tsanyi | 16549 | 2013. január 3. 20:37 | Válasz erre: 16546 |
Látod ez a szubjektív megítélés...ahogy az enyém is....ha Móra és a hasonló írók mûveit nézzük akkor az volt a valóság, ha egy középosztálybélit nézünk akkor neki az volt a valóság....szerinted most hány fideszes vagy ahhoz közelálló vagy általuk most jól keresõ ember fogja 10 év múlva azt mondani, hogy ez egy rossz idõszak volt?..egyik sem mert õk jól éltek....,de a többség nem ezt fogja mondani....nekem annyi hallomásom volt, hogy fater családja trianon után losoncról jöttek át ahol kisnemesek voltak, de itt már csak cselédként tudtak elhelyezkedni gyálon valami kis uradalomban ahol fater is született....és neki a neveltetése pont beleesett az akkori nemzeti vonulatba ahol leventeként szerepelt és gyerekként harcolni vitték az oroszok ellen ahol megsebesült, de a végén amcsi fogságba került...nem sokat örömködött arról az idõszakról....amikor hazakerült belgiumból a fogságból akkor volt lehetõsége tanulni és dipót szerezni amire elõtte nem lett volna.....muter más volt, de Õ sem dicsérte soha az elõzõ rendszert....ettõl szubjektív az én véleményem is mert a környezetemben senkinek nem volt arról az idõkról jó szava....azért érdekel, hogy most miért óhajtják vissza annyian és ennek a magyarázata...
|
lecso | 16548 | 2013. január 3. 20:37 | Válasz erre: 16544 |
Szerintem bármi lehet. Sokkal nagyobb birodalmak is semmivé váltak a történelem folyamán.
|
qqriq64 | 16546 | 2013. január 3. 20:28 | Válasz erre: 16541 |
Sanyi, nagyon tévúton jársz Horthy-val kapcsolatban. Az elõzõ rendszer mumust csinált belõle hogy igazolja a saját létét. Nagyon jól jellemzi az a vicc az átkosból mikor az öreg susztert kérdi a párttitkár hogy hány nadrágja volt a Horthy rendszerben. Mondja az öreg hogy három. Mibõl volt? Gyolcsból. Most hány nadrágja van? Egy. Mibõl van? Abból a háromból. Az én nagyapáim életük munkás részét abban a korban élték. A háború után néhány évre nyugdíjba mentek. Az egyik parasztember volt a másik jólmenõ iparos. Soha egy rossz szót nem hallottam arról a rendszerrõl. Iparos nagyapámnak alkalmazottai voltak napszámos ásta a kertet mégis 17évesen elküldték anyámat Pestre szolgálni. Anyám soha egy rossz szót nem mondott a munkaadóiról. Nem tudom mit értünk a másfélmillió koldus alatt de gyanítom hogy nem ugyanazt. Szerintem igenis erõs középosztály volt. Egy erõs polgári középosztály. Azt mondod egy százalék. Csak az ország akkori lakásállományát nézzed. Azokban a polgári lakásokban nem koldusok laktak. Az állampparátus, igen a havi kétszáz fixel könnyen viccelõ vasutassal együtt meg a gyárak képzetlen prolijain felül mind a középosztályhoz tartozott. Az iparosok a középparasztok ugyanúgy. A prolit sem sorolnám a koldusok közé. A korabeli filmdokumentumok szerint az akkori focimeccseken szurkoló prolik nem az utcán kéregették össze a jegy és a meccs utáni sör árát. A Drehert az Unikumot a házi vegyest akkor is el kellett adni valakiknek. Nem hiszem hogy ezen gyárak teljes termelését az arisztokrácia meg a szerinted egyszázalék középosztály szívta volna fel. A semmibõl kellett egy országot felépíteni egy kétharmadát vesztett nyersanyagaitól megfosztott országot kellett kormányozni ráadásul egy kommunista hatalomátvételi kísérlet után. Kemény kézzel kellett bánni a kommunistákkal ugyanakkor a szélsõségeseket is kordában tartani. Az uóbbi kétszáz évbõl kevés embert tartok kiemelkedõ nagyformátumú politikusnak. Tisztelem Széchenyi-t és Deákot ugyanakkor semminek nem tartom Kossuth-ot és a 48-as márciusi hõbörgõket. Megvan a véleményem a történelmünkrõl és szerintem mindent mérlegelve Horthy-nál nehezebb dolga senkinek nem volt. A leckét feladták neki és Õ megoldotta. Senki nem hozott volna ki többet az akkori helyzetbõl. |
TattooedAngel | 16545 | 2013. január 3. 20:22 | Válasz erre: 16543 |
Az sem legitim. Délvidéket Jugoszlávia kapta meg, Kárpátalját pedig a Szovjetunió. Egyik sem létezik ma már.
|
lecso | 16543 | 2013. január 3. 20:14 | Válasz erre: 16542 |
Hát ez olyan kábé, mintha azt mondanám, hogy a Felvidéket Csehszlovákia kapta meg, olyan ország meg nincs is. Akkor most? |
tsanyi | 16542 | 2013. január 3. 20:01 |
Más...olvasgattam jobbra-balra és sokan kérdezik, hogy az alaptörvény vajon legitim-e?...hisz az aláírás a végén Dr Schmitt Pál...ami ugye nem igaz....:))
|
tsanyi | 16541 | 2013. január 3. 19:27 | Válasz erre: 16539 |
Ebben van valami.....az tényleg nagy gáz volt ami történt....
