a külföldi tõke erkölcstelen, amikor a saját maga által megtermelt profitot elviszi. Ezzel a társadalmat abba az irányba tereli, amibõl aztán megszületik a "minden gazdag az én véremen gazdagszik, minden vállalkozó csaló, becsületes munkával nem lehet meggazdagodni", stb. Ennél károsabb, a gazdaságot jobban fékezõ politika nincs is. :-( Az olcsó munkaerõrõl: Ez jelenleg az egyetlen lehetõségünk arra, hogy megtanuljuk a modern vállalatirányítás, technológia, vállalati kultúra, stb. mûködését. A jelenlegi helyzet adott. A kiutat az jelentené, ha lenne egy nemzetstratégia (pl. gyógyszer ipar, vagy bármi) amit tudatosan fejlesztünk. Kialakítjuk az adott tevékenységhez szükséges szakembergárdát, technológiai újításokat, bármit, amivel komparatív versenyelõnyhöz jutna az adott iparág. Amikor az felfut és elkezdi húzni a gazdaságot, akkor lehetne kb. felzárkózni. Ez kb. 20-30 év. Jelen helyzetben viszont elvonná a forrásokat a fejlesztésektõl, ha a kínai minõségû, magyar árukat vásárolnánk3* áron. 2004 óta viszont az összes kormány törekszik az alacsony munkaerõ költség által biztosított versenyelõnyre, de semmilyen fejlesztési irányt nem jelöl ki, nem kezd el kiépíteni. A FIDESZ már eljutott odáig, hogy inkább leépíti az oktatást, csökkenti a kötelezõ iskolalátogatás életkorát, amivel viszont bezárja a késõbbi fejlesztéseknek, kilábalásnak még a lehetõségét is. Értem a sértõdöttséget, csalódottságot, de sajnos nincs olyan megoldás, amivel gyorsan(5 éven belül) lenne más megoldás. A sikeres üzleti tervnek is a reális helyzetértékelés az alapja, így a nemzetstratégiának is a reális helyzetértékelés kell, hogy az alapja legyen. |
lecso | 15270 | 2012. október 16. 13:22 | Válasz erre: 15253 |
Ha az állam újraelosztása olyan jó megoldás, akkor a legjobb úton haladunk, hurrá. Kicsit ellentmondásosnak tartom azzal, amit napi szinten hallok, hogy az állam vonuljon ki a gazdaságból...stb. A másik, hogy inkább az olcsó kínai, mint a drágább magyar, nos ha nincs igazam, akkor miért tartunk itt? De ha neked ez a véleményed, oké. Jó sok multit, külföldi befektetõt, olcsó árút. Jó úton járunk. Tudod, nekem van ismerõsöm a teszkóban dolgozik, nem a portán. Minden este összeszedik az összes lét, és küldik haza englisbe. Másnap annyit küldenek vissza, ami a fenntartáshoz kell. Az olcsó munkaerõ megvan, és így hosszú távon is meglesz. Csakhogy ez a kialakult gyakorlat (külföldi befektetõ, olcsó hazai munkaerõ) nem hogy kiutat mutatna részünkre, hanem inkább konzerválja a jelenlegi rossz helyzetet. |
1Laciapu | 15269 | 2012. október 16. 13:10 |
Ennyit megér, ha utána tuti megélhetés, csak ezt idõben fel kell ismerni! Én már ilyenre nem pályázhatok... |
Taro | 15268 | 2012. október 16. 12:47 | Válasz erre: 15267 |
Persze. Csak 20 évet kell tanulni egy nagyon speciális területen és el kell érni, hogy a gyakorlatban mûködõ, használható és minden apró részletre kiterjedõ elméleti tudásod legyen. :-)))
