Powerslave | 12223 | 2014. november 22. 23:36 | Válasz erre: 12222 |
Nem az a lényeg, hogy igazam van-e. :) Sokkal fontosabb, hogy nyitott szemmel kell járni és ésszel közlekedni, mivel egy meggondolatlan manõverrel nem csupán lehetõséget adsz Állambácsi kezének, hogy alkalmasint kiosszon egy kokit és mélyen a zsebedbe nyúljon, de másoknak is sok kellemetlenséget okozhatsz, rosszabb esetben veszélyhelyzetet teremthetsz. Mondanom sem kell, ez annyira nem volna jó. A közlekedés egy olyan társasjáték, amit nem egymás ellen, hanem inkább egymást segítve kellene játszani. |
tsanyi | 12221 | 2014. november 22. 19:47 | Válasz erre: 12211 |
Anno mikor tanulóként naponta utaztam a 7.-es buszon egyszer egy motoros rendõr 80' tájékán az Urániával szemben a reggeli csúcsban megállította a buszt és felelõsségre vonta a sofõrt, hogy túl közel és gyorsan ment el a járda mellett.....nem büntette meg, de rendesen leb@szta....ott álltam a fülke mellett mindig és hallottam....:)
|
klimas | 12219 | 2014. november 22. 18:55 | Válasz erre: 12216 |
Meg kellene tanulnod olvasni alapvetõen..... Amúgy tényleg igaza van Powerslave-nek |
csokabi | 12218 | 2014. november 22. 18:54 | Válasz erre: 12214 |
Az a véletlen mûve, hogy neked még van jogosítványod!
|
csokabi | 12217 | 2014. november 22. 18:52 | Válasz erre: 12215 |
Troll mi?! Hát inkább az, mint fórumokon keresztül mások golyóit masszírozni...
|
csokabi | 12216 | 2014. november 22. 18:48 | Válasz erre: 12213 |
Te most komolyan mondod, hogy ebbõl http://kreszvaltozas.hu/page/15/motorkerekpar a segédmotoros kerékpárral és motorkerékpárral közlekedõket érintõ kresz-változásokból ki tudtad olvasni, hogy szabályosan közlekedtél autóval a buszsávban és a rendõr a hülye?! Ez nem semmi! Lassan kezdem megérteni azokat a motorosokat is akik úgy ülnek a motorra, hogy szerintük az autósok az életükre akarnak törni. Téged olvasva már cseppet sem érzem alaptalanak a halálfélelmüket.
|
Powerslave | 12215 | 2014. november 22. 15:35 | Válasz erre: 12214 |
1. Hagyd, mindig trollkodik 2. Gumicsontot rágsz. A jobbra való bekanyarodásra való felkészülésbe objektíven nem fér bele a 400 méter (lemértem, ennyi). Ezt akármelyik oldalról kerülgetheted, nem fog változni. Ez a kérdéskör történetesen nincs rendesen szabályozva, ugyanakkor a buszsávot a többi forgalmi sávtól minden esetben útburkolati jel választja el, ez pedig a jobbra kanyarodási lehetõség elõtt közvetlenül, egyértelmûen jelzi, hol hajthatsz rá, így ha ezt elõbb teszed, akkor közlekedési szabálysértést valósítasz meg, különös tekintettel arra, hogy ahol te besoroltál a buszsávba, ott nem is volt jobbra kanyarodási lehetõség. Kishazánk csodálatos jogrendszere kimondja, hogy defacto szabályként kell kezelni és nem szükséges törvénybe foglalni a köztudott, illetve magától értetõdõ dolgokat, valószínûsíthetõen idesorolva azt is, hogy a bekanyarodásra való felkészülés részének tekinthetõ sávváltást/kihúzódást (a bekanyarodás irányától függetlenül), a kanyarodási rendet egyértelmûen feltüntetõ jelzések hiányában csak a bekanyarodás helyéhez legközelebbi megengedõ jelzésnél hajthatsz végre; minden egyéb esetben a jobbratartási kötelezettségednek, a párhuzamos közlekedés szabályainak, valamint a közúton való haladás egyéb szabályainak (pl. a buszsáv használatának rendje) kell maradéktalanul eleget tenni. Gumitörvény, és kiváló táptalajt ad a lehúzásnak, de ez van, ezzel kell együtt élni. Azt hiszem, ha a történet jogi hátterét ennél jobban, pontosabban ki lehet fejteni, azt már csak egy joggal foglalkozó szakember fogja tudni megtenni neked. |
klimas | 12214 | 2014. november 22. 13:59 | Válasz erre: 12209 |
Megpróbálom raktározni.. De ajánlom szíves figyelmedbe:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM különös tekintettel az ötös pontra. Ezen kívül Zooli linkjét is éredemes lenne tanulmányozni . Sületlenség amit írsz, ki írta itt bármikor is azt amire hivatkozol! A 36§. 8. pontja szerint ...... ez értelemszerûen az elsõ jobbrafordulási lehetõséget takarja, nem a második, harmadik stb. Az a tény, ha megnézed Zooli linkjét, hogy ott kezdõdik a buszsáv, csupán a véletlen mûve, ez nem is hivatkozási alap. Kérdésem: a párhuzamos közlekedés elõírásaiban van-e kitétel az egymás mellett haladás hosszára? Ha nincs, akkor nem lehet hivatkozási alap az én esetemre, szerintem. |
Pépépe | 12211 | 2014. november 21. 19:43 | Válasz erre: 12210 |
Nem szorosan ide tartozik, de: "Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat" Ezen szabály megszegése miatt vajon hány gyors 7-es busz sofõrt büntettek már meg a Blaha és és a Keleti között??? |
zooli | 12210 | 2014. november 21. 19:08 | Válasz erre: 12209 |
http://kreszvaltozas.hu/page/15/motorkerekpar |
csokabi | 12209 | 2014. november 21. 18:30 | Válasz erre: 12208 |
Inkább írok neked pár szabályt, hátha megmarad valami. -Az autóbusz forgalmi sáv párhuzamos közlekedés szempontjából nem vehetõ figyelembe besorolás céljából személyautóval. Ez volt a 12197-es hsz-ben is, remélem azóta utánanéztél már mit jelent a párhuzamos közlekedés. Egyébként ebbõl a szabályból következik, hogy nem hajthatsz be a buszsávba ott ahol kezdõdik. -A folyamatos felfestést záróvonalnak hívják és önmagában (nincs mellette terelõvonal) nem léphetõ át. Ebbõl meg az jön, hogy utána sem hajthatsz szabályosan be a buszsávba. Egészen a buszmegállóig, ahol már pár méterrel elõtte fel van festve a szaggatott vonal a záróvonal bal felére, majd a buszmegálló kezdetétõl csak az említett terelõvonal. Ezek valamelyikén keresztülgurulva kerülhetnél be szabályosan az ominózus sávba. Olyan szabály pedig véletlenül sincs a KRESZ-ben, hogy keresztezõdéstõl keresztezõdésig haladhatsz a buszsávban legyen bármekkora is a távolság a kettõ között. Ez egy sületlenség. |
klimas | 12208 | 2014. november 21. 17:50 | Válasz erre: 12207 |
Ha ennyire jó vagy a magyarországi KRESZ-bõl, légyszíves citáld ide a vonatkozó paragrafust!!!
