kokrno | 16947 | 2018. november 29. 19:03 | Válasz erre: 16946 |
Hugomé 1,4 , talán 140 ló körüli. A kettőstömegűt azért írtam, hogy az is drága dolog, de utána évekig nem kell hozzányúlni, átlagos futásteljesítmény mellett. Gondolom, az A5-be is az 1,4 került, nem az 1,2. utóbbi híre nagyon rossz, de azt is életben lehet tartani rendszeres lánccserével, ha ellenőrzik. De az sem olajcserénként. No de a vezérműszíjcsere sem olyan ritka. Eleve használt autóknál már az újkori csereintervallumnál pár tízessel rövidebb időszakot javallanak. Mint az VW 1.4 16V-nél. A gyári új 80, vagy 100E volt megadva, használtaknál a 60-at mondják, hogy jobb a békesség. Vagy néz utána tényleg a szíj állapotát, hogy hogyan néz ki. De, ha szíjat cserélsz, akkor már mindnél ajánlják a vízpumát is. Ha azt is a vezérműszíj hajtja. Az Opelnél is, amikor megvettem, megvolt, mert ki tudja, mennyit futott. Az is benne volt 120-140-be mindenestől. Most, ha veszel egy ilyen vágyott autót, ott is ajánlott a csere, és nem hiszem, hogy a láncszett annyival többe lenne. Cserélni kell azt is, amit a fórumokon előírnak, meg csekkolni, hogy mennyire nyúlt meg. pl olajcserénként. Karbantartás, odafigyelés kell. Pl. régen a Ford 1.8D-je zabálta a szíjakat. Faterom ismerősének a Sierrában elszakadt a szíj a '90-es évek elején. Generál, szíjcsere. Ötezer után megint elszakadt. A szerelemre sokszor áldozni kell. Ott vannak az Alfások. Azt szeretik, és nem érdekli őket, hogy pl. a régi 1,6 TwinSpark 100E után elkoptatja a vezérműtengelyt. Aki ép gépet akar, az azután cseréli, de abba vannak belezúgva. |
inazuma400 | 16946 | 2018. november 29. 17:16 | Válasz erre: 16945 |
Az csak tsi, de mivel konszer, ugyan az, amúgy az mekkora? 1,2? 1,4? Hiába van már a benzinesekbe is kettőstömegű, az azért nincs annyira igénybe véve, mint egy dízelnél.
|
kokrno | 16945 | 2018. november 29. 11:46 | Válasz erre: 16940 |
Egy ilyen meló nem olcsó, az biztos. Csak a hengerfejlebontásnál biztosan kedvezőbb. Meg gondolom ezt sem félévente kell elvégezni, mint a kettőstömegű cseréjét. Hugom használtan vett egy Golf VI TFSI-t, 2 éves volt akkor? Most már lassan 5 éves, még nem kellett ilyesmihez hozzányúlni. Persze ő inkább hosszabb távon használja, nem csak városban. |
inazuma400 | 16944 | 2018. november 28. 22:30 | Válasz erre: 16939 |
Ezt kifejtenéd jobban? Miért mondod ezt? Mit hallottál? Hátha van vmi plussz infó! :) Az a baj h bele szerettem a karosszériaba, szóval mindképp az kéne... Gondolkodtam már esetleg motorcserén is, h vagy régebbit bele tenni v a javítottat, az a baj mire megcsinálták a motort, addigra megkapta a faceliftet, ja igen... Arra is gondoltam h faceliftest venni, és elejét vissza tenni.. Mert a hátuljahoz nem nagyon nyúltak. Mire gondolsz amúgy? Audin belül, v teljesen más márkára? Sor5 az audinak dízelbe volt csak nem? Sor6 az meg nincs is nekik, az bmwbe van, v rosszul tudom? Az a helyzet h én az audi mellett is elköteleződtem, szóval a legroszabb esetben veszek egy b7et, 2ezres szívo benzint, 130lo, menni nem fog, de legalább jó lesz... Viszont ha tényleg le kell tennem a tfsiről akkor az arra szánt pénzből tuti nem kocsit veszek hanem egy pár éves triplet! :D |
inazuma400 | 16943 | 2018. november 28. 22:19 | Válasz erre: 16938 |
Az fasza.... Az elég nagy baj h nem látott, de akkor sem vagyok benne biztos h azért mert nem vagy látható, inkább ő a vak..... Azért az a nightbreaker elég durva cucc, én úgy is láttam a tükörbe h Te zártad a sort... Meg amúgy a láthatósági mellény tényleg nagyon sokat dob a láthatóságon.
|
inazuma400 | 16942 | 2018. november 28. 22:15 | Válasz erre: 16937 |
Szoktak lenni cikkek h mik fogynak, lehet h igazad van, manapság a 2 hengeres 500-800 ccm körüli mindenesek fogytak legjobban, legalábbis így rémlik az utolsó cikkből amit olvastam ebben a témában. Hát nekem nagyon bejön, a legelső kiadás, mert azóta már van ezer féle... |
inazuma400 | 16941 | 2018. november 28. 22:09 | Válasz erre: 16936 |
Akkor tényleg jó áron vetted! :) enis annyit kerestem amikor a pugot vettem mint amennyibe került :D
|
Kovacspeter | 16940 | 2018. november 28. 21:17 | Válasz erre: 16899 |
"találta ki a rafkós magyar, hogy diószórással lepucolja kevesebb megbontássa" Mindez szépen hangzik, csak az a baj hogy az általad írt művelet sem olcsó...szóval a legokosabb megoldás nem megvenni, hanem inkább kihagyni. |
Kovacspeter | 16939 | 2018. november 28. 21:10 | Válasz erre: 16879 |
Ricsi, vazze, felejtsd el a Tfsi-t, nehogy beleugorj már ebbe hülyeségbe. Nézzél inkább mást, valami kiforrott szívó benzin nemközvetlen befecskendezéses sorötöst vagy sorhatost. |
Kovacspeter | 16938 | 2018. november 28. 21:05 | Válasz erre: 16862 |
Nem látott. Fékezve már nem tudtam volna megállni, maradt egy gyors kikerülési manőver+duda. 5O-el mentem kb. Amikor visszanéztem, láttam hogy még mindig ott áll a kereszteződésben, próbálva feldolgozni a történést...
|
Kovacspeter | 16937 | 2018. november 28. 21:02 | Válasz erre: 16859 |
Azért az erős túlzás hogy németben minden sarkon R Nine T, meg Thruxton áll. Nameg számomra az R Nine t messze áll a retro-tól, hiába van fűzött felnije... Svájcban valóban több van, de az megint nem releváns, azért az kivétel még Nyugat-Eu-ban is. |
cblaci | 16936 | 2018. november 28. 20:57 | Válasz erre: 16935 |
Nagyjából 1 havi fizetés volt abban az időben.
|
inazuma400 | 16935 | 2018. november 28. 20:09 | Válasz erre: 16934 |
Ehhez tisztába kéne lenni az akkori árakkal, és fizukkal, nekem így nem sokat mond. :)
|
cblaci | 16934 | 2018. november 28. 18:28 | Válasz erre: 16932 |
Meg se lepődök, mindig is jó volt az üzleti érzékem, vettem én már autót 20 ezerért is, 26 éve, egy szép kék Trabit.