|
1Laciapu | 15267 | 2012. október 16. 12:20 |
Nincs konkurencia? Ilyen meló még létezik? Nagyon nagy kincs birtokában vagy! :) |
Taro | 15266 | 2012. október 16. 11:52 | Válasz erre: 15264 |
Most nézem, kb. 17 km-re lakunk egymástól! :-)
|
Taro | 15265 | 2012. október 16. 11:51 | Válasz erre: 15264 |
Pontosan leírtad a korrupció hatásmechanizmusát. .-(( Pont mint a rákos daganat, felemészti a gazdaság versenyképességét és egyre nagyobb sz@rba taszít mindenkit. Az a bajom ezzel, hogy pl. fogalmam sincs, hogy mit kellene csinálni egy ilyen helyzetben, amikor már a jogalkotás szintjén megy a korrupció, de jól látható a teljes társadalom érintettsége. Ezért pl. kétségbe is vagyok esve, mert ebbõl nem látom a kiutat. (magam sem vagyok hajlandó a korrupcióra, de mondjuk az én szakterületemen nincs konkurencia, így több munkával, de a kívánt eredmény elérhetõ. Nálad azért ez sokkal nagyobb gáz). |
1Laciapu | 15264 | 2012. október 16. 11:45 |
Amit én látok saját területemen: Van egy vállalkozásom, fogyóeszközöket szállítok felhasználó partnereknek. Ezeket a dolgokat viszonylag sokan forgalmazzuk, más forrásból, eltérõ minõségben, feltételekkel. Objektíve nézve is az én termékeim /nem én állítom elõ/ az átlagnál jobb minõségû, kisebb hibaszázalékú, szebben mûködõ termékek, ezt a felhasználók, konkurencia is elismerte. Az ára a közép mezõnyben van. De ezek a dolgok M.O-on nem elegendõek, mert sajnos, fõleg a közepes és a nagyobb fogyasztóknál ez szinte lényegtelen, hanem mit tudsz adni zsebbe? Az senkit nem érdekel, hogy a cégnek, vállalkozásnak mennyivel lenne jobb! Sajnos épp ezért tartok ott, ahol, mert én elvbõl nem fizetek senkinek el nem végzett munkáért, vagy a megérdemelten felül. Se orvosnak, se szerelõnek. Ami jár az jár, de több nem. Borravalót soha nem fogadtam el, mindig pontosan visszaadok. Ha valamit megígérek, betartom. Gyakorlatilag egy lakáson kívül nincs semmim, ezen is van még részlet. Nem úgy jó pár ismerõsöm, akik szintén ezzel foglalkoznak, és fennhangon hirdetik, kit mennyiért vettek meg, beszerzési osztályvezetõ, raktáros, gazdasági vezetõ stb. Olyan árakon, olyan mennyiséget szállítanak, hogy besz@rás. Az átlagnál jóval magasabb anyagi jólétben élnek. Hülye vagyok? Lehet, de én erre képtelen vagyok. Most várjak arra, hogy ezek majd egyszer belátják, mit mûvelnek és megjavulnak? Kicsit utópisztikusnak látom ezt az egyéni megváltozást. A mai körülmények nem ezt generálják 100-ból 90 emberben. |
Taro | 15263 | 2012. október 16. 11:35 | Válasz erre: 15259 |
Elõször is az IQ kb. olyan jellemzõje az embernek, mint a haja színe. Az értékét nem befolyásolja (mert pl. lehet aranyból a szíve, stb.). Másrészt pedig bizony szükséges a "társadalmi szerzõdés" ami mindenkinek a saját szintjén képezõdik le. Az angol melós pl. természetesnek veszi, hogy a munkáját jól kell elvégezni, mert különben a vállalkozó csõdbe megy, oszt mehet az utcára. Ez Magyarországon kicsit másképpen néz ki. :-( Az SZDSZ szerintem 93-ig nagyon is ebbe az irányba ment (szerintem az MDF is), de 93-ban valami megváltozott. A politikai elit ettõl kezdve feladta az erkölcsi értékrendet és mindent a választások megnyerésének célja vezérelt és vezérel (a célrendszerbõl teljesen kikopott az ország sorsa. |