|
csokabi | 12207 | 2014. november 21. 16:46 |
Vicces, hogy még mindig ezen a buszsávos dolgon rágódtok. No meg az is vicces, hogy "fejõhelynek" meg "csapdának" nevezitek. A saját tudatlanságotok miatt kaptok büntetést. A sok feltételezést gyorsan rövidre lehetne zárni egy kis KRESZ könyv forgatással vagy ingyenes tesztek le illetve kitöltésével.
|
Powerslave | 12206 | 2014. november 21. 15:47 | Válasz erre: 12205 |
Nem, én jóval korábbi táblára gondolok, amely egészen a buszsáv kezdetekor látszik, illetve pártíz méterenként megismétlõdik. Itt ni: https://www.google.hu/maps/@47.5099344,19.1850155,3a,75y,258.38h,78.43t/data=!3m4!1e1!3m2!1sMu6EXT6wyicDtZFnFST9BA!2e0 Ez bizony üvölt, hogy a jobbos egy buszsáv, és mivel elég sûrûn le van rakva másik (keresztezõ utcánként egy, ha jól látom), nagyon figyelmetlennek kell ahhoz lenni, hogy valaki véletlenül ne vegye észre, hogy tilosban jár. :) A vasúti átjáróra figyelmeztetõ tábla a buszmegálló végében látható, ahonnan már elméletileg legálisan sorolhatsz át a külsõ sávba, ha le akarsz kanyarodni, azonban, ha jól értelmeztem az alant látható hozzászólásokat, illetve a határozatot, akkor te végig a buszsávban haladtál. Eméletileg ugyan lehet valami F2 fejtegetésében, miszerint ha csak lekanyarodni akarsz, akkor úgysem zavarsz senkit, de játsszunk csak el egy kicsit a gondolattal, hogy mi van akkor, ha az arra járó autósok egyharmada kanyarodni akar és ebbõl kifolyólag a buszsávot veszi igénybe! Amennyiben az adott útszakaszon egy irányban egyszerre 180 autóval számolunk, úgy a buszsávot 60 autó fogja ellepni, akik így már zavarhatják a tömegközlekedés akadálymentes lebonyolítását, arról nem is beszélve, hogy ha ennyi járgánynak akár csak a negyede beszopja a pirosat, akkor 15 autó fogja elállni magát a buszmegállót az érkezõ busz elõl, a jelenlegi szabályzás mellett azonban - ha jól emlékszem - kanyarodás céljára sem sorolhatsz be a buszsávba, ha a megállót elõreláthatólag nem fogod tudni elhagyni. Azt hiszem, ezek alapján beláthatjuk, hogy teljesen jogosan tilos a buszsáv ilyetén használata, illetve hogy ebben az esetben most épp nem "hülye" a kresz. Azt, aki a forgalomszervezésért volt felelõs a környéken, most ne firtassuk, az õ józan eszében kételkedem... Egy szó mint száz, legyen ez most számodra tanulópénz. |
klimas | 12205 | 2014. november 21. 14:03 | Válasz erre: 12204 |
Na végre valaki... Köszi a higgadt hozzászólást! Természetesen azt pillanatig sem vitatom, hogy a buszsávot több helyen is jelezték, mint ahogy egyéb más helyeken is így van. Arra a táblára gondolsz, ami a buszmegálló közvetlen közelében van? Az nem arra szolgál, hogy jelezze, a sáv vasúti átjáróban folytatódik? Rosszul tudom??? |
Powerslave | 12204 | 2014. november 21. 10:59 | Válasz erre: 12203 |
Hát igen. Az indoklás, tegyük hozzá, szvsz a jelen formájában nem állja meg a helyét, mivel olyan a kreszben nincs, hogy egy terelõvonal csak egy bizonyos jármûnek szól. Ugyanakkor, az Utcakép tanúsága szerint, táblával egyértelmûen jelezve volt, hogy az adott sáv buszsáv, illetve a becsatlakozási lehetõség is világosan ki van jelölve a Batsányi úti buszmegálló közelében, így ezt a büntit biztosan nem lehet megúszni. Ez bizony egy well-established fejõhely, aminek a csapdájába szépen belemásztál. A több utcahossz krédésével pedig az a baj, hogy a keresztezõdések jellegétõl (tehát attól a ténytõl, hogy van-e lehetõség jobbra fordulni) függetlenül leginkább minden keresztezõdés figyelembevételével értelmezik, így az is elképzelhetõ, hogy megbüntetnek úgy is, ha az erre kijelölt terelõvonalon keresztül, de még a Galgahévíz utca, vagyis a buszmegálló vonala elõtt besorolsz; kitelik tõlük, elvégre nem a rend a fontos, hanem, hogy fizess. Itt az egyetlen megoldás, hogy nem sétálsz bele többet a csapdájukba. (Teszem hozzá, ha a rendõr elvtársak valóban a buszmegálló után kb. 5 méterrel álldigáltak, áldozatukra várva - tehát nem forgalomban - akkor az MINDKÉT megkülönböztetõ jelzés együttes használata híján teljesen szabálytalan, ami ugyan téged nem mentesít a büntetés alól, de ha felaggatsz egy GoPrót a mûszerfal fölé, és lõsz egy-két szép képet a tilosban tartózkodó szolgálati jármûrõl, akkor legalább fel lehet nyomni a tekintetes urakat, akik pár ilyen eset után talán inkább nem fognak odaállni horgászni; persze ez már csak elméleti fejtegetés) |
klimas | 12203 | 2014. november 17. 17:33 | Válasz erre: 12202 |
Hááát! Valami ilyesmi rémlik nekem is és nem is volt több utcahossznyi távolság!!!! Egy balról betorkoló utca és a következõ, jobb oldali utca közti távolságról van szó. Ez a valóságban akár 400 m is lehet.....