|
TattooedAngel | 16539 | 2013. január 3. 19:08 |
Nem mellesleg az ország akkori állapotát egy dologhoz tudom hasonlítani: mi lenne veled, ha hirtelen elvennék a kamionodat, amit kifizettél és amivel a kenyeredet keresed? Bajban lennél, nem is kicsit! Akkoriban ugyanez történt, csak sokkal nagyobban: eltûnt a bányáink, vasútvonalaink, üzemeink jelentõs része, lévén határon kívül rekedtek. Ezek mellett volt egy halom adósság a jóvátételek miatt. Ilyen körülmények közt mégis mibõl lehetett volna hatalmas népjóléti intézkedéseket hozni? Elõször meg kellett teremteni azokat a dolgokat, amik pénzt termelnek, lévén csak abból lehet fejleszteni, könnyíteni az emberek sorsát. Ezek a folyamatok el is indultak akkor és igenis volt fejlõdés. Nem vitatom a másfél millió koldust, de szép is lenne, ha egy legatyásított országban mindenki legalább a középosztályhoz tartozna! Igen, már megint azok a fránya körülmények. (Mellesleg megfigyelte már valaki, hogy pl. adócsalásnál mindenki hatalmas elõszeretettel hivatkozik a körülményekre, mondván, hogy másképp nem tudna megélni, de más esetben meg már ezek nem léteznek?)
|
tsanyi | 16538 | 2013. január 3. 19:05 |
Kicsit térjünk át a mára, ez milyen?: http://www.origo.hu/itthon/20130103-megbuntethetik-a-radiot-bombolteto-autosokat.html "Indokolt esetben szabálysértési eljárás kezdeményezhetõ azok ellen az autósok ellen, akik túl hangosan hallgatnak zenét vezetés közben - derült ki Németh Lászlónénak a jobbikos Zakó Lászlónak adott válaszából. A nemzeti fejlesztési miniszterhez még december végén nyújtott be kérdést az országgyûlési képviselõ "Miért tûri a KRESZ a bömbölve zenét hallgató gépkocsivezetõket az utakon?" címmel." ....ki határozza meg, hogy valaki mikor minõsül üvöltetõnek?.....mibe nem szólnak bele?....lassan azt már könnyebb lenne felsorolni.. |
tsanyi | 16537 | 2013. január 3. 19:02 | Válasz erre: 16536 |
A hülyeségeket nem én hordom össze...... abban az idõben a nagy többség katasztrofális körülmények között élt míg a keveseknek minden megvolt vagy a középosztálynak legalább jó lakása és élhetõ élete jó étele....ma csak nagyon keveseknek nincs hol laknia és ha van hol abban biztos van fürdõszoba-wc, vagy legalábbis elérhetõ közelségben anélkül, hogy ki kéne menni a szabadba a megközelítéséhez.......és ne mond, hogy az akkori szinten erre nem volt lehetõség mert ez nem igaz, építhettek volna lakásokat a szegényeknek csak épp nem akartak....mert nem vettek róluk tudomást....
|
TattooedAngel | 16536 | 2013. január 3. 18:53 | Válasz erre: 16535 |
Sanyi, hülyeségeket ne hordjunk már össze! Igen, mobiltelefon is volt már a 80-as években is, mégse volt hozzáférhetõ még a nyugati államok köznépének sem, mert annyira drága volt. Motor meg autó is volt már a '30-as években, mégse volt még a középosztályba tartozóknak sem, kizárólag a felsõ tízezernek, mert õk tudták megfizetni. Vagy azt gondolod, hogy csak a te kedvedért, hogy igazad legyen, elbontanák a csatornahálózatot, a vízvezetéket meg az összes közmûvet? Hagyjuk már... Ez egyszerûen baromság!
|
tsanyi | 16535 | 2013. január 3. 18:44 | Válasz erre: 16533 |
Nem, nem egészen sõt egyáltalán nem....ne fogjuk a kor színvonalára mert minden ami most a komfortérzetet adja(kivéve az elektronikus médiát és szórakozást) már akkor is megvolt...csak éppen nem a népnek....ma már nehéz fürdõszoba és wc nélkül elképzelni egy lakást, akkoriban ez csak a jobbmódúak kiváltsága volt....vagy pl. a tanulás, ez ugyan annyiban rossz példa, hogy most épp azokat az idõket hoznák vissza vagy még rosszabbat, de azért eddig az lehetõség volt mindenkinek.....tehát akkor a változás, holnap reggel felkelnék és hirtelen cselédként egy közepes birtokosnál azon lennék, hogy miként keljek fel a szalmáról és mezitláb a hideg döngöltpadlón kislattyogok a kúthoz és nekilátok a dolgomnak amivel a hajnal 3-kor történt felkelésem után este 10-re végzek...
|
eröt | 16534 | 2013. január 3. 18:39 | Válasz erre: 16529 |
Pont akkora esélyem van a meggyõzésedre mint bárkinek aki engem akar meggyõzni arról,hogy a mostani jó.Az isten se tudná bedumálni nekem asszem.
|
TattooedAngel | 16533 | 2013. január 3. 18:35 | Válasz erre: 16532 |
Megmondom, mi változna most: semmi. A többségünk a jelenkor cselédje, kubikosa, földmunkása, gyári munkása. Csak a jelenkor mûszaki színvonalán. Õk az adott kor színvonalán éltek úgy, mint mi most.
