tsanyi | 21156 | 2013. december 19. 19:30 |
Ez gáz-e avagy nem?: http://www.youtube.com/watch?v=z5rvGV4Ooqs&feature=youtu.be
|
Spapa | 21155 | 2013. december 19. 00:13 |
Ezt nagyon igaznak tartom: http://nol.hu/lap/allaspont/20131218-szellemi_ehsegmenet "Imádják a mérnököket, talán mert olyan távoli, rejtélyes számukra, akik között nincs, vagy alig-alig akad mérnök, de közben legbelül, úgy értem, lelkileg mérnökebbek a legmérnökebb mérnököknél, született metamérnökök, társadalommérnökök, mi több, szociális érsebészek, akik mindig mindenhová biztos kézzel nyúlnak, metszenek, varrnak, beültetnek, lett légyen akármi akárhol, mondjuk adórendszer akárhánykulcsos, legyen nem eléggé központos oktatás, nyelviskolázás, legyen pálinka- vagy dohánypiac, egy nyomorult szájharmonikázókamara vagy ilyesmi, hopp, egy picit kimetszünk, ide meg beteszünk valamit, máris jobb és jobb lesz, persze, hogy jobb, merne csak nem jobbabb lenni." |
tsanyi | 21154 | 2013. december 17. 20:36 |
A nyáron nyilván mindenki bérrettegõ volt aki ezt jósolta.: http://www.origo.hu/gazdasag/20131217-mar-marciusban-kiszall-az-allam-a-takarekbankbol.html?sec-1#
|
klimas | 21153 | 2013. december 17. 19:35 | Válasz erre: 21152 |
Akkor a tótokra orroltunk, most járjuk be az Úniót???
|
tsanyi | 21152 | 2013. december 17. 19:32 |
Eszembe jutott, hogy pár éve talán a sólyom kiutasításának okán szerveztek itt egy szlovák-magyar békegurulást páran...most ilyesmire már nem lenne igény?
|
tsanyi | 21151 | 2013. december 17. 19:01 |
Erre mit lehet mondani? : http://www.hir24.hu/kulfold/2013/12/17/papcsak-ferenc-jol-megmondta-az-ormenyeknek/~~latest
|
tsanyi | 21150 | 2013. december 17. 18:11 |
Mennyi önálló entitás, nagy gondolkodó és kiváló államférfi/nõ........vajon gombnyomogatásban miként teljesítenek?...hát jobban, sokkal jobban: https://www.youtube.com/watch?v=uOBVfQ3CHMw
|
tsanyi | 21149 | 2013. december 17. 09:06 |
A blogon található bukás videó szövegét én valahogy már vagy 3 éve érzem találónak: http://varanus.blog.hu/2013/12/16/mese_az_elveszett_lmp_szuzessegrol?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_12_17&utm_campaign=index
|
tsanyi | 21148 | 2013. december 15. 18:23 | Válasz erre: 21147 |
A cáfolatot is cáfolták már és biza úgy van ahogy eredetileg gondolták sokan, az tény, hogy lehet magántanártól tanulni továbbra is csak másképp és az igazából nyelvvizsgára nem lesz jó......ezt a nyelvtanulás dolgot vagy 100 éve (vagy mindig is) kb hasonlóképp kezeli minden kormány, egyik sem akarta, hogy a nép tudjon idegen nyelveket...még kiürülne az ország.... ....amúgy egy mûsorban hallottam egy meghatározást. hogy ma min múlik, hogy valaki a vezérre szavaz vagy másra?.....nem számít más, hogy valaki jobba vagy baloldali esetleg egyik sem...csak az, hogy volt-e gyerekszobája? |
klimas | 21147 | 2013. december 13. 18:33 | Válasz erre: 21146 |
Itt a "cáfolat": http://hvg.hu/itthon/20131213_nyelvtanitas_torveny
|
Bubó Doki | 21146 | 2013. december 13. 15:51 |
TattooedAngel | 21144 | 2013. december 13. 09:37 | Válasz erre: 21142 |
Nem, annyira nem örülnek nekik. :) Az indiai/pakisztáni negyedben a rendõrség elég gyakran megfordul. Nem mellesleg itt lakom én is, személyesek a tapasztalatok. Az egyszerû embert nem találják be, viszont pl. a drogokban vastagon benne van a kezük és állítólag a prostitúcióban is. Utóbbiról nincs részletes infom, de az elõbbit napi szinten tapasztalom. Sokan vannak olyanok is, akik a segélyért-orvosi ellátásért jöttek, de dolgozni eszük ágában sincs, viszont akad 4-5 gyerekük. Valahonnan szerintem ismerõs a formula... Aztán persze akadnak olyanok is, akik mindenféle papír nélkül, teljesen illegálisan vannak itt és dolgoznak valamelyik multi jól eldugott üzemében 3 fontos órabérért. |
isti55 | 21143 | 2013. december 13. 09:24 | Válasz erre: 21142 |
"...nem ildomos." ez tetszik! (a cikk kommentjeit is olvastad ? ) :) |
Jam Clerk | 21142 | 2013. december 13. 08:15 | Válasz erre: 21139 |
Az angolok most vajon továbbra is szívesen teáznak a pakisztániakkal-indiaiakkal-mindeféle egyéb bevándorló, milliós tömeggel OTTHON, vagy ez csak addig volt jó, amíg õk voltak Indiában, és nem fordítva? :) A haszonelvûség az Intelmeknél is ott van elbújtatva szerintem, hogy bár "az országot díszítik" a vendégek, de ezzel - és nem többel - "emelik az udvar fényét". Nem az ország fényét, hanem a királyi udvarét. Az jóval szûkebb kör, gondolom, ezzel arra is lehet utalni, hogy pár száz vendég vagy jövevény nem = milliós bevándorló és/vagy élõsködõ tömeg, vagy nem? :) Persze ez tisztán eszmefuttatás, a mai rögvalósághoz nem sok köze van, legföljebb a hely egyezik. A korábbiakhoz meg még az jutott eszembe, hogy mondhatta ugyan a monarchia a magyaroknak, hogy ez az õ országuk, de szerintem a monarchia elõtti 8-900 év alatt ezt már valószínûleg magunktól is észrevettük. Mátyás kora után, a hódoltság ideje alatt gyengült csak meg annyira a magyarság arányszáma, hogy egyáltalán elõjöjjön ez a kérdés (mármint hogy kik vannak többségben ebben az országban). Ha jól emlékszem, Mátyás idején még bõven 80 % fölött voltunk (bár akkoriban az egész Kárpát-medencére oszlott el 4 millió ember). Csak késõbb toltuk el ezt az arányt, épp a monarchia szíves közremûködésével és támogatásával... ezek után ilyesmit a magyarság szemére hányni, meg csak a mi nyakunkba varrni, szerintem nem ildomos. |
yamatomo | 21141 | 2013. december 13. 01:49 | Válasz erre: 21125 |
Megnéztem a filmet,de egy-egy részét már láttam különbözõ mûsorokban kiollózva az egészbõl. Kraszival teljesen egyetértek. Ózdon lakom és van némi tapasztalatom a dolgokkal kapcsolatban. Minden TASZ-os,meg egyéb jogvédõt,Rózsadombi, lila ködben alkotó onánikus szociológust beraknék családostul egy "finomabb" környékre és pár hónap múlva megkérdezném újra a véleményüket. Bódis Kriszta küldetéstudattal megáldott,vagy megvert rendezõ úgy menekült/leplezetlen undorral/ egy dohányboltból,ami tele volt a pátyolgatott "barátaival",hogy én éreztem magam kínosan. Senki ne írjon olyanról amit nem tapasztalt testközelbõl,csak otthon olvasgatta az Emberi Jogok Nyilatkozatát és rögtön eszébe jutott a magyar roma honfitársaink sanyarú helyzete. Nem az õ sorsuk a legsanyarúbb. Vannak roma barátaim,bár õk javarészt zenészek,de velük semmi bajom nem volt soha. Viszont van egy fiatal generáció,és egy bevándorolt réteg,akik viszont nem tartják be az együttélés minimális szabályait sem. Agresszívek,kötekedõk,nem félnek a törvényi retorzióktól,mert igazán nincsenek komoly következményei a bûncselekményeknek. Nincs mirõl beszélni! Adalékként egy elcsípett beszélgetés. 15-18 éves roma fiatalok a szereplõk. Egy kirakat elõtt állnak és az ott lévõ,késeket,tõröket nézegetik. -Itt beszúrnám a geci magyarnak/közben mutatja a torok részt/és végig lehúznám a tökéig... Raj fiatalok, és sokan vannak. A helyzet tulajdonképpen ez,és általánosnak mondható. Nincs mirõl vitázni. Hogy ki,vagy kik teremtették ezt a helyzetet azon sem érdemes morfondírozni sokáig mert nyilvánvaló a válasz. Volt egy párt amely trójai falónak használta a cigányságot az elmúlt évtizedekben. A folyamatosság azért megmaradt a párt eltûntével is. Baromi rossz vége lesz ennek a történetnek,ezt akár most is borítékolhatjuk.