Bedouin | 15262 | 2012. október 16. 11:25 | Válasz erre: 15259 |
Ezért kellene különösen nagy hangsúlyt fektetni az oktatásra! Egyébként nem is annyira az intelligenciában látom a veszélyt, mindinkább a mûveltségben. |
Taro | 15261 | 2012. október 16. 11:25 | Válasz erre: 15255 |
Én azt gondolom, hogy jelenleg még nem értük el azt társadalmi-kulturális szintet, amely lehetõvé tenné a nemzeti stratégiai tervezést. :-(( A pártok 4 évben, hatalomban, pénzen gondolkodnak, így a rövidtávú politikai érdekek rendre felülírják a hosszútávú, stratégia mentén történõ irányítást. Kb. ez az összes problémának a veleje. Amíg a FIDESz (a nemzet csak az õ szavazóiból áll, nekik akar kedvezni bármi áron), MSZP (ua. csak pepitában, Orbán az ördög maga, nemzetvesztõ jobboldal, stb.), addig nem lehet 20-50 éves stratégiát kidolgozni, mert bukott választások után a teljes terv radírozva. Márpedig az ilyen típusú stratégiákhoz kell egy társadalmi megállapodás, hogy ez az irány, ehhez tartja magát minden kormányerõ (finnek,írek, Dél-Korea, stb). A mezõgazdaság tévút szerintem. Egyrészt igazad van a privatizáció kárairól, másrészt olyan birtokrendszer alakult ki, ami önmagában gátja a versenyképes termelésnek. Nincsenek már megfelelõ szakemberek sem. A lényeg azonban abban van, hogy a mezõgazdaság (benne az állattenyésztés) egy év alatt max. 1-3% fejlõdésre képes és a teljesítményét rendkívüli mértékben befolyásolja az idõjárás. Az ipar, szolgáltatások képes lenne 20% feletti fejlõdésre. Amennyiben a gyors felzárkózás az unióhoz a cél, úgy én az ipar és szolgáltatásra helyezném a hangsúlyt. Jelen helyzetben az olcsó munkaerõvel és infrastruktúrával versenyeznék, de minden elérhetõ forrást az oktatásba, multinacionális cégek kutatás-fejlesztésének ide hozatalába, egyetemi kutatásokba forgatnék. Csak sajnos van ebben az országban egy közkeletû gondolat, hogy a kétkezi melós termeli az értéket, nem a kutató. :-( Orbánék sajnos inkább az oktatás elsorvasztásában és a olcsó munkaerõ fenntartásában látják a jövõt (ami megint csak rövidtávú érdekek erõsségét mutatja), ami bõdületes hiba. |
qqriq64 | 15259 | 2012. október 16. 11:21 | Válasz erre: 15257 |
Ez nem ilyen egyszerü. Különbözö intelligenciájú emberek millióiról van szó. Felejtsétek már el az olyan szólamokat hogy "társadalmi szerzödés" meg "össznépi összefogás" Ha kívülröl látnád ez nagyon szdszes propagandaszövegnek látszik:))))))))) |
1Laciapu | 15258 | 2012. október 16. 11:16 | Válasz erre: 15257 |
Na ezt a hsz-t valaki/k/ nagyon alaposan elemezhették, mert ezek szerint eddig egyikünk sem látta...