|
cblaci | 16933 | 2018. november 28. 18:26 | Válasz erre: 16930 |
Miért ment volna ki a divatból? Nálunk falunapon még erről megy a "Szóljon hangosan az ének" és egyéb örökzöldek, kicsit mán húzza de tudjuk követni :-)
|
inazuma400 | 16932 | 2018. november 28. 16:31 |
Cb-s László állt a legközelebb a megoldáshoz, kerek 100 guriga volt! :D szóval ha össze adod a felsoroltakat akkor annyi. A kulcs témáról, a pughoz 1 volt, az audihoz 1 van, az Inahoz egyet adtak, meg mester kulcsot (?!) eredeti "nyers kulcs" vagyishat úgy nyers h csak maga a csupasz kulcs, de majd muszáj leszek mostmà másoltatni, mer nagyon viharvert már a kulcsom... Ám ma beszéltem a csavoval, jövő héten lesz kész a tankom, egyenlőre úgy áll h le lett homokszórva, meg be lettek foltozva a pobrémás részek. Elvileg fog küldeni képet a likakról, ha megkapom őket, akkor feldobom ide. |
kokrno | 16929 | 2018. november 27. 22:33 | Válasz erre: 16926 |
Ó, nagyon egyszerűen. Most, hogy írod, én sem tudom, hol a második kulcsom. Talán a motor papírjaival? Volt második? Mintha lett volna , sima fémkulcs, nem gumis fejű. Eorakják egy fiókba, sosem használják ,költöznek, pakolnak, már nem emlékeznek rá, hogy hol volt. Párom is válás után költözéskor megtalálta a korábbi Astrájuk kulcsát. |
jimy_L | 16928 | 2018. november 27. 22:32 | Válasz erre: 16923 |
Szerintem fizettek,hogy elhozd. :) Nemtom mit kell elszédülni úgy a teslátú. Szerintem már rég ki ment a divatból. |
cblaci | 16926 | 2018. november 27. 21:55 | Válasz erre: 16920 |
Ezt nem értem egyébként, idén tavasszal amikor kerestem a Hondát, nem egy-kettőnek hiányzott, hanem összesen kettőnek volt meg mindkét kulcsa, pedig jó párat megnéztem, volt olyan is aminek az egyetlen kulcsa is másolt volt. Ennyire nem vigyáz rá senki? Nem egyszerű pedig pótolni, nekem az is feltétel volt, hogy meglegyenek a kulcsok, sőt amit megvettem még a kis plakettje is megvolt a kóddal.
|
cblaci | 16925 | 2018. november 27. 21:52 | Válasz erre: 16923 |
Na azt így kép alapján nehéz kitalálni. Mondjuk 15 tojótyúk meg vagy 10 db 30-as tárca tojás, esetleg egy hasított disznó, vagy ha friss volt rajta a műszaki akkor a felsoroltak összevonva :-))) Szabad a gazda! |
inazuma400 | 16923 | 2018. november 27. 21:43 |
Itt az első verdám! 2015ben vettem, szeretném ha megtippelnétek h mennyiért vettem! :)
![]() |
inazuma400 | 16922 | 2018. november 27. 21:41 | Válasz erre: 16920 |
Ezért jó a régi, v a külön immos, nekem a pug olyan volt. Meg ugye haveromnak masoltunk Bandihoz kulcsot, volt v 2500 max :D az a baj az ójudihoz nekem is csak egy kulcs van, úgyhogy enis szívni fogok ezzel a csippes dologgal....
|
kokrno | 16921 | 2018. november 27. 21:37 | Válasz erre: 16918 |
Általában akkuk hervadnak le addigra. Meg androidot nem változatják a telóhoz. Ha olcsó, régebbi hardveres a cucc, azokon nem férnek el az alapvető alkalmazások frissítései. Közben még kevésöpénzért mindig árulnak ilyenntelókat, tabikat, amiket, ha lefrissítesz a playen, beáll a készülék, mert tele lesz az agya. De mostanság divat lett gyári oprendszer helyett szűz androidos telókat is gyártani. Nem néztem utána, de, ha nincsen gyári oprendszer, akkor azon mindig frissülnie kellene az androidnak, hiszen nem kell a gyárra várni, hogy az újra átdolgozza a gyárit. Amit amúgy tényleg nem csinálnak már meg két-három éves telókra. De attól még futnak a régi androiddal, ha ráfér a hardverre. Ha nem, akkor gyári alaphelyzetbe vissza vannak lőve, frissítések letiltva, és amíg viszi az akku, a gyártáskori szinten elketyegnek. Ájfón egy kicsit rendesebb, 5 még talán frissül. A négyek már nem, ha jól tudom. |
kokrno | 16920 | 2018. november 27. 21:23 | Válasz erre: 16908 |
Annyira próbálják a gyári dolgokra terelni a népet. H Astra kulcsmásolás komplettben már felejtős. Maga a kulcs mehet. De az elektronika halál. Nekem a második kulcsból hiányzott az elektrohika. Vettem bontóban egy kulcsot, majd az agyát átprogramozzák. Egy vele korabeli Suzukiban csak gombnyomkodással a zárás átprogramozható. Az immo persze nem. Elvittem egy villamosságishoz, aki a Poloét programozta. Először kiolvasta a kulcskódot a kocsiból. Azt mondta, másik ilyennél fél nap elment rá.. Viszont a kulcs csak úgy nem írható. Emittált chip van benne, gyárilag beégetve. De van neki olyan szűz, kicseréli. Megvolt, megpróbálta feltanítani. Párszor lefuttatta , nem ment. Mondta, hogy kellene még az immo sorozatszáma, azt meg megnézni le kellene bontani a kormányoszlopot. Azzal már pláne nem lenne rentábilis a művelet. Úgyhogy az eddigit bebukta, nem kért pénzt, de nem is lett kulcs. Elmenrem Opelhez. Vah e kulcskód kártyám. Nincs, amaz is ezt kérdezte, de kiolvasta, mivel nem találtam sehol. Nekik az nem elég, kell a gyári kártya, vagy igazolás a kódról, úgy lesz kulcs. Amit forgalmi alapján kikérhetnek a gyártól. Legyen. Pár nap, és 10E ellenében megkaptam az A4 papírt a rrók a kódról, amit kiolvashattak is volha, mert amaz is kiolvasta, de így nem lehet, meg kell venni a gyártól a kódot.A lóvé a lényeg, nem a logika. Innen már 17E-ért meglett a gyártól az én autómhoz megírt chipes, fix száras , távirányítós kulcs. Ami önmagában olcsó. Kollégának 147 Alfához 70E volt ez a móka. Polohoz 9-ért másoltak kulcsot. A fenti villamosságis 10-ért adott hozzá, és kódolt üvegchipet, ahhoz még csak annyi volt az immo, távirányító nem volt benne. No és aftermarket rádió nem mehet bele, mert a fedélzetit a rádión keresztül kapcsolgatod. Ha beletolsz valami mást, még az órát sem tudod beállítani. ( Amúgy de, vámpírosan, pontban éjfélkor levett akkusaru visszarak. ) De a sajátot is le kell nullázni kivétel előtt, ha másikba eladnád. Még jó, hogy a kínai elvtársak mindenre gondolnak, és lehet 100 alatt can-bus képes, fedélzeti menüs nagy kijelzős okos rádiót venni |
inazuma400 | 16919 | 2018. november 27. 21:03 | Válasz erre: 16916 |
Ja az tetszett nekem is, jobban néz ki mint a g astra, én mondjuk benzin párti vagyok, meg félek is a dízeltől, meg nem is jó a felhasználási módomra, benzinnek se használ, de dízelt végképp nem éri meg venni, csak annak aki sokat megy. Vannak szép fordok, de nagyon szeretnek rozsdásodni, még az újabbak is... Kívülről szép, belül se rossz a 2es kókusz, de nem az igazi, kicsit minőségtelennek tűnik az anyaghasznalat miatt, és ezt úgy mondom h akkor amikor olyannal vittek, még közöm nem volt audikhoz... Elfogult vagyok nem tagadom, de a jót könnyű megszokni, plussz elég megnézni a 306osom meg a4em, ugyan az az évjárat, ég és föld... 23 éves autókrol beszélünk... Tényleg nagyon szép állapotban van az astrad! :) |
inazuma400 | 16918 | 2018. november 27. 20:51 | Válasz erre: 16914 |
Hat, a telefonokba benne van a tervezett elavulas, nagyon erősen, nem olyan telefont gyártanak ami jó 10-20 évig, hanem olyat h 2 év és kuka, vedd meg a következőt.... A frissítésekrol nem is beszélve, egyfolytában tolják az új verziókat és egyre szarabb, áttekinthetetlenebb lassabb stb... Az a baj ahogy eltűntek a szívó motorok, meg bejött ez a sok elektronika onnantól vége... Audis csoportba is írogattam, a nagy szívokkal nincs gond, dehát azt nemtudom fenntartani, még a 3,2es v6 is sok, nemhogy a 4,2 v8... Pedig az lenne az igazi :D |
cblaci | 16917 | 2018. november 27. 20:43 | Válasz erre: 16914 |
Annyira azért én se értek hozzá, erősáramú vonalon dolgozok, persze az Astra nem fog ki rajtam, de egy új autó elektromos rendszerében nem mernék turkálni. Az Inán minden elektromos dolgot megcsináltam, a Hornet már bonyolultabb de még vállalható kategória, egyelőre a riasztót és a töltő aljzatot is külön ágon biztosítva építettem ki. Az injektor miatt másabb a lelke egy kicsit, de majd fokozatosan megismerem azt is.