|
tsanyi | 16532 | 2013. január 3. 18:30 | Válasz erre: 16531 |
És a másfél milla koldus(mondjuk ezt a mostani vezér kissé meghaladta azt hiszem), a kivándorlók, a feudalizmus reload?....a szegények mintha nem tömjénezték volna sehol azt az idõszakot.... a középosztály a népesség 1 tizedét tehette ki és nekik lett jobb(mint mostanában).... Horthy utálta a prolikat....már többször is kérdeztem, ha visszatérne az az idõ amit a mostani vezér igencsak szeretne, azok akik szintén szeretnék mitõl biztosak benne, hogy õk az uralkodó vagy akár csak a középosztályban lennének?....mi lenne ha hirtelen holnap reggel arra kelnének, hogy cselédek Horthy egyik birtokán?....vagy munkások egy gyárban, kubikosok egy földmunkán?....
|
TattooedAngel | 16531 | 2013. január 3. 18:17 | Válasz erre: 16529 |
Épp az imént írták le a kórház, iskola, óvoda és egyéb bõvüléseket. Ha ez nem elég, akkor mi igen? Téged errõl a témáról nem lehet meggyõzni, kész. Ami alapvetõen nem baj, a véleményed a tulajdonod, de ne állítsd az ellenkezõjét!
|
tsanyi | 16530 | 2013. január 3. 17:31 | Válasz erre: 16525 |
Bárki aki a nevét adja valamihez az pont annyit ér amihez a nevét adta...Horthy a Horthy korszakot Kádár a Kádár korszakot éri.....csak ugye a ferdítéseket kéne egyenesre kalapálni....
|
tsanyi | 16529 | 2013. január 3. 17:30 | Válasz erre: 16527 |
De épp az a lényeg, hogy elmagyarázza valaki miért is volt jó Horthy?....szerintem egyáltalán nem menti, hogy ha lemond akkor szálasi került volna hatalomra....mert nem került volna, szálasinak csak akkor volt esélye amikor hatalomra került német segítséggel....se választásokon se másképp(a hadsereg sem állt teljesen a pártján) nem került volna hatalomra csak hitler segítségével jött össze.... ....amúgy az, hogy számomra árnyalódjon Horthy képe az kell, hogy lássam mit tett a népért(nem a paszományos, díszdolmányos, bokacsattogtatós álmagyarokért)....mert a szegények nem léteztek számára.....és a közmunkaprogramjai(amik hasonlóak voltak mint a mostani) nem sokat nyomnak a latba....na meg a hatalomra kerülése sem volt teljesen világos dolog.... |
TattooedAngel | 16528 | 2013. január 3. 14:08 | Válasz erre: 16527 |
Biztos, hogy jóval elõbb hatalomra került volna. Horthy volt az, aki fékezte a nyilasokat, ameddig és ahogy csak lehetett.
|
eröt | 16527 | 2013. január 3. 13:53 | Válasz erre: 16524 |
Ha lemond akkor lehet már elõbb kerül Szálasi a hatalomra.Úgyhogy vastagon mentik a körülmények.De inkább hagyom a fenébe.Hosszú lenne.
|
qqriq64 | 16526 | 2013. január 3. 12:44 | Válasz erre: 16523 |
Na ezzel a véleménnyel maximálisan egyetértek. Én is így gondolom. |
TattooedAngel | 16525 | 2013. január 3. 10:28 | Válasz erre: 16524 |
Jó, igazad van. Végül is fel lehetett volna ültetni Szálasit már jóval korábban is a kormányzói székbe, õ tudott azonosulni azzal, amit csinált. Vagy pedig Kádár helyére is egy olyat, aki szembe mer menni az oroszokkal, hadd bombázzák újra szarrá az országot és csináljanak egy tízmilliós Gulagot, de olyat is lehetett volna, aki önként és boldogan megteszi ezt, orosz utasítás nélkül. Biztosan így lett volna a legjobb!
|
tsanyi | 16524 | 2013. január 3. 10:04 | Válasz erre: 16523 |
Ha nem tud valaki azzal azonposulni amit csinál akkor m ondjon le, ezt mindenki megteheti....aki nem mond le azt nem lehet a körülményekkel mentegetni.....ahogy ügynöknek sem volt kötelezõ lenni, lehetett volna vállalni az átlag életet, de akinek bevette a gyomra, hogy jelentgetett az sem menthetõ fel semmivel...
|
TattooedAngel | 16523 | 2013. január 3. 09:27 |
Horthynak nyilván voltak hibái, rossz döntései, emberbõl volt. Nem is állítom, hogy szentté kell avatni. Viszont azt nem árt tudni, hogy egy olyan politikai/gazdasági környezetben kellett dolgoznia, amiben nem nyerhetett! Kihozta az adott körülményekbõl, amit csak lehetett. Az olyan fokú démonizálása, amit itt egyesek mûvelnek, minimum szûk látókörre és tájékozatlanságra utal... Mielõtt megkapom, hogy elfogult vagyok: Kádár ugyanez. Nyilván voltak hibái, õt se kéne szentté avatni, de azért amit csak ki lehetett hozni az akkori, Moszkvából irányított rendszerbõl, azt kihozta. Nem mellesleg mindkettõ meggyõzõdésbõl csinálta, amit csinált, nem pedig megélhetésbõl, ahogy a maiak közel 100%-a... |
tsanyi | 16522 | 2013. január 3. 09:25 | Válasz erre: 16521 |
Most olvastam végig és egész jó kis korrajz a rákosi féle kezdeti idõkrõl egy iskolás sorsában....érdekes leírás van benne, hogy látta az átalakulást a katolikusból a kommunista iskolába....