|
isti55 | 21140 | 2013. december 12. 23:12 | Válasz erre: 21136 |
jut eszembe ! örüljenek a kárpátmedencei népek, hogy nem vezettük be a rovásírást. de ami késik, nem múlik...:)))
|
isti55 | 21139 | 2013. december 12. 23:05 | Válasz erre: 21138 |
a kultúra része az is hogy más nép kultúráját felismerni, elfogadni , integrálni. (aztán terjeszteni tûzzel-vassal ha köll, ha nem) a rómaiak simán átvettek a hellén kultúrából. nézd meg az ángliusokat ! milyen kultúrát csináltak a teázásból ! :) a Kelet-indiai Társaság "haszonelvûségérõl" most ne essék szó :) |
Jam Clerk | 21138 | 2013. december 12. 22:00 | Válasz erre: 21132 |
Csak az jutott eszembe ezekrõl: "Kifejtette, hogy "a monarchia azt mondta a magyaroknak, és a magyarok is ezt mondták maguknak: ez az ország, az õ országuk". "Azt gondolták, hogy õk megérdemlik ezt az országot, mert kulturálisan felette állnak" a más embereknek." illetve "Nagyon ritkán hallani, hogy románról vagy szlovákról ne lekezelõen essen szó. "A magyar azt gondolja, hogy õ jó" szóval ha az elsõbe az ember a monarchia helyére mondjuk beteszi az antantot, a magyarok helyére meg pl. a szlovákokat, a másodikba szinte bármelyik népet abból a korból, a harmadikhoz pedig simán csak felcserélni a két oldalt, akkor szinte ugyanaz jön ki. Nem hinném, hogy ez az "attitûd" kizárólag a magyarokra lenne csak értelmezhetõ. Az Intelmek VI. pontja sem arról szól, hogy mindenkit nyakló nélkül beengedjünk, és hagyjuk õket a fejünkre nõni. "A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. /.../ Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli": ez nekem szinte színtiszta haszonelvûség. Ha a jövevény hasznos, akkor jöhet, ha nem, akkor ne jöjjön. Gondolom, nem véletlenül használják itt a "vendég" szót "betelepülõ" vagy "élõsködõ" helyett. |
tsanyi | 21136 | 2013. december 12. 21:38 | Válasz erre: 21135 |
Ez a kultúrfölényünket bizonyítja?...nem inkább azt, hogy van még mit tanulnunk?:)).....
|
isti55 | 21135 | 2013. december 12. 21:23 | Válasz erre: 21132 |
tévedés ! már a monarchia elõtt is kultúrfölényben (is) voltunk. SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ "VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL ---"Mert az egy nyelvû és egy szokású ország gyenge és esendõ. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak." a teljes" intelmek":http://mek.niif.hu/00200/00249/00249.htm |
TomRed | 21134 | 2013. december 12. 21:19 | Válasz erre: 21128 |
Végignéztem tegnap éjszaka a filmet, de Classic véleményére helyezkedve inkább nem szóltam hozzá. Ez a helyzet már úgy el lett baltázva, hogy egy emberöltõ kell legalább némi javuláshoz is. A folyamat pedig el se kezdõdött... |
isti55 | 21133 | 2013. december 12. 20:52 | Válasz erre: 21130 |
nekem is rögtön a provokáció szó jutott eszembe . :( de én megmondtam ! : #21041 12-04 09:35:36 Elõzmeny:21040 x X ...nem "szokás" . gyakran benézek ide, de már csak akkor írok ha nagyon felb...sz valami. :) a linkeket gondolatébresztõnek, vitaindítónak, érvnek és néha provokációnak linkelik (-em) be. a filmet nem néztem végig , viszont beleolvastam a kommentekbe . kár lenne itt is lejátszani :( |
tsanyi | 21132 | 2013. december 12. 20:26 |
Hm, ez elég megosztó lesz: http://www.mult-kor.hu/20131212_gero_a_monarchia_oroksege_a_magyar_onertekeles_furcsasaga
|
tsanyi | 21131 | 2013. december 12. 19:13 | Válasz erre: 21130 |
Nagyjából én is erre gondoltam.......eléggé vegyesek az érzéseim, Kraszival is egyetértek, de sajnálom is a helyzetet. Ebben felelõsnek tartom a mindenkori kormányokat az erõsen elhibázott segélyezésért, az nem volt jó ötlet, hogy minél több gyereke lett annál jobban éltek sõt mivel gyakorlatilag más megélhetési lehetõségük nincs ezért szülnek ahogy tudnak az érte járó támogatásokért.....
|
classic | 21130 | 2013. december 12. 18:17 | Válasz erre: 21128 |
Ha nem baj Taro én meg azt kérem mindenkitõl, hogy ne "beszélgessünk" errõl a témáról. Ha azt mondom, hogy provokációra alkalmas és az összes vélemény típust elõre meg tudnám írni, lehet, hogy megsértõdsz pedig ez nem célom. De aki akar fröcsögni, arra meg a Taro válaszolni viszonylagosan uszító hangnemben hajrá!!!! |
TattooedAngel | 21129 | 2013. december 12. 17:34 | Válasz erre: 21128 |
Amelyik nemzetbõl olyan szinten kihal az önvédelmi reflex, hogy egy kisebbséget képes maga fölé helyezni, meg is érdemli a vesztét. Ha a magyar is ilyen, akkor a magyar is megérdemli. Amerikával és a fekete elnökkel meg kár elõjönnöd. Arányaiban nézve nálunk is van annyi roma származású orvos, jogász, politikus stb. mint amennyi fekete az Államokban felelõs pozícióban. |
Taro | 21128 | 2013. december 12. 16:24 | Válasz erre: 21126 |
Ok. Remélem lesztek a másik oldalon is, mikor túlszaporodnak titeket. Majd akkor beszélünk a témáról. |
desiderus | 21127 | 2013. december 11. 21:34 |
Egy kis adalék a Rezesová ügyhöz... http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2013/12/11/rezesova/ |
Kraszi | 21126 | 2013. december 11. 13:38 | Válasz erre: 21125 |
Végignéztem. Kár volt. Másfél óra mosdatás, pont ugyanazokkal az eszközökkel, amiket felhánytorgat a szélsõjobbnak. A genyó önkormányzat megköveteli, hogy ne szarják össze az udvart? Jujj, micsoda fertõ. Elhangzott, hogy 20 éve nincs munka. Akkor mit keres ott egy szakajtónyi kisgyerek? Hogy tervezte hogy felneveli? Sehogy? Vagy megszüli, és pont jó lesz zsarolni a társadalmat, hogy éhenhal? Az egyik mondatban azt kérik, csak azért büntessék, amit elkövetnek. Tiz perc múlva, meg kikérik, hogy a rendõrök rászállnak. Majd a jogász mondja, egy esetet se sikerült bizonyitani, de a rendõrök azok hujj de raszzisták... A rendõrség nem képes megvédeni a magántulajdont. Másnak nem hagyják. /Egy barátom erdejének szép része "elfüstölt", majd az erdészeti hatóság megbüntette, engedély nélküli fakitermelésért!/ Másik telephelyre betörtek, a kombájn benzintakját csákánnyal kilyukasztották, az elfolyó gázolaj miatt 20t napraforgó kuka. Az elkövetõk 14 alatt, nem büntethetõ. |
Taro | 21125 | 2013. december 10. 23:23 |
Csak annyit szeretnék kérni, hogy nézzétek végig az utolsó pillanatig. Aztán beszélgessünk. http://film.indavideo.hu/video/f_eselytelenul |
desiderus | 21124 | 2013. december 10. 21:57 |
Miért is nem csodálkozom.... http://www.origo.hu/gazdasag/20131210-ismet-megfurna-a-fidesz-horvath-andras-meghallgatasat.html?sec-2 |
Taro | 21123 | 2013. december 10. 21:48 | Válasz erre: 21114 |
Ez nem kiegészítés. Azt mondod, amit én (gondold csak végig).