|
cblaci | 16916 | 2018. november 27. 20:34 | Válasz erre: 16905 |
kokrno | 16915 | 2018. november 27. 20:19 | Válasz erre: 16907 |
Igen, kétféle sztori fut, mert volt pár éves autókkal is sok kiégéses eset a BMW-nél.
|
kokrno | 16914 | 2018. november 27. 20:17 | Válasz erre: 16908 |
Sajna ami a telókkal van, az kezd lenni az autókkal is. Agyonbonyolított rendszerek, de nincwen idő finomítani. És lényegében a felhasználó tolja bele a végső tesztkilómétereket. Jobb esetben a szerviztapasztalatok, ügyfélpanaszokkal érik be a járgány a modellfrissítésre. De akkor meg kap új dolgokat is. Azért az a biztos, ha valaki nem egy vadonatúj típust vesz, újautó vásárláskor, hanem olyat, ami már pár éve piacon van. Ezek a Can-bus rendszerek is olyan érzékenyek, állandóan tudnak hibajeleket venni. Mindig sikerül valaminek az előírt tartományon túllendülni, de ez benne a pakliban. Meg, ezt nem tudom, CBLaci jobban ért az ilyesmihez, de már tizensok éve hajtogatják, hogy személyautóknál a sok elektromos kütyü miatt át kellene állni magasabb V-ra a 12-nél. Nem tudom, hogy ezzel a can-bus ellenállási, vagy miben mérő tartománya is bővülhetne? |
inazuma400 | 16913 | 2018. november 27. 20:13 |
Nem gondoltam h pont ez a téma fogja megint felpörgetni a fórumot. :)
|
inazuma400 | 16912 | 2018. november 27. 20:12 | Válasz erre: 16903 |
De azok (e34) még mindig mennek, igazából enyém is eszegeti az olajat, de amíg van benne addig világból kimegy! :D
|
inazuma400 | 16911 | 2018. november 27. 20:10 | Válasz erre: 16902 |
Azt nemhiszem, akkor az nem ugyanaz a motor. A váltásnál szokott lenni szívás, amíg egy újabb modellbe régebbi motort tesznek, addig azzal nincs gond, szerintem.... A vwt csak nagyon felkaptak, ugyanúgy megcsinálta a többi is, csak vmi másról akarták elterelni a figyelmet.
|
inazuma400 | 16908 | 2018. november 27. 20:05 | Válasz erre: 16898 |
Hat igen, ezt is meg tudom érteni, de vannak igénytelenek is, majd ha már tökre megy, megmókoljuk stb... Az biztos h a mai világban semmi nem a tartossagrol szól, nem is éri meg, nem is abba van a biznisz, a javításban, meg alkatrészekben, meg h eldobhato minden és vedd meg az újat, pl telót 2 évente mert egy rakás szar az összes... |
inazuma400 | 16907 | 2018. november 27. 20:00 | Válasz erre: 16897 |
De a bmwnel én most a kiegesekre gondolok, azt néhány éves autók produkáljak, mert vmi műanyag csövet rossz helyre tettek ami megolvad és az okoz aztán tüzet, nemtom pontosan h mi meg hogy, de kb ez a lényeg, akit érdekel a téma, az megtalalja, v akár megkeresem és belinkelem ha van rá igény, engem igazából a bmw már nem hoz lázba, csak elolvastam amikor feldobta vhol a cikket. Haverom is szívott az egr miatt... De akkor így már értem miért. |
inazuma400 | 16906 | 2018. november 27. 19:57 | Válasz erre: 16896 |
Az is lehet, ezt nemtudom, de van benne ráció.
|
inazuma400 | 16905 | 2018. november 27. 19:54 | Válasz erre: 16894 |
Ennyire nem vágom az astrakat, pedig megmondom az őszintét h g astraval tanultam vezetni, 1,4 berzing, és teljesen bele votlam buzulva, azt akartam egy pár évig után, dehát akkor még bőven az iskola padjait koptattam, meg 2009ben azért még drága autó volt. Én castrol használok autóba. |
cblaci | 16904 | 2018. november 27. 19:51 | Válasz erre: 16903 |
Erről beszéltem, a motort kiszolgáló szervek fejlődnek folyamatosan, de lassan olyan nagy az elvárás amit egy belsőégésű motor már nem tud teljesíteni. Eljött az elektromotorok ideje, vagyis eljön, mert még gyerekcipőben jár. Annak viszont örülök, hogy éltem abban a korban amikor még tűz égett a motorok szívében. Végzettségemet tekintve erősáramú technikus vagyok, de az elektromos hajtás nem dobogtatja meg a szívemet... 2 éve vezethettem a Teslát, a cégtől kaptam a lehetőséget amolyan jutalomféle volt, ha lepadlózod az első pillanatokban nem kapsz levegőt, én konkréten leugrottam a gázról pedig még 100-nál se jártunk. Nagyon futurisztikus volt és elgondolkodtatott mit hoz még a jövő... aztán amikor megkérdezte a főnököm, hogy milyen volt, azt mondtam legközelebb inkább egy Mustang Shelby GTE-t kérnék élményvezetésre :-) |
kokrno | 16903 | 2018. november 27. 19:29 | Válasz erre: 16902 |
Pl. a BMW nagyon régen közel litert megad olajfogyásra. Már az E34-ek korában ezt írták róluk. Amúgy a törvényhozók, akik nem műszaki emberek, kitalálták az ilyen-olyan normákat. Amiket egyre szigorítanak, csak nem nagyon lehet a technikával tartani őket, nincsen akkora fejlődés. Próbálták a könnyebb utat választani. Ráadásul csak egy szeletére koncentrálnak a szabályokkal a kibocsájtásnak. Most meg már kis franc benzinmotorokon ott van a részecskeszűrő, meg egy rakat érzékelő, és mindenféle bonyolult rendszer, hogy a normákkal érdemben tudjanak lépést tartani. De lassan nincsen tovább, csak a hibridekkel, meg elektromosokkal. Csak, ha minden elektromos lesz, kiket fognak nyúzni azzal, hogy felmutassanak valami látszatintézkedést, hogy megint tettünk a környezetért. |
cblaci | 16902 | 2018. november 27. 19:08 | Válasz erre: 16898 |
Értem én, de az is durva, hogy gyakorlatilag ugyanaz a motor ami az előd modellben 400ezret is simán lefutott, a következő típusban 80ezer km után már elkezd döglődni. Erős a verseny, nem lehet lemaradni, az meg nem érdekli a gyártót, hogy később mekkorát szív a tulaj, legfeljebb megad egy 0,8 liter/1000km-es természetes olajfogyást amivel levédi a szarát... Azok után, hogy pl. a VW szoftveresen manipulálta a káros anyag kibocsátási értékeket én már minden más disznóságot is el tudok hinni bármelyik gyártóról. |
kokrno | 16900 | 2018. november 27. 18:01 |
De addig jó, amíg a sok norma, meg környezetszennyezés-csökkentő intézkedések közepette még nem tiltják be az egyszerű, kiforrott és tartós, de nem zöld régi technikánk használatát.
|
kokrno | 16899 | 2018. november 27. 17:57 | Válasz erre: 16887 |
TSI-knél a közvetlen befecskendezés miatt lekokszosodnak a szelepek. Előírt technológiával le kell bontani a hengerfejet, hogy lepucolják. Erre találta ki a rafkós magyar, hogy diószórással lepucolja kevesebb megbontással. erről is volt cikk. Meg annyi mindenről, ami előfordul sok típusnál, és a gyár persze egy költségesebb technológiát ír elő, amit az ilyen csóróbb vidékeken azután szépen költséghatékonyabb verzióban kitalálnak.