|
tsanyi | 16521 | 2013. január 3. 09:03 | Válasz erre: 16515 |
Rá gondolsz?: http://epa.oszk.hu/00000/00002/00026/czigany.html "Az utóvédharcok azonban nem maradtak abba. A helyi érzéstelenítés még nem hatott mindenkire és minden esetben. A régmúlt távolából hirtelen elõbukkant báró Vécsey József Aurél (1883-1957) pápai prelátus és tiszteletbeli kanonok, aki a keresztvíz alá tartott. Teológiai doktorátusát Rómában szerezte; elõbb Gyulafehérváron, az elsõ világháború után Budapesten volt teológiai tanár, majd Kassán 1945-ig rektor. Legfontosabb mûve A legújabb kor egyháztörténete (1930). 1945 után haláláig Sátoraljaújhelyben tengette életét mint kisegítõ lelkész. Zadravecz püspök titkos naplójából tudtam meg, a húszas években fõként a protestánsokat igyekezett visszaterelni az Anyaszentegyház kebelébe; elõadásokat tartott szerte az országban. Gondolkodását és indítékait jól jellemzi egy korabeli pamfletjének (Elmaradottabbak-e a katolikus népek? 1924) harcos argumentációja. Az általa felvetett kérdés valós, azóta is létezõ, bár nyíltan ritkán hangoztatott vádaskodást takar: a protestáns északi népek (elsõsorban az angolok és az amerikaiak) magukat szorgalmasnak, törekvõnek, és erkölcsileg fejlettebbnek tartják, mint katolikus, déli szomszédaikat (franciák, olaszok, spanyolok), akik lusták, megbízhatatlanok, elmaradottak, és ezért inferioritással vádolják õket. Ezzel a nézettel vitatkozik Vécsey atya, impresszív argumentációs eszköztárral. A kulturálatlanság vádját Lutherig vezeti vissza. Mai szemmel nézve az a leghihetetlenebb, hogy egyáltalán ráérzett a protestáns angolszász felsõbbrendûségi érzésre, éppen Magyarországon, ahonnan ezt már nehéz volt érzékelni, és ahová a háború elõtt egy par excellence felsõbbrendûségi doktrína hatolt be elsöprõ erõvel a közvetlen szomszédból. Már nem emlékszem, hogy a szüleimen keresztül, vagy valamelyik megbízható osztálytársammal üzent: a nagyobbaknak és érettebbeknek apologetikát kíván oktatni a piarista rendház sekrestyéjében. Óvatosan közelítsük meg a templomot, lehetõleg ne egyszerre, ne együtt menjünk be, inkább várjunk, s a szentélybõl is csak akkor lépjünk a sekrestyébe, ha rajtunk kívül senki más nincs a templomban. Ha vele találkozunk, ne köszönjünk a szokásos Laudetur Jesus Christusszal, inkább fordítsuk el a tekintetünket. Meg fogja érteni." |
lecso | 16519 | 2013. január 2. 21:07 |
Van egy, amelyiket egy ott járt katona naplója alapján írt. Napló a pokolból. Ez a címe. Na az kemény. Olvassátok el. http://webshop.animare.hu/naplo_a_pokolbol+21012.html |
tsanyi | 16517 | 2013. január 2. 20:52 | Válasz erre: 16515 |
Nem tudom, nem olvastam mit írt róla és milyen indíttatásból.
|
lecso | 16516 | 2013. január 2. 20:44 | Válasz erre: 16513 |
Mint pont a másik oldal. Elhallgatják a jó tetteket....
|
tsanyi | 16514 | 2013. január 2. 20:32 | Válasz erre: 16511 |
áttam...és amikor beharangozták akkor írtam ide, hogy nem az a lényeg, hogy a számlából 1 tételt csökkentenek hanem az, hogy a számla végösszege mennyivel csökken?
|
tsanyi | 16513 | 2013. január 2. 20:30 | Válasz erre: 16509 |
Nem tudom....olyan nem aki csak ajnároz kritika nélkül ahogy most teszik elhallgatva a rossz tetteket....
|
tsanyi | 16512 | 2013. január 2. 20:29 | Válasz erre: 16508 |
Amikor katona voltam az egyik társam a nyomdában dolgozott és a bezúzás elõtt hozott pár példányt....igazából miután elolvastam nem tudom miért nem engedték a boltokba mivel nem sok minden volt benne ami azt a rendszert dicsérte....tehát ok nem volt szerintem....ha csak az nem, hogy tárgyilagosan írtak benne...
|
qqriq64 | 16511 | 2013. január 2. 20:29 |
lecso | 16508 | 2013. január 2. 19:49 | Válasz erre: 16506 |
Olvastam nemrég egy könyvet a Don-kanyarról. Tanulságos, ajánlom mindenkinek. Történelemóráról nem sok minden rémlik... |
tsanyi | 16507 | 2013. január 2. 19:45 | Válasz erre: 16506 |
Miközben én alapból elítélem az elejétõl fogva, de mint már írtam hajlandó vagyok revidiálni az álláspontomat ha meggyõznek....bármivel így vagyok...pl. ha a fidesz bebizonyítja, hogy tényleg tündérmese van és jobban élek rövid idõn belül akár hívõ is lehetek.