|
Taro | 21122 | 2013. december 10. 21:47 | Válasz erre: 21113 |
Az egy fõre esõ GDP különbség alapvetõen magyarázza a különbséget. Az, hogy Magyarországon nem becsülik a kétkezi melóst, egy egészen más téma. Mondhatni hatás-ellenhatás mechanizmus. A kádár rendszerben a melóst nyomták és az értelmiségit nyomták lefelé (megbecsülésben, fizetésben, stb.) 90-tõl fordítva. A bérkülönbségek meg inkább azért nagyok, mert sem a valódi érdekképviselet hiánya, sem a profittermelõ képesség alacsony szintje nem engedi kialakulni. Mindenesetre bizonyosan elõbb kell növekednie az egy fõre esõ GDP-nek és csak utána növekedhet a melós bére érdemben. Ezen a növekedési pályán simulhat ki a jelentõs különbség szerintem. Aztán ott van még a rosszul teljesítõ, rosszul szervezõ vállalkozó is, aki nem megfizeti a munkatársait, hanem inkább a rekord magas fluktuációt kezeli (talán ki sem tudja számolni, hogy mennyire rontja a saját profittermelõ képességét, hogy állandóan új munkatársat kell kiképeznie, mert a régi felmondott a nevetséges bér okán). ezek mind olyan problémák, amiket kezelni kellene, de nem kezelik õket, hanem elfedik. Kb. ezért tartunk itt, ahol tartunk. |
tsanyi | 21121 | 2013. december 10. 19:11 |
Vazz, sosem halnak ki a viceházmesterek és az ízig-vérig besúgók?...ezeknek igazából tök mindegy, hogy mikor, kit és miért súgnak, a lényeg, hogy megtegyék és legyen rá fogadó közönség:))) http://kepviselofunky.blog.hu/2013/12/10/miniszterelnok_ur_tajekoztatom_hogy_janos_egy_igazi_kommunista
|
Tiger | 21119 | 2013. december 10. 18:50 |
Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a "Diplomának", ( a mögötte álló színvonalas felsõoktatásnak) kizárólag a munkaerõpiaci elhelyezkedés ill a karrierív befutása miatt van jelentõsége? Az én jövõbeli világomban minden embernek "diplomásnak" kellene lennie és ezzel nemhogy devalválódna az értéke, hanem garanciája lehetne egy élhetõbb életminõség megvalósításának. Hogy akkor ki dolgozna? Természetesen az igényes, jól képzett, mûvelt, társadalmilag nehezebben elnyomható és kizsákmányolható, szociálisan érzékeny, nem csak egy területen jártas szakbarbár, hanem egy sokrétû, kreativitást is mutató emberi lény. Nem pedig egy létfenntartó ösztönlény, szaporodó újratermelõdõ beszélõ szerszám. Ja, hogy ma õk sem azok és a munkájukat tisztességesen végzõ szakmunkás életminõsége is talán még felülmúlja egy diplomásét? Hát ez csak az élet, a társadalmi berendezkedések furcsa fricskája. De ne visszafelé lépjünk már a szocializálódás evolúciós létráján! Pol Potnak se jött be, pedig neki állítólag még volt is diplomája:-) |
TattooedAngel | 21117 | 2013. december 10. 18:24 | Válasz erre: 21116 |
Én ezt nem látom ennyire feketének és fehérnek, ahogy te leírod, de nyilván csak a saját környezetembõl tudok kiindulni. Amelyik cégnél alapvetõen szarul fizetnek, ott még a középvezetõnek is szarul fizetnek. Fölötte persze jó pénzek vannak. Személyes tapasztalat, hogy kétkezi munkával sokkal jobban kerestem mint néhányan úgymond magasabb státuszú (egyébként meg csak magasabb presztízsû) munkahelyen. Azt se mondanám, hogy az alap irodisták sokkal jobban keresnek a melósoknál, sõt inkább szarabbul. Azok ugyanúgy csereszabatos emberek, akikbõl milliót lehet találni. Az meg hogy valaki nem áll szóba melóssal, sokkal inkább az egyéni értékrendjében keresendõ hiba. Nekem érdekes módon soha nem derogált semmilyen végzettségû emberrel se szóba állni, hiába van diplomám. |
tsanyi | 21116 | 2013. december 10. 18:08 | Válasz erre: 21115 |
Azért a szociban sem voltak ennyire szigorúak, hármassal is lehetett menni gimibe és akkor is voltak büfészakok csak ahogy írod/írjuk akkor akinek nem volt affinitása a tanuláshoz nyugodtan elmehetett egy szakközépbe vagy szakmunkásképzõbe mert nem élt rosszabbul késõbb a bérébõl mint tanultabb társai akár egész életében, tényleg alig keresett kevesebbet egy szaki a mérnöknél.....,de amirõl szintén írtam ez ma már nem megy, egy büfészakos is hamarabb elhelyezkedik akármilyen admin munkakörben és azonnal sokkal többet keres egy cégnél mint bármely szaki lent a mûhelyben.....azt látom és írom régóta amit Tomred írt errõl csak nekem van is rá magyarázatom ami egyszeri és könnyû gondolkodásomból fakad......mivel nem a mûhelyben osztják el a pénzt így egyértelmû, hogy nekik csak annyi jut, hogy még bejárjanak dolgozni míg az irodában osztódik el a bérkeret jóval nagyobb része és a kis admin. is azért kap többet, hogy befogja a pofáját és érezze, hogy felette áll a melósnak és eszébe se jusson közösködni vele......asszony nagyapja a cégénél ( jó nagy cég, MOM) a 50-60-as években szakiként a fõnök titkárnõjével kezdett járni és vette feleségül......ma ez elképzelhetõ lenne?...a melós részérõl igen, de egy irodista már nem ereszkedne le a mûhelyhez ha megteszi és kiderül kiközösítik hamar...
|
TattooedAngel | 21115 | 2013. december 10. 17:55 | Válasz erre: 21114 |
Idõsebb ismerõseim elmondása szerint a szociban elég jól mûködött a szelekció a felsõoktatásba kerülést illetõen. Akinek általános iskolában 4 alatt volt az átlaga, azt eszébe se jutott senkinek gimnáziumba küldeni. (A káderek gyerekeirõl most ne beszélgessünk, csak az egyszerû átlagemberekrõl!) Ugyanúgy gimibõl se jutott eszébe senkinek egyetemre küldeni olyat, akinek ezt az eredményei nem igazolták. Megjárva a felsõoktatást millió alkalmatlan embert láttam ott, akinek semmi keresni valója sem volt a diploma közelében. Többségük elõbb-utóbb mégis lediplomázott... Kérdem én: minek? Mivel maga az ember nem ér semmit, nyilván jól fizetõ állása sem lesz az esetek 90%-ában. Az ingyenes felsõoktatásról még annyit, hogy mivel ingyenes, sehol sem lehet reklamálni a színvonal miatt. Szívesebben fizetnék érte, de akkor el is várhatnám, hogy piacképes tudást kapjak olyan szakemberektõl, akik maguk is a versenyszférában dolgoznak, nem pedig olyanoktól teljesen nulla elméleti tudást, akik életükben a közelében sem jártak semmiféle nem állami munkahelynek. |
classic | 21114 | 2013. december 10. 17:15 | Válasz erre: 21106 |
Ez mind igaz egy kis kiegészítéssel szerintem. Nem mindegy, hogy hogyan végzi el azt az egyetemet a diák. Be kell látni, hogy a jó képzésnek, és vele járó kevés jó diplomáknak nem csak a családi pénzhiány az oka (kell, hogy legyen) hanem egyszerûen nem mindenki képes szellemileg eljutni egy diplomáig, majd felelõsen dolgozni, dönteni fontos kérdésekben, hiába lenne pénze a családnak. Ezt lehet, hogy a felvételikor jobban kellene mérni. Viszont aki nagyon jó képességû és nincs pénze a családnak annak igenis el kell jutni az egyetemig, de már az általános iskolában, gimnáziumban számon kell tartani az emberkét és nyomni, hogy ne kallódjon el. Inkább mint a full gazdag lusta gyerekét, akibõl majd csak ügyvéd lesz hiszen nem kell matek a felvételin. Az meg, hogy egy dolog ingyenes pont itt hangzott el, hogy nem lehetséges, hiszen bármely ingyenes dolog költségét máshonnan kell elvenni, pótolni. |
TomRed | 21113 | 2013. december 10. 17:10 | Válasz erre: 21112 |
Igen ez tényleg jó példa. Ezt a Taro érvelése szerinti, Svájc és Magyarország közti átlagos termelékenység különbség sem magyarázza meg. Az ott élõk egyszerûen jobban megbecsülik a kétkezi munkát is. Olvastam, hogy a boltba munkás ruhában betérõt elõre engedik gyakran, mivel õ a munkából ugrott ki valamit venni. Ellenpélda itthonról: a munkaügyi ellenõrzés csak az adminisztráció meglétére koncentrál, vagyis például elég kiírni a szabadságot, a kutya se ellenõrzi, hogy azt ténylegesen kiadták-e. Vagy például korrekt-e a túlórák elszámolása. Másik példa: a Munka Törvénykönyve elõírja, hogy bizonyos létszámon felül üzemi tanácsnak kell mûködnie a cégeknél. Ha az ügyvezetõ vagy tulajdonos úgy gondolja, hogy ez a törvény nem vonatkozik az õ cégére, akkor minden szankció nélkül megteheti... |
lecso | 21112 | 2013. december 10. 16:54 | Válasz erre: 21107 |
Decembertõl négyezer svájci frankra (nagyjából 974 ezer forintra) emeli Svájcban dolgozó alkalmazottainak minimálbérét a Lidl német élelmiszeripari üzletlánc svájci csoportja. http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/minimalbert_emel_a_lidl_svajcban.565759.html Ez nagyjából 10 X annyi mint itthon. Nyilván 10X annyi értéket ad hozzá a termékhez a polcrapakolás közben... |