|
Powerslave | 12202 | 2014. november 17. 10:09 | Válasz erre: 12194 |
Nekem valamiért úgy rémlik, hogy egy utcahossznyi távolságban van maximálva a buszsáv ilyetén célra való használata. Konyhanyelven akkor kocsikázhatok a buszsávban, ha "a következõnél lefordulok". A "bekanyarodásra felkészülés" egyébiránt a közvetlenül a kanyarodás elõtti jobbra sorolást jelenti, amit értelmeszerûen nem csinálhatsz több utcahossz távolságban, amennyiben az adott sávot csak kanyarodáshoz vagy jogosult használni. |
kawa550 | 12201 | 2014. november 16. 18:03 |
ha egy elég drága(150 rugó) bmx alapból hiányosan érkezik,ezt forgalmazó is elismeri, az alkatrészeknek 1,5 hónap után sincs még híre sem, a pedálja szétesik, ez elég ok a vásárlástól elállásra,vagy van valami ilyesmi lehetõség? A teljesítés ugye a hiányzó alkatrészek miatt még a vételár kifizetése után ennyivel sem történt meg szerintem.
|
klimas | 12200 | 2014. november 14. 19:27 | Válasz erre: 12199 |
Mára én is , megyek inkább a hóhelyzetet tanulmányozni...:)))
|
F2 | 12199 | 2014. november 14. 19:23 | Válasz erre: 12198 |
Ezt ne mlehet nem érteni... :):):) ha nem érted, akkor megadom magam... :):):)
|
klimas | 12196 | 2014. november 14. 19:05 | Válasz erre: 12195 |
Miért kellene ide belépnie a párhuzamos közlekedésnek? Nem a jobbra tartási kötelezettségnek (amire sokszor teszek..)akarok eleget tenni ebben az esteben.. Na jó kis " vita " alakult ki..)))) |
F2 | 12195 | 2014. november 14. 18:56 | Válasz erre: 12194 |
Jajj, ne már... :):):) Te ennél sokkal komolyabb ember vagy. Miután mincs megengedve a párhuzamos közlekedés a busz forgalmi sávjában, ez az érv itt elvérzett... |
klimas | 12194 | 2014. november 14. 18:53 | Válasz erre: 12193 |
"(8)223 Az autóbusz forgalmi sávban" " Más jármû erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá." ??????????? A bekanyarodásra felkészülés a fontos szerintem, és itt nincs meghatározva távolság és idõtartam .... |
F2 | 12193 | 2014. november 14. 18:31 |
Pont, hogy egzaktul le van írva (36§. 8.). A Te eseted nincs benne megengedve, tehát tilos. A 25. § 3. bekezdése azt is kiköti, hogy a buszsávot még kikerülés és elõzés szempontjából is figyelmen kyívül kell hagyni a párhuzzamos közlekedés szempontjából. Ennél egzaktabbul már nem is lehet megfogalmazni. |
klimas | 12192 | 2014. november 14. 18:12 | Válasz erre: 12191 |
A bibi ,Szomszéd? Csak annyi, hogy nincs sehol egzakt módon (többek között ez sem ) szabályozva a buszsáv használata. / KRESZ 36§. 8. pontja / Csupán ez szúrja az oldalamat, nem az ötezer Forint..... Volt mostanában egyéb ok miatt ejnyebejnye, szó nélkül fizettem a büntit, mert teljesen jogos volt az indok.... |
F2 | 12191 | 2014. november 14. 18:06 | Válasz erre: 12190 |
Szomszéd... Most miért a magyarázkodás egy egyértelmû helyzetben? Elég világos a helyzet. Szabálytalan voltál, elkaptak, befizeted. Ennyi. Buszsávban mentél? Igen. Tábla jelezte? Igen (ez az elsõdleges jelzés) Felfestés van? Igen. (ez a másodlagos jelzés). Rendõr megítélheti a tartós haladást a buszsávban? Igen (ahogy a bizt.övet, a kézbõl tel. használatot... stb.) Az index használat felmentést ad ez alól? Nem. Akkor mi a bibi? Nem "egy fasza kis fizetõs hely", hanem buszsáv. (Teszem hozzá, hogy én is meglépem uezt, ha a helyzet úgy hozza...) |
klimas | 12190 | 2014. november 14. 15:57 | Válasz erre: 12189 |
Kérdésedre : Igen , koptattam az indexet. Nem ! Nem próbálkozom, ha bárki is ilyenre bíztatna, nincs jogi hatása, egy ilyenre hivatkozni több mint ostobaság lenne részemrõl.. Ha beáll egy busz a megállóba, vagy akkora sor a lámpa miatt , gyakorlatilag semmit sem látni....hát ez egy fasza kis fizetõs hely. |
pandamaci | 12189 | 2014. november 14. 15:22 | Válasz erre: 12188 |
A Batsányi elõtt kb ahol a szaggatott vonal kezdõdik, ott az út mellett van egy q rvanagy tábla is, hogy aki át akar menni a vasúton (jobbra) az soroljon át a szélsõ sávba...Havas úttesten a magas furgonból ha nem látod a szaggatott felezõvonalat, a táblát akkor is láthatod. Ha csak az elé meg pont be nem áll a busz:)) Szerintem te csak próbálkozol, hogy valaki arra biztasson, hogy igazad van ne fizesd be :))) Ja , és az irányjelzõt is villogtattad, jobbra, folyamatosan, 500méteren keresztül a Fuvallat utcától, végig??? |
klimas | 12188 | 2014. november 14. 14:55 | Válasz erre: 12187 |