|
kokrno | 16898 | 2018. november 27. 17:52 | Válasz erre: 16892 |
Sajnos sokan nem azért nem viszik hamarabb olajcserére, mert nem akarnak költeni, hanem mert a gyár ezt írja elő, ehhez tartják magukat. Nem értenek hozzá, és vakon bíznak a gyárban, hogy az csak tudja, mi a jó az autónak. Nem mernek tőle eltérni. Mert akkor baja lesz. Közben mára a piaci versenyben , mint korábban írtam, a költség a legfontosabb, nem az, hogy valóban tökéletes terméket kapjon a vevő. A gyárnak a részvényes a fontosabb, nem a vevő. Mert nagy tömegben még mindig nem borult ki a bili, hogy ez így egy olyan spirál, amiben egyre több olyan autó készül, ami meghibásodhat. Az elégedetlenek hangja még kisebb, és elnyomják, vagyis ignorálják. Dehát sokan nem olvasnak autós újságokat, oldalakat, és max. márkát váltanak, ha tönkrement az autó. De a következőnél ugyanúgy a gyárra hagyatkoznak, mert másra nem tudnak. Szerelőm is hiába győzködte a sógorát, hogy ki kellene cserélni az olajat hamarabb a dákóban, az nem volt hajlandó. Annyi van előírva, akkor viszi. Mondjuk nála megkönnyebbülés volt, hogy de jó, nem kell sűrűn szervizre költeni. De nem volt műszaki tudása, ami alapján kétségbe vonja a gyári ajánlást. A sógor meg biztos csak tudálékoskodik, mert ő csak sima szerelő, amazt meg gyári mérnökök adták meg, csak jobban tudják. |
kokrno | 16897 | 2018. november 27. 17:43 | Válasz erre: 16887 |
Egy része az írások szerint nem új BMW volt. Persze karbantartott. De jó párnál turbókopásra vezették vissza. Amikor a kopott tengely mellett kapja fel az olajat. No és ugye ez az, ami a legérzékenyebb az olajminőségre. Ha ott is ilyen lehetetlen intervallumokkal cseréltetik az olajat, mint a kicsi 1.6-nál, akkor előírt szervizeltetés alatt megkophat a cucc. De eleve jó ugye az EGR önmagában. Amikor egy finom mechanikai egységet a koszos kipufogógázba állítunk, és azt veretjük át rajta. Utána meg lehet egy idő után szívni, hogy tönkremennek. Csak mire tönremegy, a motor is kopottabb már, és utána egy új EGR a még dzsuvásabb kipufogógázba kerül. Az egyik Pólóm is végig az EGR miatt check enginezett. Csak amikor írták a tulajok, hogy a cserélt új EGR is hamar tönkrement, elengedtem a dolgot. Eleve tudtam, hogy az egyik henger kopottabb, és először is egy motorgenerállal kellett volna kezdeni, utána lett volna értelme új EGR-t rakni. De ezt végigjárni egy félmillás autónál már nem rentábilis, főleg,ha nem egy érzelmileg megfogó típus, hanem tucatcikk. |
kokrno | 16896 | 2018. november 27. 17:20 | Válasz erre: 16887 |
A lekokszosodott olajlehúzós Yarisokat is szervizelték rendesen. Csak előírtak egy olajat, meg engedtek rövid távra másikat. De a volt, ahol nem tüntették fel, hogy a másik nem ideális. A szervizekben sok helyen meg úgy kezelték, hogy mindkettő jó bele, és persze sokszor az olcsóbbat rakták,,vagy haszon, vagy az ügyfél kérésére. Honnan tudták volna szegény tulajok, hogy amit a szerviz ajánl, az a gyár szerint nem az igazi?Sokan itt is konstrukciós hibára gyanakodtak. De a jó olajjal jól megy, csak a másikkal bibis, mert nagyon érzékeny a technika. Lehet, hogy az a VW moci is kérné a sűrű cserét, és akkor nem kokszosodik le, de a kutolttal túlhasználja, és akkor vanna baj. |
cblaci | 16894 | 2018. november 27. 16:51 | Válasz erre: 16893 |
Két fajta volt, X16 és Z16 motorkóddal, az utóbbi a jobb és az szíjas. A Total olajra álltam rá, sokan veszik, rosszat még nem hallottam róla és olcsó.
|
inazuma400 | 16893 | 2018. november 27. 16:44 | Válasz erre: 16892 |
Én úgy hallottam h g astraból, mert gondolom arról van szó, a láncos 1,6os a legjobb. Haverom első autója is g astra volt, 1,4 benzin, ecotec, egr, egy rakás szar az egész, eszi az olajat, stb. Itthon vette kereskedésben kb 2014 v 5 ben asszem, vmk 130e kmterrel, hát hogyne, persze.... :D Ezért jobb amúgy kintről venni kocsit, ott van pénz szervizre és el is viszik. Enyém is kintről van amúgy, bár hozzá teszem, kintivel is lehet szívni, haverom vett ősszel egy a4b7et, dízelt, hát nem volt jó bolt.. Hát az öreg tulaj se jó... Pont ezek miatt is... Meg azok miatt amiket elnézem h mit csinálnak az autóikkal :D (pl egyáltalán nem vigyáznak rájuk) régen enis azt hittem nagy üzlet idős embertől venni, de már nem hiszek benne, persze vannak kivételek, de nem az a jellemző.... Az biztos h a rendszeres minőségi olaj, szűrő csere, nagyban meghosszabitja a motor élettartamát. (mert azé ne vmi pancsolt szar olajat tegyen már bele az ember, még akkor se ha lecsereli 10ezrenkent, a szűrőt meg azért mondtam, mert azt is hajlamosak, mondjuk csak minden második periuodusnal cserélni, v ott sem... |
cblaci | 16892 | 2018. november 27. 16:17 | Válasz erre: 16886 |
Az elmúlt 30 évben nem fejlődtek annyit a belsőégésű motorok mint amennyivel több lett az elvárás feléjük. A nem fejlődésen csak magát a munkát végző egységet értem, nem az azt kiszolgáló perifériát. Szigorúbbak lettek viszont a környezetvédelmi előírások, kényelmesebb lett az ember akit maximálisan ki kell szolgálni. Az én autóm a hírhedt olajzabáló 1,6-os Ecotec motorral van szerelve, 2003-as évjáratú német autó volt, 4 éve van nálam. Tudtam hogy rizikós megvenni de bíztam az érzékeimben, nem érdekelt a szervizkönyv pedig az utolsó pillanatig vezették kint, nem érdekelt az se hogy egy tulajos, csak az érdekelt ami maradt az autóból. Átnéztem, kipróbáltam és hazahoztam mert jónak találtam, aztán elvittem az autószerelő barátomhoz hogy nézze át, ő is rendben találta, sőt olyanokat fedezett fel mint a 4db teljesen új féktárcsa és betét, valamint a vadi új kipufogó rendszer amin még rajta volt a cikkszámos német matrica, de ami legjobban meglepett az a teljesen új vezérlésszett volt ami a megbontásnál derült ki. Ekkor kezdtem tüzetesebben átnézni a szervizfüzetet amiben előtte abszolút nem hittem a sok autókereskedéses rémtörténet miatt. A lényeg, hogy évente vitték az autót olajcserére, legkevesebb 8ezer, a legtöbb 13ezer volt amit olajcserétől olajcseréig futott, hozzáteszem, ennek már 30 ezres olajcsere ciklusa van! Az autó tökéletesen működik azóta is, nem eszi az olajat, jól fogyaszt a súlyához és teljesítményéhez képest is. Ezzel szemben az egyik ismerősöm itthonról vette ugyanezt a típust csak már a twinport kivitelt, első gazdás idős tulajé volt, mint a mesében, aki vitte is a szervizbe csak sajnos 30ezrenkét, de a legnagyobb baj az, hogy ez a 30ezer 3 év alatt jött össze és a következő 30ezer is, ki tudja hány hidegindítással és városi üzemmel. Az a kocsi eszi is az olajat jócskán, mert mi történt? Az olaj elfáradt, ráadásul ki tudja milyet kapott a szervizben (tisztelet a kivételnek), a kokszképződés megnövekedett, a dugattyúgyűrűk beszorultak elvesztve a rugalmasságukat, vagyis nem voltak képesek ellátni a feladatukat. Ehhez még rúgott egy hatalmas öngólt a GM a EGR szeleppel is, ami belefolytja a motort a saját mocskába, ráadásul még el is romlik mert a szelep szárán keresztül áramlik a visszavezetés ami a szár beszorulását eredményezi, az meg bármelyik holtpontnál motorműködési zavarokat okoz. A motor belső tisztasága és a rendszeres olajcsere többet ér mint bármi, én mindig 10ezrenként cserélem az olajat, ennél még nem feltétel a Dexos 2, de nem is a legolcsóbbat veszem, akkor se kerül többe 10ezer Ft-nál egy csere szűrővel együtt, ennyit nem megér? Szóval lehet itt a gyártónak arcoskodni a loglife olajokkal, de az is elfárad, főleg városi üzemben, erre még rájön az is hogy a fillérbaszó paraszt kivárja a 30 ezret, nem foglalkozik azzal hogy évre is meg van határozva a csere. A cégnél az első Pajero-k 7500km-nél voltak olajcserések mert fokozott igénybevétel kategória volt a főelosztó hálózatos munka miatti üzemmód, vagyis mi nagyon sokat terepezünk. Aztán jöttek a Hiluxok, azokat 15ezrenként kellett vinni olajcserére, most a Rangereket 30 ezrenként kell vinni, de már van hogy 25-nél könyörög a szervizlámpa a friss olajért. A rendszeres olajcserében hiszek és a megfelelő teljesítményszintben, nem pedig a legdrágább olaj végletekig kitolt és túlmarketingezett futásteljesítményében. |
inazuma400 | 16891 | 2018. november 27. 15:51 | Válasz erre: 16890 |
Hat ez fasza.. Itt írtam fél órát, és a hsz több mint a felét nem küldte el.....