TomRed | 21111 | 2013. december 10. 16:53 | Válasz erre: 21108 |
Ez lehet, hogy igaz elméletileg, de a gyakorlat nem támasztja alá- Persze, van korreláció, de egyáltalán nem lineáris. Azt pedig végleg nem magyarázza meg, hogy mitõl van akkora szakadék a felsõ beosztásúak és az alsóbb szinten mûködõk megbecsülése között. |
lecso | 21110 | 2013. december 10. 16:51 |
Drónokat venne a NAV http://www.origo.hu/gazdasag/20131210-dront-vasarolna-a-nav.html |
Taro | 21108 | 2013. december 10. 16:46 | Válasz erre: 21107 |
Tévedsz. Amennyiben az adott gazdaság egészét nézed, bizony pont annyival magasabb a termelékenység, ill. a hozzáadott értékben a különbség, mint amennyivel többet keresnek. A lapátos ember mindenhol lapátol. A munkájának értékét elsõsorban az határozza meg, hogy mennyire képes értéket termelni. |
TomRed | 21107 | 2013. december 10. 16:37 | Válasz erre: 21106 |
"Nyugat-Európa azért él jelentõsen jobb életszínvonalon, mert jelentõsen nagyobb hozzáadott értékû munkát végeznek az emberek, mint Közép-, és kelet Európában." Ez nem teljesen igaz. A termelékenység nem marad el annyival, mint amennyire a munkabérek. Arra pedig végképp nem ad magyarázatot, hogy miért olyan nagyok a differenciák a különbözõ BEOSZTÁSOKBAN levõ emberek jövedelme között. Például: http://tenytar.hu/igeretmero/ketmillio_forint_fizetesi_plafon_az_allami_vezetoknek#.UqcyXdLuLIV Volt alkalmam látni havonta a részletes termelékenységi és munkabér adatait éveken keresztül három ugyanazt a tevékenységet folytató termelõ cégnek: az osztrák anya vállalatét, a mi cégünkét és a román társunkét. Sajnos az látszik, hogy ennek a helyzetnek nem annyira a termelékenységben mutatkozó különbségek az okai, hanem az országok történelmileg kialakult helyzete, politikai berendezkedése, hagyományai, szakszervezetek mûködése. |
Taro | 21106 | 2013. december 10. 16:08 |
Hozzá tennék még néhány gondolatot eme diskurzushoz. :-) - Nyugat-Európa azért él jelentõsen jobb életszínvonalon, mert jelentõsen nagyobb hozzáadott értékû munkát végeznek az emberek, mint Közép-, és kelet Európában. Ez egyrészt fakad abból, hogy jelentõsen magasabb a diplomások aránya, másrészt a kétkezi melóst is magasabb szinten képzik. (még egy középszintû mérnök is jelentõsen magasabb hozzáadott értéket termel egy hatékony szervezetben, mint a magas szintû szakmunkás.) A kétkezi munkák esetében Magyarországnak Kínával, Indonéziával, Ázsiával kell versenyeznie. ha tehát ebbe az irányba haladunk, akkor pár évtized és egy marék rizsért kell dolgoznia a melósnak. -Magyarországon jelenleg egy melós nem képes megélni a havi fizetésébõl, ha egyedül él (albérlet, rezsi önmagában felemészti a melós fizetésének a 90%-át). -Magyarországon nincs meg a hatékony diákhitel, illetve az ösztöndíjrendszer. Azok az emberek, akiknek a gyereke 90-ben született, nem takarékoskodtak a gyerek születésétõl a felsõfokú tanulmányokra, mert ingyenes volt a felsõoktatás. Nyugat-Európában a gyermek születésétõl erre külön gyûjtenek a szülõk. Egyébként tandíjpárti vagyok, csak annyi kiegészítéssel, hogy az állam ne egy törvényt alkosson, hanem egy mûködõ támogatási rendszert. Mikor az mûködik át kell állni a fizetõs felsõoktatásra (addig nem szabad). |
TomRed | 21105 | 2013. december 10. 13:09 | Válasz erre: 21104 |
Most te egy többé-kevésbé mûködõ üzemben várható karrier utat írtál le. De nem ez volt az alapvetõ probléma, ami körül a diskurzus korábban folyt. Vagyis ezzel nem cáfoltál meg semmit az általam leírt tényekbõl.
|
classic | 21104 | 2013. december 10. 13:01 | Válasz erre: 21103 |
�"Ezt saját tapasztalom alapján teljes mértékben meg tudom cáfolni. Amikor én friss diplomás mérnökként munkát kerestem 1983-ban, akkor inkább elmentem a filmgyárba díszletet építeni, mert sokkal jobban fizettek. Persze aztán mérnöki munkát kerestem kevesebb pénzért, mert érdekelt a szakmám." Ha kellett az "egybõl pénz" persze, hogy nem mérnökként helyezkedtél el. Egy mérnöknek egy üzem életében lassabban jelentkezik az elõnye, mert sokrétûbb a feladat. Ráadásul ha meg kap egy területet ott felelõsen kell dönteni, embereket kell irányítani stb stb. Azonkívül sok szokott lenni a "fúróember" ezért nagyon fontos az egyéni érdekérvényesítõ képesség. A Martin kemence mellõl nem akarnak az "ügyesek" kifúrni. Van olyan közepes mérnöki képességgel rendelkezõ kollégám akinek nincs habitus hiánya, naná, hogy minden mérnöki munkát a másikkal csináltat és õ csak irányít meg aláír a másik helyett. De Te ezt nagyon jól tudod. Tehát ez rossz példa..... |
TomRed | 21103 | 2013. december 10. 12:41 | Válasz erre: 21100 |
"Pont az istenített kádár rendszer "terméke" volt." Ezt saját tapasztalom alapján teljes mértékben meg tudom cáfolni. Amikor én friss diplomás mérnökként munkát kerestem 1983-ban, akkor inkább elmentem a filmgyárba díszletet építeni, mert sokkal jobban fizettek. Persze aztán mérnöki munkát kerestem kevesebb pénzért, mert érdekelt a szakmám. Pont az elsõ Fidesz kormány vezette be a felvételi nélküli felsõoktatást, mivel akkor azzal kozmetikázta a munkanélküli statisztikát. Közbevetõleg: akkor még õk is liberálisok voltak vagy már nem? Te hogy emlékszel? :-) Azt meg nem a kapitalista, globalista rendszer hozta magával, hogy Magyarországon ilyen kiugróan magas a különbség a különbözõ beosztású emberek keresete közt. Ami amúgy nem is a tudás vagy a diploma meglétén, hanem -hangsúlyozom- a beosztáson múlik. Lásd ezt az ékes példát: http://varanus.blog.hu/2013/12/08/prominens_taggal_bovult_a_kamukormanytagok_arckepcsarnoka Ausztriában pontosan tudom, hogy jóval kisebb a különbség a szakmunkás és az irodai dolgozó keresete, illetve a nem csak pénzen mérhetõ megbecsülése között. Az a rendszer viszont a kínai mintára épül, amit a mostani rezsim kiépíteni igyekszik. Megkérdezném a békemenetesektõl (szerintem "birkamenetesek"), hogy szerintük miért jobb akkor egy keleti irányból érkezõ globalizáció, mint egy nyugati, EU-s "gyarmatosítás"? |
TomRed | 21102 | 2013. december 10. 12:18 |
"Valóban a lakáshitelek kamattámogatása nagy terhet jelent a költségvetésnek, de nem tenne jót, ha a lakossági szektor devizában történõ eladósodása megugrana. Egyrészt a devizahitel felvétele lényegesen több kockázattal és extra költségekkel jár, ami az alacsony kamatokban nem tükrözõdik. A devizahitelnél számolni kell az adott devizakamat változásával, vagy az árfolyamkockázattal. Például a forint árfolyamának 10 forintos gyengülése 5-6%-kal növelné a törlesztõrészletet." (A levél többi része is érdekes.) http://nepszava.com/2013/12/magyarorszag/gyurcsany-2005-ben-sem-tamogatta-a-devizahiteletest.html Na akkor ki írta le ezt és mikor? |
tsanyi | 21101 | 2013. december 10. 10:49 | Válasz erre: 21100 |
"Tehát pont nem azt kellene elintézni kedves lib. ismerõseim, hogy mindenki orba-szájba diplomázzon, hanem azt, hogy aki megtermeli a pénzt szakmunkás szinten azt jobban megfizetni és vissza jön az értéke a kézzel végzett jó szakmunkának." ...hát nem errõl beszélek?...a fizikai munkának azért nincs "becsülete" mert nem lehet belõle megélni míg egy kezdõ admin. lány legalább másfélszer annyit visz haza mint lent a mûhelyben a melósok....ez mondjuk nem a kádár rendszerben volt így hanem azóta alakult mert ugye a bérkeretet nem a melósok hanem az irodában osztják el....a kádár rendszerben is persze a dipó cvolt a lényeg, de azért az sem véletlen.....hisz miért találunk fel gépeket amik kiváltják a nehéz vagy könnyû fizikai melót (a gyárakra gondolok persze nem a lakossági szolgáltatásra)?....ha nem így tennénk akkor még úgy élnénk mint évezredekkel ezelõtt, azóta folyik a gépesítés...és a gépek kitalálásához képzett emberek kellenek....ahogy lejjebb írtam a szakmunkásképzéssel is csak egy a baj, hogy kiket képezzenek?...milyen szakmákat?....mire lesz szükség 5-10-20 év múlva?...a fene tudja, anno egyszerûbb volt, elment az ember lakatosnak, marósnak, esztergályosnak és volt munkája akár élete végéig mert a gyárak megmaradtak akkor is ha már olyat gyártottak amire senkinek nem volt szüksége.......,de ez ma már nem járható, ezt senki nem akarja finanszírozni tehát szerintem inkább egy általános képzés kéne amibõl amikor elhelyezkedik a fiatal akkor a cégnél tudna olyat tanulni amire ott van szükség....és azért kéne talán így mert maguk a cégek sem tudják kikre lesz szükségük a jövõben olyan gyorsan változnak a gyártási folyamatok és a gépesítés......kevés olyan cég van itthon is akik hajlandóak szakmunkásokat képezni tömegben mert úgy gondolják, hogy ugyanazt fogják ugyanolyan technológiával gyártani 20 év múlva mint amit most.... ....én örülnék ha azon gyermekem aki nem tud úgy tanulni mint a másik annak legyen jó szakmája amibõl megél....jelenleg a két nagyobb közül az egyik ápolónõként végzett, de a legmagasabb fizetés eddig 12 órás mûszakra kezdõként nettó 64000/hó volt pedig elvileg hiánycikkek, persze, hogy nem azt csinálja.....a másiknak a szakmájában pedig már csak ismeretséggel lehet elhelyezkedni, ez a gazdasági helyzet következménye lett, hogy már nincs rájuk szükség.... |