" ...jobbra meg utca sem volt ..." Hát ez az amiért okoskodok! Egyszerûen fizikailag lehetetlen jobbra fordulni hamarébb mint ahol én akartam a Batsányira ráfordulni. A rendõr meg a buszmegálló után 5 m-re álldogált, ahol a HÉV sineken keresztül befordulhatok a Batsányira... Viszont, és nem újabb akadékoskodás, honnan kell tudnom, hogy az ominózus szaggatott vonal ott van,ahol van????? At úttest pont arra görbül lefelé, és még egy kisebb furgon viszonylag magas ülésébõl sem látszik. Jó-jó! Lehet arra hivatkozni , ott lakom a környéken, ismerhetem a helyszínt! DE! Mi van egy ismeretlen helyen? A Rákóczi úton pl. egyértelmû, a behajtani tilosos utcáknál van kötelezõ haladás tábla, ez OK. |
pandamaci | 12187 | 2014. november 14. 13:04 | Válasz erre: 12186 |
Nagyon ráértem, maps.googl.. térképen megnéztem.. Legalább 500 métert mentél a buszsávban, a záróvonalon belül, úgy hogy alattad jöttek a busz feliratok, balról 4-5 keresztezõdésen áthaladtál, jobbra meg utca sem volt .... Jogi háttér? (nem betû szerint,de:) Buszsávot csak lekanyarodásra lehet igénybe venni. Ehhez az adott helyen is-ahol jobbra lehet kanyarodni- az utolsó kb 50méteren meg van szaggatva a záróvonal. Itt kellett volna csak átmenned a buszsávba,azaz csak az utolsó 50 méteren, nem 500zal elõbb. Gondolom a rendõr a másik sávban a dugóban ülve objektíven végignézte, milyen szépen haladsz. |
klimas | 12186 | 2014. november 14. 10:20 | Válasz erre: 12183 |
Miért??? Nem a kötözködni akarok, csak kíváncsi vagyok a jogi háttérre!!! Mert az ugye nem jogyszerû, ha a helyszínenen a rendõr szubjektíve ítéli meg a helyzetet???? |
Powerslave | 12185 | 2014. november 14. 10:10 | Válasz erre: 12184 |
Például http://tablet-pc.arukereso.hu/f:4,1-gb,kijelzo-merete=1;2/?orderby=1 target=_blank rel=nofollow>itt</A> válogathatsz
|
dl996 | 12184 | 2014. november 14. 05:28 |
Hali! Kérem segítsetek! 9 éves kisfiamnak keresek karácsonyra legalább 7"-es tabletet 1 GB RAM-al 4 magos procival megfizethetõ áron. Fõleg játékra és videó nézésre kellene. És az ár, hát az sem mellékes!!! Köszönöm!!! |
F2 | 12183 | 2014. november 13. 22:30 | Válasz erre: 12181 |
Szevasz Szomszéd! Sajnos jogos a büntetés. Igaz, hogy én is szoktam így használni ezt a buszsávot, ha nagy a torlódás az egyenes sávban, és itt amúgy is csak kanyarodni lehet a buszsáv végén, tehát semmilyen egyéb irányú forgalmat vagy buszt nem zavarsz, ha itt mész, de akkor is jogos :( |
pandamaci | 12182 | 2014. november 13. 21:07 | Válasz erre: 12181 |
Ebbõl nekem úgy tûnik, 2 keresztezõdés között kb 80-90?- %ban a busz sávban haladtál, ezt sokallta a rendõr ,aki megbüntetett vagy feljelentett. Aki felülvizsgálta, az is folyamatos haladásnak minõsítette, bár méterre nincs meghatározva.. Vélemény? Széllel szemben úgy sem lehet-vagy lehet, de hülyeség..azaz ezek után fizetni kell. |
klimas | 12181 | 2014. november 13. 18:43 |
Sziasztok! Pár héttel ezelõtt felvetettem egy közlekedési problémát, egy buszsáv használatával kapcsolatos büntetés(?) kapcsán. Ez a levél jött a rendõrségtõl. Kíváncsi vagyok a véleményekre, elsõ sorban az építõ jellegûekre, a köpködésre kevésbé...... |
dl996 | 12179 | 2014. november 13. 16:55 |
Hali! Kérem segítsetek! 9 éves kisfiamnak keresek karácsonyra legalább 7"-es tabletet 1 GB RAM-al 4 magos procival megfizethetõ áron. Fõleg játékra és videó nézésre kellene. És az ár, hát az sem mellékes!!! Köszönöm!!! |
ztaki | 12178 | 2014. november 13. 08:08 | Válasz erre: 12177 |
Izike: hát mert nem értesz hozzá... ;) (Bár azt sem értem, hogy mit kell hozzá érteni? Tudatosan felvett nyersanyagból nagyon könnyedén és gyorsan lehet vele tök jó videót összevágni. És a Vagassal vagy a Pscs4-gyel is könnyedén lehet szar anyagot készíteni - de ennek az oka szinte mindig: - hozzá nem értés - a kiindulási anyag is szar volt már.) Ha idõd engedi, akkor egyszer feltöltetnéd valahova a nyersanyagodat és szívesen megvágom MM-mel... Csak, hogy bebizonyíthasd, hogy a vegasos lett a jobb... ;) |
Izike86 | 12177 | 2014. november 13. 07:33 |
2 gb rammal a pscs4-et használom úgy, hogy csomó minden megnyitva + nagy felbontásban dolgozok, és max belassulok, de semmi extra. Ezért nem értem, h a GoPro miért hadakozik velem. Vasárnap kipróbálom a Vegast. A Mm nekem olyan volt, mint amikor egy három számmal kisebb gagyát akarok felvenni, sok munka, a végeredmény meg pffffff :)
|
SZICSU | 12176 | 2014. november 13. 01:08 | Válasz erre: 12175 |
Nekem is elég lenne az amit a Movie Maker tud nyújtani,De sajnos csak 1GB-os a gépem,és nem tudom elmenteni normális minõségben...:-(A Sony Vegas-t is kipróbáltam,de nem jött be.Számomra túl bonyolult...