|
tsanyi | 16506 | 2013. január 2. 19:41 | Válasz erre: 16505 |
A poszt is hasonlóképp ír róla egészen a 44-es idõkig...ott vesztette el a jó megítélést.
|
lecso | 16505 | 2013. január 2. 19:29 | Válasz erre: 16504 |
Azért ennek a töredékéért is szentté avatnák bármelyik mai politikust: Horthy-rendszernek nem volt könnyû dolga az elsõ világháború után. Sikerült az országot fenyegetõ, teljes külpolitikai elszigeteltségbõl kitörnie a nagyhatalmak és a kellemetlenkedõ szomszédos országok ellenére. A magyar államadósságot az idõszak felére kifizették, és a gazdák összes tartozását sikerült elengedni. Mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert építettek ki. A nyugdíj- és betegbiztosítók a biztonságos mûködéshez szükséges tõkével lettek ellátva. A cukorbetegek ingyenes gyógyszerellátásban részesültek. A gazdaságot, a nagy gazdasági világválság elõtt és után sikerült felvirágoztatni. Magyarország lakossága az 1920 és 1937 közötti idõszakban 1 639 479 fõvel növekedett. Az alap- és középfokú iskolák száma 7418-ról 13780-ra emelkedett. Az óvodák száma pedig 975-rõl 1140-re emelkedett. A meglévõ 187 kórház mellé újabb 160 épült. Az orvosok száma megkétszerezõdött. 2628 km elsõrendû országút épült és a vasútvonalak hossza elérte a 8671 km-t. Magyar találmány felhasználásával 243 km-t villamosítottak. Magyarország világelsõ lett a dízelmozdonyok gyártásában! A Duna-tengerjáró flották összekötötték víziútjainkat a világtengerekkel. Budapestbõl (gyógy)fürdõváros vált. Nyaralótelepek épültek a munkásoknak a Dunakanyarban és a Soroksári Dunaágban. A köztisztviselõknek pedig a hegyvidékes területeken és a Balatonnál. A vonatközlekedés rendkívül olcsó volt, elõsegítve a hétvégi kirándulásokat. A köz szolgálatában dolgozók (közüzemek dolgozói, köztisztviselõk és közalkalmazottak) vasúti, üdülési, biztosítási, közüzemi díjbéli és egyéb kedvezményeket kaptak. A magyar pengõ hosszú idõn keresztül a világ egyik legértékállóbb valutája volt. A fenti adatok az 1920 és 1937 közötti idõszakra vonatkoznak. http://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s_meg%C3%ADt%C3%A9l%C3%A9se |
tsanyi | 16504 | 2013. január 2. 19:06 | Válasz erre: 16503 |
Nem dehogy....bárkit lehet választani, de abból az idõbõl érdekes mert jelenleg mindenki azokra az idõkre mutogat vissza, ki merengve ki utálva.....persze az is lehet, hogy egyik sem példakép a jobbiknak, ezért kérdem....az a baj, hogy keveset tudunk arról, hogy egyáltalán mik a valós célok a számukra?
|
lecso | 16503 | 2013. január 2. 18:59 | Válasz erre: 16502 |
Honnan veszed, hogy valamelyik példakép? Csak a kettõ közül lehet választani? |
tsanyi | 16502 | 2013. január 2. 18:37 | Válasz erre: 16497 |
Van a posztban egy kérdés ami érdekes lehet, a jobbiknak ki a példakép abból az idõszakból Horthy vagy Szálasi? Amúgy tényleg jó lenne tisztán látni arról a korról. Minden eddigi kormány ferdített valamerre és valós kép talán a történészek fejében sincs.
|
Taro | 16500 | 2013. január 2. 18:03 | Válasz erre: 16498 |
Nem a piaci hitel, hanem a hülyeség kerül ennyivel többe. Mondjuk ebben világbajnok a magyar. :-( |
oregordog | 16498 | 2013. január 2. 17:49 |
Megint egy kimutatás arról, mennyivel kerül többe a piaci hitel. http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20121220-mennyivel-dragabb-az-imfmnetesseg.html |
lecso | 16497 | 2013. január 2. 15:38 | Válasz erre: 16495 |
Megint egy csapás a szélsõjobbra. Most akkor el kell döntenem, Kit szeressek. Hortyt, vagy a Turult.