classic | 21100 | 2013. december 10. 10:30 | Válasz erre: 21095 |
De volt gát! A magas szinten megkövetelt tudás. Meg kellett szenvedni egy mérnöki végzettségért. Nem volt elég a google-n össze kopizni, mint sokan most teszik. Természetesen a káder kérdéssel összefüggésben..... És egyébként ez a társadalomba benne lévõ "diplomázz le fiam mert semmibe nem néznek az életben, és gürizhetsz szakadásig" nem mai keletû. Ez a motiváció a mindenáron diplomára. Pont az istenített kádár rendszer "terméke" volt. Tehát pont nem azt kellene elintézni kedves lib. ismerõseim, hogy mindenki orba-szájba diplomázzon, hanem azt, hogy aki megtermeli a pénzt szakmunkás szinten azt jobban megfizetni és vissza jön az értéke a kézzel végzett jó szakmunkának. Csak hát a mai amerikai típusú vezetõi szemlélet ezt nem engedi. |
Jam Clerk | 21099 | 2013. december 10. 10:02 | Válasz erre: 21098 |
Egy közbevetés, nem reprezentatív közvélemény-kutatásból, csak példaként: van nem egy ismerõsöm, akinek van ugyan diplomája, akár több is, de ha (kényszerbõl, mert mondjuk friss diplomásból már akkor is dömping volt, ismeretségi hátszélbõl meg épp szélcsend) pár évet lehúz más területen, ami épp nem jött be hosszú távon, akkor a pár év kihagyás hatványozottan érvényesülhet, ha "pályakezdõként" próbálna a diplomájával elérhetõ pályákra lépni. Adott esetben például néha elég nehéz 30 év fölött elhelyezkedni, ha olyanokkal kell "versenyezned", akik most végeztek, friss "tudással" vagy legalábbis papírral. Gondolom, részben ilyesmire vezethetõ vissza a nõk gyermekvállalási "kedvének" a kitolódása is, lásd ugyebár "elõször a tanulmányok, aztán jöhet a karrierépítés" indokolással. Nem azt mondom, hogy "nõk a konyhába és a szülõszobába", meg "mindenki tanuljon kõmûvesnek és kazánkovácsnak, aki nem képes legalább egy büfészakos bölcsészdiplomát összehozni 10 év alatt", mert nincs nálam a bölcsek köve, de valamiféle rendezõelvnek illene lennie, a sok téblábolás helyett. Az ideális az volna, ha mindenki a képességei ÉS a munkaerõpiaci igények szerint élhetné ki a tanulási vágyát, de ez sajnos egymással szemben közlekedik: ha pár évet eltölt az ember egy fõiskolán-egyetemen, azalatt meg is fordulhat a szél.
|
Audimania | 21098 | 2013. december 10. 09:48 | Válasz erre: 21095 |
A konkrét esetnél maradva: senki sem fogott fegyvert rájuk, hogy most aztán azonnal tessék egyetemre menni mindkét gyereknek! Nem mondom, sz@r ügy, hogy egyre többet kell fizetni az oktatásért, és ez egyeseknek kevésbé nehéz, mint másoknak. De ettõl még elmehet az egyik gyerek dolgozni, amíg a másik tanul, aztán meg fordítva. Volt is ilyen ... lesz is ilyen? Mer' ugye ha én tolom el mínuszba a családi költségvetést, nekem nem hitelez úgy a bank, mint a hölgynek az önkormányzat. Szerinted a hölgy akkor is így döntött volna, ha a tartozás fejében a saját lakását vinné el a behajtó??? Azért ha van mit és tudsz is dolgozni, a gyereked elõrébb léphet ... ez még mindig nem India, ahol bele születsz egy kasztba, és annyi. A mi korosztályunk meg annak a semmi gátja ... nah, a 32-es osztálylétszámból 3-nak van diplomája. Abból is egynek 40 éves kor felett lett. A többiek mind biztosan csak hobbiból nem mentek továbbtanulni, pedig a leírásod alapján a szüleik tutira tolták õket, mert elég sokan voltunk más társadalmi helyzetben. |
tsanyi | 21096 | 2013. december 10. 07:15 | Válasz erre: 21095 |
Ehhez még annyit, hogy a magukat baloldalinak mondó emberek is egyetértenek vele....ez nem oldal hanem társadalmi helyzet függõ....akinek épp még megy a szekér annak ez a hozzáállása, akinek meg nem annak más.....és akinek nem megy épp azért tolja a gyerekét az oktatásba, hogy annak majd jobb legyen....akinek meg jól megy az meg azért nem akarja, hogy a lejjebb álló feltörjön, hogy az õ gyerekétõl ne vegye el a helyet és megtarthassa az életszínvonalát késõbb is......vagy nem?..:)
|
tsanyi | 21095 | 2013. december 10. 07:10 | Válasz erre: 21094 |
Ez nem a ló túloldala....hanem a vezér és a zemútnyócév oktatási politikája......a mi korosztályunknak még semmi gátja nem volt, se anyagi se más, hogy tanulhassunk ha képesek voltunk rá....most már van....sõt még tanulni sem kell ha van rá lé meg haver...a szociban is volt ilyen kivételezés, a jó káder gyerekének nem sokat kellett tanulni a dipóért, de legalább nem gátolták a nem kádereknek a feljebb jutást kivéve persze ha tett valamit ellenük anno....bár errõl is vannak riportok, hogy akik 56'-ban ellenük voltak, hogy azokat mennyire meghurcolták....jó ha a 60'-as évekre sikerült dipót szerezniük és alig találtak maguknak vezetõi állást..:))
|
Audimania | 21094 | 2013. december 9. 22:00 | Válasz erre: 21090 |
Nem azt szerettem volna mondani, és nem általánosítok. Csak elgondolkodtam. Szóval egy egyedül lévõ nõ, 2 gyerekkel, elég szerény fizetés mellett egyetemre engedi õket. Mivel jelenleg egyik gyerek sem segít be a pénzügyekbe, ez kb. 3 éve kezdõdhetett. Vagyis jóval a válság kezdete után, amikor már látszott, hogy pénzügyileg nehéz jövõ elé nézünk. A tartozás nagyságrendjébõl becsülve kb. azóta nem fizethet lakbért. És most a biszbasz: már a kezdet kezdetén nem volt mibõl fizetni a tanulmányokat. Legalábbis kb. egyidõben a 2 gyereknek. Ezt még csak tervezni sem kellett ... Ami pedig az enyémet, meg a haver gyerekét illeti, meg a szomszédét: képzeld, egyik se megy egyetemre, mert nincs pénz rá. Most. De a lányom elment dolgozni, és gyûjtöget. Aztán munka mellett szépen tanul majd, ahogy annyian megtették már. És azért álljon már meg a menet! Ha én nem fizetném a lakástörlesztést, mert a gyerekem taníttatom abból a pénzbõl (és nem 3 éve, hanem 3 hónapja!) úgy kib.. akarom mondani, kivágtak volna már a lakásból, hogy csak úgy zörög. És qrvára nem kapnék segélyt rá, hogy fizessek a banknak. Nem vagyok szociálisan érzéketlen, de azért ne essünk már át a ló túloldalára ... |
Jam Clerk | 21093 | 2013. december 9. 20:53 | Válasz erre: 21089 |
Ez igazából poén akart lenni, az orosz-ukrán vita fõleg télen érinti érzékenyen a magyar lakosságot, a gázcsapok miatt.
|
tsanyi | 21092 | 2013. december 9. 17:48 |
Itt van pl. ez az eset: http://magyarinfo.blog.hu/2013/12/09/lehullott_faagat_gyujtott_a_keszenleti_rendorok_orizetbe_vettek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_12_09&utm_campaign=index .......értem én, hogy a szegény még ha roma is az maga tehet róla arról meg fõleg ha nem hajlandó szépen csendben másokat nem zavarva kimúlni.......a magam példájából arra gondolok, hogy ez a nagy fokú érzéketlenség (én is az voltam még pár éve) csak álca......, hogy elrejtsük a félelmünket attól, hogy mi is ebbe a helyzetbe kerülhetünk.....ha nem vesszük észre õket, ha õket hibáztatjuk a magunk lelkiismeretét megnyugtatva, ha eldugjuk a szemünk elõl akkor talán nem kell szembenéznünk a szegénydémonnal...... |
tsanyi | 21091 | 2013. december 9. 17:39 | Válasz erre: 21089 |
Hát igen, mi csak nézegetjük, hogy ott mi történik.....most épp az ami elõl mi akarunk menekülni, páran közelednének az eu-hoz....