|
ztaki | 12175 | 2014. november 12. 18:17 | Válasz erre: 12174 |
A movie makernek is több változata van... a Live movie maker-nél jobb egyszerûen nem kell egy videó elkészítéséhez. |
Izike86 | 12174 | 2014. november 11. 20:42 |
KÖszi, köszi, köszi. Movie Makerrel már készítettem vágást, de vagy nagyon amatõr volt és túlkomplikáltam mindent, vagy nem tudom. Egyszerûen nem tetszett a végeredmény. Kezdem a Vegassal, azután, ha nem jött be, sorra veszem a többit is :) A végeredményt meg Szezonnyitó elõtt úgy is látni fogjátok :D
|
klimas | 12173 | 2014. november 9. 08:39 |
FIGYELJETEK ! Ha a Deutsche Telekom-tól érkezne mobil számla e-mail-ben, vigyázat !!!! VÍRUS !!!!! NE NYISD MEG!!! Kivétel, ha tényleg van esetleg elõfizetésed náluk. |
Powerslave | 12172 | 2014. november 3. 16:18 | Válasz erre: 12171 |
Csak hogy én is beleböfögjek, Final Cut Pro :D
|
Ispan | 12171 | 2014. november 3. 15:58 |
Én mint a számítógéptudományok doktora, csak azért szavazok a Movie M-re mert ezzel még én is tudok valamit kezdeni...:-))) A fiam is a Sony Vegas Pro ra akart rábeszélni,de nekem az egy más dimenzió.Egyébként nagyon jó fõleg úgy hogy a fiam csinálta,én csak a zenét válogattam, meg okoskodtam, na az ment a legjobban.:-))) |
László_atya | 12170 | 2014. november 3. 15:55 |
Egyetértek Kovee kartárssal, a Vegas sem rossz (másodikra azt ajánlanám), de oda valóban kell egy kis affinitás, ami túlmutat csak kizárólag a program használatán. Én csak akkor használom a Vegast, ha olyasmit szeretnék, amit a Pinnacle nem, vagy nem jól tud. Ez simán betudható a lustaságomnak... :) |
kovee | 12169 | 2014. november 3. 15:42 |
Na majd ha szereztél tapasztalatokat a videóvágás terén, akkor jusson eszedbe ez a program: Sony Vegas Pro. Angol nyelvû, de a youtube tele van magyar nyelvû oktató programokkal. NAgyon sokat tud. Szóval ha van egy kis számítógépes felfedezõi érdeklõdésed, akkor a Sony, ha nincs akkor Pinnacle. A Pinnacle jó program, régóta fejlesztik, az arany középút jó minõségben. Viszont a W movie makert nem ajánlom. Igaz, mit vár az ember egy ingyenes programtól? üdv! |
László_atya | 12168 | 2014. november 3. 12:30 |
Pinnacle Studio-t javaslom videó szerkesztésre. Régóta használom már, nagyon stabilan és megbízhatóan mûködik közepes teljesítményû számítógépen futtatva is, soha egyetlenegyszer sem veszett kárba munkám. Igaz, hogy nem ingyenes (kb. 10 éve 20 000 ft-ot fizettem a kulcsért a Pinnacle-nek) - nyilván a "netpóstás" olcsóbban hozza, de az meg lopás -, de minden fillérjét megérte. Egyetlen gond - már akit zavar -, hogy bizonyos plugin-eket és feature-öket külön pénzért lehet csak megszerezni. Engem ez nem zavart sosem, mert a licencért cserébe elérhetõ tartalom is bõven elég otthoni használatra. :) |
galoscsabus | 12167 | 2014. november 2. 19:11 | Válasz erre: 12165 |
Csatlakozom a W. Movie Makert ajánlók táborához. De egy dolgot fontos még hozzá tenni. A géped legyen eléggé a toppon, úgy stabilitásban, mint memóriában hozzá. Egy gyengébb gépen elkezded a munkát, beleölsz több órát és a végén úgy hajít ki mentés nélkül, mint a sz@rt :-(((( Egyszerûen leáll a mûködése és ennyi. Maga a program nagyon egyszerûen kezelhetõ, még nekem is megy, aki hótt hülye vagyok a számítástechnikához :-) |
Beverly | 12166 | 2014. november 2. 10:31 |
Mások is küzdenek ezzel a problémával, (lent egy fórum link). Javaslom az alap videószerkesztõt, Movie Maker-t melyet a Windows tartalmaz magyar nyelvû, kiválóan használható. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9216754 |
Izike86 | 12165 | 2014. november 2. 07:35 |
Sziasztok, kis tapasztalatra lenne szükségem. Szeretnék videókat vágni, amik sisakkamerával készültek. Megnyitom a GoPro studiót, importálnám a videókat, utána nem történik semmi se. Viszont képeket tudok importálni. Mi a probléma? Próbáltam rövid videót is, 1,45 Gb-osat is, más kamerával készült felvételt is, egyik sem sikerült. Mit tegyek? Esetlen a GoPronak külön szoftvere van a videókhoz?