|
TomRed | 16496 | 2013. január 2. 11:18 |
Hová érdemes születni? http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2013/01/daily-chart?fsrc=scn/fb/wl/dc/birthright 1988-ban Magyarország a 24. helyen volt, most pedig a 46. |
oregordog | 16495 | 2013. január 2. 10:10 |
Sanyi lehet, hogy már olvastad, az egyik kedvenc témádhoz:): "A turulozásért Horthy alatt börtön járt volna" http://hvg.hu/itthon/20121220_Ungrvary_interju_horthyrol |
tsanyi | 16494 | 2013. január 1. 21:09 |
Hm, ez igaz?: http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy " Tehát, hogy értsétek: 1. Medgyesi 11 eMrd államadóssággal vette át. 2. Bajnai 19 eMrd-dal adta át 3. Ezalatt a devizatartalék 20 Mrd Euróról 40-re nõtt, ami közel 6 eMrd Ft. A tényleges növekedés az emútnyócban 2 eMrd Ft. 4. Jelenleg az államadósság 21 eMrd Ft. 5. Elherdáltak 3 eMrd Ft nyugdíjvagyont. A tényleges növekedés az emútkettõben 5 eMrd Ft. Tehát: ballib nyócévalatt netto 2 eMrd adósságnövekedés, 2,5 év fidesz alatt netto 5 eMrd adósságnövekedés. Akkor most lehet folytatni államadóságozást..."" |
tsanyi | 16493 | 2013. január 1. 21:01 |
Vajon ki kit gondolna a leírások mögé?...nagyon jó: http://orulunkvincent.blog.hu/2013/01/01/kis_magyar_abc?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_01_01&utm_campaign=index
|
qqriq64 | 16492 | 2013. január 1. 20:43 | Válasz erre: 16488 |
Még valamit. Kibrusztoltak maguknak egy országot. A magyar jobboldal a Nagymagyarország területén élõ nemzetiségekkel való bánásmód következményeként kibrusztolta maga alól az ország kétharmadát. Kár hogy nem lehet a komcsikra fogni mert már megtették volna. A szlovákok háború nélkül összekapartak maguknak egy országot. Mi lehet ennek az oka? Mit tudnak a zsidók és a szlovákok amit mi nem? Lehet ennek köze egy nemzet összefogásához vagy megosztottságához? Költõi volt a kérdés. |
lecso | 16491 | 2013. január 1. 20:41 | Válasz erre: 16490 |
Hát, most hogy így rákérdeztél, igazad lehet. A MAZSIHISZ honlapján sem találtam semmi bizonyítékot. Történelemórán sem volt szó ilyesmirõl. Mondjuk Katynról sem. Ennyi kudarc nekem mára elég is, jó éjt Uraim. |
qqriq64 | 16490 | 2013. január 1. 20:34 | Válasz erre: 16488 |
Ennek mi köze a kristályéjszakához? Elhangzott vagy csak urbanlegend? |
qqriq64 | 16489 | 2013. január 1. 20:31 | Válasz erre: 16487 |
Akkor mi igazolja a történteket? Nézd én nem kertelek kimondom nagyon útálom a cigányokat. Amióta itt vagyok és kb 3millió indiaival élek problémamentesen egy városban azóta mégjobban útálom õket. Mert látom hogy így is lehet és az avas duma a kultúrájukról az rizsa. Mégsem tennék semmi törvénytelent ellenük. Nem verném be a putrijuk ablakát és nem gyilkolnék meg egyet sem. Felvehetném én is a liberális álarcot és mondhatnám hogy milyen toleráns vagyok. Nem teszem. Sikítófrászt kapnék ha a lányom egy korvaldot mutatna be barátjaként. |
lecso | 16488 | 2013. január 1. 20:30 |
’Mi garantáljuk, hogy az amerikaiak szövetségesként belépnek a háborúba ha Palesztinát a háború gyõzelme után nekünk juttatjátok.’” Gondolom ismerõs szöveg. És minden rendben van vele. Törvényes is. |
lecso | 16486 | 2013. január 1. 20:20 | Válasz erre: 16483 |
Biztosan nem fogunk ezek rágódni. Törvény írja elõ, mit kell gondolnunk. |
qqriq64 | 16485 | 2013. január 1. 20:18 | Válasz erre: 16481 |
Csak egyetlen kérdés mielõtt nagyon belemerülnénk a zsidózásba. A kristályéjszaka elõzményei között volt e bármi ami törvénytelen volt? |
tsanyi | 16483 | 2013. január 1. 20:15 |
Azért jó kis témát találtunk így elsején....:)...a babona szerint egész évben ezt fogjuk nyomni.....és én babonás vagyok.....
|
tsanyi | 16482 | 2013. január 1. 20:14 | Válasz erre: 16481 |
Errõl sokat olvashattunk már aki akart...,de valójában mi is volt az az elõzmény(a júdáson kívül) ami indokolta a gyilkosságokat?.....ha kirabolták a népet, nyomorba taszították a nem zsidókat vagy bármiképp ártottak másoknak akkor miért nem lett volna elég elzavarni õket?....simán kitelepíteni akárhová, akkoriban volt elég gyarmata minden országnak(minket kivéve) ahhoz, hogy ezt megtegyék....mennyiben volt szükség a fizikai megsemmisítésre?.....ha utálom a szomszédom bármiért is akkor jogom van megölni családostól?... ....és az érthetetlen az egészben az, hogy a zsidók nagy részének köze nem volt a bankokhoz vagy gyárakhoz azonkívül, hogy dolgoztak benne szakmunkásként.... |
lecso | 16481 | 2013. január 1. 20:07 | Válasz erre: 16479 |
Annak persze semmi elõzménye nem volt ugye? Egyszer csak megindultak, rabolva, gyilkolva. |
lecso | 16480 | 2013. január 1. 20:04 |
"10. alfonc 2012. 12. 30. 17:46 339 fõ hivatásos néhány civil képviselõvel szemben? Négy és fél év alatt családom tagjait a nyílt utcán három támadás érte. Két esetben rablás volt a cél, és sikerült is, a harmadik tisztázatlan okból történt. Rendõr egyszer sem volt a közelben, az eljárások eredménytelenül lezárultak, tettes nincs. Mindegyik eset testi sértéssel járt, az egyik halállal végzõdött. Megnyugodhatok. A parlamentben ezentúl nem beszélhetnek csúnyán, pontosabban Kövér Lászlónak nem tetszõen." Jó kis találó hozzászólás. |
qqriq64 | 16479 | 2013. január 1. 20:01 | Válasz erre: 16472 |
Nem, nem számít. A kristályéjszaka mikor megtörtént például nem volt háború.