|
tsanyi | 21090 | 2013. december 9. 17:37 | Válasz erre: 21087 |
Ez egy hót kamu hsz.....senki sem fogja kifizetni senki helyett a tanulmányait, errõl már gondoskodott a ner, nem tandíj, megvan?....a z elõre gondolkodás témában pedig van egy kis biszbasz.....amikor tanulni megy a gyerek még van mibõl fizetni, de egyszer csak már nincs mert megszûnt a melóhely....ezt, hogy lehet elõre tervezni? .....amúgy ezzel azt szeretted volna mondani, hogy ha nincs pénz biztosan hosszú távra fõleg úgy nincs, hogy még a meglévõ jövedelmérõl sem tudjuk, hogy az megmarad a gyerek tanulmányainak befejezéséig akkor az ember gondoljon erre elõre és ne taníttassa a gyerekét?.......tehát mivel jelenleg csak annak van biztos jövedelme (nem számolva a kõgazdagokat) akinek vannak jó haverjai, nertársai akik mindig adnak neki jól fizetõ munkát ha megszûnik a régi így pont eléri a ner a célját....csak a haver gyereke tanuljon a többi jó lesz kiszolgálónak... ..no igen, nagyjából errõl írogattam eddig... |
classic | 21089 | 2013. december 9. 14:55 | Válasz erre: 21088 |
Nem számít, hogy mi (köznép) hová állunk. A politikának kell óvatosan álldogálnia, bármely oldal is "gyõz". Nekünk eddig sem okozott gondot (gondolom) túlzottan az oroszfüggõ ukrán szomszédság. |
Jam Clerk | 21088 | 2013. december 9. 14:37 | Válasz erre: 21085 |
Hát... szerintem mi akárhová állunk az oroszok és ukránok közötti vitában, gáz van. ... vagy nincs :) |
Audimania | 21087 | 2013. december 9. 13:35 | Válasz erre: 21081 |
A kiposztolással én sem értek egyet, intézze el az önkorm. perrel vagy karhatalommal. Azóta érkezett másvilágnézetû hsz is: "Flúgatlan 2013.12.09. 10:24:11 - A takaró és a nyújtózkodás esete. Sajnálom, ha önhibáján kívül kerül valaki olyan helyzetbe, hogy nem tudja gyerekei egyetemi tanulmányait fizetni, de erre akkor sem az a megoldás, hogy jogosnak érzi, hogy sok százezerrel tartozik és sok évig csak ígérgeti a kifizetést. Valaki azt ki fogja fizetni helyette. Pl. a Te adódból. Vagy a többiekébõl, akiknél ha nem telik rá, nem megy a gyerek továbbtanulni. (Esetleg majd késõbb, munka mellett.)" Ilyen alapon az én gyerekem is mehetne egyetemre ... legfeljebb arra a pár évre nem fizetem a közmûszámlákat. Egyszerû, nem? Egy kicsit sarkosabban fogalmazva: a gondolkodni/tervezni tudás nem pénzfüggõ. |
classic | 21086 | 2013. december 9. 13:09 | Válasz erre: 21085 |
�Volt aki jól járt a moszkvai vonallal. Láthatóan kevesebben. A többség jó szokás szerint maradt nincstelen és még be is van zárva. Megértem ha ki akarják az uniot próbálni. Csak azért óvatosan...mert persze nagyobb ketrec fogja körbezárni Ukrajnát mint most, meg persze a rosseb megeszi a moszkvaiakat, hogy ezek a toprongyosék már a "jóban" vannak, de Ukrajna union belüli sikere a saját gazdasági potencáljától függ, ami a becsatlakozáskor fontos, hogy ne moszkvai kézben legyen. |
tsanyi | 21085 | 2013. december 9. 12:58 | Válasz erre: 21084 |
Ez gondolom így van. illetve annyi kiegészítéssel, hogy putyin inkább feléleszteni akarja a szu befolyását.....és akkor most lelkiekben ki mellé állunk, a lázadozó eu pártiak vagy a putyin hívek mellé?...mert hát valahová állni kell...:))....vagy nézelõdünk semlegesen...:)
|
classic | 21084 | 2013. december 9. 12:36 | Válasz erre: 21083 |
Természetesen Ukrajna ügye, hogy hová akar-tud tartozni. Nem véletlen a moszkovita ellenesség, csakhogy a putyinnak túl sok pénze van az ukrán vezetésben mintsem, hogy hagyja a gyarmatot veszni. |
tsanyi | 21083 | 2013. december 9. 11:38 | Válasz erre: 21082 |
Ok, most melyiknek drukkolunk?....eu vs. putyin?...
|
classic | 21082 | 2013. december 9. 08:11 | Válasz erre: 21081 |
Ukrajna Ukrajna Ukrajna. Itt rég nem az EU-s csatlakozásról van szó. A Moszkvai függõségtõl való leszakadásról. Moszkva elszúrja mert megint nem akar pénzt tenni a gyarmatába..... |
tsanyi | 21081 | 2013. december 8. 21:21 |
Az eddigiekhez, nagyjából ennyit arról, hogy miként tudja egy nehéz helyzetben lévõ (de szépen fogalmazok a nyomorúságra) taníttatni a gyerekét, persze tudom, hogy aki szegény az maga tehet róla.....miért nem tagozódott idõben?: http://szaborebeka.blog.hu/2013/12/08/pocs_janos_adventi_ajandeka_szegyellheti_magat?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_12_08&utm_campaign=index "A hölgy válasza magáért beszél: „Kedves Jani! Hidd el, én lennék a legboldogabb, ha végre az utolsó forintig ki tudnék fizetni mindent. A mai napom arra ment rá, és kicsit az idegeim is, hogy ne kössék ki a villanyomat, és a gázomat. Örülj neki, hogy olyan szerencsés vagy, hogy téged nem fenyegetnek nap mint nap ilyen gondok, hogy mit fogsz enni, vagy mibõl veszel bérletet, vagy hogy a gyereked diákhitelébõl kényszerülsz fizetni a legégetõbb elmaradásokat, persze, már azt, amire ebbõl telik... … Lehet az a bûnöm, hogy nem beszéltem le a gyerekeimet az egyetemi tanulmányokról... Küldtem volna õket inkább dolgozni egy érettségivel, mert hogy anyátok egyedül 80ezres Electroluxos fizetésébõl ezt nem bírja majd...Ezt kellett volna? Ne haragudj, én inkább küszködök... Ha a jó sors megsegít, talán egyszer csak rendbe teszem az anyagi dolgaimat. Mert sajnos azon kívül is van bõven, amit ide kiposztoltál.” |
tsanyi | 21080 | 2013. december 8. 19:16 | Válasz erre: 21079 |
Így van ami a szakmunkásokat illeti (a Bedus is:)) )...csak hát az a baj, hogy az nem tömeg....nincs üzem ahová kell 500-1000 esztergályos, marós vagy bármi.....nincs textilipar ahová nõk tömege járt a melózni....ezeket a melókat ma már gépek végzik....amirõl írsz azokból kevés kell, autószerelõ, villanyszerelõ, bádogos vagy bárki más aki a lakosságot kiszolgálja azokból nem kell sok egy településen, de õk tényleg meg tudnak élni.....a tömeg csak képesítés nélküli betanított munkát végezhet mert nincs más a számára, annak is élhetõ bért kéne jelentenie, de nem így van....ezért nem akarja a gyerekének jót akaró ember ezt az életet neki...így marad a tanulás ha megtehetik...nem nagy titok ez..... ...ezért a szakmunkásképzés is nagyon nehéz, ki tudja elõre, hogy tömegben milyen szakmára lesz szükség?....ott is túlképzés folyik mert a szakmájában a töredéke sem tud elhelyezkedni a végzetteknek. |
Oldi | 21079 | 2013. december 8. 19:04 | Válasz erre: 21072 |
Amióta Bedu itt van, van mit olvasgatni, aminek van számomra is értelme! :-) köszi! Egyébként nekem igen sok jól szituált, kétkezi, szakmunkás barátom van, (én is az vagyok), aki mindig és jelenleg is nagyon jól megél a munkájából... Meg is fog, mert erre mindig szükség lesz!! Ja, hogy igazi szakma kell, ja hogy azt magas szinten kell gyakorolni, állandó továbbképzésre szükség van ( az orvosnak, jogásznak, közgazdásznak is:-) az természetes kell hogy legyen! |
tsanyi | 21078 | 2013. december 8. 18:40 | Válasz erre: 21077 |
Hm, ez igaz, és ilyenkor az a lényeg, hogy mikor kiket tekintünk népnek?...a görögnél a nép még messze nem a teljes lakosságot jelentette, ez egészen a 19. század végéig fennmaradt hisz csak akkor kezdték a szegényeket is a nép közé sorolni addig sehol sem számítottak....ezt az iparosodás változtatta meg ahol kis területen egyre több ember élt és dolgozott és a kommunikáció egyre gyorsabb lett és tájékozottabbak lettek az emberek mint egy faluban....onnantól váltak megkerülhetetlenné a szegények is a szervezettségük okán....ha belegondolunk svájcban a nõknek csak a 70'-es években adtak választójogot az iszlám országokban még talán most sem (ezt mondjuk nem tudom csak találgatok). ....tulajdonképp a jelen helyzetünkben akár igazad is van....demokrácia van itt kérem hisz a nép akarata érvényesül és a nép az akire mi mondjuk, hogy a mi népünk.....arról senki nem tehet, hogy a lakosság 80%-a nem akar a népünkhöz tartozni és rendes nertárs lenni..:))...illetve elõbb-utóbb akarni fog majd.....nem hagyunk más választást.. |
klimas | 21077 | 2013. december 8. 18:29 | Válasz erre: 21076 |
Gondold csak végig, hol volt elõször demokráciának nevezett társadalmi berendezkedés! A rabszolgatartó Görögországban ??? Hm... Ha emlékeim nem csalnak, azt tanították, hogy a demokrácia a démosz=nép szóbol eredeztetik, azaz népképviselet, nép által megválasztott vezetés stb. Hol is volt az emberiség azon része, akiknek semmiféle joguk semmihez sem volt??? Nahát! Lehet lassan párhuzamot vonni a jelenünkkel, sõt könnyen lehet, a jövõnkkel is |
tsanyi | 21076 | 2013. december 8. 18:14 | Válasz erre: 21075 |
Nem egészen, a demokráciában nem kell betagozódni hisz senki sem fél véleményt nyilvánítani mert nincs retorzió....a szociban is tudtuk mit szabad mondani és mit nem....most ezt még nem tudjuk, de jó lenne végre egy kézikönyv nehogy olyasmit találjunk mondani ami miatt ráfaraghatunk...