|
Powerslave | 12163 | 2014. október 17. 12:44 | Válasz erre: 12160 |
Viszont a Z-vel kivezérelhetsz teszemazt egy IGBT-t, ha jól sejtem. Ebbõl a párosból, ha van három, akkor mind a három fázisra jut feszszab. Vagy mégsem? Ha elküldöd a rajzot, illetve a képet, azt megköszönöm, mert mindig érdekelnek az ilyen nyalánkságok - maximum nem értek belõlük egy kukkot sem :D Áttelepszünk ezzel a remek beszélgetéssel a PUB-ba, hogy ne zavarjunk itt másokat? |
koma* | 12162 | 2014. október 17. 10:43 |
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Van egy kedves ismerõsöm, akinek ruhásszekrényre volna szüksége, viszonylag nagy méretû. Szekrényt én tudok adni, viszont a szállítását nem tudom megoldani személyautóval. Aki esetleg tudna segíteni egy kb. 1,8 m magas, 1,2 mszéles szekrény elszállításában Bp. 3. kerület Flórián térrõl Békásmegyerre, azt megkérem keressen meg privátban. Köszönve segítségeteket! koma* |
collosmester | 12161 | 2014. október 16. 22:02 | Válasz erre: 12160 |
Köszönöm Kawa70! Szép kis ismertetõ volt, még én is okosabb lettem tõle pedig nem vagyok villanyász. Köszönöm szépen! |
kawa70 | 12160 | 2014. október 16. 21:15 | Válasz erre: 12159 |
Sajnos mint irtam a dióda nem képes önmagában megoldani ezt a kérdést. Ha gondolod elkuldom egy általában használatos japán fesz szab. rajzát illetve egy általam kihamozott kawasaki szabályzó paneljenek képét. Aránylag egyszerû megoldás azonban a javitasukat illetõen ott akad meg a dolgozó hogy simán csak ugy nem kapsz belevaló kapcsoló elemet. Lévén hogy a tipusa nem beazonosithato igy paramétereit se mindig tudni. De a lényeg hogy a három fázist elektronikusan testre teszik a feszültség különbség mértékében. Mint ahogy a z-dioda is csak ez akár több ampert is képes levezetni. A z-diodat valóban sok esetben nem különbözteti meg még a szaknyelv sem a zenertõl. Én is csak Zener Ur kifejezett eziranyu kéréset tartom tiszteletben;) |
Powerslave | 12159 | 2014. október 16. 09:58 | Válasz erre: 12158 |
Érdekes. Én úgy tudtam, hogy a Zener és a Z-dióda egy és ugyanaz, illetve mindkét fajta diódát Zenernek nevezik; referenciákban is így találtam. Persze, nem az én szakterületem, legfeljebb érdeklõdési köröm, így vitatni nem fogom és nem is akarom a dolgot. :) Ettõl függetlenül valóban van pont 14,4V -os darab, így elég furcsa számomra, hogy felugorhat 15-ig a töltõfesz. (_fejvakarós_szmájli_nincs_) |
kawa70 | 12158 | 2014. október 15. 22:26 | Válasz erre: 12157 |
Egyébként ez egy szép téma, ha már z-dióda szóba került. A Zener-hatást C. Zener fedezte fel a szigetelõkön fellépõ feszültségátütések vizsgálatánál. Lényege, hogy a nagy térerõ egy kritikus térerõ átlépése után a rácskötésbõl elektronokat tép ki. Ezáltal a szabadelektronok száma növekszik és nõ a vezetõképesség. Ez a hatás nyilvánul meg a z-diódák kisebb csoportjában. (mintegy hat voltig). A nagyobb csoportban a lavina hatás érvényesül melyet Mckay fedezett fel, ahol a nagy térerõ következtében a szabad elektronok akkora sebességet vehetnek fel, hogy további elektronokat ütnek ki a kötésükbõl és ennek hatására nõ a vezetõképesség. Kezdetben a z-diódákon fellépõ feszültségletörést Zener magyarázata alapján Zener hatásnak nevezték, az így viselkedõ diódát pedig Zener-diódának. Késõbb Mckay vizsgálatai kideritették, hogy a feszültségletörést legtöbb esetben nem közvetlenül a nagy térerõ okozza, hanem az elektronok lökésionizációja. Zener az IEC-hez fordult, hogy azokat a diódákat amelyek ilyen hatás alapján dolgoznak, ne nevezzék Zener diódának.Ennek a kérésnek helyt adva változtatta a bizottság a lavina hatás alapján mûködõ diódák nevét z-diódára. A bizottság a z-dióda elnevezéssel a diódáknak a z formájú áram-feszültség jelleggörbéjére kivánt utalni. Röviden ennyit Zener és Mckay urak munkásságáról, akik a feszültésgszabályzás alapjait lerakták nekünk, és ezáltal tudjuk tölteni az akkumulátorunkat is :) |
kawa70 | 12157 | 2014. október 15. 21:40 | Válasz erre: 12156 |
Na. Zener dioda asszem 5,6 V-ig van, utanna már Z-dioda a neve. De ez nem is lényeg. A töltõ feszültséget az elég tekintélyes áram miatt nem lehet Z-diodaval szabályozni, ahhoz teljesitményeszközök kellenek. Triak illetve más több csatornás félvezetõ. De hidd el, a 15 V sajnos nem sok. Míg autógenerátornál és egyes motorkerékpároknál (inkább régebbi tipusok) pl. ZZR1100, forgórész gerjesztéses generátorok vannak, aminek a a forgórészén elhelyezett tekercsét kis árammal lehet gerjeszteni és ezáltal pontosan, könnyen szabályozható az állórészen termelt feszültség, addig a súlycsökkentés miatt és az olcsóbbsága miatt a motorkerékpárok többségén a generátor forgórésze egy állandómágnes. Ez igy állandó gerjesztést létesit és a feszültség a fordulatszámmal emelkedni fog, az állórész nagy áramú feszültségét lehet szabályozni csak. Viszont itt a termelt és a szükséges közötti összes feszültség hõvé alakul amit el kell disszipálni valahogy. Emiatt fontos a jó hûtés a fesz szabályzónál. Az ólomakkuk cellafeszültsége 2,0 V, amit tökéletesen 2,2-2,4 V-al lehet feltölteni. 2,8 V felett már káros folyamatok indulnak be. Így a töltõfeszültség 13,2-14,4 között egészséges. De motorkerékpároknál nem ritka a 15 V környéki kiugrás sem, ez általában terheletlen (világítás nélkül) alapjárat környékén és magasabb fordulatszámokon szokott elõfordulni. A permanens gerjesztés ideális mértéke inkább a közepes fordulatszámokhoz van belõve, mivel azt használjuk többnyire. |
Powerslave | 12156 | 2014. október 15. 19:26 | Válasz erre: 12155 |
Azért az akku és a generátor közt még illik ott lennie egy stabkockának, vagy legalább egy zenernek; érzésem szerint 15 voltig már nem szabadna elszaladnia, sõt, istenigazából van 14,4-es zener...