|
qqriq64 | 15256 | 2012. október 16. 10:59 | Válasz erre: 15253 |
Taro túl magas szinten gondolkodsz nem érted Lecso kérdését. Az EGYÉN mit tegyen? |
Bedouin | 15255 | 2012. október 16. 10:59 | Válasz erre: 15249 |
"jelenleg nincs olyan termék, szolgáltatás, melynek elõállításában lenne akár csak komparatív elõnyünk a világgazdaságban. " Szerinted milyen irányba kellene elindulni? Azt nyilván látjuk, hogy jelenleg a mezõgazdaság és a kapcsolódó állattenyésztés zsákutcának tûnik, mivel a privatizációk után felborult a kettõ között lévõ érzékeny egyensúly - már ha volt is valaha ilyen. Az állattenyésztést a mezõgazdasággal (és fordítva) összehangolva lehetne húzóágazattá tenni, de nem úgy, hogy 7.500 Ft-os kukoricával nevelik az állatokat, hús és tojás ára az egekben, miközben a szántóföldek repcével vannak bevetve :( |
Taro | 15254 | 2012. október 16. 10:47 | Válasz erre: 15252 |
Neked 3 dolgod van ezzel kapcsolatban: -saját munkád tekintetében próbálj meg folyamatosan fejlõdni, hatékonyabbá válni, próbáld a saját környezetedben is elérni, hogy õk is növeljék a hatékonyságukat (nem szereltetek olyan szerelõvel, aki rosszul dolgozik, nem megbízható, nem idõre végzi el a javítást, stb.) Csak olyan politikai erõnek adj támogatást, aki képviseli ezt az értékrendet. Magyarország jóléte egyedül rajtunk múlik. Minden olyan körülményt, melyre nem vagyunk befolyással, adottságként kell kezelni (vagy kiépíteni a befolyásolás lehetõségét)és az általunk befolyásolható tényezõk helyes kombinálásával, adott erõforrásból a legnagyobb értéket kell elõállítani. A munkatársaimnak is elmondom az összes tréning alkalmával: Az a kutyát nem érdekli, hogy milyen feladatot, miért nem tudtál megcsinálni, de a fizetésemeléskor jó az esélyed, ha az elvégzett munka után, felsorolod, hogy milyen gátló tényezõkön tudtál úrrá lenni. |
Taro | 15253 | 2012. október 16. 10:40 | Válasz erre: 15251 |
Az elsõ tévedésed az, hogy nem veszed figyelembe az állam újraelosztását. ha a világon egyetlen cég termel és szolgáltat mindent, illetve nincs szükség az ember munkaerejére, akkor az állam átalakítja az adószerkezetet és az egyetlen vállalat nyereségadójából fizeti az emberek szükségletének fedezetét. :-) "Kinek adod a pénzt? Ez járjon a fejetekben, amikor a polcról leemelsz valamit. És kíméljetek meg a "ki a magyar" típusú hülye kérdésektõl." Ez egy közkeletû tévedés, mely abba a hazugságba ringatja a kedves felhasználót, hogy hosszútávon jobban jár, ha egy kevésbé hatékonyan termelõ, de saját nemzetéhez tartozó vállalkozót preferál a vásárlásával. -Elõször is a Marinéni drágábban veszi meg a terméket, mint az lehetséges lenne, így viszont nem marad pénze megtakarításra, (melybõl a bank beruházásokat finanszíroz)más típusú fogyasztásra. -Az állam elesik egy jelentõs bevételtõl, mely a GDP növekedésébõl származna (ez jelentõsen nagyobb bevételkiesés, mint a költségmegtakarítás a munkanélküli segély ki nem fizetése okán) -a vállalkozó nem lesz motivált a hatékonyság fejlesztésében, a kutatásfejlesztésben. Nem lesz motivált abban, hogy más, valóban hatékony vállalkozásba kezdjen. Összességében tehát rosszul jár már rövid távon a lakosság, az állam (és természetesen hosszútávon is), annak érdekében, hogy a vállalkozó rövidtávon jól járjon (de természetesen hosszútávon a vállalkozó is rosszul jár). nem vitatéma, hanem közgazdasági alaptétel (mikro- és makro szinten egyaránt), hogy adott erõforrás felhasználásával minél nagyobb érték elõállítása az érdeke mind a lakosságnak-vállalkozónak-államnak. ha eddig eljutunk, akkor innen már könnyebben kibontható, hogy kinek milyen dolga van a jólét javítása érdekében. :-) |