|
tsanyi | 21074 | 2013. december 8. 17:21 |
Ez igaznak tûnik: "a maffiaállamnak pont az a lényege, hogy a társadalom nyerteseit egységbe kovácsolja, a veszteseit pedig tehetetlen helyzetbe szorítja le, ahonnan nem képesek az érdekeiket megvédeni, ezért inkább betagozódva keresnek majd biztonságot a maffiaállam rendjében." ....keresem én a helyem ahová betagozódhatnék, de nem találom, mi lenne ha csinálnának egy útmutatót, hogy az egyszeri értetlen hol jelentkezhet az új helyére? |
tsanyi | 21073 | 2013. december 8. 16:26 | Válasz erre: 21072 |
Nincs ezzel semmi gond, csak beszélgetünk ahogy kéne. (nemrég az atv-n láttam a Rudolf Péter interjút és ugye Õ a vezér körébe tartozik és mondott jó dolgokat pl. szeret vitatkozni és mindenképpen kibeszélni a politikai történéseket is és semmi baj sincs a vitával sem).......a dipót azért tagadják le mert ma ugye ismeretség nélkül elég nehéz állást találni irodait fõleg és hát a meglévõ dolgozók erõsen védik a pozíciójukat így eszükbe sem jut beengedni egy idegent akirõl akár kiderülhet, hogy sokkal alkalmasabb az õ feladatukra így gyakorlatilag ilyen állás nincs is a szabad piacon az adminisztrátori melóhoz meg le kell tagadni gyakorlatilag hasonló okokból.....bár ez teoretikus mert legfeljebb kevés hiányszakmában lehet ma melót találni bár a fene tudja, ezt a fejvadászok jobban tudják.......önkoriknál hallottam,. hogy ez megy, de ott ha jól tudom még van bértábla és akkor nem fér bele a keretbe ha túlképzett...
|
Bedouin | 21072 | 2013. december 8. 16:16 | Válasz erre: 21071 |
Sanyi én télleg nem haragszom, sõt szeretlek is :)))) És nem állt szándékomban senkit magam mellé húzni és meggyõzni sem szerettem volna senkit, csak leírtam mit gondolok errõl a témáról. Egyet azonban még felvetnék, ugye azt mondod diploma,diploma. Miért van az, hogy állásinterjún, önéletrajzban letagadják a diplomát, mert állítólag ha túlképzett, akkor kevesebb eséllyel indul? (vélhetem azért, mert a munkakör nem követeli meg azt a képzettséget) De akkor miért nem helyezkedik el diplomás munkakörbe??? |
tsanyi | 21071 | 2013. december 8. 16:05 | Válasz erre: 21069 |
"Miért nem mondjátok, hogy pl fekete Afrikában és a világ számos helyén vannak országok ahol sokkal rosszabbul élnek, emberek százai halnak meg betegségekben, járványokban, élnek annyi pénzbõl havonta, mint mi naponta. Miért nem mondjuk azt soha, hogy nekünk most milyen jó, hogy nem olyan körülmények között kell élnünk? " ...miért nem?..mert nem ott élünk hanem európában és a szüleink nem azért gürcöltek, hogy mi úgy éljünk mint õk na meg elõre kéne nézni nem hátra amit magunk mögött hagytunk (sajnos úgy látszik mégsem), aki megelégszik a napi nyomorával mert boldog a tudattól, hogy máshol még rosszabbul élnek akkor tegyen így....,de ne akarja maga mellé húzni a többieket, ez az érvelés sokszor hangzik fel, de olyantól még soha nem hallottam aki nélkülöz.....bárki megelégszik azzal amije van?...akkor minek fejlõdni?..amit írsz az a természetes, hogy mindig jobban akarunk élni mint régebben és mint a szüleink a gyerekeinknek meg jobbat akarunk mint ami nekünk jutott.... .....a szakmunkásmelót meg hagyjuk, a képzés nevetséges ráadásul kevés szakmán kívül és azokban is csak keveseknek van munka, a fejlõdés okán nem nagyon van szükség szakmunkás termelõ tömegekre, azt elvégzik a gépek amiket már csak felügyelni kell......amíg nincs élhetõ fizetés fizikaiként addig mindenki aki jót akar a gyerekének tovább akarja küldeni tanulni....persze ha lenne rá pénze mert ugye ezzel kezdtük, hogy ez ma már lassan lehetetlen egy szegény családnak.... |
tsanyi | 21070 | 2013. december 8. 15:51 | Válasz erre: 21068 |
Amíg megélsz addig szerencsés vagy, átlag fizikai nem él meg belõle ez tény, legfeljebb nyomorog. Van még pár üzem ahol elfogadható bért adnak, de ott is kevesebbet keres a melójával mint a kis adminisztrátor.
|
Bedouin | 21069 | 2013. december 8. 10:40 | Válasz erre: 21067 |
"Te szeretnéd, hogy bármely gyermeked eladóként, takarítóként, ápolóként, raktárosként, betanított melósként vagy bármely más fizikai munkában éhbérért dolgozzon?" Nem, én azt szeretném, hogy ki-ki a saját képességeibõl a legtöbbet hozza ki. Nálunk kettõ sem egyforma. Van amelyik majd diplomát szerez és lesz amelyik szakmunkás lesz. De azt tanulja ki úgy, hogy abból megtudjon élni. És kérlek ne keverd ide a takarítót, meg a betanított munkást, mert az kényszerpálya, nem képzik sehol, illetve nem célja senkinek - persze még mindig többre becsülöm õket, mint az utcán ténfergõ semmittevõket. Továbbá jobb lett volna, ha a felsorolásod a kétkezi munkásra inkább terjedt volna ki: villanyszerelõre, asztalosra, varrónõre stb. Sanyi semmi bajom veled csak most nem értjük egymást. Fölösleges az összehasonlítgatás, hogy hol mennyit keresnek, mert érdekes mód csak felfelé példálóztok. Miért nem mondjátok, hogy pl fekete Afrikában és a világ számos helyén vannak országok ahol sokkal rosszabbul élnek, emberek százai halnak meg betegségekben, járványokban, élnek annyi pénzbõl havonta, mint mi naponta. Miért nem mondjuk azt soha, hogy nekünk most milyen jó, hogy nem olyan körülmények között kell élnünk? Végezetül, korábban ollóztam ezt a kis írást ami némiképp választ is adhat a felvetésekre, íme: "Különben sem maga a pénz jelenléte teszi boldogtalanná az embereket, ahogy ezt sokan gondolják. Alapvetõen az emberek saját magukat teszik boldogtalanná azzal, hogy nem elégednek meg azzal amijük van. Ha megkérdeznénk egy szegény embert, hogy mitõl lenne boldog, lehet, hogy azt mondaná, hogy mondjuk, ha lenne egy nagy háza meg egy autója, akkor boldog lenne. De ha egy olyan embert kérdeznénk meg, akinek van nagy háza meg autója, hogy õ akkor mért nem boldog, lehet, hogy azért, mert õ egy repülõt akarna magának venni, de nem telik rá. Az ember mindig többet akar, nem elégszik meg azzal amije van, így szükségszerûen folyamatosan megéli a hiányt, és boldogtalan. Ha több pénzed van, az igényeid is nagyobbak. " |
eröt | 21068 | 2013. december 8. 10:34 | Válasz erre: 21066 |
Teljesen jogos meglátás.Bár amíg mindenki diplomás addig megélek a munkámból.