|
kawa70 | 12155 | 2014. október 15. 19:19 | Válasz erre: 12154 |
Ne sokalld. A motorok többségének permanens mágneses gerjesztesû generátora van, amit sokkal nehezebb szabályozni mint a gerjesztett forgoreszest. Ezeknél nem ritka akár a 15 V-os töltõ fesz. sem. A névleges töltõ feszültség egyébként 14,4V és a mûszered sem biztos hogy hiteles és hajszál pontos. Én a helyedben ezen nem aggodnek
|
adri7406 | 12154 | 2014. október 15. 16:21 | Válasz erre: 12152 |
szeretek bíbelõdni :-) egyébként meg gyanús, hogy nemcsak akku probléma lesz, nézegettem a töltõ feszt hát... fel fel ugrott 14,77V-ra is amit sokallok, ki tudja nyírni az aksit |
zoligs | 12153 | 2014. október 14. 14:24 | Válasz erre: 12149 |
Szegeden méterre vettem 20 cm t a rádióhoz , 4300ft/m . Amennyiben nem találsz máshol , szívesen elpostázom .
|
kawa70 | 12152 | 2014. október 13. 16:35 | Válasz erre: 12150 |
Mihez kell az Neked? Ha már nem indit csere, ha meg rákapcsolt világítás mellett is határozottan indít akkor megfelelõ az akkud. Azt a huszadresz áramot úgyse tudod beállítani egyszerûen, ráadásul áram mérõ is kell hozzá meg idõ. |
kawa70 | 12152 | 2014. október 13. 16:35 | Válasz erre: 12150 |
Mihez kell az Neked? Ha már nem indit csere, ha meg rákapcsolt világítás mellett is határozottan indít akkor megfelelõ az akkud. Azt a huszadresz áramot úgyse tudod beállítani egyszerûen, ráadásul áram mérõ is kell hozzá meg idõ. |
Pettya | 12151 | 2014. október 13. 15:22 | Válasz erre: 12150 |
Szia. Begurulsz egy villamosság szerelõhöz és megkéred, hogy mérje meg. Van nekik általában olyan mûszerük, hogy mûteher. Ezzel meg tudják állapítani, hogy milyen állapotú. |
adri7406 | 12150 | 2014. október 13. 13:53 |
Sziasztok! Az akkumlátor kapacitását szeretném ellenõrizni. Van valami, hogy huszadrészével terhelni nem tudom hányóráig stb. ezt kéne pontosítani |
ducse | 12149 | 2014. október 9. 15:29 |
gaborgyula | 12147 | 2014. október 8. 20:19 | Válasz erre: 12146 |
Givinek a Shox a hivatalos magyar forgalmazója. Alternatív beszerzési lehetõséget pü-ben küldök. |
desiderus | 12146 | 2014. október 8. 19:29 | Válasz erre: 12145 |
Nagyon úgy tûnik, hogy ez az...nagyon köszi. Ezt Magyarhonban forgalmazza vki ? A gugli erre a típusra német, angol site-okat dob... |
zbrab | 12145 | 2014. október 8. 19:17 | Válasz erre: 12144 |
Ha jól látom, ez a Givi A760-as. Nekem az A750-es van, az egy picit keskenyebb. http://www.sv650.org/docs/Windscreens_for_SV.pdf |
desiderus | 12144 | 2014. október 8. 18:43 |
KawaÉvi | 12143 | 2014. október 7. 09:00 | Válasz erre: 12140 |
Vagy az ortopéd-sebészeti szakrendelés. Az elõjegyzés ott is sok idõ hacsak nincs ismerõsöd (lehet mûtõs röntgenes is), de ott megoldást találnak a problémádra!