lecso | 15252 | 2012. október 16. 10:08 | Válasz erre: 15250 |
A magyarországi kimagasló kereset jól hangzik, csak nem abban a környezetben, ahol világpiaci árak dominálnak. Értem amit mondasz. De hogyan lesz nekem svájci fizetésem, leegyszerûsítve a kérdést. Jó azt is leírtad, oké. Csakhogy onnan indultunk, hogy nem a politika, hanem az egyén a hibás. Tehát ÉN MIT TEGYEK??? |
lecso | 15251 | 2012. október 16. 10:02 | Válasz erre: 15248 |
Igen. De én másként szoktam megközelíteni a kérdést. Alap ugye, hogy hatékonynak kell lenni. Mindenki bólogat. Namost mennél hatékonyabb egy cég, annál jobb eredményeket ér el, piacvezetés, grafikonok fel, stb. De. Biztos, hogy jó ez? Minél kevesebb ráfordított energia, munkaerõ, befektetés, maxiprofit? Mire akarok kilyukadni? Képzeljünk el egy céget, ami nagyon hatékony. KURVA HATÉKONY. Már annyira, hogy erõsen terjeszkedhet, egyre hatékonyabb, egyre olcsóbban tud elõállítani terméket. Aztán egy nap az univerzum leghatékonyabb cégévé válik, és MINDENT õ állít elõ. Sõt, olyan hatékony lett, hogy az egész cégben kurvahatékony robotok dolgoznak, igen hatékonyan napi 24 órát. Nem is kellett már alkalmazott sem, elég lett egyetlen ember. A termékek álom olcsók lettek, bekövetkezik mindenki álma, az isteni hatékonyság segítségével, minden nagyon olcsó lett. Ez a cég a következõ akcióval lép piacra, havi 10 ezer forintért MINDENT biztosít neked. Mobiltelefont, fogkrémet, kötelezõ biztosítást, nyaralást a Bahamákon, fagyit, térerõt, meg hetvenezer tévécsatornát. Mindenki tapsol, híradó tudósít, tömegek várnak napokat a bejárat elõtt extázisban, hogy benne lehessenek az elsõ egymilliárd elõfizetõben, mert akkor nullaforintért kötnek szerzõdést. Szerzõdés a zsebben, hazamegy, örül. Csak másnap mikor bemegy a munkahelyére, ahol eddig fagyit gyártottak, csodálkozik el, hogy bezárt a cég. Merthogy kinek kell 200-ért egy gombóc fagyi, mikor van egy nagyonfasza cég, aki hatékonyabban, olcsóbban, fillérekért ad egy gombócot. Nem baj, úgy is csak 10 rugó kell havonta, tutira lesz valahogy, Átmegy a szomszédba, aki zoknihegesztésbõl tartotta el tisztességgel a családját, de azt látja, hogy a tag az álláshirdetéseket bújja, merthogy kirúgták. A tíz rugós szerzõdésben ugyanis korlátlan mennyiségû új zokni vásárlására jogosult mindenki. És így tovább. Bezár a térerõgyár, a gázolajfûrészelõ üzem, az Ikarus, a Videoton, Ózd, Ganz, minden nem a kívánt hatékonysággal dolgozó cég. Mindenki tapsol a tévében. Piacgazdaság van, az embereket meg kell védeni a drága termékektõl. (Mintaeset az európai cukorgyártás története, és brüsszelben mindenki mosolyog). Csakhogy van egy gond amirõl eddig nem esett szó. Nincs munkahely, nincs fizetés, és nincs 10 ezer forint sem. A történetet tovább fûzhetném, hogy jön a kormány, aki fényes jövõt jósol, merthogy beindítja a gazdaság motorjait, feltõkésíti a bankokat, akik elárasztják a piacot hitelekkel. Kicsit hosszúra sikeredett, de talán átmegy amit akartam. Csak akkor lesz pénze az egyénnek, ha a másik ad neki. A többi kamu. És szerintem itt a kulcsa a dolognak. A tudatos vásárló. Aki akkor is a drágább terméket választja, ha perpillanat rossz döntésnek tûnik. Mert azt a terméket kell választani, amit az az ember állított elõ, akit szeretnénk ha megvenné a termékünket. Kinek adod a pénzt? Ez járjon a fejetekben, amikor a polcról leemelsz valamit. És kíméljetek meg a "ki a magyar" típusú hülye kérdésektõl. |