|
tsanyi | 21067 | 2013. december 8. 09:31 | Válasz erre: 21066 |
Látod, Te is ezt a propit nyomod...., hogy mivel alantasabb a fizikai mint a dipós meló?...semmivel és mégis sokkal....azért sokkal alantasabb mert nálunk nem jár a fizikai melóért anyagi elismerés......Te szeretnéd, hogy bármely gyermeked eladóként, takarítóként, ápolóként, raktárosként, betanított melósként vagy bármely más fizikai munkában éhbérért dolgozzon?...vagy inkább azt preferálnád, hogy tanuljon és majd egy irodában a legalja munkáért is legalább kétszer annyit kapjon mint a kétkezi társa?....ezért akarja mindenki még a vadakat terelõ juhász is "értelmiségi" pályára tolni a gyerekét.......anno a szociban amikor volt bértábla és mindenkinek kötelezõ melóhely egyáltalán nem volt anyagilag gond ha valaki fizikai melós lett hisz gyakorlatilag szinte ugyanannyit keresett mint a hasonló értelmiségi társa így nagyjából olyan életszínvonalon tudott élni mindkettõ.... ...nemrég volt egy mûsorban, hogy pl. a németeknél miért nem lázadoznak úgy az emberek a jövedelem különbségek miatt mint nálunk és miért nem fújnak a kõgazdagokra? Mert nincs akkora jövedelem különbség a fizikai és értelmiségi között és gyakorlatilag a legalacsonyabb jövedelembõl is egy élhetõ életet tudnak élni ezért nem fáj annyira, a szociban nálunk is ez volt, hogy kiakadtunk a cinege villára anno, ma már egy polgári család sem építene egy olyan sufnit.... ....tavaly linkeltem egy tanulmányt amiben három ország önkormányzati dolgozóinak a jövedelem különbségeit vizsgálták az adminisztrátori, középvezetõi és felsõ vezetõi fizetések terén....magyar, szlovák és a csehek között....mondanom sem kell talán, hogy mi volt a sorrend, de mégis, a cseheknél alig volt különbség, szlovákoknál sem sokkal több míg nálunk elképesztõ a mértéke és akkor még nem is vizsgálták mondjuk, hogy a takarító mennyit keres ugyanott?..... .....ezt aki ült már irodában (gondolom itt kb. 95%) pontosan tudja hisz sokaknak közülünk van köze cégeknél a bérmegállapításhoz....a külföldi tulaj nem sokat törõdik ennek személyes mértékével csak egyben az összessel így megvan a bérkeret amit viszont már a myagyar vezetés és irodista gárda oszt fel és abban pont annyit hagynak a fizikai dolgozóknak amennyiért azok még hajlandóak bejárni míg a maradékot maguk között osztják fel....így keres egy raktáros nettó 85000 míg a legkisebb adminisztrátor meg 140000-et ugyanott pedig a melója nem nagyon ér ennyivel többet sõt......és akkor jön a végén a kérdés, hogy melyik jövõt szánnád a saját gyerekednek?....... |
Bedouin | 21066 | 2013. december 7. 21:15 | Válasz erre: 21064 |
Nekem az idézett sztori arra engedett rámutatni, hogy szorgalommal és kitartással tud az ember elõre lépni, illetve nem feltétlen kell egyenlõnek lennie az embereknek. Régebben is megfogalmazták ezeket józan paraszti ésszel, miszerint: "mindenki a saját maga szegénye" "az éhezõnek nem enni kell adni, hanem meg kell tanítani halászni" ... és még sorolhatnánk, bár van ahol ezt nyersen, másutt jobban körülírva, de a lényeg a mondani való. Ugyanakkor ne haragudj meg érte, annyit még hozzátennék, hogy "a szegények elõl elzárja a felemelkedés útját" is kicsit erõs fogalmazás. Mivel alantasabb a kétkezi munka, mint az irodai? Tudom én hogy mindenki diplomás akar lenni, ami erõsen teljesülni is látszik, mert a környezetemben tele vagyok 1-2-3 diplomával rendelkezõ állástalanokkal. Ugyanakkor komoly teljesítmény felkutatni egy szakembert, akire önállóan munkát lehet bízni. Az miért nem útja a felemelkedésnek, ha a kétkezi munkájának mestere lesz? |
tsanyi | 21065 | 2013. december 7. 21:02 | Válasz erre: 21063 |
A saját válaszomat erre pillanatok alatt semmivé tudnám tenni mert nem érvelek túl jól (ezért is linkelek többet, jobban és összeszedettebben írják mint ahogy én tudnám), de az érzések megvannak....amikor a családnak szinte enni nincs mit vagy csak vacakra telik a többi költség megfizetése után akkor a legkisebb gondja az, hogy a gyereket tovább járassa iskolába amire biza fizetni kell......pár hete ahová járok ott amíg a papírokat töltögettem hallgattam ahogy a raktáros és az õr beszélgetnek, a raktáros mondja, hogy milyen jót ettek elõzõ nap az asszonnyal, mit? kérdi az õr, hát milánóit sok hússal és jó szósszal, az õr erre elismerõen bólint....én közbevetem, hogy hol vesszük újabban a darált húst mire a raktáros leint, hogy hagyjam, Õk löncsbõl csinálják....én kisvártatva újra megszólalok, hogy az jó, és ezt meg ezt fajta löncsöt vesszük mert az nem esik szét....mire mondja, hogy hát arra nem telik és a 168ft-ba kerülõt veszik meg a helyi boltban.......egy rendes helyen dolgozó átlagfizetést kapó emberrõl van szó.....mirõl beszélünk?...:((
|
tsanyi | 21064 | 2013. december 7. 20:43 | Válasz erre: 21063 |
Honnan?...viszonylag egyszerûen, mennyi esélye van egy szegény embernek a felsõoktatásba juttatni a gyerekét ma és régebben (nemtandíj stb.)?....elég megtekinteni az új oktatási tv.-t kihegyezve a felsõoktatásra, a munkahelyeken érvényes metodikát fõleg a közintézményeknél, de már a magánszektorba is átjött, hogy ha nem vagy a mi emberünk akkor tipli, de ezek csak úgy hirtelen amik érintenek közvetlenül bárkit viszont kezdhetjük illetve folytathatjuk amirõl itt szó volt az utóbbi 2-3 évben, média tv., földügy, cigi, multi építési tv. meg egy halom új "szabály" ami azt biztosítja, hogy mindenki maradjon a kaptafánál kivéve ha haver, de tényleg kell ezt ragozni?..
|
Bedouin | 21063 | 2013. december 7. 20:28 | Válasz erre: 21062 |
" hogy a szegények elõl elzárja a felemelkedés útját minden téren, aki szegény az maradjon is az hetedíziglen.... " Ezt honnan szûrted le? |
tsanyi | 21062 | 2013. december 7. 19:46 | Válasz erre: 21060 |
Tévedsz, a fidesznek ehhez semmi köze....a zemútnégyév azt bizonyította, hogy egy laza autokráciát némi komcsi beütéssel hajtanak végre....ez a prof. a példában kapitalizmusban és a demokráciában hisz amikhez a fidesznek immáron semmi köze...egyikhez sem....ez van, de ez gondolom nem titok fõleg, hogy fidesz szimpatizánsok ezt már nyíltan terjesztik, hogy de jó is lenne a diktatúra..:))....a fidesz a példát még azzal fejeli meg, hogy a szegények elõl elzárja a felemelkedés útját minden téren, aki szegény az maradjon is az hetedíziglen....
|
tsanyi | 21061 | 2013. december 7. 19:43 |
Na igen, az emútnégyszázév megtette a magáét: http://ademagogiadiszkretsarmja.blog.hu/2013/12/07/nem_latod_arpad_vere_mikent_fajul?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_12_07&utm_campaign=index
|
Oldi | 21060 | 2013. december 7. 19:43 | Válasz erre: 21057 |
Ciki... Már az okos amerikai közgazdász professzorok is fideszesek....:-D |
tsanyi | 21059 | 2013. december 7. 19:12 | Válasz erre: 21057 |
Így van, ezért nem kéne visszahozni a szocit és támogatni a diktatúrát, ott semmit sem ér a munkához való hozzáállás, tudás, szorgalom.....csak a nyelv a lényeg.....ugyan az egyenlõségesdinek híve voltam mindig és vagyok is, de a példád alapján is kiderül, hogy ez nem járható út simán azért mert emberek vagyunk.....a diktatúrában is amit épp most építgetünk kifele (mi is mert hagyjuk) mindenki egyenlõ lesz..egyenlõen szegény kivéve a nyaligátorok......ahogy hallottam..
|
Bedouin | 21057 | 2013. december 7. 17:35 | Válasz erre: 21056 |
Errõl a következõ sztori jutott eszembe: Egy okos Amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Õ soha nem buktatott meg egy hallgatót sem , de a közel múltban megbuktatott egy egész osztályt . Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az "Obama care" szociális program nagyon is jól mûködik. Nem lesz tovább szegény, sem gazdag , sõt mindenki egyenlõ alapon fog élni és fogja érezni majd magát. A professzor azt mondta, OK , próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó? Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban bele egyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz. Az elsõ teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak ,mert sokat tanultak , reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az meg örült az osztályzatnak. A második teszt alkalmával a hallgatók akik az elsõ esetben keveset tanultak , még kevesebbet tanultak , és akik elõször sokat tanultak ,úgy gondolták hogy akkor õk minek igyekezzenek es Õk is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett. A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikakat okolta az alacsony eredményekért . Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott. Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyan ilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni . Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvõktõl, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Õ azért kevesebbet kap. Itt van még 5 nagyon tanulságos mondat: 1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod. 2. Ha kapsz valamit, amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni. 3. A kormány nem tud adni senkinek semmit, addig, amíg azt valaki mástól el nem veszi elõször. 4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy elõször elosztod. 5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni, mert a másik fele úgyis eltartja. És mikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét arra költi állandóan, aki nem csinál semmit. Ez a kezdete annak, hogy az a nemzet a bukás felé halad. |
tsanyi | 21056 | 2013. december 7. 17:07 |
Nézegettem, de nem jöttem rá, hogy igaz-e?......ha igen akkor itt a példa az igazi rezsicsökkentésre, ennek mindenki örülne.:): http://cink.hu/venezuelaban-kimaxoltak-a-rezsicsokkentest-1462818765
|