|
Tarol | 12141 | 2014. szeptember 27. 21:34 | Válasz erre: 12140 |
Szia Dokypapa! Megkaptam meghívót, arra felé sokat jártam, de hozzád fûzõdik elsõ igazi motoros túránk (Szlovénia 2009) rengeteget tanultam és még szeretnék tanulni tõled, 60000 km túra után is. A bokáddal kapcsolatban: három választásod van--- 1 bemész az a legközelebbi baleseti sebészetre és az mondod, hogy az elõbb kezdett el fájni egy rossz lépés után ( röntgen, vizsgálat, diagnózis, terápia) ez a legolcsóbb, de hosszú ideig tart 2.) idõpontot kérsz a reumatulógushoz ( 1-2 hónap) ez is olcsó, de ez is hoszú ideig tart 3.) interneten beütöd a legközelebbi maszek reumatológust, utána olvasol, vagy felhívsz egy egészségügyest az ismerõseid közül ( lehet hölgy is :-) és információkat gyûjtesz. Vannak ilyen fórumok is. Ez Sokba Fog Kerülni, de ez is hoszú ideig tart Üdv: Tarol |
Dokypapa | 12140 | 2014. szeptember 27. 20:57 |
Bedouin | 12139 | 2014. szeptember 23. 20:21 |
Komolyan szükségem lenne olyan bádogos(ok)ra, aki szépen tud dolgozni vörösrézzel. Idei munka lenne. Komoly jelentkezõk keressenek pü-ben. |
tsanyi | 12136 | 2014. szeptember 23. 17:18 | Válasz erre: 12134 |
Már ezzel is többet mondtam mint kellett volna.:)
|
Powerslave | 12134 | 2014. szeptember 23. 17:16 | Válasz erre: 12132 |
Húúú, hát ennél egy kicsit több infó kéne :)))
|
galoscsabus | 12130 | 2014. szeptember 22. 15:35 |
Köszönöm, hogy foglalkoztatok a nyûgömmel :-) Megjöttem az autóvillamosságis szakitól. Az akksi totál kuka lett, mára az egy napi töltés ellenére már kerregésre sem futotta az erejébõl. Megmutattam neki a bikakábelt is, erre egy enyhe lenézõ mosoly jelent meg a szája sarkában és csak legyintett egyet :-))))) Azt mondta, hogy ha a motoromat akarom indítani lemerült akksinál, akkor talán használható valamire :-)) Így nagyon gyorsan könnyebb lett a zsebem 27 Mátyással és további közös boldogságunknak (mármint az SX4-gyel) immár semmi akadálya nincs :-)))) |
tsanyi | 12129 | 2014. szeptember 22. 12:14 | Válasz erre: 12128 |
Ééés mégsem indul, akksicsere után minden jó. Dolgoztam egy darabi akksisként a postánál és pont azt tanultam amit írtál. Ennek ellenére mégis van, hogy úgy döglik meg, hogy minden eergiát elszív a jó kábel és csatlakozás megléténél is.:)
|
kawa70 | 12128 | 2014. szeptember 22. 11:05 | Válasz erre: 12127 |
A felvett áram mennyiségét a belsõ ellenállás határozza meg. Az indító motorok belsõ ellenállása nagyon kicsi. Az akku cellakbol áll. Az akku hat cellajabol általában egy szokott elsõ körben zárlatos lenni. Ilyenkor már csak öt cella dolgozik rendesen, de az akku belsõ ellenállása igy is nagysagrendekkel nagyobb mint az indító motore, tehát az áram nagy részét az fogja felvenni. Azonban a gyenge minõségû kis keresztmetszetû bikakabel itt is buktató lehet és nem fog inditani rendesen. Nálunk a volánnál a bikazo kábel belsõ réz ere kb hüvelyk ujj vastagságú volt, na azon nem esett le a feszültség semmikor. Illetve általában az indító motorra tettük a pluszt és nem az akkura, hogy minden más ami feszültség esést okozhat ki legyen küszöbölve. Soha nem volt inditasi gond. Ha a kábel keresztmetszet megvan és a bikazo akku vagy forrás mérete alkalmas az indítandó jármû rendszerehez be fog indulni bármilyen szar a benne lévõ akku. Egyébként legjobb bika kábel az ivhegeszto kábel vagy ahhoz hasonló kábel. Nagysagrendekben azonos áramerosseg veszi igénybe mindkettõt (60-120 A)
|
tsanyi | 12127 | 2014. szeptember 22. 08:58 | Válasz erre: 12124 |
Lehet, hogy kizárt, de valamiért nem ritkán jártam így fõleg kamionnál, nem értek hozzá viszont mégis jártam így.
|
retrix | 12126 | 2014. szeptember 22. 08:52 | Válasz erre: 12125 |
Az enyém olyan konstrukciójú volt, hogy a tetejét le lehetett lecsavarni és belül egy teljesen hagyományos óra volt.
|
tom0919 | 12125 | 2014. szeptember 22. 08:06 |
Sziasztok! Tud valaki segíteni, hogy lehet elemet cserélni, meg beállítani a képen látható órát? ![]() |
kawa70 | 12124 | 2014. szeptember 21. 22:20 | Válasz erre: 12123 |
Kizárt dolog, hogy lemerült akkut ne lehessen bebikázni. Ezen még nincs akkora cellazárlat sem hogy elszivja az energiát, ha az ablakemelõt képes mozgatni. Ha mégsem akkor: -gagyi bikakábel, kis keresztmetszetû vezetõvel amin a feszültségesés meglehetõsen nagy -testkábel a motoron vagy akkusaru kontakthiba - inditó motor menetzárlat ritkábban, gyakrabban pedig forgórész persely szorul Egy hétéves akku már matuzsálem, mindenképp cserére érett de egy terhelõvillás mérés bizonyító erejû. Dizelben nem nagyon bírnak ennyit sem. régen létezett nyolc évig kitartó akku gondos karbantartás mellett, ma már ilyet nem kapni (fogyasztó társadalom, gyártási technologia, gyenge anyagminõség) Én a télnek nem indulnék neki ezzel semmiképp. De a hibajelenségbõl következtetve nagy valószínûséggel akku. Bikázás egyébként nem tesz kárt a másik jármûben, ha mindent megfelelõen csinálnak. A bikakábelllel lesz ott gond. Én csináltam magamnak, amit kapni az mind gagyi vacak. Sajnos még a teherautós kivitel is. Alig van benne réz, csak mûanyag dögivel. Az meg nem vezet semmit :) |