|
lecso | 16478 | 2013. január 1. 19:57 | Válasz erre: 16477 |
„kényszerítõ eszközként testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendõrbotot, útzárat, megállásra kényszerítést, lõfegyvert a Rendõrségrõl szóló törvényben meghatározottak szerint alkalmazhat. Fokozott ellenõrzést hajthat végre. Ruházatot, csomagot és jármûvet átvizsgálhat. Felvilágosítás kérhet, biztonsági intézkedést foganatosíthat. Magánlakásban és közterületnek nem minõsülõ egyéb helyen intézkedhet. Képfelvételt, illetve hangfelvételt továbbá kép- és hangfelvételt készíthet, helyszínt biztosíthat, valamint személy- és létesítménybiztosítási intézkedést alkalmazhat..." Ez a kemény, nem a kád széle.... |
Bubó Doki | 16477 | 2013. január 1. 19:47 |
Most és itt: http://fsp.nolblog.hu/archives/2012/12/30/A_Kover_Garda/
|
lecso | 16476 | 2013. január 1. 19:37 | Válasz erre: 16474 |
Nem tudhatod. Meleg szoba, kaja, pia, internet... stb. Most így látod. Délszláv háború itt volt a szomszédban... olyan emberek mentek egymásnak, mint mi. |
tsanyi | 16474 | 2013. január 1. 19:33 | Válasz erre: 16472 |
Nem, nem számít....az ember akkor is ember ha háború van fõleg ha nem ért egyet annak céljaival(mert ha egyetért akkor mindegy, akkor bármilyen tett igazolható a magasabb célok emlegetésével) .....kíváncsi lennék, hogy még akkor is ha fegyvert fognak valaki fejéhez képes lenne-e gyereket ölni?....és ha képes akkor vajon mikor lenne elege belõle vagy pedig automatikusan átvált szembefogott üzemmódra?....én nem tudom mire lennék képes az életemért, de jelenleg úgy gondolom, hogy erre nem....vagy ha mégis megtenném abban a pillanatban akkor már az éjt nem élném túl.....,de a gáz, hogy úgy néz ki sokan képesek voltak erre sõt úgy fest ma is van rá igény...
|
tsanyi | 16473 | 2013. január 1. 19:30 | Válasz erre: 16471 |
Nem ezt írtam és nem a vezetõket kritizáltam ezzel hanem épp azokat akik kritika nélkül befogadják egy vezér szavait.....és épp ettõl lehet vezér valaki, hogy vannak akik akármit is csinál akkor is követni fogják és bármit elhisznek neki.....a lényeg az, ha nem lennének ilyenre hajlamos emberek akkor vezérek sem lennének hanem csak vezetõk akiket számon lehet és kell is kérni....
|
lecso | 16470 | 2013. január 1. 19:25 | Válasz erre: 16455 |
Egyszerû. Be kell tiltani a meggyõzést. Illetve nem. Csak normális emberek gyõzhessenek meg másokat. És azt, hogy ki a normális ember, csak normális emberek mondhassák meg. Normális emberek szerint most pont ez megy. Csak a többi normális nem így látja. Ebbõl így nem lesz kiút. |
oregordog | 16468 | 2013. január 1. 19:17 |
Ezt is érdemes elolvasni. "A kormány hívei komolyan úgy gondolják, hogy az IMF-fel kötendõ megállapodás a nyugati pénzvilág hiénáinak érdeke, pedig ennek éppen az ellenkezõje igaz. A jelenlegi helyzet fennmaradása kedvez legjobban a spekulánsoknak, akik olyan extra felárat érhetnek el a magyar állampapírokon, kötvényeken, amelyrõl a mai világban máshol álmodni sem lehet. Az IMF megállapodás vetne véget ennek a játszadozásnak." http://hvg.hu/velemeny/20130101_A_spekulansok_kormanya |
qqriq64 | 16467 | 2013. január 1. 19:17 | Válasz erre: 16464 |
Igen általában én is így mérek. Mindig azt nézem hogy mit lehet itt megvenni mondjuk egyórai minimálbérbõl és otthon mit. |
lecso | 16466 | 2013. január 1. 19:16 | Válasz erre: 16446 |
Ez olyan mint a plazmatévé. Az ablaktalan vályogputriban is az van. Ebbõl semmire se következtess.
|
qqriq64 | 16465 | 2013. január 1. 19:14 | Válasz erre: 16460 |
Azért kíváncsi lennék hogyan jut el odáig egy ember.
|
lecso | 16464 | 2013. január 1. 19:13 | Válasz erre: 16444 |
Nem, ez nyilván átlátszó trükk lenne. Én azért egyértelmûbben mérek. Mire telik abból, amit megkeresek.
|
lecso | 16463 | 2013. január 1. 19:11 | Válasz erre: 16443 |
Ezt is értem. Tehát ha jobb lesz, akkor tudhatjuk, hogy tulképpen nekünk rosszabb. Akkor legyen nagyon rossz, és mindenki örülhet. |
lecso | 16462 | 2013. január 1. 19:09 | Válasz erre: 16442 |
Most akkor hogyan fogadjuk el az eddigi értékeléseket, ha nem is tudjuk, mikor jobb, és mikor rosszabb.