|
inazuma400 | 16890 | 2018. november 27. 15:50 | Válasz erre: 16884 |
Teljesen igazad van! Megint csak azt tudom mondani h már egy előző hszben enis leírtam h már gari időn belül micsoda disznóságok történnek egy prémium autóval.. Az viszont számomra hihetetlenül hangzik h olajcsere 100km, tényleg volt ilyen??? |
inazuma400 | 16889 | 2018. november 27. 15:34 | Válasz erre: 16883 |
Szerintem, akinek van egy kis gógyija az érti, de pont az előző hozzászolasban fejtettem ki. :)
|
inazuma400 | 16888 | 2018. november 27. 15:32 | Válasz erre: 16881 |
Azt nem olvastam, mert ez a tfsi dolog érdekelt csak. Az meg h egy olajcsere 30 ezer, az azért van h tönkre menjen, hülye aki betartja... Az olaj a lelke mindennek... Az én audimnak is 15 ezret írnak asszem, de 10 ezrenként cserélem.
|
inazuma400 | 16887 | 2018. november 27. 15:29 | Válasz erre: 16880 |
De ez nem 20 éves autó, akiknek ilyenre van pénze, annak van a szervizre is, meg széria hiba volt, nem egykét tulajnal fordult elő, csak az audi sosem ismerte be, Amerikába is volt vmi visszahivasi akció. Olvasgattam magáról a típusról népítéleten is, olyan h pár évesen garanciába alatt még, vmelyik fajta tronic váltó megadta magát 70 ezernel, még az előző tulajanal, gariba kicserélték ingyen, aztán a kövi tulaja, aki az ítéletet is írta, ugyan úgy cseréltette mert 11 ezer után behalt megint a valtó... Nah most ez van a dugó gyűrűnél is, nem a tulajok miatt, és csak bizonyos motor kódú autókat érint, de azt mindet a konszernből... Arról is említést tett a cikk h amikor bejöttek az 1,2 tsi motorok, h egy halom állt belőle aztán pár évesen a műhelyek előtt, ugyan azzal a hibával, de annak már nem emlékszem mi volt a baja... A mai autóknál nem feltétlen kell keresni a tulajokban a hibát... Az új bmwk sem a gazdáik miatt égnek ki sorba... Hanem a rossz tervezés miatt....
|
kokrno | 16886 | 2018. november 27. 09:04 | Válasz erre: 16885 |
Pl. olvastam olyan audiról, amit jó sztereotípaként az USÁban hajttottak 100 E fölé. Persze, ekkor beállt, akkkor derült ki, hogy a tulaj sohasem vitte szervizelni. Persze nyugis vezetés is kell hozzá. A Trabimániás szomszéd vett egy Trampot Pestről. Szerencsére télen, így nem sült be, mire hazaért vele. Mert egy 127-es motorral négyüteműsítve volt. De otthon már jégkása volt a hűtőben. Mindegy, a FIAT motor olajszűrője éppen befért a laprugóhoz. De kivenni csak a motor kiszedésével lehetett. Azt már nem szedték ki egy jó ideje. Ha meg az nem jött ki, vétül olajat sem cseréltek benne. Mutatta, mert úgy hagyta, miután megbontotta. Az olajteknőben minimális olaj volt, csak vastag olajsár. De mindegy is, a szűrőn is sár volt, nem sokat keringethetett. A hengerfej \dettó. Ki tudja, mióta jártak úgy vele, de ő is lábon jött haza vele Pestről. És az öreg egy korábbi, sűrűbb karbantartásigényesebb konstrukció volt. A jobb kilencvenes évekbeli motorok, amiknél csak a kenéshez kellett az olaj, egyéb vezérlésekhez nem, lásd az Audit a cikkben, kímélve elmehettek elég nagy távot olajcsere nélkül. Hiszen azért kenimsokáig a régi olaj is, csak kopik is. Persze, kaphattak utántöltést is, benzinkúton, szintellenőrzéskor. De hallani esetekről, hogy elég sokat el tudtak menni olajcsere nélkül a motorok.Persze a 100e elég extrém, de ha jópár ilyennel találkoztak a szervizek, ezek alapján tolhatták ki az olajcsereperiódust is a gyártók. Bírják ezek, plusz 5-10 e belfér. Csak mostanra olyan érzékenyek, bonyolultak a konstrukciók, hogy már nem fognak ennyit megtenni büntetlenül. Elég a 30e periódus, és az ominózus BMW 1.6 megáll a másodikra. |
desiderus | 16885 | 2018. november 27. 00:51 | Válasz erre: 16884 |
Itt álljunk meg egy pillanatra. Milyen motor ment el 100 ezer km-t olajcsere nélkül ? A mostani 30 ezres olajcsere intervallum is hosszú, főleg városi üzemben. A 70-es, 80-as sőt még a 90-es években gyártott autóknál az olajcsere intervallum 10 ezer km volt. A régi GSX-em javasolt olajcsere periódusa 6000 km. A mostani GSX-em is 6000 km... Az autómra 30 ezret írnak feltéve ha az éves futásteljesítmény ezt eléri. Ha nem akkor ÉVENKÉNT. |
kokrno | 16884 | 2018. november 26. 23:11 | Válasz erre: 16882 |
Sajnos a marketingesek rég elviték rossz irányba ezeket a dolgokat. Igaz, a cikkben a váltóolaj megadása a gyártó részéről eleve egy hülye lépés volt, mi az, hogy nincsen megfelelő olaj? Meg annak minden téren megfelelő kommunikálása, hogy ne tegyék azt jóhiszeműen bele De a vevőfogás úgy, hogy a karbantartási ciklusokra folyamatosan rálicitálunk, gusztustalan fogás, hiszen a hozzá nem értők bíznak a gyártóban, hogy az csak tudja, mi a jó az autónak. Nekik meg az a lényeg, hogy tőlünk vegyél, mert mi spórolunk neked, hogy ritkán kell szervizbe járni karbantartásra. De már nem tudnak hová egymásra licitálni, és egyes konstrukciók néha a gariidőt sem bírják ki hiba nélkül. Hiszen már elég bonyolultak a motorok. Egy régivágású motor, mindenféle olajos szelepvezérlés, turbó, ilyenek nélkül elment 100e felett is olajcsere nélkül. De emezek már a 20-30e csereperiódussal elérik a határaikat. OK, hogy a sokadik tulaj nem számít, de már lassan az elsőt sem bírja kiszolgálni. Közben jönnek a különféle konstrukciós hibák sok márkánál, amiket már évek óta ne. akarnak javítani, és tagadják, hogy tervezői hiba lenne. Közben minden autógyártó (is) vergődik a részvényesek osztalékéhsége miatt. Egyre nagyobb haszon kell, de egyre szerteágazó.palettával, növekedő költségekkel,de rövidülő fejlesztési periódusokkal. Így számítógépes modellezések ide-vagy oda, a valós kiérlelés szükséges hossza elmarad. Keresik a legolcsóbb beszállítókat, de azok nem véetlenül olcsóbbak, és nem tudnak jó minőséget hozni stabilan. Közben egyre több az elektronika, ami a másik ilyen faktor, minél bonyolultabb a program, annál több hiba marad bennük. De nem lehet a befektetők elé állni, hogy a termékek minősége miatt kevesebb haszonnal tudjuk a szintet tartani. Olyan nincsen, ha már eldöntötték hogy hány lábbal nagyobb jahtot vesznek, nem mndanak le róla. Majd eladják a részvényeket, és vesznek máshol, ahol jó osztalékot fizetnek. De ilyen pl. az akkuk sztorija is. Hacsak nem zselés az akku, az elektrolit párolog. Még tasakozva is. Ott van rajtuk még a kifolyó, hogy a gőz, pára távozzon. Rá kellene tölteni. De ezt már nagyon kevesen tennék meg. Az USA féle kártérítések miatt külön pontos leírás kellene, de azt sok nem műszaki ember így is elszúrná. Jött a marketingfogás, ne hagyjuk, hogy belepiszka az emberek. Akku hamarabb tönkremegy , az csak jó a gyártóknak. De olyan rafináltak voltak, hogy a hátrányt előnynek tüntették fel. A gondozást igénylő, de gondozhatatlan akkukat gondozásmentesnek hazudják. Mennyivel szebb, és csábítóbb így? Egy ideig csak leragasztották a kupakokat, de utána nem is voltak. Olcsóbb is lett nekik így. Szisztéma hasonló, mint a kitolt olajcserék, a szükséges karbantartást elkummantjuk, de selling pointnak hazudjuk a vevőnek, hogy neked jobb, ami valójában a termék szempontjából rosszabb. |
jimy_L | 16883 | 2018. november 26. 22:57 | Válasz erre: 16881 |
Régen olvastam egy cikksorozatot, asszem a totálkáron. Abban taglalták ezeket az olajgyártók mérnökei, és az autógyártók. Volt, hogy ugyan abba a motorba az autógyártó, és az olajgyártó egész más olajat javasolt. Az olajgyáros a vékonyabb olajat javasolta, pl: gyorsabb keringés, jobb hővezetés, jobb súrlódási tényezők, stb... De hát, ki érti ezt?! |
kokrno | 16881 | 2018. november 26. 22:10 | Válasz erre: 16879 |
Nem lehet, hogy az ég be, amelyik nem kap megfelelő olajat? Mint a Yaris 1.3 mocija? Olvastad arról a cikket? Meg pl. az 1.6 BMW-PSA motorok is szeretnek beiszapolódni, ha betartják a gyári 30E km-es olajcsereperiódust. Lehet, hogy nem mind döglik be, csak túl sok előfordul, ha nem ésszel tartják karban őket. |
jimy_L | 16880 | 2018. november 26. 22:09 | Válasz erre: 16879 |
Az apró lyukak a dugattyún, vannak a lehúzó gyűrű mögött. Megfelelő olajat kell beletenni. Az meg nem olcsó így sokan elbasszák a motort. Ha az olajnyomás is rásegít a vezérműlánc feszítőre, és vastagabb olaj került bele, az is leamortizálja a motort. Akitől nyáron vettük asszony kocsiját, az az 5W-30-as helyett 20W-40-et használt mert ette az olajat. Úgy gondolta a vastagabb olajat majd nem eszi. Egy hétvégén szétborítottam, dugók ki, gyűrű csere, hengerfej renoválás, szelepek cseréje, plusz vezérlés. Az olaj lehúzógyűrűk be voltak ragadva a horonyba, nem csoda ha ette az olajat. 200-ba állt meg úgy, hogy csak alkatrészre, és a hengerfej gépmunkára fizettem. |
inazuma400 | 16879 | 2018. november 26. 20:24 | Válasz erre: 16878 |
Még nincs éjszaka :D de már nem egyszer fordult elő álmatlan éjszaka /nő, motor, kocsi/ miatt :D De itt most azon volt a hangsúly h vajon be e teljesülhet v esély sincs rá... Ugyanis megoldottak az audinál frankón a benzin motort... 2008-12 között 1.8-2.0 tfsi, mind szar, de ugynezki h talán mégis van remény. Elvileg kapott másik motorkoddal is motort, nem csak szarral. Ugyanis az van h a vezérműlánc alulmeretezett, és megnyúlhat, plussz a feszítő se teljesen megbízható, de ez még csak a kisebbik gond, a nagyobbik az az h az olajlehuzo gyűrűn vannak apró lyukak, amik segítenének vissza áramlani az olajnak, de túl kicsik és eldugulnak egy idő után az égésterméktől, így túl sok olaj marad az égéstérben, ami szépen tönkre tesz mindent, szelepek dugattyúk, a motorgeneral meg 1,2 milla... 1000 km/ 2,5 liter olajat is bekajalhat, de akkor már vége van... Dízelt viszont nem akarok, nagy benzinre meg nincs pénzem.... |
cblaci | 16878 | 2018. november 26. 19:56 | Válasz erre: 16877 |
Egy nő sem ér álmatlan éjszakát, nemhogy egy autó.
|
inazuma400 | 16877 | 2018. november 26. 19:42 | Válasz erre: 16876 |
Az első szériás ajudi A5 coupe, gyönyörű forma, és időt álló, szép kerek, ha egyszer lesz egy olyanom, többé nekem nem kell más!!!
|
cblaci | 16876 | 2018. november 26. 19:38 | Válasz erre: 16874 |
Melyik az a kocsi ami így felborította a bioritmusod?
|
cblaci | 16875 | 2018. november 26. 19:35 | Válasz erre: 16872 |
Igazad van, nem jó oldalról közelítettem meg a kérdést, fárasztó napom volt. Azt viszont ne hagyjátok figyelmen kívül, hogy túl szép klasszikus motorotok van ahhoz, hogy mindenféle kínai lámpák dísztelenkedjenek rajta.