|
lecso | 16461 | 2013. január 1. 19:07 | Válasz erre: 16441 |
Nem. De nem is jelentik ki a szelvény kitöltése elõtt, hogy hányas találatuk lesz, meg hogy mennyit nyernek. |
oregordog | 16460 | 2013. január 1. 19:02 |
Sajnos nem kell messzire menni, ez történt a szomszédban, Jugoszláviában is. Azok az emberek, akik évtizedekig szomszédok voltak, a politikusok hatására legyilkolták egymást.
|
qqriq64 | 16459 | 2013. január 1. 18:51 | Válasz erre: 16458 |
Tudod errõl mindig eszembe jut Alfonzó önéletrajzának egyik mondata. Azt mondja hogy soha nem tudta megérteni hogy egy olyan nép amelyik a kultúra olyan magas fokán volt mint a német amelyik Heine-t és Kant-ot adta a világnak hogyan tudott odáig eljutni hogy a azt tegye emberekkel amit tett. Egyébként ezen már én is gondolkodtam. Második világháború népirtásában nem az a legszörnyûbb hogy ilyen megtörtént hanem hogy az akkor történt meg amikor. A barbároktól a vikingektõl a neandervölgyi emberektõl ez természetes annak a kornak bevett szokása volt az ilyen cselekedet. Na de Európa kultúrnépétõl? A huszadik század közepén? |
tsanyi | 16458 | 2013. január 1. 18:30 | Válasz erre: 16455 |
Annyit hozzátennék, hogy én épp eléggé a politikából, gazdasági életben nagy emberekbõl kiábrándult és megkeseredett ember vagyok, de valahogy nem hinném, hogy képes lennék bevenni egy önjelölt vezér agymosó dumáját(sõt minél inkább gyõzköd és uszít annál gyanakvóbb leszek) és hajlandó lennék az általa vázolt ideák miatt másokat gyilkolászni......mondjuk lehet, hogy kivétel vagyok mert ha körbenézek elég sokan bedõlnek az ilyesminek....ez valami vágy lehet egy vezetõ iránt, hogy ne kelljen saját gyengeségünkkel szembenézni...
|
qqriq64 | 16457 | 2013. január 1. 18:27 | Válasz erre: 16453 |
Én is végigolvastam összes regényét többször is. Egy író volt akinek az írásaival nem voltam kibékülve bár olvastam néhány könyvét. Verne. |
qqriq64 | 16455 | 2013. január 1. 18:25 |
"A semmibõl is hatalom lesz, ha valaki meggyõz egy tömegnyi keserû életû embert, hogy jogában áll jogtalanságot cselekedni." Rejtõ Jenõ Az egyi kommentbõl másoltam ide. Sok mindent elmond. |
tsanyi | 16454 | 2013. január 1. 18:09 | Válasz erre: 16453 |
""A semmibõl is hatalom lesz, ha valaki meggyõz egy tömegnyi keserû életû embert, hogy jogában áll jogtalanságot cselekedni." Rejtõ Jenõ " |
tsanyi | 16453 | 2013. január 1. 17:57 |
Nagy ember volt: http://konyves.blog.hu/2013/01/01/hetven_eve_halt_meg_rejto_jeno?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2013_01_01&utm_campaign=index "Reich Jenõ néven Budapesten született 1905. március 29-én, apja nyomdai tisztviselõ volt. A Kertész utcai polgári iskolából kicsapták, mert szájon vágta zsidózó tanárát." " Még 1942-ben az Egyedül vagyunk címû nyilas lap cikket közölt Rejtõrõl, nehezményezve benne, hogy az író ugyan zsidó származású, mégis nyugodtan írogatja a regényeit a kávéházban, és nem kapott még munkaszolgálati behívót. Rejtõ ekkor súlyos betegen a nagykátai kórházban feküdt, innen hurcolták el munkaszolgálatra, és egy század beosztottjaként Ukrajnába került. Az ottani körülmények és a hatalmas hideg hamar felõrölték a szervezetét, és 1943. január 1-jén meghalt. Állítólag halála elõtt is bajtársait szórakoztatta emlékezetbõl idézett regényrészleteivel." |
tsanyi | 16452 | 2013. január 1. 17:53 |
Háát lehet, hogy ez tényleg a fejlõdés éve lesz....most kívánt egyik kollégája bódogat az egyik lányomnak(ketten is egy helyen dolgoznak így közös kolléga) aki ezzel együtt mondta, hogy körmail volt a cégnél, hogy holnap 2 kollégától(8-an vannak még ma) megválnak és 10% fizetés csökkentés van mától az amúgy is kevésbõl.....így kezdõdik az év....
|
tsanyi | 16451 | 2013. január 1. 17:37 | Válasz erre: 16449 |
Mi ugye lõttünk, de pár házból a gyerekek csak az ablakból lesték, hogy mit csinálunk.....szoktam adni sikoly nevû kis cuccot azoknak a gyerekeknek akik hozzánk csapódnak ilyenkor, de most nem engedték ki õket a szüleik....kár, nem tudom miért(vagy tudom csak azért is kár)...
|
qqriq64 | 16450 | 2013. január 1. 17:36 | Válasz erre: 16447 |
Sanyi, ezek foggal-körömmal ragaszkodnak a húsosfazékhoz. A jogalkotás az övék. Szarnak a demokráciára az EU-s normákra az erkölcsre mindenre. Az elõzõ választási vereség óriási pofon volt nekik és tesznek róla hogy mégegyszer ne forduljon elõ. Már kérdeztem el tudod Te képzelni hogy ilyen kormányzati teljesítmény után egyenlõ választási esélyekkel megméressék magukat? |