|
inazuma400 | 16874 | 2018. november 26. 19:33 | Válasz erre: 16873 |
Nem jött át, 1 órát aludtam, 4kor keltem, azon csodálkszom h még nem nyekkemtem meg, pedig ám meg szoktam, a recept meg is volt hozzá, kaja után ágyra fekvés telo nyomkodas, de fura mód annyira benne voltam a dolgokba h nem aludtam el. Épp azon aggódtam h amit akarok venni kocsit olyan évjáratbol a benzines szar, és azt próbáltam kideriteni h mi az oka, és h orvosolhato, és h gyártottak e más motorral is v csak szarral.. Amilyen makacs vagyok, engem csak ez a verda érdekel, szóval ha le kell mondanom róla, csak azért nem fogok venni másikat h fiatalitsak, szóval ha nem jön össze akkor az újabb triple jön beláthato időn belül, de úgy néz ki, talán valóra tudom váltani a kocsis álmomat is, szóval majd alakul, de egy délutánom rá ment az olvasgatastra! :) Ja erre már enis gondoltam, sok olyat ír a telefon amit nem is mi akarunk XD |
cblaci | 16873 | 2018. november 26. 19:26 | Válasz erre: 16869 |
Csak hülyültem smile nélkül :-) Viszont jó dolog ez a telefon, sok mindent rá lehet fogni, most vettem észre a pótlámpás szöszenetet, a telefonom volt nem én... :-) |
kokrno | 16872 | 2018. november 26. 19:25 | Válasz erre: 16867 |
Este, amikor számít a fényszennyezés, úgyis jól látni a lámpát. Szemből. Oldalról meg vannak egyéb dolgok, amikkel látszani lehet. de nappal lehet tényleg belesimulni a környezetbe. Hiába látjuk úgyis a másikat, de egy jól kivilágított jármű mégiscsak valahogy tudatosabban feltűnik, mint pl. aki nappal nem is kapcsolja be a lámpát. Node akik ilyen esőben sem, pláne autópályán, azok egy külön állatfaj. Igaz, a fele, akit így láttam a pályán, külföldi rendszámos volt. De a feleslegesen ködlámpázók engem is zavarnak. Igazából nem látnak többet, csak oldalra nagyobb a bevilágított terület, és a több fény miatt azt hiszik, de jól látok. De a lényegi területen nem világít azért többet. Bár pl. ezek a modern dinamikus LED fényszórók is ezzel operálnak részben. OK, hogy elég erős a fényük, ahol kell, de oldalra is felesleges sokat világítanak. Vagy a parasztvakítás része, hogy így jobban látni, hogy a fénypászma kikerüli a szembejövőt, hogyha olyan széles a befogott terület. Ha csak az útra világítanak, csak a felét látnánk, hogy lekapcsolja. De így sokáig egy sötét "lyukban" jön szembe, mert a másik padkát, árokszélt is bevilágítja még. |
kokrno | 16871 | 2018. november 26. 19:18 | Válasz erre: 16870 |
Gondolom, nem mindegy, hányan mennek együtt. Hárman is így mentünk, mert hát józan paraszti ésszel kihagyjuk a másik mögötti helyet, hogy legyen hely fékezni. De bizonyos létszámnál azért már jobb nem erőltetni ezt a konvoj dolgot, hogy a többi közlekedő is helyet kapjon. Főleg, amikor voltak ezek a jótékonysági motorozások, és persze van, aki menni akar, és nem fog egy száz méteres konvoj mögött vonatozni. Utána jön az egymás okolása, hogy miért nem tudja azt az egy alkalmat kivárni, meg miért kell a forgalmat feltartani. No és mindkettőnek igaza van, hiszen ő most ráér, de máskor meg nem, és akkor őt is feltartanák, ha a másik végén van a dolognak. Csak tudni kellene kompromisszumot kötni, mint a házasságban, hogy működjenek a dolgok. Azért csak kitapasztalták már, hogy hogyan lehet célszerűen együtt motorozni, és jó, ha nem magunknak kell újra felfedezni ezeket, hanem valaki elmondja. Meg motorokkal csak bonyolultabb, mint autókkal. |
kantorbalu | 16870 | 2018. november 26. 18:25 | Válasz erre: 16866 |
De...de... Ez a “túra alakzat” az a farkas fog minta, amiben a turákon 2 motoros fölött érdemes motorozni. A két nyomsávot 1-3-5-.... és 2-4-6... sorrendben kitöltő csapat. Vagyis 1-3-5 megy egymáshoz képest féktávon kívül egy nyomsávban, és egy “fél” féktávon belül a másik nyomsávban a 2-4-6. Az eggyel hátrébb motorozó (1 után a 2) igazodik az előtte menőhöz úgy, hogy annak tükrében mindig lássa annak buksiját. Ugye vész esetén, akár fékezéskor, kikerüléskor lehet fontos ez a kontrollált alakzat. Így a féktávok és egymás kontrollálása biztosítva van. Nem rossz, mert nagyobb csapat esetén is egyben marad a (farkas) nyáj. A leghátsó motoros felel az egész társaságért, ő általában középen megy, azonnal észlelhetően, kivilágítva. Ha bárki a csapatból tükörbe néz és őt látja, biztos lehet benne (főleg a legelöl haladó, aki a tempót diktálja), hogy senki nem szakadt le. Van még egy pár “szabály”, praktikus rend (besorolás előzéskor, előzés után, kihajtás pályáról, szerpentin “üzemmód”, körforgalom), amit nem rossz alkalmazni. Főleg, ha nagyobb létszámú a csapat. Na most: ezeknek a “szabályoknak” praktikus és biztonsági okozatai vannak (együtt marad a csapat, nem húzódik szét a társaság, nem szakad le senki, biztonságos a csapatban előzés, stb...) de KRESZ szempontból teljesen szabálytalan. A leghátsó motoros kivilágítása is! Csak annyi a poén tulajdonképpen, hogy ezeket a szabálytalanságokat rendőrök maguk tanították nekünk. |
inazuma400 | 16869 | 2018. november 26. 18:24 | Válasz erre: 16868 |
De a célnak* Csak a telefonom így véli ő jobban tudja h mit akarok írni... Pedig nem. Egyfolytában hülyeségeket ír be ahelyett amit én írok.. Még akkor ős lecsereli a szót ha teljesen írom ki és helyesen... Az a baj általában csak akkor olvasom vissza ha már elküldtem, utána meg látom tele van hibával.. Régen volt módosítas funkció, mostmàr az sincs... |
cblaci | 16867 | 2018. november 26. 17:09 |
Minek arra pótlámpa? Egyáltalán minek kell feltűnősködni, csak szerényen gyerekek, nem kell mások helyett is világítani, van mindenkinek saját lámpája. Nehogy azt higgyétek ha 3 lámpával világítatok akkor majd másik két bájker lekapcsolja! Nem fogja, a fény meg csak terjed és elértünk a lényeghez, a fényszennyezéshez! A fényszennyezés az újkori civilizációnk környezetkárosító rákfenéje, lassan kihalnak a szentjánosbogarak, hiszen a nőstény fényjelzése nagy jelentőséggel bír a szaporodásukban, amit megzavarnak a lámpatestek, ezért azokkal próbál párzani szerencsétlen megzavarodott hím bogár, a vízi élővilágban is kárt tesz a felszíni rovarok pusztulásával, de megzavarja a költöző madarakat navigációját is, sőt Cébé Lászlót bosszanja fel a legjobban amikor valaki vonatnak akar látszani és a retináját röntgenezi szemből, főleg ha egyszerre három nyalábbal... Akkor vegyük át a lényeget: - A motornak egy lámpája van - Az autónak két lámpája van - A vonatnak 3 lámpája van - A kamionoknak sok |
kokrno | 16866 | 2018. november 26. 08:25 | Válasz erre: 16864 |
Amúgy nincsen ilyen nem ködlámpában, hanem kisegítő fényszóróban? Mondjuk nem néztem még utána, hogy azt engedik-e. De este többet látni az szabályos lenne a ködlámpával ellentétben. Már, ha a magyar hivatalok azt sem engedik motorra. Vagy a kínai csak ráír valamit, de nem is biztos, hogy az, ami? Az a baj, hogy még izzó alpján sem könnyű behatárolni, hiszen, a H1,H3 is mindkét célra előfordul. LED-ben meg a jóég mondja meg, mi lenne, ki tudja pontosan ellenőrizni a vetítési irányt. Persze, talán a rendőr is elfogadja, ha bemondjuk, kiegészítő fényszóró. Autós tréningeh voltam ilyenen. Bár eleve fizikailag az autó nem tud sávban annyit mozdulni, nem is volt a szempontok között, hogy látni kell a legelsőt, meg leghátsót. Csak akit látunk, ahhoz igazodjunk, és a legfontosabb, hogy mit csinál az első. Valamint felnőtt emberek vagyunk, a csoport cél, de nem kötelező érvényűen ha törik, ha szakad egyben tartandó egység. Pl. hogy akiölemarad, az bármi árongyorshajtva is zárkózzon fel. Amikor így mentünk, persze kocsival, is próbáltunk együtt maradni, de tudtuk, mi lesz a cél, előbb-utóbb mindenki odaért. Legalábbis polgári csoport. Rendőrségi, katonai konvojokra biztosan szigorúbbak a szabályok,de ők eleve hivatalos szervek, több lehetőséggel. Így elmondás alapján úgy tűnk, mintha a rendőrségi konvoj,pl. kísért jármű szabályait tanította volna civileknek. Annak meg mi értelme? Nem állítottak össze civil felhasználásra tanácsokat? " |
inazuma400 | 16865 | 2018. november 26. 01:35 | Válasz erre: 16864 |
Amit meséltem az is ugyan ez, ebayrol kínai "szar" dr célnak tökéletesen megfelel! :)
|
kantorbalu | 16864 | 2018. november 26. 00:55 | Válasz erre: 16856 |
Ez egy gagyi kínai vacak, kb 10$ egy pár. Hozzáteszem: Bécsben a mellettem leállított BMW Gs1200-on pontosan ilyen volt felcsavarozva. Derültem is rajta. A beállítása macerás csak. Meg hogy ott is maradjon. Én, amint látható, a hűtő sarkára csavaroztam az ott levő csavarral egy L-vas szerűségre. Aztán pillangó anya. Ha nincs jól beállítva, akkor az előttem menő autós anyázik. 3 állása van: erős, gyengébb, idegesítő sztroboszkóp. Csak egymás után kapcsolhatók. Amikor áramot kap az erős kapcsolódik be. Aztán kikapcs, újra be: jön a gyengébb fény. Majd a sztroboszkóp. Éjszaka jó szolgálatot tud tenni, mármint jobban látod az utat. Nappal tompított üzemmódban néha használom. Az a gyengéje, hogy sosem tudom, melyik állásban van. Néha a kettő nincs szinkronban, de nem veszem észre. Ilyenkor párszor gyors bekapcs-kikapcs és helyre áll a rend. Láttam már motorost ilyen aszinkronnal menni, szerintem ő sem vette észre, hogy az egyik lámpa villog. Szóval ez egy gagyi cucc, de néha hasznos. Na most ami vicces: Amikor hosszútávú vezetési gyakorlaton (értsd: túra körülmények) voltam a rendőr oktatókkal, a főnök, a vezér motoros, aki leghátul megy és felügyeli az egész alakzatot (az alakzat totál szabálytalan!!!) mint a karácsonyfa világította ki a Gs1200-t maga alatt, mondván: a leghátsó motorost azonnal kell észlelni a tükörben a csapat többi tagjának. Égett a ködfényszórója is retina kiégető üzemmódban. Rendőr létére magyarázta, hogy ez totál szabálytalan. Na ezek után, ha egy rendőr kiszed, hivatkozom a főnökre. A szabályos motorozásról még csak annyit, hogy a 2A-n visszafelé nem volt 100 méter szabályosan megtett szakaszunk. Ha... mindez 3 rendőr buzdítására. Én magamtól nem mentem volna úgy! Visszatérve a ködlámpára: hasznos szerkezet. Szerintem jól beállítva országúton sötétben a leghasznosabb. Kis csavarkákkal elég jól állítgatni- fixálni lehet őket. nem biztos hogy ezt a gagyi kínait kell megvenni. Mondjuk a többi meg méregdrága. Ez a kapcsolgatás valószínűleg csak ennek a sajátja. A profibb cuccokban biztosan máshogy működik. |
kokrno | 16863 | 2018. november 25. 22:14 | Válasz erre: 16856 |
Akkor láthatóság miatt vennéd? Mert akkor vehetsz nappali menetfényt is, az is szabálytalan sajnos. Mint a ködlámpát nagy ködön kívül használni, bár ez nem sajnos, ezt adom. Bár előbbit csak megengedik lassan motorra is. Ha már autón lehet utólagos jó ideje. Meg már van jópár motor gyárilag vele. Persze nem hiszem, hogy a rendőrök nagyon ugrálnának a nappaki menetfényes motorok kiszedésére, büntetésére. Azután csak eszükbe jut a fejeseknek, hogy a motorhoz is odaírják, főleg, hogy itt sokkal fontosabb a láthatóság. |
inazuma400 | 16862 | 2018. november 25. 21:26 | Válasz erre: 16856 |
Nem biztos h az volt a baj h nem látott, lehet úgy volt vele h csak egy motor, meg még kifér stb... Haveromnak amúgy volt tdmen, apcon a tengerszemnel le is lopták neki a motorrol... A telo szárra volt rögzítve. A kerék tengelyenek magasságaba, sokszor villogtak neki autósok, pedig nem is fullon ment neki. (3 fokozat volt, nagyon erős, gyengébb, meg villogó asszem) Szóval hasznos cucc! :D |
inazuma400 | 16860 | 2018. november 25. 21:14 | Válasz erre: 16851 |
Pedig jó is az, mostmàr csak kuriózumokat csinálnak 2t nagyba, amit írtam is, legalábbis úgy emlékszem. A ronax 500 (v4 2t)
|
inazuma400 | 16859 | 2018. november 25. 21:09 | Válasz erre: 16850 |
Hat jó, itthon nemsokat, de mondta haverom h németbe meg Svájcba minden sarkon új rninet meg thruxton van... Ami itthon van az vicc... Kíváncsi lennék amúgy vmi eladási listára, h miből mennyi hány méter. De inkább csak műfajokat szoktak emlegetni, h pl a túraendurok közül a bmw gsből fogy a legtöbb stb....
|
Kovacspeter | 16858 | 2018. november 25. 21:04 | Válasz erre: 16848 |
Nekem ez némileg hihetetlennek tűnik, még úgy is hogy a svédeket kedvelem a legjobban, bár elvakult márkabuzi nem vagyok. Bár... írják hogy hosszú távokra használta az USA-ban, ahol a sztrádákon kb 110km/h-nak megfelelő mérfölddel lehet zörögni, és ezt be is tartják. |
inazuma400 | 16857 | 2018. november 25. 21:02 | Válasz erre: 16849 |
Hat nagyon új ez a dolog, gondolom azért. Szívesen! :)
|
Kovacspeter | 16856 | 2018. november 25. 20:56 | Válasz erre: 16846 |
Akartam még akkor kérdezni a ködlámpát, hogy mi a tapasztalat vele? Eddig a fényszóróba betett Osram Nightbreaker Unlimited-el jelentős javulást tapasztaltam az észrevehetőség terén. Viszont kb. 2 hete Vasaskőfalvánál csak kijött elém egy fát szállító teherautó... A helyzetet megmentettem, de gondolkodom hogy csak kéne vmi. |
Kovacspeter | 16855 | 2018. november 25. 20:50 | Válasz erre: 16826 |
A lényeges kritériumok megvannak: nagykerék, 250. Remélem a többivel sem lesz baj.
|
Kovacspeter | 16854 | 2018. november 25. 20:45 | Válasz erre: 16781 |
Volt minden, perzselő forróság, hideg. A Magas-Kaukázus hadiútján átkelni a szakadó jégesőben emlékezetesre sikerült:-) |
Kovacspeter | 16852 | 2018. november 25. 20:39 | Válasz erre: 16787 |
Jóvanna, csörög a Kawa, hát hadd csörögjön:-)
|
Kovacspeter | 16851 | 2018. november 25. 20:38 | Válasz erre: 16782 |
Volt egy viszonylag rövid, kétütemű nagyköbcentis korszak.
|
Kovacspeter | 16850 | 2018. november 25. 20:36 | Válasz erre: 16780 |
Hidd el szűk az a szegmens. Lehet nem jó példa kis hazánkból kiindulni, sőt biztos nem az, az újmotor eladásokat figyelembe venni, de hány efféle retromotort láttál már az utakon? CB 1.1-et eddig egy db-ot láttam, néha elvétve Triumph Bonneville, Kawa W650 szintén, az újabb 800-ból 1 db-ot láttam. Moto Guzzi California elvétve, stb, hadd ne soroljam. A nagyobb vásárlóerejű Nyugat-Ojrópában se sokkal jobbak ám az arányok... |
inazuma400 | 16848 | 2018. november 25. 17:52 | Válasz erre: 16844 |
Tudom, azért mondtam. Hallotam enis h 200e km és konkrétan kuka a motor, de az is lehet h itt írta vmelyikőtök. H a bwm szervizben v kereskedésben dolgozik vmi haverja és az mondta. V vmk ilyesmi rémlik. Nem úgy mint a p1800 as Volvo, biztos hallottatok róla, a tulaja néhány napja halt meg, ő tarja az egy tulajnal megtett legtöbb km rekordját. https://www.autonavigator.hu/cikkek/elhunyt-a-tobbi-mint-5-milliot-futott-volvo-tulajdonosa/ |
inazuma400 | 16847 | 2018. november 25. 17:43 | Válasz erre: 16841 |
Hat lehet, ígyis nagyon népszerű az über, vmi, ez az amikor bekéredzkednek az emberek másik autójába nem?! :D votl egy cikk is róla h a mai fiatalokat nem érdekli a vezetés, meg nem hajlandóak autót sem fenntartani. Én nem tudnám elképzelni h legyen saját autóm/motorom, meg h ne vezessek...
|